Samsung DeX: Transformace Galaxy S8 na počítač [recenze]

  • Samsung Galaxy S8+ jsme připojili ke krabičce DeX
  • Android se přetransformuje do „desktopové“ podoby
  • Potenciál do budoucna je opravdu velký, DeX se ale nevyvaroval některých zádrhelů

Samsung DeX se stal již krátce po svém představení „hitem internetu“. Z dřívějších let si pamatujeme jen málo příslušenství, které by se svou popularitou vyrovnalo „plnokrevným“ smartphonům. A není divu. DeX totiž promění vložený Galaxy S8 či S8+ v „počítač“ s upraveným Android prostředím. A jak to celé funguje?

Čeká nás brzy doba, kdy do práce nebudeme tahat notebook, protože kancelářskou činnost hravě zastoupí smartphone? A jak moc Samsungu pomohl Microsoft?

Klepněte pro větší obrázek
Co vše potřebujete k DeXu? Galaxy S8, DeX Station, monitor a myš. Klávesnice povinná není, ale při psaní textů je daleko komfortnější, než softwarové ovladače na displeji

Samsung Galaxy S8
G950, Dream
rozměry a hmotnost: 149 × 68 × 8,0 mm, 155 g
displej: 5,8", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 960, 568 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1024|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 8895 (8× Exynos M2, 2 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
58 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy S8+
G955, Dream2
rozměry a hmotnost: 160 × 73 × 8,1 mm, 173 g
displej: 6,2", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 960, 531 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1024|150 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Samsung Exynos 8895 (8× Exynos M2, 2 GHz, 10nm)
operační systém: Google Android 7 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
59 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zapojujeme periferie

Abychom byli přesní, celé řešení se sice nazývá Samsung DeX, k jeho zprovoznění však potřebujete Galaxy S8 či Galaxy S8+, a krabičku DeX Station. Ta je prodávána samostatně a vyjde na 3 500 Kč.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung DeX Station je příslušenství vzhledově podobné hokejovému puku, které váží 230 gramů

Samsung potvrdil, že se nejedná jen o jakousi „placebo“ krabičku, její součástí je několik desek s podpůrnými obvody, které slouží k regulaci chlazení a ovládání nového „počítačového“ prostředí. To je napevno součástí firmwaru v Galaxy S8, takže jej na jiném zařízení nespustíte. A stejně tak DeX „nerozjedete“ jen při přímém připojení Galaxy S8 k televizi přes HDMI kabel.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud „víko“ odtáhnete dozadu, stane se z něj podpěra s aktivním chlazením

Při propojení krabičky si také dejte pozor na to, jakým způsobem ji připojujete k displeji. Samsung sice u DeX Station využívá USB-C Alternate Mode, pokud však použijete kabel z DisplayPortu monitoru s HDMI koncovkou na druhé straně, režim DeX vůbec nenajede.

Pokud použijete redukci z DVI na HDMI, záleží individuálně na použitém monitoru. I přesto, že jsme u jednoho použili redukci se všemi piny, byl výstup jen 1 280 × 1 024. U druhého se však automaticky nastavilo Full HD rozlišení. Za vše může zřejmě (ne)podpora standardu HDCP (High-bandwith Digital Content Protection).

Klepněte pro větší obrázek
Konektory (zleva): nabíjecí USB-C, HDMI, Ethernet a 2 × USB 2.0

Jediným stoprocentně funkčním spojením tak zůstává přímé propojení HDMI kabelem z HDMI portu monitoru do HDMI portu DeX Station. Rozlišení v tomto případě zůstává Full HD. A to i tehdy, pokud se připojíte ke 4K televizi. Je rozhodně škoda, že Samsung nenabízí žádné grafické nastavení prostředí DeX, takže musíte vzít zavděk tomu, co se vám v monitoru zobrazí.

Na stránkách podpory se však dočtete, že Samsung možnou změnu rozlišení v systému zvažuje a chce ji alespoň implementovat do budoucích verzí DeXu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po vložení S8+ do DeXu zhasne displej telefonu a do 10 vteřin se rozsvítí „nový“ systém v připojeném monitoru. V reálu samozřejmě u krabičky čekejte celou změť kabelů...

Zbylá konektorová výbava zahrnuje Ethernetovou přípojku (vhodné pro firmy, kde je využití Wi-Fi bráno jako bezpečnostní riziko), dva porty USB 2.0 a nabíjecí USB-C (USB 3.1). Rychlé nabíjení je podporováno jen u 12V/2,1A nabíječek, u méně výkonnějších typů je k dispozici jen základní „pomalé“ nabíjení. Aby však DeX vůbec naběhl, je třeba, aby byl adaptér typu Fast Charging. V základní krabici se žádaná nabíječka nenachází.

