Samsung Galaxy A3 (2017): když je pět palců zbytečně moc [recenze]

  • Střední třída od Samsungu nabízí i i menší alternativu
  • u Galaxy A3 (2017) se budete muset obejít bez některých funkcí z A5
  • Je absence funkcí vyvážena přijatelnější cenou?
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Galaxy A3 (2017) je smartphonem klasické konstrukce o rozměrech 135 × 66 × 7,9 mm a s hmotností 135 gramů. Máme před sebou kompaktního „střízlíka“, který dobře padne spíše o dámských či dětských rukou. Samozřejmě jej můžete ovládat i ve větších dlaních, v tu chvíli ale pocítíte nedostatky menšího displeje, zejména s ohledem na přesné psaní textovek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A3 (2017) z čelní strany

Telefon ctí současný designový trend, takže je vyroben ze skla, mezi které bylo vloženo kovové šasi s přerušeními sloužícími jako vývody antén. Díky zahnutým „3D“ zádům se telefon poměrně dobře drží v ruce a ani při zpocených dlaních nemá tendenci vyklouzávat. Oproti nedávno testovanému Galaxy A5 (2017) jsou přechody jemnější. Samsung u skla neudává, kdo je jeho dodavatelem, ono klíčové označení „Gorilla Glass“ tak ve specifikacích chybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ovladače pod displejem a kamerka pro selfie nad ním

Telefon nabízí zvýšenou odolnost, která je ve střední třídě stále poměrně vekou vzácností, a to dle normy IP68, která tedy neřeší pády, ale „jen“ prachuvzdornost a odolnost při ponoření do vody. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana Samsungu Galaxy A3 (2017). Čočka fotoaparátu je téměř zarovnaná s okolním povrchem

Ve specifikacích Samsung uvádí odolnost až půl hodiny 1,5 metru pod vodní hladinou, protože však telefon není certifikován k potápění, je odolnost vztažena spíše k náhodným událostem. Redakční telefon bez problémů přestál telefonování na dešti, ponoření do vody, pád do bahna či polití sladkým nápojem. Poté je ale třeba telefon umýt, jinak by mohlo dojít k oxidaci konektorů. Ty jsou totiž chráněny pouze vnitřními membránami a svou vlhkost dokáží detekovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Voda a bláto? Žádný problém...

Ovladače jsou typicky „Samsungovské“. Jako hlavní je použita domovská klávesa s poměrným jemným stiskem, do které je navíc zakomponován snímač otisků prstů. Ten funguje stejně dobře, jako u Galaxy A5 (2017), v 9 z 10ti případů otisk bleskově odemkne telefon, a to i při zhasnutém displeji. Galaxy S7 by se zde mohl i něco přiučit... 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na horní a spodní hranu telefonu

Doplňkové senzorické ovladače po stranách jsou podsvětleny, ale postrádají vibrační odezvu. Může se tedy stát, že je nedopatřením stisknete, aniž o tom nebudete vědět. Na levém boku s ovládáním pomáhají oddělené regulátory hlasitosti, které můžete použít jako spoušť fotoaparátu. Zamykací tlačítko je umístěno na boku pravém, tedy tak, jak jsme u Samsungů zvyklí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací tlačítko a regulátory hlasitosti

Na zadní straně je dominantním prvkem 13Mpix fotoaparát, který je po delší době konečně téměř zarovnán s okolním povrchem. Ze zad Samsungů tak postupně mizí, dříve typické, „bradavice“. Fotoaparát umí automaticky zaostřovat a v horších světelných podmínkách mu pomáhá přisvětlovací dioda. Kamerka pro selfie nad displejem je osmimegapixelová

Klepněte pro větší obrázek
Základní balení má obvyklý obsah - nabíjecí adaptér, datový kabel, základní sluchátka a uživatelské manuály

Systémový konektor USB-C najdeme na spodní hraně, a to bok po boku sluchátkového jacku. Součástí základního balení je mimo adaptéru do sítě kabel USB-C - USB 2.0, který lze použít i pro datové přenosy, nebo také základní špuntová sluchátka. Reproduktor je umístěn netradičně na pravém boku, při hraní na šířku displeje si musíte dát pozor, abyste jej prstem neucpali. Zahraje dostatečně hlasitě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A3 (2017) padne, i díky menším rozměrům, velmi dobře do dlaně

Samsung do A3 (2017) integroval většinu součástí z větší „á pětky“, je však o něco kompaktnější. Oceňujeme plynulejší přechody mezi kovovým šasi a sklem, je ale škoda, že se telefon nedočkal odolného skla Gorilla Glass. Tedy, alespoň Samsung jej nikde nezmiňuje. Telefon padne dobře do menší dlaně, a v kapse u kalhot nebude tolik tížit ani zaclánět jako např. větší A5 (2017).

