Samsung Galaxy J3 (2016): 2 SIM a AMOLED [recenze]

Neklade si velké ambice, přesto je Galaxy J3 (2016) slušný model, který útočí podporou dvou SIM a Super AMOLED displejem. Bude to stačit?
Kapitoly článku

1. Design: klasický Samsung

Samsung Galaxy J3 (2016) je telefonem klasické konstrukce s rozměry 142 × 71 × 8 mm a s hmotností 138 gramů. Telefon padne poměrně dobře do menší dlaně, a to i přesto, že je osazen 5" displejem. Jedná se o celoplastový model, stříbrný boční rámeček je výrazný a hladký, záda nám naopak k srdci moc nepřirostla. Plast je obyčejný a naomak nijak moc příjemný, ke zlepšení celkového dojmu by stačilo alespoň nepatrné strukturování. Při zpocených dlaních tak má telefon tendenci trochu prokluzovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy J3 (2016) z čelní a zadní strany

Hlavní ovládací prvky se ale nemění. Pod displejem najdeme tradiční trio v čele s dobře ovladatelnou domovskou klávesou. Senzorické ovladače po stranách však bohužel nejsou podsvětlená ani nevibrují na dotyk, takže často nevíte, zda zdánlivá neodezva systému nevyplývá jen z toho, že jste tlačítko stiskli vedle, kde již dotyky neregistruje. Telefon přitom vibrovat umí, takže tato umělá, a zbytečná, degradace základní funkčnosti nás moc neoslovuje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na boky smartphonu, kde se nacházejí regulátory hlasitosti a zamykací tlačítko

Poměrně utopené regulátory hlasitosti na levém boku doplňuje vcelku dobře ovladatelné zamykací tlačítko na boku pravém. Při příchozím volání navíc může utlumit vyzvánění, podržením se zobrazí nabídka, ze které můžete rychle nastavit režim Letadlo nebo smartphone restartovat. V průběhu testování to bylo třeba pouze jedenkrát, a to proto, že smartphone nechtěl stahovat mapové podklady z internetu. Restart však problém vyřešil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zádech je dominantou vystouplý 8Mpix snímač

Záda jsou osazena vystouplým 8Mpix snímačem, díky němuž se telefon na rovné ploše nepatrně kolébá. I to je odkaz starších, a vlastně také i těch novějších, Samsungů. Fotoaparát má z jedné strany LED diodu, kterou můžete z výsuvné lišty zapnout jako pomocnou svítilnu, z druhé pak hlavní reproduktor. Leží-li telefon na stole, je jeho výduch nepatrně utlumen, celkově jsme ale byli s jeho maximální hlasitostí spokojeni. Spolu s výraznými vibracemi při vyzvánění můžeme telefon doporučit i do hlučnějších prostředí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled na ovladače pod displejem i na oblast nad displejem. Mimo loga výrobce a mřížky reproduktoru zde najdete čidlo pro přiblížení a 5Mpix kamerku pro selfie

V oblasti nad displejem čekejte jen sekundární kamerku pro focení selfie a čidlo pro přiblížení k displeji, které zhasíná displej, pokud máte telefon u ucha. V případě volání ale dejte pozor na nevhodně umístěné tlačítko Podržet, které se nachází v pravém horním rohu displeje. Stačí telefon chvíli nedržet přesně u ucha, displej se rozsvítí a ucho stiskne toto tlačítko. O tom, že je hovor utlumen ale ví jen protistrana, vám se do sluchátka žádný varovný tón neozve.

V základním balení najdete mimo telefonu a baterie také adaptér do sítě, datový kabel a jednoduchá špuntová sluchátka.

Známka za design: 6 z 10

Samsung Galaxy J3 (2016) z pohledu designu předvedl zhruba to, co jsme očekávali. Škoda jen drobností, určitě bychom doporučili zadní kryt z kvalitnějšího materiálu, i když, pokud na záda navléknete nějaké gumové ochranné pouzdro, nebudete jeho materiál vůbec řešit. Body dolů dostává telefon i za chybějící čidlo regulace podsvětlení a také za nevhodně umístěný mikrofon, který si při natáčení videa často ucpete vlastní dlaní. 


