Samsung Galaxy Camera 2: nečekaný nástupce [preview]

Ačkoliv se mohla první Galaxy Camera zdát slepou vývojovou větví, Samsung hned zkraje roku připravil jejího nástupce.

Samsung ještě před veletrhem CES v Las Vegas představil svůj nový přírustek, který lze zařadit na pomezí smartphonů a kompaktních fotoaparátů. Galaxy Camera 2 je nástupcem modelu Galaxy Camera, který jsme testovali před rokem. U hybridního produktu nám vadila zejména vyšší cena a nemožnost volání, i přesto, že vloženou SIM jste mohli využít pro mobilní datové přenosy. Pokud byste však v této věci čekali nějaké zlepšení, musíme vás hned úvodem zklamat. Samsung slot pro SIM do nového modelu nezařadil vůbec, takže před sebou máme chytrý fotoaparát s Androidem a Wi-Fi připojením, bez možnosti přímého sdílení fotografií z terénu, což byla jedna z klíčových vlastností „jedničky“. Novinka nyní cílí na sdílení nafocených snímků přímo s vašim smartphonem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Camera 2 bude nabízena ve dvou barevných variantách - bílé a modré 

Samsung v nejnovějším zařízení s Androidem navazuje na dřívější koncepci. Rozměry se oproti předchůdci nepatrně navýšily, hmotnost byla o něco snížena, dostala se k hranici 280 gramů. Zadní strana zařízení je osazena 16Mpix snímačem (1/2.3" BSI CMOS) s optickou stabilizací obrazu a až s 21× optickým zoomem. Oproti předchůdci je „dvojka“ vybavena vylepšeným systémem pro zpracování obrazu. Fotoaparátu může při focení v horších světelných podmínkách pomáhat xenovový blesk, jenž se vysunuje z horní hrany po stisknutí přiřazeného tlačítka. Vedle něj je pak umístěno zapínací a zamykací tlačítko v jednom spolu se spouští a zoomovacím jezdcem, který ji obklopuje. Za bateriovými dvířky na spodní hraně najdeme 2000mAh baterii, se kterou má být novinka schopná vyfotit až 350 snímků na jedno nabití. Na rovné spodní hraně by měl být přítomen i závit pro umístění fotoaparátu do stativu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled z horní hrany na zasunutý a plně vysunutý objektiv při maximálním 21 × zoomu

Boky zařízení jsou ve znamení konektivity, na levé straně je umístěno NFC, dotykem s telefonem můžete pomocí funkce S Beam přenášet třeba nafocené fotografie a natočená videa. Protější strana se věnuje kabelovým propojením, microUSB poslouží k datovým přenosům s počítačem či k nabíjení, do 3,5mm jacku zase zapojíte sluchátka. V neposlední řadě můžete Galaxy Cameru 2 pověsit na krk, stačí poutko provléknout skrz připravenou polokruhovou plošku.

Čtyřjádro a slušná porce RAM

Čelní strana zařízení je doménou 4,8" displeje typu Super Clear TFT s rozlišením 1 280 × 720 pix. Absence hardwarových ovládacích prvků má za následek jejich přesun na boční, resp. spodní hranu displeje, v závislosti na tom, v jaké orientaci budete Galaxy Cameru 2 aktuálně používat. Mimo akcelerometru je hardwarově přítomen geomagnetický senzor i gyroskop. Vylepšená Galaxy Camera dostala do vínku čtyřjádro v tuto chvíli neznámého označení o taktu 1,6GHz, kterému sekunduje 2GB operační paměť. Interní 8GB úložiště (z původně optimistické cifry uživateli zůstanou jen necelé 3 GB volného místa) můžete doplnit až 64GB paměťovými kartami typu microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blesk může být vysunut z horní části fotoaparátu, na čelní straně přístroje je přítomen 4,8" Super Clear TFT displej

Chytrý fotoaparát běží na Androidu 4.3 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz, která se, mimo úprav vzhledu, pojí i s předinstalovaným obsahem. Pokud dáme stranou delší dobu neměnné aplikace Googlu, můžeme vypíchnout např. Samsung Link sloužící ke sdílení a přehrávání multimédií přes Wi-Fi s DLNA, případně komunikátor ChatOn nebo hlasový průvodce S Voice. Group Play poslouží ke skupinovému sdílení obrázků, hudby, dokumentů a hraní her.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Camera 2 může být používána v režimech na výšku i na šířku displeje, v závislosti na čemž se přizpůsobí dotykové ovládací prvky

Fotografická aplikace disponuje 28 fotografickými režimy, většinu z nich zařízení převzalo z dřívějších modelů. Novinkou je režim Selfie Alarm, který použijete při focení autoportrétů. Zařízení vyfotí rychle za sebou pět snímků v plném rozlišení z různých úhlů a uživatel si bude moci vybrat nejlepší snímek, který poté může rychle nasdílet na sociální sítě. Pokud si nebudete vědět rady s tím, jaký režim použít, telefon vám je vzhledem k okolním podmínkám a světlu sám doporučí. Fotografie jsou pořizovány ve formátu *.jpg, několika velikostech a v poměru stran 4:3 i 16:9. Pro videa je k dispozici několik rozlišení, klíčové budou zejména 1080p snímky natáčené s 30 fps, dvojnásobný framerate pak bude použit u videosekvencí s rozlišením 1 280 × 720 pix. S ještě větší degradací rozlišení se otevírají možnosti Multi Motion videa, tedy až 8 × zrychlených či zpomalených snímků natáčených ve 120 fps.

Bez SIM ale s vylepšeným sdílením

I když novinka přišla o slot pro SIM kartu, můžete z fotoaparátu stále jednoduše sdílet snímky s vaším smartphonem, a to buď pomocí Wi-Fi Direct nebo NFC. Funkce Tag & Go slouží k rychlému spárování s telefonem, zatímco Photo Beam automaticky na smartphone posílá ty snímky, které si prohlédnete ve fotoaparátu. Mobile Link pak slouží pro selektivní výběr snímků, které chcete sdílet. Váš stávající smartphone může hrát roli vzdáleného hledáčku, na dálku pořízené fotky se ukládají v telefonu i ve fotoaparátu. Fotografie můžete hned vylepšit v aplikaci Paper Artist nebo Xtremera. V neposlední řadě můžete zařízení propojit s Bluetooth sluchátky nebo jej využít k navigaci přes kombinovaný čip GPS/GLONASS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Specifikace Samsungu Galaxy Camera 2

Galaxy Camera 2 bude poprvé veřejnosti představena na veletrhu CES v Las Vegas, který se koná již za několik dní. Její přesná dostupnost a cena zatím není známa, předchůdce se však začal prodávat za částku okolo 13 tisíc, takže odhadujeme, že se cena nástupce pod tuto hranici zřejmě nedostane.

Samsung Galaxy Camera 2
rozměry a hmotnost: 133 × 71 × 19,0 mm, 283 g
displej: 4,8", kapacitní S-LCD, 1 280 × 720, 306 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 P (4× Cortex-A9, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 16MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
25 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (15) Další článek: Sony Vaio: legendární jméno dostane i smartphone s QWERTY klávesnicí

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Camera 2, Camera, NEC, Přímé sdílení, Sam, Nejlepší snímek, Nástup, Slušná porce, Nástupce, Nejnovější zařízení, Selektivní výběr, Geomagnetický senzor, Pře, GAL,