2. Displej

Samsung Galaxy A3 (2017) je osazen 4,7" Super AMOLED displejem s rozlišením 1 280 × 720 pix, které se ukázalo jako dostatečné. Nejpalčivější problém je u telefonu vyřešen elegantně, na přímém slunci se jas displeje nastaví na jinak nedostupné maximum, takže vše bez větších problémů přečtete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej má velmi dobrou čitelnost i na přímém slunci. Stačí jas ponechat na automatice

Pokud se nechcete spoléhat na automatiku, můžete jas displeje upravovat v horní liště. Škoda jen, že ji musíte vysunout „nadvakrát“, abyste se k ovládacímu prvku vůbec dostali. Minimální jas displeje má určité rezervy, při práci v noci budete partnerku spící vedle vás poměrně dost oslňovat. Pomůže však filtr modrého světla, který na maximum promění bílou barvu v sytě žlutou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úprava jasu z horní lišty, nastavení zobrazení a možnosti úpravy písma

Navíc uvolní i očím a tělu, protože právě modré světlo z monitorů a displejů je bráno jako jedna z příčin spánkových problémů. Filtr může být aktivní od soumraku do svítání nebo v rámci nastaveného časového intervalu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zobrazovací režimy, jednotlivá úprava RGB odstínů a filtr modrého světla

Barvy displeje jsou syté, prostředí je tedy oku líbivé. S odstíny displeje si ale můžete trochu „pohrát“, a to aktivací několika režimů displeje v kombinaci s ručním doladěním červené, modré a zelené. Pokud pro vás budou barvy Super AMOLED displeje až moc výrazné, je jedinou cestou základní režim displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení Always On režimu. Možnost výběru obrázku tentokrát chybí

V zamknutém stavu může být na displeji zobrazen režim Always On, který podporuje i notifikace aplikací třetích stran. Pokud nemáte aktivní zámek displeje, stačí na ikony dvakrát klepnout a dostanete se rovnou do odpovídajících aplikací. Na Always On displeji je možné ovládat i hudební přehrávání, oproti „es sedmičkám“ chybí možnost přidat vlastní fotografii. Režim Always On může být aktivní celý den nebo v nastaveném časovém intervalu.

Použitému displeji nemáme moc co vytknout. HD rozlišení postačuje, čitelnost na sluníčku je velmi dobrá, možná jen v noci by zobrazovač mohl méně zářit. Tomu však můžete dopomoci filtrem modrého světla. Syté barvy si můžete alespoň nepatrně upravit k obrazu svému, otisků prstů na displeji se však nezbavíte. Škoda, že Samsung nepřibalil čistící hadřík.

3. Hardware

Nová „á trojka“ je postavena na osmijádru Exynos 7870 o taktu 1,6 GHz. Jedná se o 14nm osmijádro určené pro střední třídu, které si Samsung vyrábí sám. V pohotovostním režimu běží jen čtyři jádra na 546 MHz, v případě potřeby se přetaktují na vyšší výkon nebo se k nim rovnou přidá zbylá čtveřice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Antutu, CPU-Z a výsledek benchmarku zaměřeného na baterii

Součástí čipsetu je grafický adaptér Mali-T830, který si spolu s HD rozlišením displeje poradil se všemi testovanými hrami. Počítejte však s tím, že se při dlouhodobějším hraní citelně zahřívá zadní skleněný kryt. Operační paměť telefonu je 2GB, ve Správci zařízení zjistíte, že adresovatelných je pouze 1,8 GB. Zbytek připadá jako rezervovaný prostor grafice. Při běžném používání zařízení je v RAM volných zhruba 350 MB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mezi gesty narazíme i na herní nabídky Game Launcher a Game Tools. Sice neuspoří energii při hraní, ovšem umožní vám alespoň nahrávat vaše „gameplay“ videa