2. Displej: potěší i na sluníčku

Samsung s většinou portfolia již přešel na „své“ Super AMOLED displeje, a ani testovaný model není výjimkou. Druhým pohledem může být i právě Super AMOLED displej tou největší konkurenční výhodou, byť jej opět sráží zbytečné rozškatulkování portfolia, které se ukazuje na těch nejzákladnějších funkcích. O čem je řeč? 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pětipalcový Super AMOLED displej má slušnou jemnost i poměrně dobrou čitelnost na sluníčku. Musíte mu však ručně zapnout maximální jas, automatická regulace chybí

Máme na mysli tak základní funkci, jako je automatická regulace jasu displeje v závislosti na okolním osvětlení. Ta je však u Samsungu vyhrazena nečekaně pouze pro výrazně vybavenější modely, takže u testovaného „jéčka“ máte na výběr pouze náhradu v podobě režimu Venku. Ten sice dělá to, co adaptivní automatický režim, tj. nastaví jinak nedostupné maximum jasu displeje, ovšem změna je taková, že tento režim musíte aktivovat sami v horní liště.

Klepněte pro větší obrázek
Díky chybějícímu čidlu pro automatickou regulaci si jas musíte nastavovat sami v horní liště

Stejné je to i s úrovní jasu, jezdec je v liště sice přístupný odkudkoliv, ovšem úroveň jasu si musíte hlídat sami. Půlnoční rozsvícení displeje je noční můrou, stejně jako to, když vyrazíte ven a zapomenete přenastavit minimální jas z noci...

Samotný pětipalcový displej má rozlišení 1 280 × 800 pix, takže co se týká jemnosti, na střední třídu nemáme moc co vytknout. Díky použité technologii displeje můžeme ocenit absolutní černou (černá = vypnutý pixel), výborné pozorovací úhly i syté, oku líbivé, barvy. S poslední zmiňovanou záležitostí to ale nemusí být až tak horké. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení zobrazení včetně několika barevných režimů displeje a volby písma

Pokud vám syté odstíny nevyhovují (zvláště při prohlížení některých fotek v telefonu můžete být při pozdějším prohlížení v počítači hodně překvapeni), můžete si vybrat jeden z dalších displejových režimů. V základu je nastaven aktivní Adaptivní režim, který je ze všech zřejmě nejpovedenější, Kino AMOLED prosvětlí scény, Fotografie AMOLED zase scény trochu ztmaví. A pokud jsou vám proti srsti syté odstíny barev, základní režim je přesune směrem do šeda.

Klepněte pro větší obrázek
Ultra úsporný režim převede barvy do černobíla a zjednoduší uživatelské rozhraní

Poslední výhodou AMOLED displeje je Ultra úsporný režim, který přebarví prostředí do černobíla a umožní spouštět jen omezenou sadu aplikací. Při jeho aktivaci, která bohužel není přístupná z horní lišty, můžete baterii pošetřit v případě nouze i o několik hodin.

Známka za displej: 7 z 10

Super AMOLED displej hodnotíme poměrně vysoko, vytknout mu můžeme snad jen absenci automatického jasu. Režim Venku je jen částečnou náhradou pro venkovní prostředí, a díky chybějící automatice si jas zobrazovače musíte neustále hlídat. Nejvíce markantní je to v noci nebo právě na sluníčku. Ultra úsporný režim na druhou stranu efektivně využívá výhod použitého displejového panelu.


3. Hardware: dvě SIM a možné přesměrování

Pod zadní skořápkou, kterou je třeba vždy důsledně po částech zacvakávat zpět, najdeme to nejzásadnější - baterii a sloty pro karty. K akumulátoru o kapacitě 2 600 mAh se vrátíme později, teď se zaměříme na sloty pro SIM karty, které jsou přístupné až po vyjmutí baterie.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt odhalí baterii i dva sloty pro microSIM karty

Vlevo najdeme umístěn slot pro SIM2, vpravo se nachází slot pro SIM1. V obou případech můžete vložit pouze microSIM kartu, nad slotem 1 pak najdete prostor k připojení microSD karty, kterou můžete vyměňovat i za chodu. Kam vložíte svou primární SIM je vcelku jedno, telefon oproti dřívějšku umožňuje využívat datové připojení přes LTE i pomocí slotu SIM2.

Klepněte pro větší obrázek
První výběr karet je ve výsuvné liště. Vybíráte si tu kartu, která má být použita pro odchozí volání a zprávy...