Po odsunutí „víka“ se ukáže žebrávání větráčku, který se stará o to, aby ani po delší práci v DeXu nebyl telefon přehřátý, když jej vezmete do ruky. Na spodní části DeX Station je umístěna pogumovaná podložka, která zaručuje, že se krabička na stole nijak neposunuje.

Pro spuštění prostředí DeX je třeba připojit monitor, adaptér ke krabičce, a také zapojit myš a klávesnici. Nemusí však být drátové, stejně dobře poslouží Bluetooth myš a klávesnice. Uvolníte si navíc USB porty pro vložení flash disku. Jakmile do kolébky vložíte smartphone, displej zhasne a zhruba do 10 vteřin vidíte v monitoru rozhraní DeX. Trochu kratší dobu pak trvá návrat zpět do „známého“ Androidu.

Klepněte pro větší obrázek
Bude DeX průkopníkem pracovních stanic budoucnosti? Tím měl být vlastně i Microsoft Continuum, a jak to s ním dnes vypadá...

Zvuk standardně vychází z reproduktorů telefonu, přičemž sluchátka se do něj v kolébce zapojit nedají. Můžete je však zapojit k monitoru nebo k televizi, ke které se z krabičky připojujete přes HDMI.

Klepněte pro větší obrázek
Tato obrazovka se objeví při prvním vložení Galaxy S8 do Dex Station. Mimo prostředí Samsung DeX můžete do monitoru přímo zrcadlit displej vašeho smartphonu a ovládat jej připojenou myší

A jak Dex ukončit? Nečekejte žádný režim „Odebrání USB zařízení“ z Windows. Telefon prostě „natvrdo“ vytáhnete z kolébky. Při zapojení a vypojení telefonu dochází k ukončení některých běžících aplikací, takže si případné rozpracované dokumenty nesmíte zapomenout uložit.

Prostředí á-la Windows

Po spuštění vás uvítá plocha hodně podobná systému Windows. A není divu, Samsung se již na tiskové konferenci pochlubil, že na integraci DeXu pracoval spolu s Microsoftem. A ten se mohl inspirovat u svého řešení „Continuum“. DeX však zůstává věrný Androidu 7.0 Nougat, který se pouze přetransformoval do podoby „desktopu“.

Klepněte pro větší obrázek
Základní plocha režimu Samsung Dex, na kterou přidáte jen oblíbené aplikace. Widgety podporovány nejsou

Základem je tedy plocha (varianta obrazovky Home), na kterou si můžete vynést zástupce vybraných aplikací. Ty lze hromadně uspořádat vedle sebe nebo změnit obrázek na pozadí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Levá část lišty (systémové ovladače a otevření aplikace), pravá část lišty (notifikace, stavové ikony, datum, čas, baterie)

V levém spodním rohu najdete tři základní tlačítka. To v rohu vám zobrazí nabídku s vašimi aplikacemi (obdoba nabídky Start), prostřední zobrazí v malých oknech poslední spuštěné aplikace (obdoba Alt+Tab), třetím tlačítkem se dostanete na domovskou obrazovku, což je obdobou úzkého tlačítka „Zobrazit plochu“ v pravém spodním rohu Windows 10.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka s aplikacemi nainstalovanými v telefonu, poslední spuštěné aplikace v Samsung DeX

Aplikace jsou otevírány v samostatných oknech, a to, co máte otevřeno, vidíte v podobě ikon ve spodním řádku displeje. I zde se Samsung inspiroval u Microsoftu. A podobnost můžeme vidět i v pravé části spodního řádku, kde jsou zobrazeny stavové ikony. Mimo času, data, vyhledávání, úpravy zvuku a „vytažení“ softwarové klávesnice nechybí informace o kapacitě baterie, úrovni signálu a datové konektivitě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ve spodní liště se můžete doklikat k rychlým zástupcům i k notifikačnímu centru, které vypadá podobně jako vysunutá lišta „běžného“ Androidu

Samostatným tlačítkem se dostanete do zobrazení se všemi notifikacemi (analogie vytažené notifikační lišty) a také do obrazovky s ikonami rychlého přístupu. Jednotlivé notifikace pak od těchto ikon přibývají na levé straně, ovšem přebytečné ikonky můžete „sbalit“, aby nepřekážely. V prostředí se tak celkem rychle zorientujete.

Klepněte pro větší obrázek
Kuriozita. Galaxy S8+ se v DeXu tváří jako telefon s 3,9" displejem a rozlišením 411 × 731 pix...