S hrami se pojí nabídky Game Launcher a Game Tools. První zmíněná centralizuje vaše hry a umožní stahovat další, ve druhém případě máte k dispozici některé herní nástroje, např. omezení příchozích notifikací nebo přímé nahrávání „gameplay“ videí. Při hraní si musíte zvyknout jen na netradičně umístěný reproduktor. Ukazovák levé ruky musíte přesunout na záď, abyste si jeho výduch neutlumili.

Výsledek benchmarku Antutu 6.2.7:

  • Celkem: 46 554
  • 3D: 5 493
  • UX: 17 502
  • CPU: 16 934
  • RAM: 6 625

Podle benchmarku Antutu je na tom A3 (2017) se 46 554 body o něco hůře, než Galaxy A5 (2017), který získal 59 323 bodů. Největší rozdíly v neprospěch „A3“ jsou v podání renderingu 3D scén.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Centrální údržba zařízení se stará zejména o RAM, paměť a baterii

V souvislosti s RAM musíme zmínit i poměrně agresivní Garbage Collector (GC), který ukončuje aplikace minimalizované na pozadí. Typicky se to týká stránek webového prohlížeče, které se i po pětiminutové minimalizaci načítají úplně odznova. V případě, že spustíte fotoaparát, je GC ještě agresivnější, a dokonce i před minutou minimalizované hry a aplikace startují úplně od začátku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily zabezpečení zařízení, o které se stará Intel Security

Se systémovými prostředky se pojí i svižnost prostředí, která je poměrně slušná, jen některé systémové aplikace se načítají děle a občas se také telefon nečekaně na pár minut zpomalí. Za dobu testování se jednou sám restartoval po rychlém vstupu k fotoaparátu z domovské obrazovky, jinak byla stabilita systému dobrá.

Správa zařízení je nově centralizována v sekci Údržba zařízení, kde jedním kliknutím promažete paměti a dočasné soubory. Mimoto se odsud dostanete k baterii, úložišti a k zabezpečení telefonu. A3 vás umí upozornit na aplikaci zatěžující baterii, a sám doporučí aplikace, které nemají využívat baterii na pozadí. Typicky se jedná o různé služby aplikací, které vám zbytečně nebudou vysávat baterii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchý přesun hry na paměťovou kartu

Interní úložiště je sice 16GB, ovšem v reálu se dostáváme pouze na 6GB volné místo, což je v porovnání s tabulkovou hodnotou hodně málo. Naštěstí zůstává podpora microSD karet, na které můžete aplikace z paměti rychle přesunout. Většina her se bezproblémově spouští z karty, některé z nich si po přesunu „dotahají“ ještě některé potřebné soubory.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 16 164
    (Mírně nadprůměrné skóre dokazuje, že výdrž telefonu je lehce nad očekávání. A to i přesto, že má kapacitou „pouze“ 2 350 mAh. Důležitým faktorem je i použitý „úspornější“ 14nm čipset.)

Telefon má integrovanou nevyměnitelnou baterii o kapacitě 2 350mAh, která se podepsala pod slušnou výdrž telefonu. A3 vydržel na příjmu až tři dny na jedno nabití. V případě velkého „zřouta“ baterie v podobě hry Pokémon Go, nám vůbec poprvé baterka neubývala „před očima“. První varování dostanete při 15% kapacitě baterie, ovšem i tehdy máte poměrně dost času telefon nabít. Pokles baterie se následně o něco zpomalí. I při 1% baterii telefon funguje na plný výkon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily baterie. Telefon umí upozornit na aplikaci, která baterii neúměrně vybíjí

V případě nouze můžete aktivovat základní nebo maximální úsporný režim, který prostředí přebarví do černobíla a nabídne spuštění maximálně osmi aplikací. Zamrzí snad jen absence rychlého nabíjení, v základním balení dostanete pouze běžný síťový adaptér. Fast Charging podporuje až vybavenější „á pětka“. S bezdrátovým nabíjením se taktéž nepočítá, a je to rozhodně škoda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náhled maximálního úsporného režimu

