Předpladenka. To není překlep. Neomezené volání a internet* za dvacku

  • Zaplatíte 20 Kč a do půlnoci voláte a datujete zdarma
  • Internet ale běží jen 32 Kbit/s
  • Účastníky pilotního provozu O2 vybírá náhodně

O2 má novou předplacenou kartu. Jmenuje se Předpladenka a za 20 Kč na den nabídne neomezené volání a internet. U internetu není hvězdička náhodou, jde totiž o šnečí konektivitu o rychlosti 32 kb/s. To je rychlost vhodná spíše jen pro textové messengery, mobilní verze webů apod. Rychlý internet se dá přikoupit za 150 Kč na 30 dní (FUP je 500 MB).

Klepněte pro větší obrázek
Předpladenka má i verzi s neomezenými SMS. Je o 5 Kč dražší.
MMS stojí 5,90 Kč, volání do hlasové schránky přijde na 3 Kč za minutu.

Záruka nižší ceny

Balíček se aktivuje prvním hovorem, nebo prvním připojením k internetu a až do půlnoci můžete surfovat (nízkou rychlostí) a volat neomezeně do všech českých sítí. Ušetřit tak můžete pouze v dny, kdy nebudete volat a datovat vůbec. Je jen na vás, jestli dokážete neobvyklého režimu využít a ušetřit na něm.

 

Z tiskové zprávy: „Příchozí hovor, připojení v rámci balíčku mobilního internetu 500 MB ani připojení k wifi Den neaktivuje.“

 

V tomto směru by uživatele mohla uklidnit „Garance výhodnější ceny“, kterou O2 nabízí. Pokud byste při stejném objemu využívání služeb s dosavadním tarifem utratili méně, O2 vám rozdíl vrátí. To platí pro období prvních 30 dní, podrobněji na webu.


Komentář: Trocha kontroverze závěrem

Služba je v pilotním provozu, který má končit na Silvestra 2016. Účastníky operátor vybere náhodně a změnu tarifu jim oznámí. Pokud uživatel o změnu nestojí, musí aktivně požádat o návrat k původnímu tarifu (SMS ve tvaru NE odeslaná na číslo 999 167). Stejně tak o vrácení rozdílu oproti původnímu tarifu je nutné požádat.

 

Chcete nový Předpladenku? Zavolejte na bezplatnou linku O2.

 

V jistých rysech podobnou věc zkusil operátor nedávno, kdy uživatelům bez vyžádání aktivoval automatické dokupování datových balíčků. Český telekomunikační úřad to označil za nekalou obchodní praktiku. Bude to v tomto případě podobné?

Uživatel, který bude ignorovat zprávu o změně tarifu (nebo jí neporozumí), se může divit vysoké útratě. Dvacetikoruna denně nezní jako mnoho, ale balíček se aktivuje prvním hovorem či připojením k internetu, což znamená teoreticky až 620 Kč za měsíc (31 dní krát 20 Kč). U verze tarifu s textovými zprávami přibývá další spouštěč balíčku a teoretickým měsíčním maximem je 775 Kč. To už se dostáváme výše, než je cena neomezeného měsíčního paušálu (jehož součástí je internet s plnou rychlostí připojení).

 

O2 říká, že průměrný předplacenkář volá 6 dní v měsíci

 

Podobně můžeme teoretizovat i směrem k opačnému extrému – totiž že by uživatel soustředil veškeré své telekomunikační potřeby do jediného dne a za vše tak utratil pouhou dvacetikorunu. Ale jistě uznáte, že to reálně nedává smysl.

Pravda je někde uprostřed a hádám, že stratégové v O2 znají své zákazníky lépe než uživatelé své vlastní telekomunikační potřeby. Tím pádem se obávám, že většina lidí s novým tarifem neušetří. Hlavní problém však vidím v tom, že Předpladenka bourá hlavní výhodu předplacené karty – průhlednost systému „platím, kolik provolám“. S Předpladenkou už je potřeba plánovat, taktizovat a dělit své dny na ty, kdy budete volat jak diví a na ty, kdy nebudete volat vůbec.

Dokážete to? Kolik dní „telekomunikačního ticha“ do měsíce míváte?

Diskuze (73) Další článek: Chcete neomezený mobilní internet? Operátoři jej neplánují

Témata článku: , , , , , , , , Překlep, Hvězdička, Trocha, První připojení, Garance, Volání, Dosavadní tarif, Původní tarif, Neo, Dvacetikoruna, Mobilní verze, Hlavní problém, Využívání služeb, Neo +, Pře, Nen, První hovor