V nastavení telefonu najdete Správce SIM karet, který umožňuje nastavit základní chování karet. Můžete si nastavit upřednostňovanou SIM pro volání a pro psaní zpráv. Buď ji vyberete napevno, nebo si necháte zobrazit výběrovou obrazovku při vytočení čísla. Prostředí je ale připravené na to, že i přes nastavenou SIM můžete chtít využívat SIM druhou, v editoru stačí jen stisknout tlačítko pro odeslání z dané SIM karty, případně z číselníku vybrat sluchátko, které se vztahuje k dané SIM kartě. Pro rychlé volání si můžete vybrat aktivní SIM i přímo z horní lišty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...na příjmu jsou ale obě SIM karty zároveň. Ve Správci SIM karet si můžete dále nastavit, ze které SIM chcete volat, psát zprávy nebo datovat. 4G je dostupné i pro slot č. 2

Dvě SIM pracují v režimu Dual SIM Stand-by, což znamená, že na příjmu jsou vždy obě karty. Pokud na jednu kartu směřuje volání, druhá se tváří jako nedostupná. Ovšem, pokud používáte dvě SIM od stejného operátora, můžete si nastavit přesměrování z jedné SIM na druhou. Pokud tedy probíhá hovor přes SIM1 a na SIM2 vám někdo zavolá, máte-li úspěšně nastavené přesměrování, ve sluchátku se vám ozve notifikace druhého (čekajícího) hovoru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Váš výběr ale i tak nemusí být definitivní, z číselníku můžete zavolat i pomocí druhé SIM, stejně tak z editoru zpráv napsat textovku pomocí druhé karty. Při volání si také dejte pozor na to, abyste uchem nestiskli tlačítko Podržet. Stačí si jen telefon při hovoru dát trochu dál od ucha a „neštěstí“ je na světě

V případě kombinace SIM od Vodafonu a od O2 se nám však přesměrování provést nepodařilo. Navíc si dejte pozor, pokud z Dual SIMu později „přesedláte“ na single SIM, a druhou kratu si zrušíte. Je třeba i samostatně deaktivovat přesměrování (např. u Vodafonu k tomu slouží USSD kód #0022#). Pokud to neučiníte a budete s telefonem mimo dosah signálu, bude se volajícím přehrávat hláška „volané číslo neexistuje“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Karty mohou mít svůj název i ikonu, přesměrování z jedné na druhou (když s jednou voláte a vám někdo volá na druhou) ale nejde nastavit, používáte-li dva různé operátory

Každá ze SIM může mít vlastní název i ikonu, podle čehož poznáte, že je aktivní. Pro každou kartu můžete mít nastavené vlastní melodie a notifikace, stejně tak jako pozadí domovské obrazovky a lockscrenu. Již na první pohled tak můžete vidět, která SIM je brána jako primární.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro každou kartu můžete mít nastaveno vlastní pozadí i různé vyzváněcí melodie

Výkon telefonu obstarává čtyřjádrový procesor Spreadtrum SC7731 o taktu 1,5 GHz. Jedná se o čipset nižší třídy, takže papírově čekejte nižší výkon, než podobně vybavené Exynosy či Snapdragony. V pohotovostním režimu běží jen jedno jádro na 768 MHz, a v případě potřeby se přidávají další a průběžně se zvyšuje i jejich frekvence. 

Výsledky benchmarku Antutu 6.1.4:

  • 3D: 876
  • UX: 11 040
  • CPU: 10 211
  • RAM: 3 957
  • celkem: 26 084

O správu operační paměti se stará aplikace Smart Manager. Telefon má papírově k dispozici 1,5GB RAM, ovšem při běžném používání je RAM zaplněna zhruba ze 70 procent. Při vymazání paměti, popř. při najetí telefonu, je zabrána zhruba polovina RAM, a při běžném používání na žádné limity nenarazíte. Do červených čísel, která by zřejmě zpomalila chod zařízení, jsme se v průběhu testování nedostali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tři aplikace, a až ta poslední dokáže odhalila název použitého čipsetu. Stav paměti RAM při běžném používání zařízení, zaplněna bývá ze tří čtvrtin

U grafického čipu si ale již určitých rezerv všímáme. V telefonu je přítomen čip Mali-400 MP od ARM, který se u některých her už trochu „zapotí“. Pro všechny hry platí zdlouhavé načítání oblastí a textur, Asphalt 8 byl hratelný, nelíbily se nám snad jen trochu zubaté textury. Horší to bylo s hrou Hearthstone, která byla hratelná, ovšem častokrát se na nějakou dobu krátce zasekla či neregistrovala ovládací pokyny. Náruživým hráčům bychom tedy určitě doporučili výkonnější „železo“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Testovací hry - závodní Asphalt 8 a ne příliš odladěná mobilní verze Hearthstone

