Samsung Galaxy A5 (2017): Klame tělem. Vypadá jako Galaxy S7 [recenze]

  • Otestovali jsme nejvybavenější Samsung řady Galaxy A (2017)
  • Pokud není přímé srovnání, okolí jej bude považovat za Galaxy S7
  • Na celý měsíc nahradil model Galaxy S7 Edge, jak si vedl?
Kapitoly článku

1. Design

Samsung Galaxy A5 (2017) je telefonem klasické konstrukce s rozměry 146 × 71 × 7,9 mm a s hmotností 157 gramů. Telefon v dlani působí „tak akorát“, zbytečně netíží, ale jeho hmotnost je při jeho používání již znatelná. Pod tíhu zařízení se velkou měrou podepsaly použité materiály, zejména kovové šasi, které je doplněno odolným sklem na přední a zadní straně telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A5 (2017) ve zlaté barevné variantě

Samsung sice přesně neudává typ odolného skla, které používá, ovšem za měsíc používání jsme na něm nenarazili na žádné škrábance. Na přední straně je umístěno 2,D sklo, které je zahnuto směrem k bočním hranám, na zadní straně je pak použito 3D sklo, které je k směrem k bočním hranám zahnuto daleko výrazněji. Samotné přechody mezi sklem a kovem jsou poměrně ostré, tedy, ne že byste se pořezali, ovšem „es sedmička“ má přechod plynulejší. U „áčka“ jej naomak určitě poznáte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda jsou skleněná, fotoaparát je téměř úplně zarovnán s okolním krytem

To, že telefon srovnáváme právě s „es sedmičkou“, určitě není náhoda. Modelu totiž vzhledově i rozměrově odpovídá Galaxy S7. A pokud vedle sebe nemáte přímé srovnání, okolí jej „bezpečně“ zamění právě za „es sedmičku“.

Jestliže pomineme absenci snímače srdečního tepu na zadní straně, je hlavním rozlišovacím prvkem reproduktor, netradičně umístěný na pravém boku. Jeho pozice nakonec měla svůj význam, protože na rovném povrchu není jeho výduch nijak utlumen. Telefon navíc hraje a zvoní poměrně dost hlasitě.

Klepněte pro větší obrázek
Jeden významný detail oproti Galaxy S7? Reproduktor na pravém boku

Na horní hraně najdeme mezi vývody antén šuplík pro microSD kartu (až 256 GB) a také sekundární mikrofon pro redukci šumu či pro nahrávání zvuků v režimu konverzace. Levý bok tradičně vyplňují regulátory hlasitosti, které můžete použít i jako spoušť fotoaparátu. Spodní hrana, mimo primárního mikrofonu, nabídne sluchátkový konektor a také USB-C, jenž slouží k datovým přenosům a nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek
Na spodní hraně se odehrála obnovená premiéra konektoru USB-C

Po ukončeném Galaxy Note 7 (recenze zde) je letošní „á pětka“ prvním Samsungem s konektorem USB-C. Samotný adaptér do sítě však má stále plnohodnotný konektor USB, takže nemůžete využít výhodu „oboustranného“ kabelu. Napevno vložená baterie má kapacitu 3 000 mAh, a při běžném využívání telefonu jsme se dostali až na výdrž tří dní na jedno nabití.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Blok ovladačů pod displejem zůstává již delší dobu neměnný. V domovském tlačítku je umístěn i snímač otisků

Pokud však budete jen trochu využívat funkce telefonu, počítejte spíše s dvoudenní výdrží. Displej a GPS se jeví jako největší žrouti baterie, pokud budete navigovat nebo hrát Pokémon Go, zvládne A5 jen jeden celý den. A když chybí bezdrátové nabíjení, potěší alespoň podpora rychlého nabíjení kabelem. Z nuly na sto dobijete akumulátor zhruba za jednu a třičtvrtě hodiny.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 16 438
    (za nadprůměrným hodnocením v testu stojí kombinace úspornějšího 14nm čipsetu a 3 000mAh baterie. Telefon sice dokáže vybít za jeden pracovní den, pokud však omezíte některé funkce, může výdrž bez problémů protáhnout na několik dní)