O zabezpečení telefonu se stará Intel Security, Samsung dále nabízí možnost bezplatného stažení Softwaru MacAfee Mobile Security a True Key. Telefon je postaven na zabezpečené platformě KNOX, na kterou navazuje i zabezpečená složka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otisky prstů můžete použít pro přístup k telefonu nebo do Zabezpečené složky. Aplikace a dokumenty zde umístěné nikdo neuvidí

Přístup k ní je chráněn heslem nebo otiskem prstu, můžete zde mít vlastní pořízené fotky, citlivé soubory, různé kontakty, jiné e-mailové účty, soukromé poznámky, apod. Navíc do Zabezpečené složky můžete „přetáhnout“ i aplikace ze základního systému. Bez hesla či otisku prstu nikdo neuvidí, že je máte. Navíc i samotná ikona složky lze schovat, takže ani nikdo nepojme žádné podezření, že něco schováváte...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Upozornění na nedovřený slot pro nanoSIM a microSD, Gear Manager slouží ke spojení s nositelnostmi od Samsungu

Konektivita je tradičně bohatě zastoupena. Telefonu nechybí Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC ani LTE. S počítačem se spojíte USB-C kabelem, mimo přenosu souborů můžete do počítače sdílet displej vašeho smartphonu (SideSync). Po stažení aplikace Gear Manager můžete k telefonu připojit i celou řadu nositelností z řady Samsung Gear, tj. chytré hodinky a náramky.

I když je na tom výkonově Galaxy A3 (2017) o něco hůře, než A5 (2017), zvládne spustit všechny testované hry. Ocenit musíme velmi dobrou výdrž na jedno nabití, na druhou stranu by se hodilo rychlé nabíjení kabelem. Dále musíte počítat s agresivním Garbage Collectorem, díky němuž se aplikace po obnovení neustále „oživují“.

4. Software

Samsung v telefonu vsadil na starší verzi systému Android, konkrétně 6.0.1 Marshmallow, ovšem očekáváme, že bude telefon v horizontu několika měsíců aktualizován na Android Nougat. Ve stylu novějšího Androidu se totiž již prezentuje grafická nadstavba TouchWiz. Důraz je kladen na světlou barvu prostředí a podnabídek, což pro AMOLED displej není zrovna ideální, doporučujeme proto změnit systémové schéma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka a hlavní nabídka

V obchodu se schématy je výběr již poměrně rozsáhlý, motivy vám změní, nejen pozadí a ikony, ale také pozadí podnabídek, vzhled většiny systémových aplikací či dokonce styl klávesnice. Ikony můžete aplikovat nezávisle na schématu, stejně jako pozadí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Editační režim a výběr vhodného schématu a ikon packu

Horní lišta opět nabídne zástupce rychlého spuštění, po prvním vysunutí pět, po druhém pak celkem 15, pro úpravu jasu však musíte lištu vysunout „nadvakrát“, což může zdržovat. Jednou z ploch je i informační „Briefing“, protože však mezi zdroji chybí čeština, lze jej jednoduše deaktivovat. Na zbylé si můžete umístit zástupce aplikací a různé widgety. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka a výběr zástupců

Ze zamykací obrazovky se lze rychle dostat do číselníku a k fotoaparátu. Stejný účel plní i dvojitý stiskl klávesy Home. A to kdekoliv v prostředí. Zástupce na lockscreenu si samozřejmě můžete nahradit za jakékoliv jiné. Uprostřed se pak může objevovat ovladač, pokud z telefonu přehráváte hudbu. Alternativně se ovladače zobrazí na Always On displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přepracovaná nabídka Nastavení

Čekejte také přepracovanou nabídku Nastavení, pod každou položkou ale najdete nápovědu, co v té či oné sekci můžete najít. A pokud se ztratíte, můžete využít integrované vyhledávání. Prostředí můžete otočením telefonu převrátit na bok, až na domovskou obrazovku a hlavní menu funguje u všech předinstalovaných aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Horní lišta, kterou je třeba vysouvat „nadvakrát“

