Nový Samsung Gear VR: virtuální realita „v černém“ [recenze]

Kapitoly článku

Samsung chtěl v souvislosti s modelem Galaxy Note 7 opět vsadit na kartu virtuální reality, ovšem díky, u Samsungu vůbec poprvé, použitému konektoru USB-C musely přijít i nové brýle Gear VR. V rámci předobjednávek je Samsung dával jako dárek k Notu 7, a těm, kteří jej již vrátili, často zůstal jako omluva za komplikace.

Nové brýle Gear VR (SM-R323) však nefungují pouze s Galaxy Note 7, ale jsou i zpětně kompatibilní se staršími vlajkovými modely od Samsungu. Může za to samotná konstrukce, protože modul s konektorem USB-C můžete jednoduše vyměnit za starší microUSB. A protože jsou brýle dostupné v i běžném prodeji, vyzkoušeli jsme si je a zodpovíme vám zřejmě nejpalčivější otázku: Posouvají nové Gear VR mobilní virtuální realitu zase o něco dále nebo spíše přešlapují na místě?

Virtuální realita „v černém“

Nové brýle Samsung Gear VR mají rozměry 99 × 208 × 123 mm a váží 345 gramů. Oproti předchozí generaci jsou o něco širší a hlubší, ovšem také lehčí, takže z nich při dlouhodobějším hraní tolik nebolí za krkem. Že se jedná o nejnovější model brýlí poznáte již na první pohled, protože se jako jediná varianta vyrábí v odstínu „Blue Black“. Zmíněný modrý „přeliv“ však vůbec není viditelný, takže je můžeme s klidným svědomím označit za černé Gear VR.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 7 vložený v nových Gear VR. USB-C konektor lze ale nahradit za modul s microUSB a používat tak brýle i se staršími smartphony

Prohlídku můžeme začít hned ve vnitřní straně brýlí, kde je použita nová větší optika, díky které byl zvětšen úhel zorného pole na 101 stupňů. Loňská generace přitom zabírala 95° zorné pole. Mezi oběma čočkami je ze zadní strany umístěna drobná bariéra, která zabraňuje tomu, abyste na jedné čočce viděli optický šum z čočky druhé. Celkově je tak dojem z virtuální reality méně rušivý, zejména při tmavém pozadí s několika světlými objekty. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Levý bok a detaily ovládacích prvků. Mimo touchpadu a dvou tlačítek zde najdeme i regulátory hlasitosti

Snímač uprostřed čoček zajišťuje to, že se virtuální realita automaticky zapne, když si brýle nasadíte, a současně vypne, když je sundáte z hlavy. Pokud budete chtít brýle ukazovat přátelům, je vhodné toto místo na krátkou dobu přelepit, aby byl zobrazený obsah neustále aktivní a nedocházelo k soustavnému ukončování spuštěných her. Při hraní pak pocítíte další pozitivum, a to zvětšené průduchy z vnitřní strany, díky kterým se čočky z vnitřní strany daleko méně zamlžují. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Druhý bok obsahuje pouze označení produktu, brýle na hlavě správně „napozicujete“ pomocí pružných pásků

Ovšem při špatném nasazení na hlavu si na optiku budete stejně „funět“, takže je třeba brýle pevně posadit na nos a poměrně dosti přitáhnout trojicí popruhů k hlavě. Současně je k dispozici i doostřovací kolečko na horní hraně, kterým si můžete ostrost obrazu doupravit podle svého zraku. Do Gear VR můžete i s brýlemi, ovšem je škoda, že si nemůžete každou čočku doostřit zvlášť.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doostřovací kolečko na horní hraně upravuje ostrost obrazu na obou čočkách zároveň

Pozitivní změna se odehrála i na pravém boku Gear VR, kde najdete ovládací prvky. Touchpad je tentokrát daleko lépe zpracován, než u předchozí generace, u které byly kurzorové směry vlisovány do plastu. To sice mělo pomoci s orientací, nakonec však bylo ovládání o to více nepraktické. V nové verzi brýlí je k dispozici klasický touchpad se zvýrazněným středem, který slouží k potvrzování voleb. Na jednotlivé směry „bez výřezu“ si velmi rychle zvyknete, snad jen potvrzování mohlo mít i vibrační odezvu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Průduchy a konektor USB-C na spodní hraně, takto vypadají brýle s nacvaknutým ochranným krytem

Místo dřívějšího tlačítka se zpětnou šipkou teď nad touchpadem máme hned dvě klávesy. Tlačítko s ikonou domu vás vrátí na domovskou obrazovku Oculus Home, zpětnou šipku pak využijete v různých nabídkách pro návrat o úroveň výše. Jejím podržením se navíc otevře speciální menu v rámci kterého můžete upravit teplotu barev, nastavit blokování či spustit záznam obrazovky či screenování. Bohužel vše je maximálně v rozlišení 1 024 × 1 024, a to pouze z jednoho oka, takže např. u natočených videí je prostorový dojem při snaze o zprostředkování zážitku úplně nulový.

