Samsung Galaxy Camera: chytrý foťák nevolá [recenze]

Zařízení na pomezí mobilní a fotografické sekce Samsungu nese název Galaxy Camera. Mimo focení poslouží téměř jako běžný smartphone.

Jelly Bean a čtyřjádro

Hlavním hybným motorem Samsungu Galaxy Camera je čtyřjádrový 1,4GHz procesor vlastní výroby, Exynos 4412. K tomu všemu má zařízení k dispozici 1GB operační paměť RAM. Systémově je k adresovatelných jen 780 MB, zbytek patrně slouží grafickému adaptéru. Po najetí systému je vám plně k dispozici 330 MB, nepoměr je dán paměťově náročnou grafickou nadstavbou Samsungu. Ta je však v podání Camery svižná, při běžném ovládání jsem se nesetkal s žádným zdržením.

Galaxy Camera běží na Android 4.1.1 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz UX, která přináší řadu vylepšení a aplikací přímo od Samsungu. Základem jsou pohotovostní obrazovky, na které můžete umisťovat zkratky na aplikace nebo widgety (prostor 4 x 4 pozice). Celkem můžete personalizovat dle svého uvážení až sedm podploch. Na pozadí mohou být zobrazeny i animované tapety. Jediné dva statické prvky jsou virtuální tlačítka pro vstup do hlavní nabídky a pro spuštění fotoaparátu. Toho stejného docílíte i držením spouště takřka v jakémkoliv zobrazení, zoomovací jezdec pak upravuje hlasitost v systému. Hlavní ovládací prvky Androidu jsou tentokrát v softwarovém zpracování v pravé části, resp. spodní části, displeje. Systém podporuje otáčení obrazu, u TouchWizu se nově dočkáváme i zobrazení ploch a hlavní nabídky přes celou šířku displeje. Dotykové ovládací prvky jsou dle potřeby vypínány tak, aby jste nebyli ochuzeni o zobrazení všech položek na displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna z ploch, zobrazení všech ploch najednou, horní lišta se zástupci pro rychlé zapnutí a vypnutí vybraných funkcí, spuštěné aplikace na pozadí.

Delším podržením klávesy Home se aktivuje seznam posledních spuštěných aplikací, z něj pak můžete spustit chytré karty Google (stále omezená funkčnost) nebo Správce paměti se spuštěnými aplikacemi, které můžete ukončit jednotlivě nebo všechny najednou. Máte-li aplikací větší množství, lze je v seznamu seřadit podle řady kritérií. Horní lišta sdružuje stavové informace a zobrazuje detaily o signálu a kapacitě baterie. Po jejím vysunutí se objeví zástupci pro rychlé zapnutí a vypnutí vybraných funkcí. Je jich poměrně dost, takže mezi nimi bude třeba scrolovat pohyby do stran. Velkou škodou je absence čidla regulace podsvětlení displeje, pomoci si tak musíme manuálně na připraveném slideru. Tlačítko v pravém horním rohu slouží pro rychlý vstup do natavení, do notifikací můžete v případě potřeby nahlédnout gestem posunu dvojice prstů směrem dolů. Podržením a pohybem do stran notifikace z lišty odstraníte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, lze ji zobrazit i v podobě listovacího seznamu, vybíráme widgety, miniaplikace na ploše mohou mít variabilní velikost.

K aplikacím se dostaneme stisknutím tlačítka v pravém spodním rohu, mezi částmi menu lze procházet průběžně v horizontálním směru. Ikony nainstalovaných aplikací jsou standardně řazeny dle abecedy, ve vlastním rozvržení si ale můžete ikony přeskupit, jak potřebujete. Aplikace můžete přesouvat do složek i vytvářet tematické části hlavní nabídky, které např. sdružují sobě si blízké aplikace. Ve vlastním okně se také mohou zobrazovat doinstalované aplikace nebo ty, které chcete v hlavním menu skrýt. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení displeje, k dispozici je volba typu fontu, jeho velikosti a režimu displeje.

