Samsung Galaxy Beam: projektor oživen [preview]

Samsung oživil koncept Androidu a mobilního projektoru v podobě modelu Galaxy Beam. Čekat můžeme slušný hardware i 2000mAh baterii.

Samsungy s mobilními projektory na mobilním trhu nejsou žádnou velkou neznámou. Začalo to v roce 2009 s „hloupým“ modelem i7410, před dvěma lety se Samsung odhodlal k představení i8520, Android smartphonu s vestavěným projektorem. Tento přístroj se ale na náš trh nikdy nedostal a pravděpodobně se velké popularity nedočkal ani celosvětově. Reputaci si tak Samsung bude snažit napravit u nově představeného Galaxy Beam. Pojďme se podívat, jaké novinky telefon přináší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Beam z několika úhlů pohledu, vizuálně nejvíce zaujmou žluté hrany.

Samsung Galaxy Beam je zařízení o rozměrech 64,2 x 124 x 12,5 mm a hmotnosti 145,3 gramů. Z čelní strany telefon vypadá k nerozeznání od jiných Samsungů, největšího rozdílu si všimnete při pohledu na horní hranu. Zde se totiž nachází 15lumenový mobilní projektor, který podle dostupných zpráv zvládne na zeď, stěnu nebo jiný obdobný povrch zobrazit ostrý obraz až s 50" úhlopříčkou. Nikde se ale nehovoří o samotném rozlišení projektoru, což nás určitě bude zajímat. Podle tiskové zprávy by mu nemělo dělat problém promítání ani za denního světla, k tomu jsme ale trochu skeptičtí. Pravdu ukáže až test ve venkovních podmínkách.

Samsung do telefonu připravil řadu aplikací, které s projektorem spolupracují. V jedné z nich si můžete vybrat, jaký multimediální obsah chcete do projektoru pustit. Může to být video, slideshow fotografií, videoklip z YouTube nebo např. hraní hry, které budete na zeď promítat vašim kamarádům. Na pravém boku je umístěno tlačítko, které bude sloužit k samotnému zapnutí projektoru, slot pro microSD kartu a zamykací tlačítko, na levém zase klávesa regulující hlasitost, 3,5mm jack i slot pro kartu SIM. To naznačuje, že vestavěná baterie nebude výměnná. Samsung se pravděpodobně snažil využít co největšího prostoru v telefonu, protože se telefon bude dodávat s 2000mAh akumulátorem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Beam a projektor na horní hraně, který na zádech vytváří znatelný výstupek.

Z designového hlediska je zpestřením žlutý pruh vedoucí po bocích přístroje, žlutá se u mobilních telefonů moc často nevidí. Na zadním krytu se zdrsněným povrchem, na kterém nebudou ulpívat otisky prstů, najdeme ještě 5Mpix fotoaparát s automatickým ostřením, kterému bude v horších světelných podmínkách napomáhat přisvětlení. Telefon zvládne natáčet videa o rozlišení 720p s 30 fps, to je také strop, který dokáže v mediálním přehrávači ještě přehrát. Na čelní straně pak dále najdeme 1,3Mpix kamerku pro videohovory a čidla osvětlení a přiblížení. Největší část čelní plochy logicky zabírá displej, v případě Galaxy Beam je to 4" TFT zobrazovač s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů. Pod displejem najdeme standardní ovládací prvky systému Android - kontextovou klávesu, tlačítko home a zpětnou šipku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní inovací Galaxy Beam je vestavěný projektor.

V útrobách tepe dvoujádrový 1Ghz procesor, tisková zpráva dále hovoří o 768 MB operační paměti RAM. Interní úložný prostor má kapacitu 8GB a je plně rozšiřitelný paměťovými kartami microSD. Telefon běží na operačním systému Android ve verzi 2.3 s grafickou nadstavbou TouchWiz 4.0. V rámci aplikační výbavy se můžeme těšit na podporu hubů (Social Hub, Music Hub, Game Hub) i již zmiňovaných speciálních aplikací pro projektování obrazu. Galaxy Beam si nativně poradí s hudebními formáty MP3, AAC, AAC+ a WMA, u videa zvládne zobrazit soubory MPEG4, WMV i DivX. Pro internet půjde využít i UMTS s HSDPA (14,4/5,76 Mb/s) nebo Wi-Fi. Lokálně se spojíte přes Bluetooth 3.0 nebo microUSB kabelem, jehož nechráněný konektor se nachází na spodní hraně. Pro správu telefonu pak poslouží PC aplikace Samsung Kies.

Datum dostupnosti modelu Galaxy Beam v ČR ani předpokládaná cena zatím není známa.

Samsung Galaxy Beam
78 %
Klepněte pro větší obrázekrozměry a hmotnost: 124 × 64 × 12,5 mm, 145 g
displej: 4'', kapacitní Super AMOLED, 480 × 800, 233 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (čtyři pásma), GPRS, EDGE, HSPA (14,4|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 8 000 MB, operační 768 MB RAM, baterie: 2 000 mAh
procesor: Dualcore Cortex-A9 (2× Cortex-A9, 1 000 MHz)
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
cena: není v prodeji

Diskuze (14) Další článek: Asus Transformer Prime: nový král tabletů [recenze]

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsun, Mobilní projektor, Projekt, Sam, Hloupý model, GAL, Pro +, Projektor, Hudební formát, Pře,