Konečně se dostáváme na čelní stranu telefonu, kde pod displejem najdeme tradiční ovladače v čele s domovským tlačítkem a dvojicí senzorických ovladačů s podsvětlením a bez vibrací. V domovské klávese je navíc integrován snímač otisků prstů, který konečně funguje tak, jak má. Stačí přiložit prst k domovskému tlačítku, a i v zamknutém stavu dojde v 9 z 10 případů k bleskurychlému odemčení telefonu. Např. Galaxy S7 bylo třeba ještě předtím „oživit“ stisknutím domovské klávesy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A5 (2017) pod vodní hladinou...

V neposlední řadě je důležitým prvkem zvýšená odolnost IP68. Ano, použité materiály (kov a sklo) sice při nárazech a pádech nejsou úplně ty nejvhodnější, ono IP68 se však vztahuje spíše k vodotěsnosti a prachuvzdornosti. Když vám telefon spadne do WC nebo zmokne na dešti, přežije bez úhony. Pokud spadne do bláta, můžete jej umýt v umyvadle, podobné je to, i když spadne do sladké limonády. Stačí, a je to dokonce nutní, je jen umýt, jinak by na konektorech mohlo dojít k oxidaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mezi doplňkové příslušenství patří Neon Flip Cover (při příchozí notifikaci svítí oranžové kraje, 699 Kč) nebo skládací pouzdro „s oknem“ za 999 Kč. V něm můžete telefon zapřít a sledovat vaše filmy či seriály. Obě pouzdra jsou k dispozici v několika barevných variantách

Součástí základního balení je mimo telefonu Adaptive Fast Charging adaptér, USB-C kabel, základní špuntová sluchátka a základní uživatelské příručky. 

Tělo telefonu je zaměnitelné s Galaxy S7, takže okolí si bude myslet, že skutečně používáte „es sedmičku“. Testovaný model se dobře drží v ruce, je odolný proti vodě a prachu a má i slušnou výdrž baterie. Někomu ale mohou vadit trochu „ostřejší“ přechody boční kovovou hranou a skleněnými kryty. Dále bychom uvítali i přítomnost bezdrátového nabíjení.

2. Displej

Samsung u Galaxy A5 (2017) vsadil na 5,2" Super AMOLED displej s Full HD rozlišením. A podle našeho názoru displej plně postačuje, honba za 2K rozlišením by v tomto případě byla zbytečná. Zobrazovač navazuje na loňskou generaci Super AMOLEDů, takže zůstávají v platnosti všechny jeho silné i slabé stránky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej se u „á pětky“ povedl. Full HD rozlišení postačuje, na sluníčku je velmi dobře čitelný

Displej má syté barvy, které můžete upravit aktivací jednoho z režimů displeje. Vůbec poprvé se u Samsungu objevuje nabídka pro ruční vyvážení barev, v níž upravíte odstíny červené, zelené a modré tak, aby vám vyhovovaly. Použitý displej je velmi dobře čitelný i na přímém slunci, protože automatika nastaví jeho jas na jinak nedostupné maximum. Displej má jinak velmi dobré pozorovací úhly, absolutní zobrazení černé, snad jen minimální jas v noci by mohl být trochu nižší, aby displej tolik neoslňoval.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr režimů displeje a manuální korekce odstínu červené, zelené a modré

Částečně tomu ale můžete pomoci aktivací Filtru modrého světla, jenž utlumí intenzitu vyzařované modré. Ta je brána jako jeden z příčin nespavosti. Filtr má několik úrovní, na maximum je displej téměř úplně žlutý, takže z principu tolik nezáří jako bílá. Filtr může být aktivní v nastaveném časovém intervalu nebo jen při setmění. K jeho rozeznání potřebuje telefon znát vaší přesnou GPS pozici.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Filtr modrého světla a Always On DIsplej s notifikacemi třetích stran

Další zajímavostí displeje je režim Always On, tedy neustálé zobrazení základních stavových informací, notifikací nebo třeba hudebního přehrávače. Na výběr je několik režimů, bohužel nejde na AOD přiřadit vlastní obrázek. Režim může být aktivován v závislosti na aktuálním čase, v noci jej třeba můžete nechat vypnutý, aby z baterie neukrajoval zhruba 1 % navíc za hodinu. 

