Samsung Galaxy Gear: hodinky jako Knight Rider [recenze]

Přinášíme první českou recenzi Galaxy Gear. Chytré hodinky Samsungu umí volat, fotit i natáčet video. Odůvodní tak svou cenovku?
Kapitoly článku

Nemotorné nabíjení

Trochu krokolomně Samsung vyřešil dobíjení hodinek. Na zádech najdeme pětici pinů, které je potřeba spojit s dobíjecí kolébkou, jež je součástí příslušenství v krabici. Teprve ke kolébce připojíte klasickou microUSB nabíječku, případně samotný kabel pro přenos multimédií z hodinek. Do kolébky je zároveň integrován obvod NFC, takže pokud budete chtít hodinky s mobilem spárovat díky této funkci, musí hodinky ležet opět v kolébce. Mimochodem ani na jeden pokus nám rychlé spárování přes NFC nefungovalo, takže jsme stejně museli zvolit ruční postup hledáním zařízení přes Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V dobíjecí kolébce je integrován obvod NFC, pro rychlé spárování musí být hodinky vloženy dovnitř

Abyste donutili hodinky se smartphonem komunikovat, je třeba do telefonu nejdříve instalovat bezplatnou aplikaci Gear Manager. Pomocí ní můžete později provádět různá nastavení hodinek. Aplikaci najdete v marketu Samsung Apps, zde ale přichází omezení. Aktuálně je Gear Manager oficiální cestou dostupný pouze pro zařízení Galaxy Note 3 nebo Galaxy Note 10.1 (2014 Edition). Ostatním telefonům Samsungu a všem zařízením jiných značek je tato možnost odepřena. Samsung tvrdí, že brzy přibude podpora jiných zařízení i značek. My jsme zkoušeli instalovat extrahovaný .apk soubor s aplikací Gear Manager do Galaxy S4. Hodinky se s telefonem spojily, ale některé funkce (např. notifikace zpráv) nebylo možné využívat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Některé funkce při dobíjení v kolébce nejsou dostupné, např. fotoaparát

Baterie integrovaná v hodinkách má kapacitu pouhých 315 mAh, což hodinkám stačí na jeden den provozu. Pokud je budete šetřit, nebudete s nimi tak často telefonovat nebo fotit a natáčet videa, můžete vydržet i do poloviny druhého. To je ale pořád málo a nabíjení (byť obden) dalšího zařízení vás po čase začne štvát. Určitě bychom se nezlobili za kapacitnější akumulátor, ovšem nikoli za cenu ještě větší tloušťky hodinek. Řešením by bylo zvětšení ciferníku do šířky. Nicméně musíme Samsung pochválit za použití energeticky méně náročného způsobu spojení přes Bluetooth 4.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodinky Galaxy Gear se dají nastavit ze smartphonu pomocí aplikace Galaxy Gear

Dotyková gesta

Samsung jako jeden z mála výrobců chytrých hodinek uvádí i jejich přesné hardwarové parametry. Galaxy Gear mají pod kapotou jednojádrový procesor s taktem 800 MHz a 512 MB ​​operační paměti RAM. Interní paměť nabízí prostor 4 GB a není dále rozšiřitelná. Není to ale problém, protože nahraná multimédia se dají velmi snadno přesunout do paměti mobilního zařízení. Hodinky bezdrátově komunikují přes Bluetooth 4.0. Párovat se s telefonem dají manuálně, nebo přiložením zařízení k sobě pomocí technologie NFC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Typ ciferníku s počasím

Uživatelské prostředí patří mezi další zajímavosti hodinek Samsungu. Je zřejmé, že pracuje na bázi operačního systému Android, klasické androidové rozhraní, jak je známe ze smartphonů, byste ale v hodinkách hledali jen těžko. Nápovědou je snad jenom systémová obrazovka s robotem, která se zobrazí vždy, když chcete hodinky resetovat a připravit pro spojení s jiným telefonem. Abychom měli úplně jasno, hodinky mohou být zároveň spárovány pouze s jedním zařízením. Další indicií napovídající přítomnost Androidu jsou úspěšné hrátky vývojářů, kterým se na hodinkách podařilo spustit různé aplikace určené pro smartphony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Položky hlavní nabídky