Ty najdete v jednotné nabídce, samostatně je základní obsah, zbytek je pak zatřízen do složek. Mimo „povinných“ aplikací od Googlu je k dispozici i složka s aplikacemi od Microsoftu, kde najdete povedené editory kancelářských dokumentů MS Office a také Skype a OneDrive. Žádné bonusové gigabajty ale nečekejte. Pro vás je bezplatně k dispozici pouze 15GB Samsung Cloud, který slouží k zálohování dat z telefonu. Do dnešního dne však neexistuje žádná možnost, jak soubory na Samsung Cloudu spravovat či otevřít i v PC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Cloud, FM rádio, S Health a prohlížeč s integrovanou čtečkou QR kódů

Samsung v systému eliminoval počty svých aplikací, některé najdete volně, zbylé pak ve složce Samsung. Ovšem třeba takový hudební přehrávač od Samsungu si musíte stáhnout samostatně. Z obvyklé porce doplňkových aplikací můžeme vypíchnout třeba FM rádio, které ale zahraje jen s připojenými sluchátky. S Health zase monitoruje vaše pohybové výkony. Po spojení s nositelnostmi řady Gear budou výstupy o něco komplexnější. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Povinné aplikace od Samsungu, Googlu a Microsoftu

Hovory obsluhuje známá aplikace, jejíž součástí jsou i protokoly volání. V průběhu testování si však protistrana občas stěžovala na výpadky spojení. Zřejmě za to může ucpání mikrofonu vaším prstem, když držíte telefon u ucha. Pokud nechcete být v noci rušeni, stačí si povolit automatickou aktivaci režimu Nerušit. Do výjimek si můžete umístit kontakty, které se vám dovolají, nebo časté volající. Škoda, že to nelze individuálně ale jen podle určitých skupin.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník, zprávy s různou velikostí textu a základní klávesnice při psaní SMS

Při psaní textovek jsme registrovali zvýšené množství překlepů, a to i na šířku displeje. Vibrační odezva kláves jednoznačně chybí. Klávesnici doporučujeme nepoužívat a rovnou ji vyměnit za nějakou alternativní z Google Play. Videopřehrávač si poradí i s titulky, pokud je pojmenujete jako video, součástí galerie je i jednoduchý, ovšem funkční, editor fotografií.

Klepněte pro větší obrázek
Překlepům se nevyhnete ani při psaní textů na šířku displeje

Prostředí se na první pohled podobá starším Samsungům, na druhou stranu v systému dominuje bílá barva. Nejlépe uděláte, když se jí hned zbavíte použitím jiného schématu. Telefon nabídne poměrně dost aplikací v základu, při psaní SMS zpráv však počítejte s častými překlepy. Při hovoru si protistrana občas ztěžovala na zhoršení kvality hovoru, zřejmě za to může přikrytí mikrofonu při volání. Prostředí telefonu je čas od času nepatrně zpomalené, a to bez zjevného důvodu.

5. Fotoaparát

Samsung u Galaxy A3 (2017) použil 13Mpix fotoaparát IMX258 od Sony, který si poradí s automatickým i kontinuálním ostřením. Nad displejem je zase umístěn snímač Sony IMX291, jehož maximem jsou osmimegapixlová „selfíčka“, ovšem postrádá jakékoliv zaostřování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát s plovoucí spouští a dostupné filtry

Samotnou kvalitu fotek bychom zařadili spíše k průměru, a to i oproti Galaxy A5 (2017). Automatický režim je při nastavování bílé často nerozhodný, pokud se do hledáčku dostane i část oblohy, je zbývající obraz často „zamlžený“. Snímky za horšího osvětlení bývají často rozmazané. Bleskem si pomůžete jen do vzdálenosti několika metrů. To stejné platí i pro video, přičemž snímač poměrně často přeostřuje, což je na výsledném záznamu dost patrné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotorežimy v telefonu dostupné a další, které lze dodatečně stáhnout

Se selfie kamerkou musíte fotit obezřetně, protože má fixní fokus. Pokud budete od telefonu o něco dále, budou rozmazané, nejen objekty za vámi, ale také váš obličej.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekSnímky pořízené za jasného počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud se vám do snímků dostane obloha, počítejte s tím, že přechody mezi objekty a oblohou budou „zamlžené“
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při focení nočních snímků je třeba scénu vyfotit hned několikrát, napoprvé totiž často pořídíte rozmazaný snímek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázková „selfíčka“, váš obličej je ostrý jen tehdy, pokud jej máte blízko k telefonu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automatika není při vyvažování bílé „všemocná“. Tyto fotky jsme pořídili hned za sebou