Displej Galaxy A5 (2017) se inspiroval u „es sedmičky“ a z pohledu kvality zobrazení budeme těžko hledat nějaké výraznější nedostatky. Zejména na sluníčku je displej velmi dobře čitelný, režim Always On si navíc poradí i s notifikacemi třetích stran. Z praktického hlediska bude největším nedostatkem nutnost vysunout horní lištu „nadvakrát“, abyste se dostali k rychlé úpravě jasu. 

3. Hardware

Letošní „á pětka“ běží na omisjádrovém Exynosu 7880, který je taktován na 1,87 GHz. Čipset je vyroben 14nm technologií, takže můžete očekávat, že bude úspornější, než „výběhové“ čipsety u dřívějších Samsungů vyšší střední třídy. V pohotovostním stavu běží čtyři jádra na 449 MHz, v případě potřeby se však umí celá čtveřice přetaktovat, případně se zapojí i zbylá čtyři jádra.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o procesoru (aplikace CPU-Z) a výsledky benchmarku Antutu

Operační paměť je u toho modelu  nadstandardní, 3GB. Při běžném požívání telefonu je v RAM zhruba 750 MB volného místa, zbytek připadá na systém a spuštěné aplikace. Po pročištění paměti se dostáváme zhruba na 1GB volné RAM.

Výsledek benchmarku Antutu 6.2.7:

  • Celkem: 59 323
  • 3D: 16 943
  • UX: 19 030
  • CPU: 17 178
  • RAM: 6172

Prostředí telefonu si s tímto hardwarem dokáže poradit bez větších problémů, systém běhá svižně, pokud je však telefon delší dobu zamknutý (řádově několik hodin), pozorujeme při první úloze po odemknutí zhruba vteřinovou prodlevu navíc, než si všechno v systému „sedne“. Po prvním spuštění telefonu jsme vypozorovali horší odezvu systému na dotyky, po následném restartu bylo již vše bez problémů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Údržba zařízení - nutná optimalizace, RAM, úložiště a zabezpečení zařízení

U některých aplikací a her, které poměrně výrazněji zatěžují RAM jsme si několikrát všimli agresivnějšího chování Garbage Collectoru, který aplikace na pozadí sám ukončuje. V průběhu měsíce tato situace nastala dvakrát, za dobu testování se systém automaticky restartoval jednou. Stalo se tak při otevření fotoaparátu ze zamykací obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon vás upozorní, pokud má nějaké aplikace výrazně vyšší (tj. podezřelou) zátěž na baterii

Správa zařízení je nově centralizována v sekci Údržba zařízení, kde jedním kliknutím optimalizujete zařízení, resp. promažete paměti a dočasné soubory. Mimoto se odsud dostanete k baterii, úložišti a k zabezpečení telefonu. A5 vás umí upozornit na aplikaci zatěžující baterii, a sám doporučí aplikace, které nemají využívat baterii na pozadí. Typicky se jedná o různé služby aplikací, které tak zbytečně nebudou vysávat baterii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jako největší žrout se ukázal displej hned po neoptimalizované hře Pokémon Go. Pokud ji nebudete hrát, počítejte až s třídenní výdrží na jedno nabití

Telefon nabídne dva úsporné režimy, které omezí jas displeje, používání Wi-Fi na pozadí, výkon čipsetu a Always On displej. Na výdrži vám režim přidá zhruba několik hodin. Režim Maximální úspory použije tmavý motiv a dovolí spustit maximálně osm vybraných aplikací, čímž prodlouží výdrž i o celý den. To se může hodit v případě, že cestujete někam dále bez externí baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Maximální úsporný režim - povolí osm aplikací a pozadí přebarví do černé

