Samsung Galaxy Beam: promítání může začít [recenze]

Vyzkoušeli jsme nejnovější přístroj s mobilním projektorem na trhu. Nalejte colu, rozpečte popcorn a máte hotové domácí kino.

Mobilní projekce

Mobilní projektor spustíte podržením vyhrazené klávesy na pravém boku, to, co máte aktuálně na displeji, se tak začne promítat do prostoru. Projekci vypnete stejným způsobem nebo zamknutím displeje. Samotný projektor má rozlišení nHD (640 × 360 pix), jednotlivé body ale těžko rozeznáte. Samsung v telefonu připravil i aplikaci Projektor, která vám pomůže s různými režimy projektoru a potřebným nastavením. Základem je potřebná úroveň zaostření, kterou musíte nastavit manuálně. Na hrubo to jde prstem na posuvníku, jemné doladění můžete provést bočními klávesami. Standardně je obraz promítán tak, v jaké pozici máte displej, tj. na výšku nebo na šířku. V nastavení si můžete manuálně překlopit obraz na bok (bez změny rozvržení prvků), pokud chcete mít obraz na šířku displeje i na projektoru, musíte telefon překlopit na bok. Pokud telefon s takovouto projekcí chcete ovládat, stojíte bokem k promítané ploše. Zprvu to bude trochu matoucí, ale zvyknete si.

Mimo standardního promítání „co na displeji, to na stěně“ (např. hraní her, webový prohlížeč, dokumenty...) můžete promítat tiskoviny, které jsou snímány z fotoaparátu. Z telefonu se tak může stát digitální „meotar“, který promítne i vlastnoručně psané poznámky. Pokud budete promítat např. powerpointovou prezentaci, můžete využít režimu Quickpad, kdy se na displeji zobrazí panel a vy po displeji můžete jezdit virtuální šipkou (náhrada ukazovátka) nebo na displej dokreslovat různobarevné náčrtky s různou tloušťkou nebo je gumovat. Stiskem zpětné šipky pak displej úplně vyčistíte, přes kontextové menu můžete náčrtek (včetně pozadí, přes které se kreslilo) uložit do telefonu, aby jste se k němu mohli později vrátit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Projektor, před projekcí je třeba důkladně zaostřit podle toho, jak daleko jste od promítaného obrazu.

Dále je možné prezentovat např. fotogalerii vyfocených snímků. Na pozadí můžete vybrat jeden z šestnácti přednastavených podkresů nebo vlastní empétrojku. Nastavit můžete i dobu trvání prezentace, doba setrvání snímku na displeji je fixní - 2 vteřiny. Je škoda, že interval nelze uživatelsky změnit. Dalším využitím projektoru je vizuální budík, který vám zahraje melodii a přes projektor na stěně zobrazí čas, datum, počasí, případně plán na aktuální den nebo Yahoo! zprávy. Netřeba dodávat, že Česká republika mezi zdroji zpráv chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Quickpad je ideálním nástrojem pro tvorbu interaktivních nákresů do zobrazených dat a obrázků, z aplikace můžete spustit automatickou slideshow fotografií, na výběr je i několik hotových hudebních podkresů. Baterka může blikat nebo svítit, využijete ji třeba při nočních návratech domů.

Posledním využitím projektoru je jeho chování jako baterka. Nastavíte mu vybranou barvu, jas a případné blikání. Ve tmě tak uvidíte daleko lépe, než kdyby jste si svítili přisvětlovací diodou. Jas projektoru lze nastavit ve třech úrovních, osobně doporučuji zvolit nejvyšší možnou hodnotu, protože se mi projektorovaná videa zdála málo jasná.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení upozornění s projekcí vybraných informací, jas projektoru ponechávejte na maximu, i tak budou filmy o něco tmavší, než jste zvyklí z počítače.

Co se týče samotné projekce, je k ní potřeba šero (zhruba od sedmi až osmi večer venku, případne v interiéru se zataženými žaluziemi), nejlépe úplná tma. Není třeba si dělat iluze, že by 15lumenový projektor dokázal zápasit se slunečním osvětlením. Musím přiznat, že jsem byl zprvu o možnostech projektoru skeptický, nakonec jsem byl příjemně překvapen. Obraz se mi podařil projektovat na zeď domu s úhlopříčkou i dva metry. I v této krajní pozici se mi podařilo obraz přesně zaostřit. Mezi obrazem na displeji a projektorovanou scénou není žádná prodleva, překvapen jsem byl i čitelností titulků u videí.

V podstatě tedy platí, čím dále od projektoru jste, tím většího obrazu docílíte. Pokud s telefonem vyrazíte na romantické soukromé kino do přírody, můžete počítat se čtyřhodinovým kontinuálním promítáním videa z plného nabití. Projekce se zastaví, jakmile baterie klesne na úroveň 10 %. To by mělo zajistit, že používáním projektoru nevybijete telefon natolik, abyste si pak nemohli zavolat. Ještě jedna nepříjemnost se pojí s GPS. Pokud např. bude na prezentaci chtít ukázat Google Mapy a vizuálně zakroužkovat body zájmu a bude mít aktivovanou GPS, projektor se ukončí. Stačí jen aby se ve stavové liště zobrazil lokalizační kříž a vyhledával se signál GPS, toto chování mi nepřijde jako příliš šťastné.

Při sledování audiovizuálních záznamů na projektoru můžete pro zvuk využít sluchátka nebo reproduktor. Se sluchátky nebudete mít problém, ale ve dvojici není zážitek z filmu „na jeden špunt“ nijak valný. Reproduktor má poněkud vyšší maximální hlasitost, než jsme zvyklí, ale rozhodně by to chtělo ještě pár stupňů na hlasitosti přidat. Vyřešit to můžete dokoupením externích reproduktorů, které zapojíte do 3,5mm konektoru jack. Při promítání je nejlépe telefon zapřít a podloižit, aby vysílal obraz přesně na místo, kde chcete. Pokud jej budete držet v ruce, za chvíli se telefon pronese a budete si neustále hýbat s obrazem.

Za sebe bych ocenil doplňkové příslušenství - stativ pro Galaxy Beam, abyste jej mohli postavit na rovný povrch a natočit projektor libovolným směrem. Celkově mobilní projekce výrazně předčila má očekávání, stolní projektor za desetitisíce nenahradí, ale může být pořád po ruce a předvádět obstojné výkony při sledování celovečerních filmů nebo při prezentací fotografií z dovolené. V konečném důsledku to je klíčová funkce, která produkt odlišuje od jiných modelů. Mobilní projektor navíc v mém okolí sklízel nevídaný ohlas.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Pro +, Vyhrazené tlačítko, NovaThor, Samsun, Konverze, Ideální nástroj, Integrovaný správce, Sam, Aktivní GPS, Krátký stisk, Android Gingerbread, Slavnostní předání, Standardní způsob, Nepřízeň,