Samsung Galaxy Camera: chytrý foťák nevolá [recenze]

Zařízení na pomezí mobilní a fotografické sekce Samsungu nese název Galaxy Camera. Mimo focení poslouží téměř jako běžný smartphone.

Komunikace výhradně textová

Samsung Galaxy Camera disponuje slotem pro SIM kartu, lze ji však použít pouze pro psaní SMS zpráv. V nabídce aplikací sice najdeme aplikaci Kontakty, číselník ale chybí. Pokud náhodou někdo bude volat na SIM v zařízení, zazní mu ve sluchátku tón „volané číslo neexistuje“. U Galaxy Camery tedy nejspíše nebudete používat primární SIM, ale spíše jen sekundární, na kterou vám nikdo volat nebude. V souvislosti se sítí si však neodpustím zmínku o kvalitě signálu, často jsem ve stavové liště nacházel informace o tom, že vybraná síť není dostupná. Známí okolo používají stejného operátora a výpadky v síti se jim neobjevily žádné. Galaxy Camera tak bude pravděpodobně mít horší citlivost na příjem GSM signálu.

Jediný způsobem, jak uskutečňovat hovory, se tak jeví VoIP telefonie, v základu reprezentována hlasovými hovory přes Google Talk. Samozřejmě můžete průběžně doinstalovat další aplikace z Google Play. Videovolání moc šancí nedáváme, protože chybí kamerka nad displejem. I kdybyste je rozchodili přes fotoaparát, tak protější osobu stejně neuvidíte, takže by videohovor stejně ztrácel na významu. Na fóru Xda-developers skupina nadšenců vytváří patch, kterým by zpřístupnila pro Galaxy Cameru klasické volání pomocí hlasitého odposlechu nebo Bluetooth sluchátka. Ano, zařízení v sobě má GSM modul, přes který lze posílat zprávy a být připojen na internetu, hovory jsou blokovány pravděpodobně softwarově v rámci systému. Jedna věc je, zdali se jim to povede, druhá je však podstatnější. Nabízí se totiž otázka, využili byste vůbec Galaxy Cameru jako univerzální smartphone i s voláním nebo jen jako doplňkové zařízení s fotoaparátem?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam, oblíbené kontakty a skupiny pro hromadnou adresaci SMS a e-mailů. Potažením prstem po kontaktu se můžete dostat do psaní nové zprávy.

Do telefonního seznamu můžete ukládat vícepoložkové kontakty a vyhledávat mezi nimi postupným psaním nebo podle prvního písmena. Pokud přejede u daného kontaktu v seznamu prstem zprava doleva, začnete hned psát textovou zprávu. Často používané kontakty se vám zobrazují automaticky v záložce oblíbené, samozřejmě zde můžete přidat další kontakty manuálně. Skupiny slouží k hromadné adresace textových zpráv a e-mailů. Okolo textů se vlastně točí veškerá komunikace, v základu je připraven editor SMS, který zprávy dělí do konverzací, ve kterých jsou odesílatel a příjemce barevně odlišeni. Přidáním přílohy se zpráva přetransformuje na MMS. U zpráv můžete nastavit i čas, kdy má být ve skutečnosti odeslána, toto nastavení nese název Plánovaná zpráva.

Klávesnici chybí vibrační odezva

Při psaní zpráv je defaultně vybrána softwarová QWERTY klávesnice, jednotlivé virtuální klávesky jsou poměrně velké a není problém se do nich strefovat bez překlepů. Při sekvenčním psaním se k diakritice dostanete stisknutím inkriminovaného znaku, v opačném případě je zde T9, který sice nabízí slova s diakritikou, ta se však před odesláním ořežou. Vyhrazená klávesa se stará o nabídku symbolů, jejich třetí strana je věnována textovým smajlíkům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sekvenční psaní na QWERTY klávesnici a psaním tahem prstu, o vyhodnocování slov se stará slovník T9, který nabízí i slova s diakritikou. Ta se při odeslání ořeže. Čísla se symboly a obrazovka se smajlíky.

Trochu mi ale vadí absence vibrační odezvy při psaní na QWERTY klávesnici, můžete si sice aktivovat zvukové upozornění, při psaní delších textů ale zbytečně ruší nejen vás, ale i okolí. Z běžných smartphonů můžete znát i funkci souvislého zadávání textu tahem prstu (á-la Swype), ta se v případě Galaxy Camery pro rychlé a přesné psaní osvědčila asi nejvíce. V případě, že nejste příznivci QWERTY klávesnice, máte na výběr v režimu na výšku displeje i alfanumerickou klávesnici, získáte u ní na přesnosti, ztratíte naopak na čase, který potřebujete k napsání textu. Pokud vám je i tato klávesnice proti srsti, výborné výsledky se nám podařily vykouzlit s hlasovým zadáváním v češtině. To sice potřebuje internetové připojení, výsledky jsou až na výjimky velmi přesné. Naopak nedoporučujeme používat rozpoznávání textu, které je pomalé a na psaní písmen máte poměrně malý prostor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlasové zadávání zprávy, konverzační režim zpráv. Při psaní nové zprávy stačí přidat přílohu a textovka se převede na MMSku. Odeslání zprávy lze naplánovat dopředu.

Textovou komunikaci dále obstarává nativní Gmail klient, který se zpřístupní po vašem prvním přihlášení v systému Android. Alternativně je k dispozici aplikace E-mail, v níž můžete nakonfigurovat e-mailové účty třetích stran. Stačí zadat uživatelské jméno a heslo a o nastavení se aplikace postará sama. Pokud nenajde žádné vhodné, budete muset nastavením projít manuálně. Push synchronizace, tj. zobrazování e-mailů v reálném čase, je k dispozici jen pro klient Gmailu a účty Exchange, pro ostatní je k dispozici jen manuální nebo automatická aktualizace, např. každé dvě hodiny. Nabídku základních komunikačních aplikací zastřešuje klient Google+ a komunikátor ChatOn.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtení e-mailu v aplikacích E-mail a Gmail, konverzace v kecálkovi ChatOn a možná multimédia ke sdílení.

Ten při svém prvním spuštění vyžaduje registraci na telefonní číslo, poté podle něj na internetu rozpozná, zda jej někteří uživatele nemají uvedeno ve svém seznamu kontaktů a pokud ano, tyto uživatele vám ukáže ve vašem contact listu. S kontakty pak můžete mimo obligátního textu sdílet i animace, obrázky, videa, dokumenty, události z kalendáře a další. Na podporu videovolání jsme narazili už u testovací verze Galaxy Camery, bohužel však zatím do finální verze implementováno nebylo. 

Témata článku: Samsung, , , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Z, Hibernace, Automatická aktualizace, Makro režim, Camera, Voip telefon, Přímá odpověď, Sam, Webové úložiště, Sytý odstín, Dvojice prstů,