Interní úložiště je 32GB, uživateli je k dispozici 23 GB, s čímž už se dá pracovat. Aplikace lze z telefonu jednoduše přesouvat na paměťovou kartu. O zabezpečení telefonu se stará Intel Security, Samsung dále nabízí možnost bezplatného stažení Softwaru MacAfee Mobile Security a True Key.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jedna z bonusových aplikací od Intel Security a nabídka otisků prstů

Telefon je postaven na zabezpečené platformě KNOX, na kterou navazuje i zabezpečená složka. Přístup k ní je chráněn heslem nebo otiskem prstu, můžete zde mít vlastní pořízené fotky, citlivé soubory, různé kontakty, jiné e-mailové účty, soukromé poznámky, apod. Navíc do Zabezpečené složky můžete „přetáhnout“ i aplikace ze základního systému. Bez hesla či otisku prstu nikdo neuvidí, že je máte. Navíc i samotná ikona složky lze schovat, takže ani nikdo nepojme žádné podezření.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Herní nabídky od Samsungu pro zpříjemnění mobilního hraní a nastavení výkonnostního omezení

O grafický výkon se stará Mali-T830 od ARM a v průběhu hraní jsme nezaznamenali žádné problémy. Počítejte snad jen s tím, že při delším hraní se zahřívá i zadní strana telefonu. S hrami se pojí nabídky Game Launcher a Game Tools. První zmíněná centralizuje vaše hry a umožní stahovat další, ve druhém případě máte k dispozici některé herní nástroje, např. omezení příchozích notifikací nebo přímé nahrávání „gameplay“ videí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přesuny aplikací a her na microSD kartu jsou bezproblémové, Zabezpečená složka vám nabídne svůj soukromý prostor chráněný otiskem prstu

Umístění reproduktoru na boku telefonu nevadí, protože při hraní jej prstem nezacpete. Navíc hraje dostatečně hlasitě, takže jeho vyzvánění, spolu s volitelnými vibracemi, určitě nepřeslechnete. 

Testovaný model má slušný hardware a také velmi dobrý herní výkon. Pouze občas je třeba chvíli počkat na delší načítání některých aplikací. A5 má centralizovanou správu, ze které vyčnívá vylepšený Maximální úsporný režim nebo Zabezpečená složka, do které můžete schovat citlivé soubory či rovnou celé aplikace.

4. Software

Galaxy A5 (2017) běží na Androidu 6.0 Marshmallow, ovšem plánuje se aktualizace, která by telefon ještě v první polovině letošního roku měla updatovat na Android Nougat. Samotný vzhled prostředí je ale již nyní hodně podobný Nougatu v Galaxy S7. Může za to nejnovější verze grafické nadstavby TouchWiz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, aplikace a horní lišta, kterou musíte pro úpravu jasu vysouvat nadvakrát

Prostředí hodně využívá bílou barvu, která se podepisuje na zvýšené spotřebě energie. Pozadí, barvu podnabídek i některých aplikací můžete upravit instalací vybraného schématu z obchodu Samsung Themes. Horní výsuvná lišta nabídne pět rychlých zástupců, ke zbývajícím, a bohužel také k úpravě jasu displeje, se dostanete opětovným potažením lišty. Je rozhodně škoda, že si jezdce upravující jas displeje nemůžete vynést hned k základní pětici zástupců.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nadměrné využití bílé barvy eliminujete nastavením jiného schématu

Na plochy umisťuje widgety, ikony v hlavní nabídce mohou být zobrazeny s rámečky nebo bez nich. Na úrovni systému si můžete zvolit styl písma nebo jeho velikost, a to až po skutečně obrovskou. Písmo se změní v systému, Nastavení a také u většiny předinstalovaných aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Psaní a čtení zpráv s různou velikostí písma, lze ji nastavit pomocí dvou prstů

Textové zprávy píšete na klávesnici od Samsungu, bohužel však bez vibrační odezvy. A to i přesto, že telefon při vyzvánění vibruje. Pokud si tedy na klávesnici nezvyknete, a budete psát s překlepy, můžete si z Google Play stáhnout jinou klávesnici s vibrační odezvou. Mnohem lépe se nám psalo v režimu na šířku displeje. Poměrně dobře fungovalo zadávání hlasem, někomu může vyhovovat i přejíždění prstem po klávesnici, které vyhodnocuje slova díky prediktivnímu slovníku.