Pro využití prostředí DeX je absolutní povinností připojená myš, doporučuje se také samostatná klávesnice. U myši si můžete v Nastavení upravit citlivost pohybu ukazatele, u klávesnice však, alespoň v tuto chvíli, nastává problém. Standardní české rozvržení je sice pro externí klávesnici nastaveno na češtinu, jedná se však o rozvržení QWERTY, tj. nikoliv o standardní české QWERTZ.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung DeX podporuje pouze Samsung klávesnici. Buď máte německou klávesnici bez psaní diakritiky, nebo píšete s háčky a čárkami, ovšem v rozvržení QWERTY. V ideálním případě by to chtělo samostatné nastavení layoutu klávesnice...

Pokud jste tedy zvyklí na českou pozici „zetka“, máte smůlu, protože rozvržení klávesnice nejde nijak změnit. Nepomůžete si ani aplikacemi z Google Play, které u externích klávesnic umějí upravit layout. V DeXu je totiž povolena jen Samsung klávesnice. A pokud byste jazyk změnili třeba na němčinu, dostanete sice QWERTZ, ovšem přijdete o české znaky v číselném řádku i o jejich postupné psaní přes stisk tlačítek na jeho konci. Toto se Samsungu nepovedlo, a určitě to bude chtít brzy adekvátní opravu.

Klepněte pro větší obrázek
Systémové zkratky v Samsung DeX (META = klávesa Windows)

V DeXu můžete počítat s multitaskingem, spoustou klávesových zkratek (tlačítko META = klávesa Windows), funkcí Drag & Drop (přetahování souborů do příloh e-mailů) či s různými kontextovými nabídkami, které jsou navázány na stisk pravého tlačítka myši.

Vše stojí a padá s aplikacemi

Android aplikace v DeXu můžeme rozdělit na tři základní kategorie. Nejideálnější kategorií jsou aplikace pro DeX optimalizované. Poznáte to tak, že oknům po jejich spuštění můžete ručně upravit velikost, nebo je maximalizovat přes celý displej. V době psaní recenze byly v DeXu předinstalovány tyto optimalizované aplikace:

Disk Hudba Play PowerPoint
Excel Chrome Bixby Reminder
Filmy Play Internet Samsung Notes
Fotky Google Kalendář Skype
Fotoaparát Kontakty Telefon
Galaxy Apps Mapy Video
Galerie Moje Soubory Word
Gmail Nastavení YouTube
Google Obchod Play Zprávy
Hudba OneDrive  

​V tabulky je jasné, že na DeX byla optimalizována většina předinstalovaných aplikací. A ty, které nejsou optimalizovány, se spouští v okně, které připomíná displej Galaxy S8. Nemůžete je nijak zvětšovat, ale stále můžete počítat s jejich minimalizací do lišty. Jakmile tak učiníte, většina aplikací „doslova“ zamrzne, takže po obnovení pokračujete přesně tam, kde jste skončili.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ne všechny aplikace v DeXu fungují. Většinou nepochodíte u her a také ani u herní nadstavby Game Tools

Třetím typem aplikací jsou ty, které v DeXu vůbec nespustíte. Jedná se zejména o většinu doinstalovaných her, které využívají různých funkcí telefonu, např. akcelerometr, GPS nebo fotoaparát. V prostředí je vůbec nespustíte, stejně je na tom i herní režim Game Tools. A není se co divit, DeX je určen převážně k práci.

Psaní textů, editace fotek a prohlížení webu...

Na používání systému si určitě budete pár dní zvykat, zejména tehdy, pokud jste zvyklí pracovat s Windows, kde máte „své“ programy. Samozřejmě závisí na zaměření vaší práce, pokud projíždíte web a komunikujete zejména přes e-maily, zorientujete se poměrně rychle. V našem případě jsme úspěšně rozchodili webovou administraci, takže část tohoto článku (resp. pouze část, a to díky zmiňované záměně Y a Z) vznikla přímo v DeXu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Webový prohlížeč, u které nelze počítat s podporou technologie Flash, takže si nespusíte některé webové streamy ani internetovou televizi. Fotogalerie a spuštěná hra, která pro DeX není optimalizována

Jistě, problémy nastanou, např. z pohledu editorů fotek. V redakci používanou aplikaci jsme museli částečně nahradit, alespoň základním optimalizovaným fotoeditorem (plnohodnotná náhrada to není), který lze stáhnout z Galaxy Apps. Jiné fotoeditory z Google Play totiž nejsou optimalizovány pro DeX, a upravovat jas fotky v malém náhledu ztrácí smysl.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Microsoft Office si v DeXu nespustíte, pokud nemáte licenci na Office365. Naštěstí existuje bezplatná alternativa v podání Hancom Office, musíte ji však samostatně nainstalovat

Kancelářskou práci v Galaxy S8+ v základu obstarávají aplikace od Microsoftu, na ty se však v DeXu nevztahuje licence. Pokud si v DeXu k účtu nenavážete licenci na Office365, můžete dokumenty pouze prohlížet, tj. nelze vytvářet nové ani editovat stávající. V DeXu poběží i webové aplikace optimalizované pro Chrome, tj. různé databáze, editační prostředí, administrace, apod.

