Motorola znovu na prodej, koupí ji Lenovo

Motorola se ve vlastnictví Googlu příliš neohřála. Po dvou a půl letech ji americký gigant odprodá čínskému Lenovu.

Lenovo zažívá nákupní horečku, po akvizici PC serverů od IBM čínská firma kupuje producenta telefonů Motorola Mobility. Toho vlastní Google, který záměr prodeje po úvodních spekulacích potvrdil. Lenovo za Motorolu zaplatí necelé tři miliardy dolarů, získá některé patenty a díky americkému původu značky si také slibuje snazší vstup na zámořský i evropský trh s vlastními chytrými modely.  

Google prodává Motorolu po pouhých dvou a půl letech. Podle vynaložených a v budoucnu získaných prostředků z prodeje nepůjde pro Google o zcela ziskovou transakci. Při nákupu Google měl zaplatit 12,5 miliardy dolarů, nyní bude prodávat 2,91 miliardy. Peníze však nedostane najednou. Nejprve obdrží 660 milionů v hotovosti a akcie Lenova za 750 milionů. Zbylých 1,5 miliardy dolarů dostane ve splátkách během příštích tří let.

Šlo hlavně o patenty

Google se na koupi majoritního podílu tehdy živořící mobilní divize Motoroly dohodl v srpnu 2011. Pro internetového obra to byl natolik zásadní obchod, že na oficiálním blogu o tom tehdy informoval sám šéf společnosti Larry Page. Od počátku bylo zřejmé, že hlavním motivem je využít bohaté sbírky patentů Motoroly na technologie mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Google se za své působení v Motorole rozhodně stydět nemusí, Moto X patří k nejoriginálnějším androidům

Je diskutabilní, nakolik Google patenty Motoroly při vývoji zužitkoval, protože během své krátké etapy, kdy byl zároveň vývojářem systému i producentem hardwaru, vyprodukoval pouze dva smartphony pro globální trh. Jisté je, že většinu patentů si Google ponechává, a proto má ohlášená akvizice proti nákupu zhruba jen čtvrtinovou hodnotu. Lenovo získá z 25 000 patentů zhruba jen dvě tisícovky.

Domněnka, že Google koupil v roce 2011 Motorolu hlavně kvůli patentům a produkce zařízení měla být jen vedlejší činností, se tak potvrzuje. Google potřeboval patenty kvůli tomu, aby ochránil výrobce mobilních telefonů používajících jeho operační systém Android před patentovými žalobami. Právě jim se ale nelíbilo, že Google vyrábí vlastní mobilní telefony a konkuruje tak jejich produktům. Google sice provozoval Motorolu jako přísně oddělenou společnost, ale i to způsobovalo u některých výrobců pochybnosti.

Lenovo čeká růst

Hodnotě Motoroly také neprospěla ztráta tržního podílu, kterou pod křídly Googlu utrpěla. Podle společnosti IDC loni klesl na jedno procento z 2,3 procenta v roce 2012. Lenovo díky akvizici Motoroly výrazně poskočí v žebříčku výrobců mobilních telefonů. Z páté pozice se stane světovou trojkou s tržním podílem šest procent. Přeskočí tak velké domácí rivaly Huawei i ZTE a také jihokorejské LG. První dvě příčky ovládají s velkým odstupem před ostatními Samsung a Apple.

Klepněte pro větší obrázek
Chytrým tahem Googlu bylo i vydání levné Moto G za 199 dolarů

Lenovo své plány se značkou Motorola zatím nekomentovalo. Určitě ale počítá s rychlejší expanzí na mimočínských trzích. „Akvizice Motoroly jen potvrzuje sílící ambice Lenovo Mobile prosadit se na světovém trhu. Nedá se však očekávat, že by transakce přímo podpořila vstup oficiálně dosud nedostupných telefonů od Motoroly do České republiky. Je však téměř jisté, že tento krok urychlí expanzi mobilní divize Lenova na světové trhy, včetně toho našeho,“ naznačuje možný vývoj Jiří Opletal, expert na čínský mobilní trh a provozovatel portálu Levnesmartphony.cz.

Odkoupení Motoroly Lenovem může do budoucna výrazně zamíchat kartami na trhu smartphonů. Po Samsungu a Applu totiž nemá svou pozici na trhu zajištěnou žádný z hráčů, čtvrtletní prodeje smartphonů se liší v řádu statisíců až malých jednotek milionů. Skřípat zuby teď podle Strategy Analytics budou hlavně čínské značky Huawei, ZTE a TCL-Alcatel. Budou muset přesvědčit svými produkty a inovacemi, stejně jako zatím ryze čínští nováčci s ambicemi vstupu na globální trh Xiaomi, Oppo nebo CoolPad.

Diskuze (41) Další článek: Tesco Mobile vyhlašuje lov: lovec i kořist dostane 100 Kč

Témata článku: Lenovo, Motorola, , , , Lenovo Moto G (3. generace), Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, Motorola Moto G, Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto X, Motorola Moto X (2. generace), Prodej, Pro +, Motorol, Chytrý tah, Motor, Larry Page, Larry, Velký odstup, Čínský mobil