Klepněte pro větší obrázek
Textový editor na šířku displeje

Telefonní aplikace je delší dobu neměnná. Při hovoru jsme ocenili vyšší úroveň hlasitosti, protistrana byla s kvalitou hovoru spokojená. Navíc se nám nikdy nestalo, že bychom uchem stiskli tlačítko pro podržení hovoru, snímač přiblížení k displeji tak funguje na sto procent.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Protokoly volání a číselník

Základní nabídka aplikací zahrnuje povinné tituly od Googlu a od Microsoftu. Svou složku zde má i Samsung, a najdete v ní záznamník hovorů, e-mailového klienta či aplikaci Samsung Members s návody a základní diagnostikou hardwaru. Internetový prohlížeč může otevírat karty v režimu utajení, který navíc ochráníte otiskem prstu. Jedním z doplňků prohlížeče je vylepšení přehrávání videa či skener QR kódů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
„Povinná“ aplikační výbava, skener QR kódů integrovaný v prohlížeči a aplikace S Health, která se po rootu stane nefunkční

Dalším doplňkem je aplikace S Health, která slouží k monitorování vašeho pohybu v rámci celého dne. K A5 můžete připojit i nositelnosti řady Gear, které budou do telefonu odesílat informace (nejen) o ušlé vzdálenosti. Mezi aplikacemi dále narazíme na kalendář, jednoduché poznámky (včetně kreslení po displeji), budíky i na FM rádio. Zahraje pouze s připojenými sluchátky, a třeba takový hudební přehrávač od Samsungu chybí úplně. Musíte si jej stáhnout z Google Play.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automatické zálohování dat v telefonu je již od prvního spuštění v režimu zapnuto. FM rádio zahraje jen s připojenými sluchátky

V systému je automaticky aktivní zálohování do Samsung Cloudu. Protože však přímý přístup k souborům na cloudu zatím není zpřístupněn, doporučujeme funkci deaktivovat. Pokud, stejně jako my, střídáte telefony rychle za sebou, může se stát, že se vám z cloudu do telefonu natáhne i 10GB nakumulovaných dat za rok a půl. Samotný Samsung Cloud má přitom kapacitu 15 GB.

Díky podpoře schémat eliminujete negativní dopady bílé barvy v prostředí na výdrž baterie. Prostředí nedoznalo výraznějších změn takže se v něm poměrně snadno zorientujete.

5. Fotoaparát

Jihokorejci u Galaxy A5 (2017) použili hned dvojici 16Mpix snímačů vlastní výroby s označením S5K3P8SX. Jeden najdeme na zadní straně, druhý je připraven nad displejem. Oba mají světelnost F1.9, ovšem jen zadní dokáže (automaticky a kontinuálně) zaostřovat. Na čelní straně je tak umístěna jen okleštěná verze s fixním zaostřením. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu s plovoucí spouští

Ale teď to nejdůležitější - snímač na zadní straně ztratil optickou stabilizaci obrazu. Díky tomu došlo k redukci vystouplé čočky na minimum, což má být charakteristickým prvkem i u letošních modelů řady Galaxy S8. Samsung místo toho nabízí alternativní softwarovou stabilizaci, která se aktivuje automaticky, ovšem pouze za dostatečného osvětlení. V šeru, kdy by byla nejvíce třeba, se jí ale nedočkáte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V Galerii můžete vaše fotky rychle a efektivně upravit

Aplikace Fotoaparát gesty do stran umožňuje rychlé aplikování filtrů, přepnutí fotorežimů nebo přepnutí zadního fotoaparátu na přední, a naopak. Drobností, která potěší, je plovoucí tlačítko spouště, které lze umístit kamkoliv na displej. Pro někoho může být pohodlnější hardwarová spoušť v podobě stisku regulátorů hlasitosti. Pokud je displej telefonu mokrý nebo pod vodou, jsou ostatně jedinou možností jak fotit.