Na videu výše, které jsme pořídili při oficiálním přestavení DeXu v Londýně, můžete vidět i přístup ke vzdálené ploše Windows přes aplikaci Citrix. Bohužel, pro koncové zákazníky zatím nebyla zveřejněna žádná DeX optimalizovaná aplikace pro vzdálenou plochu, a např. TeamViewer z Google Play si nespustíte protože je optimalizován jen pro dotyková zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung myslí i na vzdálenou plochu. V Londýně ukázal aplikaci Citrix, která se z DeXu vzdáleně připojí k vašemu Windows desktopu. Bohužel, zrcadlení jsme si sami vyzkoušet nemohli, protože Samsung aplikaci zatím nezpřístupnil

Brzy by však měl být k dispozici zmiňovaný Citrix Receiver a také VMware Horizont Client či Amazon WorkSpaces.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník s příchozí textovou zprávou, odchozí hovor s notifikací v pravém spodním rohu, čtení e-mailu a notifikace nové e-mailové zprávy

Notifikace na e-maily, přijaté zprávy a hovory vám „vyskakují“ v pravém spodním rohu displeje. Volat je možné přes hlasitý odposlech či přes Bluetooth sluchátko.

Jednoznačně obrovský potenciál

Samsung DeX je příslibem do budoucna, kdy (v ideálním) případě nebudete tahat mezi domovem a prací notebook, ale vystačíte si jen s telefonem. Doma i v práci bude připraven samostatný monitor, klávesnice a myš, k nimž telefon rychle připojíte a budete moci pokračovat v práci. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kolik oken zvládne DeX? Měli jsme jich více než 20 a stále šly (s menší prodlevou) spouštět další aplikace. Všechny otevřené aplikace se po vypojení z DeXu ukázaly v nabídce posledních spuštěných aplikací

Budoucnost je zatím „v plenkách“, ovšem DeX má určitě dobře našlápnuto. Zatím se však neobejde bez chyb (zejména záměna Z a Y) a chtělo by to také zapracovat na větším počtu aplikací optimalizovaných pro DeX. Některým uživatelům by také pomohlo přidání aplikací pro režim vzdálené plochy. Pokud se však DeX uchytí a Samsung vývojářům nabídne SDK, mohly by aplikace pro DeX poměrně rychle přibývat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kontextové nabídky „vyskakují“ po stisku pravého tlačítka myši

Je jasné, že DeX se bude postupně vyvíjet, ale je třeba se zamyslet i nad jeho zaměřením. DeX nemá za cíl nahradit počítač v rozvojových zemích, ani váš pracovní počítač. DeX má zjednodušit základní pracovní úkony (tj. bez specializovaných aplikací) natolik, abyste s sebou notebook tahat vůbec nemuseli. A pokud si doma i v práci vyhradíte místo na monitor, klávesnici a myš, můžete mezi oběma destinacemi přenášet pouze váš Galaxy S8 a DeX Station.

Ovšem, až čas ukáže, zda Samsung zvládne využít potenciál DeXu s narůstajícím počtem optimalizovaných aplikací, nebo za pár měsíců upadne do ústraní.

Plusy:

  • krabička rychle přemění Galaxy S8 či S8+ v Android „počítač“
  • S prací můžete plynule přecházet mezi smartphonem a DeXem
  • rychlé spuštění prostředí (do 10 s), telefon se v docku chladí a dobíjí
  • práce v oknech, najednou můžete mít spuštěny až desítky aplikací
  • přímé odpovídání na hovory a zprávy přes vyskakovací okna
  • spousta zkratek na klávesnici, musíte jen zjistit, co znamená tlačítko META (Nápověda: klávesa Windows)
  • i v DeXu funguje skener očí

Minusy:

  • záměna Z a Y u české klávesnice, buď máte českou QWERTY nebo německou QWERTZ bez českých znaků v číselném řádku
  • ne všechny aplikace (zejména hry) spustíte v DeX
  • zatím poměrně malý počet optimalizovaných DeX aplikací, další však mají postupně přibývat
  • v DeXu budete muset pro MS Office použít licenci Office365, jinak není možné vytvářet nové dokumenty ani editovat - pouze prohlížet
  • na domovské obrazovce nejde použít widgety
  • zatím žádná aplikace pro režim Vzdálené plochy
Diskuze (29) Další článek: Testujeme Huawei P9 Lite (2017). Telefon se složitým názvem, ale jednoduchým posláním

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , Samsung Galaxy S8, Samsung Galaxy S8+, Spodní roh, Záměna, Odchozí hovor, OneDrive, Malý počet, Nápověda, Nabíjecí USB-C, Přetahování, Bixby Reminder, Český znak, Herní režim, Samsung Galaxy s,