Ukázková videa:

Hodnocení: 70 %

Samsung Galaxy A3 (2017) bychom doporučili spíše do rukou méně zkušenějších uživatelů. Telefon sice nabídne ještě poměrně slušný výkon, dobře čitelný displej a dostatečnou výdrž baterie, na druhou stranu musíte počítat s občas zpomaleným prostředím a fotoaparátem, který často nefotí úplně podle představ.

S malým displejem se navíc pojí i malá klávesnice, na které bude dělat překlepy až nepříjemně hodně často. Vibrační odezva klávesnice a ovladačů pod displejem by celý dojem z telefonu určitě minimálně trochu vylepšila. Tím největším problémem nového „áčka“ je ale koncová cena, která atakuje hranici devíti tisíc korun.

Jaké jsou rozdíly mezi A3 (2017) a A5 (2017)?

Úhlopříčka displeje: 4,7" (A3) vs. 5,2" (A5)
Rozlišení displeje: 1 280 × 720 pix (A3) vs.  1 920 × 1 080 pix (A5) 
Čipset: 8 × 1,6 GHz Exynos 7870 (A3) vs. 8 × 1,9 GHz Exynos 7880 (A5)
Baterie: 2 350 mAh (A3) vs. 3 000 mAh (A5)
RAM: 2 GB (A3) vs. 3 GB (A5)
Úložiště: 16 GB (A3) vs. 32 GB (A5)
Rychlé nabíjení: ne (A3) vs. ano (A5)
Fotoaparát: 13 Mpix + 8 Mpix (A3) vs. 16 Mpix + 16 Mpix (A5)
Cena: 8 990 Kč (A3) vs. 11 990 Kč (A5)

 

 

 

 

 

 

 

 

Při pohledu do portfolia Samsungu se jako lepší koupě jeví loňský A3 (2016), který seženete za 5 500 Kč. Nebudete mít ale na výběr tolik barevných variant. Letošní Galaxy A3 (2017) je k dostání ve zlaté, černé, růžové a modré. Na druhou stranu, pokud budete chtít odolný model střední třídy s IP68, na výběr moc nemáte. Pokud se oproti A5 (2017) dokážete hardwarově uskromnit, můžete ušetřit rovné tři tisíce.

Plusy:

  • kompaktní rozměry, velký výběr barev, 
  • zývšená odolnost IP68
  • Super AMOLED displej s velmi dobrou čitelností na přímém slunci
  • Always On režim s notifikacemi třetích stran
  • filtr modrého světla
  • osmijádrový procesor, 2GB operační paměť
  • slušná výdrž na jedno nabití
  • rychlé snímání otisků prstů
  • integrované FM rádio

Minusy:

  • umístění reproduktoru na bok nemusí vyhovovat každému
  • postrádáme vibraci ovladačů pod displejem a tlačítek klávesnice
  • konektor USB-C - s připojením staršího microUSB příslušenství již nepočítá
  • 8Mpix kamerka pro selfie má problémy s ostrostí obrazu
  • pouze 16GB interní paměť, ze které zbude jen necelých 6 GB
  • fotoaparát bez stabilizace obrazu, spíše průměrná kvalita fotografií
  • místy zpomalené reakce prostředí, agresivní ukončování aplikací na pozadí
  • vyšší pořizovací cena - 9 tisíc Kč

Verdikt:

Slušně vybavený smartphone střední třídy, který některé funkce převzal z vybavenějších modelů. Cenově je však nastaven o něco výše, než bychom očekávali. Přesto je jednou z nejlevnějších variant při výběru odolného modelu ve střední třídě.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy A3 (2017), Dvojitý stisk, Soumrak, Slušný výkon, GAL, Nabíjecí adaptér, Always-on režim, Koncová cena, Grafický adaptér, Síťový adaptér, Doladění, Pořizovací cena, Protistrana, Membrána, Nedopatření, Přerušení,