Samsung Galaxy A5: nový směr [recenze]

Galaxy Alpha byl předvoj, Galaxy A5 táhne kovové Samsungy dále. K tenkému unibody přidává podporu microSD, což Alphě citelně chybělo.
Kapitoly článku

Samsung Galaxy Alpha ukázal nový směr, kterým se Samsung bude ubírat, směr kovových zařízení. U Alphy jsme však museli překousnout dva zásadní nedostatky - nanoSIM a chybějící microSD kartu. Řadě lidem také vadila přítomnost plastového zadního krytu, který ke podle nich ke kovovým rámům moc nehodil. Ovšem alespoň jste mohli vyměňovat baterii za chodu. To už nyní možné není. Samsung Galaxy A5 na Alphu přímo navazuje, sice zachovává nanoSIM, ovšem přichází s celokovovým unibody a vrací i podporu microSD karet. Je příjemně tenký a má ambice na slušné prodeje v rámci vyšší střední třídy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy A5

 

Samsung Galaxy A5
A500F
rozměry a hmotnost: 139 × 68 × 6,7 mm, 123 g
displej: 5,0", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 294 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSD, RAM: 2 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video, autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Napsali jsme:

V prvních minutách testování...

Samsung Galaxy A5 nám dorazil v bílé předprodejní krabici, první dojem po vybalení je více, než optimistický. Telefon je příjemně tenký, kompaktní, hrany jsou zbroušené, takže se v ruce drží poměrně pohodlně. Kov příjemně chladí a i velikost displeje se zdá být poměrně dobře zvolena. Je ale trochu větší, než u Alphy, se zachováním HD rozlišení, ovšem kvalita obrazu je zhruba stejná jako u Galaxy A3. Ten má totiž s menším displejem a qHD rozlišením zhruba stejnou jemnost.

Při běžném používání systému to ale nevadí. Oceňujeme tuhý stisk domovského tlačítka, který sedí k celokovovému provedení i výraznou vibrační odezvu senzorických ovladačů a klávesnice. Systémově máme co dočinění s Androidem 4.4.4 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz poslední generace. Ta je stále hodně paměťově náročná, ovšem 1,85 GB adresovatelné paměti RAM bude zřejmě stačit. Systém se nám zdá svižný, vyladěnost TouchWizu se blíží Galaxy Alpha, což je hned na úvod slušný začátek.

Bílý a celokovový

Samsung Galaxy A5 je unibody smartphone o rozměrech 139 × 68 × 7 mm a s hmotností 123 gramů. Pod tu se podepsaly použité kovové materiály na bočních rámečcích a na zádech. Na čelní straně je rámeček displeje potažen ochranným sklem, nemáme žádné informace o tom, že by se mělo jednat o Gorilla Glass, což je jeden z rozdílů oproti Galaxy Alpha. Dalším je, ne až tak výrazný, design, Alpha byla v rozích zvýrazněná, u Galaxy A5 probíhá jednolitý kovový pruh přes všechny hrany, přičemž na spodním je trochu roztažen, aby se do něj vešel microUSB, 3,5mm jack a hlavní mikrofon. Levý bok je osazen pokoveným regulátory hlasitosti, stisk je následován hlasitým cvaknutím. Pravý bok je již tradičně v režii, opět pokoveného, zamykacího tlačítka. Pomocí dodávaného „špendlíku“ zde pak můžete vytáhnout šuplíčky pro nanoSIM a microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy A5 je osazen pětipalcovým HD Super AMOLED displejem, což tabulkově vypadá nedostatečně, pokud však v reálu nemáte porovnání s jemnějším displeje, bude vám rozlišení zřejmě stačit

Na horní hraně najdeme sekundární mikrofon k redukci šumu a také dvojici přerušení, která se opakuje i na spodní hraně. Slouží jako vývody antén GSM a GPS. Záda jsou celokovová, nejvýraznějším prvkem je vystouplá čočka 13Mpix fotoaparátu, která je strůjcem mírné nestability telefonu na rovném povrchu. Vedle ní jsou se stejnými rozestupy umístěny stejně velké prvky - LED přisvětlení a hlavní reproduktor, což vizuálně nevypadá špatně.

