Samsung C3560: véčka jsou dnes vzácná [recenze]

Když chcete véčko, nemáte dnes příliš na výběr. Zkuste Samsung C3560. Má kovovou konstrukci, decentní design a skvělou klávesnici.
Kapitoly článku

Kontakty a textová komunikace

Pro kontakty je připraven jeden tisíc vícepoložkových záznamů. U každého je možno v základu přidat jméno, několik čísel, e-mail, skupinu, zvonění, obrázek a další detaily. Jak jsem naznačil, kontakty mohou být řazeny do skupin, jejichž hlavním, a jediným, účelem je hromadná adresace zpráv a e-mailů. Delším stiskem kláves 2 – 9 (resp. vytočením čísel 10-18) můžete vytočit přednastavené oblíbené kontakty. Kvalita hovorů je velmi dobrá, zvláště protistrana si pochvalovala, že můj hlas zní o něco reálněji a věrohodněji, než když volám z modelu Galaxy S. V průběhu hovoru může být aktivována minutka, která upozorní každou načatou minutu hovoru. Pokud vás bude otravovat nějaké číslo, můžete jej umístit do listu automaticky odmítaných, telefon číslo bude odmítat a nebude vás o jeho příchozích hovorech nikterak informovat. Typy a druhy vyzvánění včetně hlasitosti můžete upravit v profilech, předpřipravené jsou jakýmsi mustrem, který můžete upravovat podle vlastních potřeb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zprávy mají jednotný editor, standardně se telefon domnívá, že píšete textovku, jakmile do ní vložíte multimédia, převede ji na MMSku. Při psaní jsou k dispozici čtyři řádky psaného textu, při psaní jste informování o počtu napsaných znaků i o tom, na kolik dílčích částí se výsledná zpráva rozdělí. Při psaní můžete využít i prediktivního slovníku T9, telefon nabízí i slova s diakritikou, před odesláním ji však neořezává. Při čtení zpráv je v klasickém režimu k dispozici 9 řádků textu, v konverzačním režimu si zprávy musíte rozkliknout. Doručenky se sice objevují jako přijatá zpráva, celistvost konverzací již ale nenarušují. E-mailový klient (včetně podpory Exchange) je v telefonu do počtu, stačí mu základní indicie (uživatelské jméno a heslo) a o další nastavení se postará sám.

Stejně jako v případě volání, tak i u zpráv můžete vytvořit filtry pro pisatele, které chcete ignorovat. Pokud nechcete zmeškat zprávu, je možné nastavit opakované upozornění v různých intervalech. Pro úplnost jen dodám, že se do telefonu vměstná maximálně 500 SMS, e-maily a MMS zprávy se ukládají do sdílené 36MB paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Textová komunikace dále eskaluje u klientů instant messagingu, všichni jsou zakomponováni přímo do systému, nechybí ani přihlášení do Twitteru, Facebooku a dalších komunitních webů. Internetový prohlížeč NetFront 4.1 je určen jen na základní brouzdání, ideálně po mobilních stránkách webů (tj. s prefixem m před samotnou adresou). C3560 však disponuje maximálně technologií EDGE, takže to na žádné rychlé brouzdání a časté využívání internetu nevypadá. Koncový uživatel se bez něj ale bez problémů obejde.

Organizace času

Organizační funkce jsou opět nelogicky rozprostřeny mezi nabídky Organizér a Aplikace. Telefon vás dokáže opakovaně budit (i při vypnutém telefonu), zde jsem ale narazil na problém. V týdnu jsem 5x vstával do práce s nastaveným budíkem a jednou nezazvonil. Doposud nevím, v čem byl problém, ale určitě to není dobrá vizitka. Do kalendáře si můžete vkládat opakované události i s upozorněními. Dále nechybí textové poznámky, úkoly s prioritami, jednoduchá kalkulačka ani převodník měn a jednotek. Diktafon umí nahrát maximálně jednu hodinu kontinuálního záznamu, AMR soubory ale nejsou dostatečně kvalitní na to, abyste z nich mohli dostat kvalitní hlasový výstup. Organizační funkce doplňuje časovač a stopky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro připojení k počítači bude sloužit microUSB kabel, a to jak pro velkokapacitní přenos, tak pro správu telefonu přes program Kies. Bohužel, kabel není součástí základního balení, takže jej bude třeba dokoupit. To samé platí i o paměťové kartě. Jakmile ji dokoupíte, jistě vám přijde vhod pravidelné zálohování kontaktů, zpráv, kalendáře, úkolů a poznámek. Nikdy totiž nevíte, co se může stát. Pokud byste přece jen měli aktivní internetové připojení a nějaké ty finance navíc, můžete do telefonu z portálu Samsung Apps zakoupit hry a aplikace, za mě si ale myslím, že tato ikona v menu zůstane cílovým uživatelem nevyužita.

Fotografie jen na displej

Herní nabídka je, pokud nepočítám tituly k časově omezenému vyzkoušení, strohá, připravena je pouze hra Luxor. Mimo hudby je připraveno i FM rádio, které však nezahraje bez připojených sluchátek. Zde je další „ale“, protože sluchátka v základním balení chybí. Vestavěný hudební přehrávač nabídne jednoduché uživatelské rozhraní, přesto se dočkáme i ekvalizéru. Jeho vliv na hudební výstup je ale bez sluchátek neznatelný. Hudbu můžete přehrávat i bezdrátově přes Bluetooth handsfree. Fotoaparát dokáže pořídit snímky v maximálním rozlišení 1600 x 1200 a řekněme si na rovinu, nic extra to není. Chybí automatické ostření a přisvětlení, z uživatelského nastavení tak zbyla jen samospoušť, vyvážení bílé, noční efekty a sporadicky využitelný noční režim. Na momentky nebo tapety na displej dobré, na focení do alba v počítači rozhodně ne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Možnosti jsou otevřené

Samsung C3560 je jednoduchým véčkovým modelem, který má ambice na to dostat se k nenáročným uživatelům. Základ včetně ovládání, volání a zpráv je zpracován na výbornou a asi vám nic chybět nebude. U pokročilých funkcí musíte občas přihmouřit oko, na druhou stranu máte otevřená vrátka pro to, aby jste z telefonu vymáčkli maximum (slot pro microSD kartu, 3,5 konektor jack). Ve svém důsledku ale hlavní roli hraje také cena. Ta se zastavila těsně nad dvěma tisíci, což z něj dělá ideální dárek pod vánoční stromeček.

Témata článku: Samsung, , Samsung C3560, Samsung Galaxy S, Herní nabídka, Vánoční stromeček, Ideální dárek, Časté využívání, Samsun, Přijatá zpráva, Sam, Cílový uživatel, Metallic Black, Stavový řádek, Hlasový výstup, Nastavený budík