Samsung Galaxy Grand 2: na data s velkým displejem [recenze]

Velký displej, čtyřjádro, 1,5GB operační paměť, a podpora LTE - to je ve zkratce další Samsung s Androidem, Galaxy Grand 2.
Kapitoly článku

Čtyři jádra a LTE

Výpočetním centrem testovaného modelu je Snapdragon 400 (MSM8226) taktovaný na 1,2 GHz. Operační paměť má tabulkovou kapacitu 1,5GHz, ve skutečnosti se však smrskla na 1,33 GB. Rozdílová část je věnována grafickému čipu Adreno 305. Po najetí systému, resp. pročištění paměti, je zabráno 1,1 GB, takže pro uživatelem spouštěné aplikace zbývá pouze okolo 230 MB.

Interní paměť má kapacitu 8 GB, po zakoupení přístroje bude volných zhruba 5 GB, zbytek zabere předinstalovaný obsah, který nelze odstranit. V telefonu běží starší Android 4.3, takže zde neočekávejte trable s přesunem aplikací. Standardně je instalujete do interní paměti, odkud je můžete přesunout na SD kartu. Volný prostor v interním úložišti bude třeba zejména pro hry, které si stahují několikagigové datové soubory. Na kartu se kopírují totiž až po stažení do interní paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce RAM a OTA aktualizace přímo v telefonu. Po připojení kabelu k PC se dozvíte, že reakce telefonu mohou být při přenosu dat zpomalené.

Testovaný model i poradil i s 64GB microSD kartou, po připojení k počítači je dostupný pouze režim MTP, plnohodnotné Mass Storage budete muset oželet. Značí to pomalejší datové přenosy i zpomalení telefonu v rámci přenosu dat, o čemž telefon po připojení USB kabelu i sám informuje. Kabelové spojení s PC dále poslouží i pro správu telefonu přes aplikaci Kies. Bezdrátová konektivita začíná u Bluetooth 4.0 LE, přes které se můžete například připojit k nedávno testovaným sluchátkům Level Over. Můžete jej ale využít i pro datové přenosy menšího objemu na kratší vzdálenost. Informace drobného charakteru lze sdílet i přes NFC a funkci Android Beam, S Beam poslouží pro přenosy skrze Wi-Fi Direct, jen přes NFC dojde k párování zařízení. Grand 2 dokáže dále načítat NFC štítky, podpůrnou aplikaci TecTiles stáhnete z Google Play.

Mobilní datové přenosy čítají EDGE, HSPA+ i LTE Cat.4, takže u nás můžete být neustále na datovém příjmu. Škoda jen, že si jihokorejský výrobce nechal funkci Download Booster pouze pro nejvybavenější modely, u Grand 2 by se nám kombinace LTE a Wi-Fi při stahování taktéž hodila. U Wi-Fi sítí však máme pádné argumenty k nespokojenosti, telefon se na WPA i WEP sítích velmi často odpojoval, jednou dokonce již přiřazenou a uloženou síť zapomněl, takže jsme ji museli znova nastavit. Připsat to ale zřejmě můžeme  testované předprodukční verzi. V multimediálních aplikacích jde dále přes tlačítko AllShare delegovat přehrávání v jiném blízkém zařízení či v televizi Samsung přes Wi-Fi s DLNA.

Výkonově se můžete testovaný model porovnat zejména s dva roky starým Galaxy S III, v benchmarkovacích aplikacích jsou výsledky téměř srovnatelné, v řadě testů však hovoří ve prospěch nového modelu. Při delším hraní 3D her, tedy při vyžadovaném maximálním výkonu, se však záď telefonu poměrně výrazně zahřívá.

BenchmarkGalaxy Grand 2Galaxy S III
Antutu17 14817 586
Quadrant8 4675 888
Linpack83,168 / 252,11853,431 / 174,063
Vellamo Browser1 4192 035
Vellamo Multicore1 1251 153
Vellamo Metal673684
Pi benchmark37,02 s26,84 s
Smartbench 20125 080 / 3 0474 341 / 1 942
CF-Bench14 185 14 645
3D Mark Ice Storm5 5723 480
3D Mark Extreme2 8252 635
3D Mark Unlimited4 3263 149
GFXBench Manh.,1080p, off116-