Popisku Duos ve spodní části si bohužel nevšímejte, na testování jsme dostali předfinální variantu, která je stejně pouze jednosimková. S Dual SIM verzemi se počítá opět jen v Asii. Bílá barva nám však přijde jako ta základní, souběžně s ní se bude prodávat zlatá, stříbrná i černá verze. Po té bychom sáhli asi raději, nejen kvůli tomu, že se nám zdá pohlednější, ale také proto, že na bílé jsou snadno viditelná smítka prachu a nečistot, se kterými se během dne setkáte. Bílá záda jsou toho často živoucím důkazem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - čidla nad displejem, 5Mpix kamerka pro selfie, regulátory hlasitosti a konektory na spodní hraně

Čelní strana je osazena 5" Super AMOLED displejem s rozlišením 1 280 × 720 pix, což na tak velké ploše dvá dohromady jemnost těsně pod 300 dpi. Zobrazený obraz vypadá o něco lépe, než na souběžně používané Galaxy A3 s menším displejem s qHD rozlišením. Na druhou stranu, pokud nemáte přímé porovnání, nebudete na displeji hledat žádné zobrazovací nedostatky. Jedním dechem ale dodám, že by Full HD rozlišení k pětipalcovému smartphonu bylo asi to nejrozumnější řešení. Samsung si ale zřejmě nechtěl konkurovat modelem Galaxy S5, což je vlastně důvod, proč níže postavená modelová řada Galaxy A vůbec vznikla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda Galaxy A5 jsou celokovová, na dotyk příjemně chladí. Nejvýznamnějším prvkem je zde vystouplá čočka 13Mpix fotoaparátu

Pokud pomineme rozlišení, má displej samá superlativa. Absolutní černou, výborné pozorovací úhly a syté podání barev. To je opět napojeno na režimy displeje, kterými si můžete barvy displeje upravit podle potřeby. Na výběr je adaptivní obrazovka (v některých aplikacích automaticky upravuje rozsah, sytost a ostrost barev), Kino AMOLED se sytějšími odstíny, fotografie AMOLED s utlumenou intenzitou barev a základní režim směřující lehce došeda. Galaxy A5 automaticky nastavuje úroveň jasu displeje, čemuž ještě můžete o pět bodů pomoci na jednu či druhou stranu, případně převzít manuální řízení. To vše vyřešíte odkudkoliv z horní výsuvné lišty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Boky jsou eloxovány do bíla, na levé straně jsou regulátory hlasitosti, na pravé zase zamykací tlačítko včetně šuplíkových slotů pro microSD a nanoSIM

Nad displejem najdeme reproduktor, čidla pro regulaci jasu a přiblížení k displeji, a také 5Mpix kamerku pro selfie. Informační LED diodu byste však hledali marně. Pod displejem je umístěna základní trojice ovladačů v čele s dostatečně velkou klávesou Home. Ta má poměrně tuhý stisk, ovšem tak nějak to sedí k celému konceptu uzavřeného celokovového zařízení. Delším podržením spouští Chytré karty Google. Po stranách ji sekundují senzorické ovladače s vibrační odezvou, levé spouští 3D nabídku posledních spuštěných aplikací, pravé vrací zpět a podržením spustí režim zobrazení dvou aplikací najednou - Multidisplej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy A5 padne poměrně dobře do ruky, díky chybějícímu zvýraznění v rozích však má telefon tendenci vyklouzávat z ruky

Galaxy A5 celkově padne poměrně dobře do ruky, ovšem zřejmě díky chybějícím zvýrazněným rohům má z hlediska dlouhodobého užívání trochu tendenci vyklouzávat z ruky. Navíc bez nich působí trochu jednotvárně. Kov v dlani ale působí dobře, kryty jsou eloxovány na bílo, v průběhu testování jsme v nich neobjevili žádné vrypy. Nejnáchylnějším místem pro mikroškrábance jsou však, podobně jako u Galaxy Alpha, zbroušení na bočních hranách, které byste však museli studovat z velké blízky, abyste vůbec něco objevili. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z profilu je telefon příjemně tenký, na někoho ale může působit jednotvárně a tudž i nezajímavě

V základním balení najdete spolu s telefonem síťový adaptér, USB kabel, špuntová sluchátka se třemi velikostmi náhradních nástavců a uživatelské manuály.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy A3, Samsung Galaxy A3 (2016), Samsung Galaxy A3 Dual, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy A5 (2016), Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Celokovový unibody, Vysoká hlasitost,