Za dobrého osvětlení se vám podaří vyfotit kvalitní fotografie. Oproti loňským „áčkům“ byly vylepšeny zejména snímky za horšího osvětlení. Pokud však budete chtít telefon hlavně kvůli focení, je lepší volbou Galaxy S6, jak jsme si již ukázali v samostatném článku.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie z exteriéru pořízené při slunečné a zatažené obloze
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené v interiéru, bez blesku (vlevo) a s bleskem
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
16Mpix selfie třikrát jinak - slunečno, interiér s umělým osvětlením a v noci ve vlaku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čím dále jste s telefonem od vaší hlavy, tím je vaše selfie více rozostřená
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené v noci na automatiku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Specialita na závěr - rychlé ostření na holuba v letu

Ukázková videa:

Celkové hodnocení: 72 %

Samsung Galaxy A5 (2017) se ukázal jako slušný model vyšší střední třídy. Vzhledově se chce podobat Galaxy S7, výkonnostně však trochu ztrácí. Telefon jsme však měsíc používali namísto Galaxy S7 Edge, a nic výrazného nám u něj nechybělo. I to je důkazem, že se vyšší střední třída od Samsungu pomalu začíná přibližovat „flagshipům“.

Samsung Galaxy A5 (2017) se v ČR začal prodávat 3. února, a to spolu s levnějším a méně vybavenějším Galaxy A3 (2017). Oba modely se na trh dostaly ve čtyřech barevných variantách - černé, modré, zlaté a růžové. Galaxy A5 (2017) má cenu nastavenou na 11 990 Kč, což je poněkud vyšší cenovka, než jsme očekávali.

Díky ní je však telefon cenově nastaven přímo proti doprodávající se Galaxy S6 Edge, která z některých obchodů již nenávratně zmizela. Jaké jsou mezi oběma modely největší rozdíly?

V čem má navrch Galaxy S6 Edge:

  • vyšší výkon telefonu, kvalitnější hardware
  • bezdrátové nabíjení 
  • vibrační odezva klávesnice a tlačítek pod displejem
  • notifikační LED dioda
  • snímač srdečního tepu
  • dvakrát zahnutý displej s UHD rozlišením

V čem má navrch Galaxy A5 (2017):

  • novější koncept zařízení
  • zvýšená odolnost
  • podpora microSD karet
  • FM rádio
  • Filtr modrého světla
  • rychlejší odemknutí telefonu otiskem prstu

Plusy:

  • povedený design - od Galaxy S7 rozezná tento model málokdo
  • reproduktor na boku telefonu hraje hlasitě a na rovném povrchu není nijak ultumen
  • kvalitní Full HD Super AMOLED displej je dobře čitelný na slunci
  • rychlý snímač otisků prstů v domovském tlačítku
  • režim Always On s notifikacemi třetích stran
  • filtr modrého světla s automatickou aktivací
  • Zabezpečená složka využívá otisků prstů a může schovat i „sama sebe“
  • integrované FM rádio
  • zajímavé originální příslušenství včetně skládacího flipu či flipu s osvětlením
  • 16Mpix kamerka pro selfie - to u mobilů nevídáme moc často

Minusy:

  • naomak „ostřejší“ přechody hran telefonu
  • postrádáme vibraci ovladačů pod displejem a u softwarové klávesnice
  • absence notifikační diody
  • fotoaparát postrádá stabilizaci obrazu
  • běží stále na Marshmallow, update na Nougat se však připravuje
  • 16Mpix selfie má problémy s ostrostí vaší fotografie, pokud se fotíte z větší vzdálenosti
  • hodilo by se bezdrátové nabíjení
  • výraznější zahřívání zadního krytu v průběhu rychlého nabíjení
  • větší míra překlepů při psaní na softwarové klávesnici
  • vyšší cena - stejná cenová hladina jako 2 roky starý Galaxy S6 Edge

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , , , Samsung Galaxy A5 (2017), Slušný hardware, Domovská obrazovka, Mobil Security, Flip Cover, Externí baterie, Game Launcher, Galaxy a, Vložená baterie, Funkce telefonu, Mobilní hraní, Kreslení, Cenová hladina,