Jelly Bean opět s TouchWizem

Samsung do Grand 2 integroval Android 4.3 Jelly Bean společně s grafickou nadstavbou TouchWiz loňské generace. Změny se promítly zejména do barevnosti nabídek, ikon, úprav lockscreenu a horní informační lišty. V základním rozvržení můžete mít k nastavených až sedm podploch, jedna z nich je domovská a vracíte se k ní stiskem domovského tlačítka. Na plochy můžete delším podržením prstu umisťovat zástupce aplikací a widgety, těch je připraveno nepočítaně. Pětice ikon ve spodní části displeje je přítomna na každé ploše, jedná se o nejpoužívanější aplikace. Čtyři z nich můžete nahradit podle sebe, pátá vás vezme do nabídky aplikací. V systému funguje gesto pinch-zoomu, dvojicí prstů můžete např. oddálit plochy i části hlavního menu. Samozřejmě se počítá i s rotací displeje nabok, tak však funguje pouze v nastavení a u vybraných aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní režim a možnosti úprav přes kontextovou nabídku. Domovských obrazovek může být maximálně sedm, přidáváme zástupce na plochu, nabídka předinstalovaných widgetů je poměrně rozsáhlá

V hlavním menu je připravena matice 4 × 5 ikon, pokud si nezvyknete na abecedně řazenou tabulku či seznam, můžete ikony manuálně přeskupovat, a to i na další stránky. Aplikace je možné řadit do složek(neřadí se na samostatnou stránku) nebo je rychle odinstalovat přes delší podržení prstu a přesun do horní části displeje. Potěšitelnou zprávou je integrace Multidispleje, tedy současného zobrazení dvojice aplikací najednou. Podporováno je celkem jednadvacet aplikací, již dopředu si můžete vytvořit své oblíbené dvojice. Z Google Play pak lze stáhnout další podporované aplikace či další správcovská řešení. Z jedné aplikace na druhou pak můžete přetahovat texty (např. z kalendáře do zpráv) nebo obrázky (např. z Galerie do přílohy e-mailu).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, snadný režim a horní výsuvná lišta se zástupci tematických aplikací, rychlých voleb, stavových informací, s regulátorem jasu a vstupem do KNOXu

Horní výsuvná lišta nabídne zástupce pro rychlé zapnutí a vypnutí, hodí se pro přepínání zvukových režimů či k aktivaci a deaktivaci Wi-Fi, Bluetooth nebo GPS. Zástupců je zde ale samozřejmě více, včetně vstupu do nastavení či do zabezpečeného režimu KNOX. O něm jsme si již více řekli v samostatném článku, jedná se o Personal KNOX se základními zásadami zabezpečení. V horní liště se dále může objevit widget pro ovládání hudby, o něco větší miniaplikace se pak objevuje na zamykací obrazovce. Můžete na ní nastavit i další zástupce a wigety, ke kterým se dostanete posunem prstu do boků, či regulovat jas displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka s posledními spuštěnými aplikacemi, hlavní nabídka a třízení aplikací do složek. Nastavení je děleno do záložek. Multidisplej se týká zhruba dvacítky aplikací, např. lze do E-mailu přetáhnout obrázek z Galerie sloužící jako příloha

Snadný režim kompletně zjednoduší uživatelské rozhraní, zvětší ikony a písmo, takže může být systém vhodný i pro osoby s horším zrakem, regulátory hlasitosti si můžete zvětšit písmo v doručených zprávách i při psaní nové textovky. Blokovací režim vám zajistí klidné spaní, nebudou vás otravovat notifikace a hovory od lidí, od kterých nechcete být rušeni. Úsporný režim je pouze základní, baterii prodlouží spíše jen v řádech desítek minut. Systémových gest je několik, otočením displeje dolů zastavíte přehrávání, to stejné se stane, jakmile se na displej přestanete dívat. Škoda, že hlasový průvodce S Voice stále nezvládá češtinu, váš hlas tak můžete alespoň využít k hlasovému vyhledávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémová gesta a možnosti jednoručního ovládání. Displej si můžete zmenšit a ovládat tak telefon snáze jednou rukou

Uživatelské prostředí na nás ale působí ospalým dojmem, telefon dlouho reaguje na otevírání aplikací a na dotyk na displej, někdy jej opakujeme, protože se zdá, že jsme se snad displeje ani nedotkli. Zpomalení je patrné při otevírání velkého telefonního seznamu, dlouho nevymazaných protokolů volání či při stahování velkých souborů na pozadí. Zde bychom očekávali urychlenou opravu brzkou aktualizací, updatovat půjde přes OTA přímo z Nastavení.

Témata článku: Samsung, , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Grand, Samsung Galaxy Grand 2, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Grand, Velký soubor, Konverzační režim, Trable, Čitelný displej, Nejpoužívanější aplikace, Volný prostor, Sam, Zvukový režim, LTE a Wi-fi, Zásada,