Klepněte pro větší obrázek
Oproti předchozí generaci brýlí oceňujeme i hrubší polstrování, při delším hraní však na obličeji stále zanechá krátkodobé otlačení

Spodní strana brýlí je osazena výduchy pro odvětrávání a najdeme zde také USB-C konektor. Ten však bohužel slouží pouze pro připojení nabíječky při hraní, a je to rozhodně škoda, protože by mohl sloužit třeba i pro kabelové propojení s počítačem nebo k připojení flash disku. Při připojení nabíječky se spotřebovává energie ze sítě, z baterie je současně spotřebovávána jen v případě potřeby vysokého výkonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plastový díl mezi čočkami zabraňuje světelnému šumu z jedné čočky na druhou

Přední strana brýlí se ukrývá za černým krytem, po jehož odklopení zpřístupníte zadní stranu čoček a samozřejmě hlavně prostor pro vložení smartphonu. Protože jsou brýle univerzální, můžete si vybrat z pozicí A a B, podle toho, jak velký je vkládaný smartphone od Samsungu. Jihokorejci ale zašli ještě dále, takže je vyměnitelný i samotný konektor. Základní USB-C můžete nahradit za microUSB a používat tak brýle i se staršími modely.

Klepněte pro větší obrázek
Základní balení nových brýlí Samsung Gear VR

Součástí brýlí je i několik senzorů, jmenovitě akcelerometr, gyroskop a senzor přihlížení. V základním balení pak najdete základní modul a samostatné pásky, které jím musíte provléknout. Samozřejmě nechybí ani základní uživatelská příručka a zmiňované konektory, postrádáme však čistící hadřík na vyleštění optiky. Budete si tedy muset (opět) pomoci z vlastních zdrojů.

Pro úplnost jen dodáme, že nové brýle Samsung Gear VR jsou kompatibilní s Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Galaxy Note 5, Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge. Všechny tyto modely připojíte pomocí microUSB konektoru. Na výběr je samozřejmě i USB-C konektor, který byl původně připraven pro Galaxy Note 7, ovšem je pravděpodobné, že přes něj půjdou do brýlí připojit i budoucí Samsungy řady Galaxy S8.

Stále bez „oficiálního“ Gamepadu

Určitým dlouhodobým problémem je však absence herního ovladače přímo od Samsungu. Některé hry si sice vystačí pouze s touchpadem, u těch náročnějších se však potřebě Gamapeadu nevyhnete. Naštěstí již před stažením hry víte, zdali je herní ovladač potřeba, či nikoliv. 

Na druhou stranu se s tím pojí spousta problémů, protože budete muset při výběru sáhnout na „generické“ ovladače, jejichž tlačítka plní jiné funkce nebo jim dokonce některá tlačítka úplně chybí. U většiny her navíc chybí možnost namapovat klávesy podle vlastních potřeb, takže vás ovladače mohou nechat na holičkách. Pro účely testování jsme opět sáhli po starším ovladači Defender Mobile Master, k němuž se tento odstavec hodí téměř dokonale.

Klepněte pro větší obrázek
Protože Samsung nenabízí svůj Gamepad pro Gear VR, musíte si pomoci „generickými ovladači“. My jsme v šuplíku nalezli Defender Mobile Master, který však u některých her nefunguje úplně stoprocentně

Je tedy škoda, že Samsung i po několika letech stále nepředstavil adekvátního nástupce první generace Gamepadu. Určitá naděje se objevila v květnu, kdy jsme vás informovali o novém ovladači pro Gear VR, který měl jít, v době jeho nepoužívání, nacvaknout do brýlí místo ochranného krytu. Gamepad však byl nakonec zrušen, takže se do prodeje již nedostane. Při použití jiných Bluetooth ovladačů tedy mějte na paměti, že nemusí úplně stoprocentně fungovat.

Kapitoly článku

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy Note 7, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active