Package Disabler Pro: pryč s aplikacemi i bez rootu

V tomto článku si ukážeme, jak na bloatware u smartphonů Samsungu. Bez rootu je možné zakázat běh jakékoliv aplikace.

Smartphony s Androidem v dnešní době bývají doslova přeplněny aplikačními balíčky již od výroby. Samozřejmě, část aplikací je systémových a vztahuje se k Androidu jako takovému, výrobci však do systému dodávají i vlastní aplikace a balíčky, které mohou být pro řadu uživatelů nadbytečné. Pro tyto aplikace se vžil termín „bloatware“. A samozřejmě, ani Samsung není u bloatwaru výjimkou.

V Androidu lze doinstalované aplikace rychle odinstalovat přímo z hlavní nabídky, ovšem předinstalovaných aplikací se jen tak nezbavíte. U některých máte možnost je alespoň deaktivovat, takže neběží na pozadí, ovšem to se týká pouze malého množství aplikací. Většinou máte možnost aplikace odebrat až po rootu zařízení, tedy vynucení přístupových práv správce.

Samotný root dnes není problémem, na návody narazíte na internetu doslova „na každém rohu“, ovšem v případě Samsungů je již delší dobu používána zabezpečená platforma KNOX, kterou aplikací rootu narušíte. To může znamenat ztrátu záruky, nefunkčnost režimu KNOX a v budoucnu také nefunkční platby Samsung Pay, jejichž zabezpečení je vázáno právě na KNOX.

Pokud však netrváte na tom, abyste aplikace nutně odinstalovali, ale stačí vám jen jejich deaktivace (aplikace není spustitelná, nestahuje aktualizace a na pozadí neběží žádné její služby), máme pro vás možná zajímavou aplikaci. Nese název Package Disabler Pro a je určená pouze pro smartphony od Samsungu, navíc pro své fungování, jako jedna z mála, nepotřebuje root. Protože však aplikace není freeware, počítejte s investicí necelých čtyřiceti korun.

Když ne odstranit, tak alespoň zablokovat

Aplikace je dostupná na obchodu Google Play a při prvním spuštění je třeba nastavit aplikaci jako správce zařízení odsouhlasit podmínky KLMS. Následně máte před sebou uživatelské rozhraní, v rámci něhož můžete vyhledávat podle názvu nainstalovaných balíčků a jednotlivě je blokovat. Povolené balíčky jsou označeny modře, pokud některý zakážete, zobrazí se červeně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
První kroky po spuštění aplikace

Pokud je název aplikace černým písmem, jedná se o systémovou aplikaci, takže byste při blokaci měli mít na paměti, že špatným zásahem můžete narušit fungování systému. Pokud je název aplikace růžový, jedná se o tzv. bloatware, nebo-li doplněk systému, který může být bez problémů zablokován.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náhled balíčku a detail při jeho výběru

Hlavním přínosem blokace aplikací, které nejdou odinstalovat, je především úspora v RAM a také v datových přenosech, protože zablokované balíčky se z Google Play neaktualizují. Aplikaci je dále možné použít např. pro zablokování automatického spouštění aplikace Oculus Home, když vložíte Samsung smartphone do brýlí Gear VR. To lze využít ke spouštění aplikací a her, které jsou k dispozici na Google Play.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vysvětlení barev a kontextová nabídka

Jak ale sám autor aplikace připomíná, před použitím aplikace je doporučeno zálohovat data, abyste o ně nepřišli zablokováním nevhodné aplikace. Při updatu firmwaru pak povolte všechny balíčky aby nedošlo k tomu, že aktualizace bude chtít upravit package, která v systému není dostupná. To by také mohlo způsobit pád systému. Aplikace Package Disabler Pro stahujte na portálu Google Play.

Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (18) Další článek: Sférické fotky z LG 360 Cam půjde sdílet přímo do Street View

Témata článku: Samsung, , , , Malé množství, Pro +, Kontextová nabídka, Aplikace, Root, Automatické spouštění, Aby aplikace, Deaktivace, Hlavní přínos, Zabezpečená platforma, Pack,