Samsung Galaxy Alpha: pěkně od začátku [preview]

Samsung se po modelech Galaxy S, Tab, Core, Grand, Young, Fame, Note, Duos a Neo vrací na začátek abecedy. Bude Alpha znamenat restart?

Poslední zprávy ukazují, že Samsung dosáhl největších zisků krátce po představení tabletofonu Galaxy Note II. Ten se začal prodávat koncem roku 2012, prodeje však vrcholily ve třetím čtvrtletí roku 2013, kdy se jihokorejská společnost mohla pyšnit 25% maržemi. Rok a půl poté klesly marže na 19 % a brzké době se očekává jejich pád až na 15 procent. Ve světle dnešního představeného modelu se nabízí otázka, je Galaxy Alpha modelem, který situaci restartuje a vrátí Samsung zpět do vyšší ziskovosti? Nejprve je ale třeba říci, že jihokorejský výrobce svůj chystaný model neuhlídal, před představením jsme již znali vzhled, hardware, i výsledky bechmarku Antutu.

Kov po stranách, sklo vpředu, plast vzadu

Samsung Galaxy Alpha je model, který nezapře podobnost s dřívějšími smartphony Samsungu, jihokorejský výrobce ale sám v tiskové zprávě zmiňuje, že v designové linii nastal určitý posun kupředu. Ten je charakterizován výrazným kovovým rámečkem po obvodu telefonu, v rozích je pak rámeček prostorově zvýrazněn, což dodává na optické mohutnosti celého zařízení. Telefon je ostřeji řezaný, přesto si ale zachoval čistý a stylový design.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Alpha ve stříbrné barevné variantě

To ovšem není ve skutečnosti nijak přerostlé, jeho rozměry činí 132 × 66 × 6,7 mm (pohybují se tedy ve stejné rovině jako u Galaxy S5 Mini). Jedná se však o jeden z nejtenčích smartphonů Samsungu. Váha 115 gramů taktéž nikterak nevybočuje, je dokonce nižší, než u zmenšené Galaxy S5. Kov na bočních hranách se tedy na hmotnosti nijak negativně nepodepsal. Bok je navíc úplně rovný, takže na něj můžete zařízení rovnou postavit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Alpha v černé barevné variantě

Do spodní hrany byl vsazen microUSB konektor, mikrofon a hlavní reproduktor, na levém boku se nachází regulátory hlasitosti, na pravém pak zamykací tlačítko. Horní hrana je osazena 3,5mm konektorem jack a druhým mikrofonem pro redukci šumu, infraport z Galaxy S5 tentokrát přítomen není. Čelní plocha je osazena 4,7" Super AMOLED displejem s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, plocha okolo displeje je vyplněna lesklým plastem s patrnou strukturou. Hlavním ovládacím prvkem je opět výrazné domovské tlačítko s integrovaným snímačem otisků, které po stranách doplňuje dvojice senzorických ovladačů. Nad displejem, který je kryt ochranným sklem, najdeme mřížku reproduktoru, čidla pro regulaci jasu a přiblížení k displeji a také 2Mpix kamerku pro selfie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na boky a zadní kryt u modré barevné varianty, ta nám přijde zřejmě jako nejpovedenější

Na zádi Samsung opět použil strukturovaný plastový kryt, první recenze z Ruska naznačuje, že je navíc pogumovaný, takže telefon nebude mít tendenci vyklouzávat z ruky. Do zadního krytu byla vsazena vystouplá čočka 12Mpix fotoaparátu, v modulu vedle něj je sdružen senzor srdečního tepu napojený na aplikaci S Health a přisvětlovací LED dioda.

Osm jader pod kapotou

Po stránce hardwarové výbavy bude novinka osazena osmijádrovým procesorem Exynos 5 Octa (5430). Skládat se bude ze čtyř 1,8GHz jader Cortex-A15 a čtyř 1,3GHz jader Cortex-A7, procesor podporuje technologii ARM big.LITTLE, takže v případě potřeby může běžet všech osm jader najednou na plný výkon. O grafický výkon se bude starat 533MHz šestijádrový grafický čip Mali-T628. Paměť RAM má kapacitu 2 GB, konkrétně byly použity 32bitové dual channel LPDDR3e moduly (933 MHz). Interní paměť má tabulkovou kapacitu 32 GB, v praxi však bude volný prostor zmenšen o předinstalovaný obsah. Ale co je mnohem podstatnější, Galaxy Alpha nebude osazen microSD kartou, takže si se základním interním úložištěm budete muset vystačit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zlatá barevná varianta a pohled z bočních úhlů. Samsungu se podařilo tloušťku zařízení smrsknout na 6,7 mm

O přísun energie se postará 1 850mAh baterie, která vzbuzuje zřejmě největší počet dotazů. Jak dlouho Galaxy Alpha vydrží na jedno nabití, ukáží až naše první dojmy. Pokud by hrozilo vybití baterie, Samsung do modelu integroval stejný Ultra úsporný režim, jako v případě Galaxy S5. V případě nouze umožní využivání pouze základních funkcí, volání a psaní zpráv a tím prodlouží výdrž řadově o několik hodin. Konektivita Galaxy Alpha je opět velmi bohatá, mimo Wi-Fi bude připraveno Bluetooth 4.0 LE, ANT+, NFC, z mobilních datových přenosů se můžete těšit na HSPA+ i na LTE Cat. 6. To půjde využít i ve spolupráci s Wi-Fi k ještě rychlejšímu stahování souborů, Samsung tuto funkci označuje jako Download Booster.

Android 4.4.4 a nesmrtelný TouchWiz

Samsung Galaxy Alpha poběží na poslední iteraci Androidu KitKat (verze 4.4.4), na kterém bude postavena grafická nadstavba TouchWiz. Očekáváme tedy stejné uživatelské rozhraní, jako u modelu Galaxy S5, které se bude vázat k úpravám vzhledu systému i k předinstalovaným aplikacím. Mimo obvyklé porce od Googlu v systému nebude chybět např. soukromý režim, který otiskem vašeho prstu oddělí veřejná a soukromá data. Centrem zdravotních funkcí bude aplikace S Health, samozřejmě se počítá i s nápojem na chytré hodinky Gear 2, Gear 2 Neo, Gear Fit a Gear Live.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Alpha bude prodáván hned v pěti barevných variantách, jejich dostupnost se bude lišit v závislosti na trhu

Aplikace Fotoaparát nabídne hned několik fotografických režimů, včetně HDR a hloubkového ostření. Telefon zvládne natáčet UHD videa, tedy v rozlišení 3 840 × 2 160 pix s 30 fps. Počítat můžeme i s širokou podporou video a audio formátů. Mezi podporovanými příponami tak nebude chybět *.mp4, *.avi, *.flv, *.mkv, *.mp3, *.aac, *.wav, ani *.flac. 

Klepněte pro větší obrázek 
Technické specifikace Samsungu Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha se začne souběžně prodávat ve 150 zemích světa začátkem září a to hned v pěti barevných variantách - černé (Charcoal Black), bílé (Dazzling White), zlaté (Frosted Gold), stříbrné (Sleek Silver) a modré (Scuba Blue). Na různých trzích budou uvolněny různé barevné varianty, u nás se počítá pouze s bílou, černou a stříbrnou. Koncová cena Galaxy Alpha je stanovena na 16 999 Kč.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (84) Další článek: Vrátí se Telecom a Eurotel? PPF uvažuje o rozdělení O2

Témata článku: Samsung, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 mini, Největší počet, Stahování souborů, Charcoal Black, Stylový design, Pře, Největší zisk, FLV, Určitý posun, GAL, Sam,