MPO: Usmlouvejte si nízké ceny jako na tržišti nebo odjeďte do Polska [komentář]

  • Politická debata nad předraženými mobilními daty pokračuje
  • Nový náměstek MPO schvaluje handlovat o ceny jako na tržišti
  • Za polskými cenami máme prý odjet do Polska

V posledních dnech na české politické scéně doslova vře debata o stavu tuzemských telekomunikací. Hlavním tématem jsou zejména drahá mobilní data, obrovské rozdíly mezi cenami služeb pro firemní zákazníky a domácnosti, a slabá nebo dokonce neexistující konkurence mezi trojicí síťových operátorů.

Klepněte pro větší obrázek
Novopečený náměstek pro telekomunikace Ministerstva průmyslu a obchodu Lubomír Bokštefl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (foto: ČT24)

Do debaty se zapojilo také Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), do jehož gesce oblast telekomunikací spadá. Nově jmenovaný náměstek pro telekomunikace Lubomír Bokštefl vystoupil nejprve v nedělním diskuzním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Jeho moderátor ve vysílání naznačil, že ministr Jan Mládek jmenoval narychlo Bokštefla do funkce náměstka, aby mohl v pořadu figurovat. Dramaturgie si totiž vyžádala buď přímo ministra nebo někoho z náměstků. Bokštefl, který byl do pátku pouze odborným poradcem ministerstva, tuto souvislost odmítl.

Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska

V úterý se novopečený náměstek účastnil online diskuze se čtenáři portálu Aktuálně.cz. Snažil se ve věci stavu českých telekomunikací zaujímat spíše neutrální stanovisko a nestavět se příliš okatě na stranu operátorů. Často se z přímo mířené otázky vykroutil odvoláním na kompetence regulačních úřadů. Několikrát také zopakoval, že nelze úplně jednoduše srovnávat český trh s jinými zeměmi EU, protože operátoři museli podle podmínek aukce vynaložit vysoké investice do pokrývání ekonomicky nerentabilních oblastí LTE sítěmi.

Ve svých odpovědích ale Bokštefl nejméně dvakrát zaperlil. Poprvé, když na dotaz čtenáře – proč nemáme stejné ceny jako v Polsku – odpověděl: „Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska.“ Za tuto arogantní odpověď sklidil podle ČTK kritiku od vládních i opozičních politiků, premiér Sobotka ji na Twitteru označil za „neuvěřitelně hloupou“. Ještě tentýž večer dostal Bokštefl od ministra Mládka ústní důtku, ale hlava padne úplně jiná. K 15. únoru končí na ministerstvu ředitel komunikace Roman Prorok, který podle prohlášení ministra „neposkytl náměstkovi dostatečnou mediální přípravu a podporu“.

Dvořákův duch na ministerstvu

Další zarážející moment přišel při otázce, zda má stát regulovat ceny pro firemní zákazníky i domácnosti. Zde náměstek odpověděl, že nejen firmy, ale i spousta zákazníků-jednotlivců volá levněji, než jsou ceníkové nabídky, protože se nebojí si výhodnější cenu vyjednat. Podle stanoviska MPO je tak zřejmě v pořádku, že má jít běžný člověk, ať už je to pracující, student nebo třeba babička v důchodu, smlouvat o cenu na prodejnu operátora. Tím bychom se vrátili do nechvalně proslulé „Dvořákovy éry“ před rokem 2013, kdy byl mobilní trh zcela pokřivený a podpultové nabídky byly jediná možnost, jak si aspoň trochu snížit předražené volání.

Mimochodem i na bývalého šéfa ČTÚ se debata na okamžik stočila. Čtenář se tázal, jak by Bokštefl jeho působení zpětně zhodnotil. Náměstek se z otázky vykroutil konstatováním, že Dvořák „velmi dobře zvládl problematiku přechodu z analogového na digitální TV vysílání“. O tehdejší nečinnosti úřadu v oblasti mobilních služeb raději pomlčel a není se čemu divit – Pavel Dvořák po skončení svého mandátu v radě ČTÚ pracoval jako poradce MPO a pana Mládka…

Právě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je dlouhodobě kritizován za to, že více než za spotřebitele „kope“ za operátory. Vloni zmařil pokusy senátorky Aleny Dernerové zlepšit práva spotřebitelů ve vztahu k operátorům, oslabená „prooperátorskou“ novelou Zákona o elektronických komunikací z roku 2014, a slíbil změny zahrnout do další novely. V ní však nakonec změny tohoto typu nejsou. Mobilní komunikace se ale ve volebním roce staly jedním z politických témat, a tak se do procesu vložil Mládkův premiér Bohuslav Sobotka, který nařídil postavení spotřebitele vylepšit.

Diskuze (50) Další článek: Nokia opráší legendární model 3310. Vyloučen není ani návrat elitní N Series

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Pavel Dvořák, Hlava, Hlavní téma, Slave, Prohlášení, Regulační úřad, Pol, Spousta zákazníků, Ekonomika, Otázky Václava Moravce, Jak, Babička, Mandát