Co se týče personalizace, systémově lze nastavit styl písma, který má být využívám v systémových aplikacích. Navíc je zde i nastavení velikosti fontu, to se však aplikuje opět jen u některých systémových aplikací, např. u Nastavení, Kontaktů, Zpráv a S Plánovače. V celém systému lze využít gesto pinch-zoomu, kdy dvojicí prstů přibližujete nebo oddalujete zobrazenou scénu. V systému jsou podporovaná i některá gesta, přejetí rukou můžete např. sejmout screenshot displeje nebo utlumit zvuky, držením prstu na displeji a pohybem zařízení zase můžete procházet mezi obrázky nebo plochami. Je škoda, že Samsung do povinné výbavy nezařadil gesta z Galaxy S III a Note II, své využití by si určitě našla.

BenchmarkGalaxy CameraGalaxy Note IIGalaxy S IIIGalaxy S II
AnTuTu15343183401272810320
Quadrant SE5886618638153631
Nenamark 253,858,158,351,9
Linpack single [MFLOPS]55,15463,22351,43146,678
Linpack multi [MFLOPS]100,218144,53133,86268,038
Benchmark Pi [ms]385331497429
Smartbench 2012 prod.4127475833522633
Smartbench 2012 game1629162615791881

Z tabulkového srovnání výkonu příbuzných zařízení je patrné, že výkonově se Galaxy Camera řadí mezi Galaxy S III a Galaxy Note II, čtyřjádro je tedy ve výkonu znát.

Wi-Fi direct a HDMI

Samsung Galaxy Camera disponuje podporou sítí třetí generace včetně nadstaveb HSPA, mimo něj samozřejmě podporuje EDGE i stařičké GPRS. Zdroj připojení k internetu se ukazuje v horní liště vedle indikátoru stavu signálu, pokud nevyužíváte mobilní internet, může zde být ikona Wi-Fi. S Wi-Fi se pojí i funkcionalita rychlých přenosů Wi-Fi direct, přes které můžete sdílet jakékoliv soubory. S citlivostí ani výpadky Wi-Fi nebyly problémy ani na WEP ani na WPA sítích. K zapamatovaným bezdrátovým sítím se Camera připojuje automaticky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka vyhledání Wi-Fi a Wi-Fi direct pro rychlý bezdrátový přenos dat. Přes Wi-Fi se lze připojit k aplikaci Kies nebo sdílet multimédia. Využití dat se počítá zvláště pro mobilní sítě a zvláště pro Wi-Fi.

Pro lokální spojení je k dispozici kabelové připojení pomocí dodávaného microUSB kabelu. Po jeho připojení se Galaxy Camera v počítači s Windows 7 a Windows 8 objeví jako přenosné multimediální zařízení, chvíli však potrvá instalace ovladačů. I když je výrobcem deklarována 8GB kapacita interní paměti, přístupných je pouze 3,87 GB, další úložný prostor získáte vložením microSD karty. Doporučujeme však volit dražší karty s většími rychlostmi zápisu, abyste je mohli využít pro ukládání Full HD videí a pro rychlé ukládání shluků snímků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
PC aplikace Kies poslouží k základní správě, synchronizaci, importu, exportu a zálohování dat.

Přes datový kabel se také můžete připojit k aplikaci Samsung Kies, která je určena pro základní správu zařízení včetně zálohování, transferů multimédií a softwarového updatu. Využití aplikace Kies však samozřejmě není povinné, např. firmwarový upgrade lze provést i přímo z nastavení telefonu. Mimo kabelového připojení se ke Kies lze připojit i přes Wi-Fi z nabídky Nastavení, funkčnost ale bude trochu omezená. Přes HDMI kabel se můžete připojit k ostatní elektronice, např. k televizi pro zrcadlení obrazu. To je vhodné zejména tehdy, pokud chcete jednoduše ukázat na obrazovce televize fotky z dovolené, které jste pořídili Galaxy Camerou. Toho samého docílíte i pomocí dokoupitelné krabičky AllShare Část, přenos obrazu poté probíhá bezdrátově.

Témata článku: Samsung, , , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Z, Textový popisek, Zelená barva, Makro režim, Rychlé vyhledávání, Doplňkové zařízení, Přímá odpověď, Voip telefon, Sam, Sytý odstín, Výsledná fotografie,