Prostředí je graficky jednoduché a využívá kontrastní barvy, takže informace dobře přečtete i na slunci. Líbí se nám monochromatické a jednoduše schematické provedení ikon. Škoda, že se toho Samsung nedržel v celém prostředí, například číselník už je barevný. Galaxy Gear neobsahují žádná systémová tlačítka, k ovládání prostředí slouží dotyková gesta. Po odblokování, resp. rozsvícení displeje bočním tlačítkem, můžete tahem doleva a doprava procházet v hlavní nabídce. Tah shora dolů má stejný efekt jako šipka zpět. Pouze z obrazovky hodin se takto spustí fotoaparát, tažením prstu zdola nahoru číselník. Podržením dvou prstů na displeji se zobrazí seznam spuštěných aplikací, mezi kterými je možné rychlé přepínání. To je druhé místo v prostředí, kde vás nejspíš napadne, že pracujete s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Položky v podnabídce Aplikace

Pohyb v prostředí pomocí dotyků je plynulý. Nezaznamenali jsme žádné výraznější zaváhání, zasekávání či zamrzání. Ovládání je snadné, ale přesto k němu potřebujete obě ruce. Na jedné totiž máte hodinky připevněny. Schválně, zkuste si to například při cyklistice. Nebo radši ne. Vyzkoušet můžete hlasového asistenta, S Voice, pomocí kterého můžete hlasovým povelem, stejně jako na smartphonu, například vytočit kontakt, nastavit budík nebo odpovědět na SMS zprávu. Nevýhodou je, že se budete muset naučit několik hlasových povelů v cizí řeči, čeština totiž v S Voice stále není podporována.

Přehledná nabídka

Hlavní nabídka zobrazuje vždy jednu ikonu s popisem, přičemž barvu pozadí lze měnit, stejně tak i velikost písma. Hlavní nabídka obsahuje položku Kontakty, která po synchronizaci zobrazí seznam všech adresátů v mobilu, ale pouze se jménem, příjmením a číslem – jiné detaily v náhledu nejsou. Standardně v hlavní nabídce naleznete také Protokol hovorů a zpráv, Krokoměr počítající díky akcelerometru vzdálenost a spálené kalorie, Ovládání hudebního přehrávače (hlasitost, přetáčení, play/stop), hlasovou připomínku, S Voice a Oznámení, tedy všechny typy notifikací na jednom místě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlasové ovládání S Voice • naposledy spuštěné aplikace • chybová hláška • událost z kalendáře

Právě notifikace mohly být trochu víc propracovány. Například nový e-mail si v hodinkách přečtete, pouze pokud v mobilu používáte vestavěného e-mailového klienta v rámci nadstavby TouchWiz. Dá se očekávat, že pokud někdy hodinky Galaxy Gear budou podporovat práci i s jinými značkami než jen Samsung, tyto e-maily nebudou (stejně jako u Sony SmartWatch 2) korektně pracovat. Pokud používáte Gmail, hodinky vás budou informovat jen o jejich počtu došlých zpráv, nikoliv obsahu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení aplikace Krokoměr • nabídka voleb u multimédií

V hlavní nabídce najdete pod položkou Aplikace seznam všech nainstalovaných programů v mřížce 4 × 4, tedy i položky, které nenajdete přímo v menu. Právě zde jsou ukryty například stopky, časovač, denní rozvrh podle mobilního kalendáře či počasí ze serveru AccuWeather, které lze otevřít i ze základního zobrazení s časem, pokud si zvolíte variantu s počasím. Kromě možnosti doinstalovat další vzhled základní obrazovky, se do hodinek dají nahrát další sportovní a fitness aplikace (např. RunKeeper nebo MyFitnesPal ), nebo klienti sociálních sítí a chatovacích messengerů. V marketu Samsung Apps lze nalézt zhruba desítku dalších rozšíření od vývojářů třetích stran.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktuálně dostupné rozšiřující aplikace pro Samsung Galaxy Gear v marketu Samsung Apps

Smartphonová aplikace Gear Manager dokáže vyhledat a prozvonit zatoulané hodinky a funguje to i naopak, hodinkami je možné aktivovat vyhledávání spárovaného smartphonu či tabletu, který začne vyzvánět a vibrovat. Samozřejmě nesmíte zapomenout zařízení někde ve vlaku, telefon se s hodinkami vidí jen na vzdálenost dosahu technologie Bluetooth, tedy zhruba do 10 metrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stopky • minutka • hledání spárovaného smartphonu • ovládání hudebního přehrávače ve smartphonu

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A,