Hry navíc narážejí na malou interní paměť. Z tabulkových 8 GB je pro uživatele k dispozici jen zhruba 3,2 GB, hry se instalují do interní paměti a jejich přesuny (až na výjimku - Hearthstone) na kartu nejsou moc efektivní. V praxi tedy využijete paměť zhruba na dvě až tři větší hry, fotky, multimédia a další soubory pak rovnou směřujte na vloženou microSD kartu. Telefon neměl problém s 32GB paměťovou a problém by neměl nastat ani s 64GB kartou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
MicroUSB je osamocen na spodní hraně, 3,5mm jack najdete na hraně horní

Konektivita telefonu je poměrně slušná. K internetu se připojíte maximálně přes LTE či lokálně přes Wi-Fi. Přes Bluetooth se připojíte k bezdrátovému příslušenství, k počítači zase přes microUSB (USB 2.0) a režim MTP. To značí pomalejší datové přenosy, pomalejší načítání náhledů fotek, a nemožnost mít současně více kopírovacích úloh najednou. Navíc je snad jen přímý tisk z mobilu (musíte si nainstalovat patřičnou tiskovou službu) a systémové připojení k VPN.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 9 161
    (hodnocení se pohybuje v rozmezí atakující i ty více vybavené smartphony. Ovšem, spíše než optimalizacím a větší baterii, to přisuzujeme absenci funkcí, které by baterii nadmíru zatěžovaly)

Výdrž baterie telefonu se při běžném pracovním využívání pohybovala zhruba okolo dvou dní na jedno nabití. Pokud však budete hojně využívat volání s dvojicí SIM karet, připravte se na trochu menší výdrž. 

Známka za hardware: 6 z 10

V rámci průměrného hardwaru vyčnívá podpora dvou SIM karet a LTE (a to i ve slotu pro SIM2). Zbytek můžeme zařadit do průměru, grafický čip si poradí s většinou her, byť u těch nejnáročnějších již nemusí být tolik plynulé. Nenáročný uživatel ale bude s hardwarem zřejmě spokojen.


4. Software: Marshmallow již brzy

Prostředí je uživatelům Samsungů dostatečně známé, ale pro pořádek uveďme, že se jedná o Android 5.1.1, který používá grafickou nadstavbu TouchWiz. Prostředí tedy dominuje domovská obrazovka se zástupci aplikací a widgety. V horní liště je největším přídavkem lišta se zástupci rychlého spuštění. A pokud je podržíte déle, dostanete se rovnou do odpovídajících nabídek Nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, nabídka aplikací, horní lišta a lockscreen

Potěšitelným přídavkem je podpora schémat, takže u vašeho telefonu může prostředí vypadat tak, jak se vám líbí. Schémata sice není možné vytvářet ručně na vašem počítači, ovšem bezplatných je k dispozici ke stažení již několik set. Můžete si tak změnit vzhled prostředí, barvy i ikony k nepoznání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obchod s motivy a ukázka použitého schématu Material Design

Samotnou aplikační výbavu můžeme zařadit k běžnému standardu. Hovory obsluhuje základní číselník, přičemž přepínání mezi kartami a chování Dual SIM režimu jsme si popsali v dřívější kapitole. V průběhu volání jsme byli spokojeni s kvalitou hovoru, byť maximální hlasitost mohla být o něco vyšší.

Klepněte pro větší obrázek
Psaní na výšku...

Textové zprávy píšete standardně na QWERTZ klávesnici, ovšem bez vibrační odezvy jsme psali s velkým množstvím překlepů. A nezachrání vás ani režim psaní tahem prstu, jednotlivá tlačítka jsou totiž poměrně blízko u sebe. Když tedy budete psát texty, určitě doporučíme telefon otočit na bok, abyste mohli psát o něco komfortněji na větší ploše. 

Klepněte pro větší obrázek
... a na šířku displeje. Samostatný číselný řádek je plus, chybějící vibrační odezva tlačítek zase minus

V telefonu najdeme i základní funkce pro organizaci času - jednoduchou kalkulačku, lokální poznámky, kalendář s událostmi a úkoly nebo dva e-mailové klienty. Mimo Gmailu můžete do aplikace E-mail přidat jakýkoliv účet třetí strany či freemaily a o přesné nastavení poštovních serverů se telefon postará sám.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Microsoft aplikace - Word a Excel

 

Vynechat nemůžeme ani bonusovou nabídku aplikací od Microsoftu. V samostatné složce najdete přístup na OneDrive, což je po Google Disku dalším cloudovým úložištěm, a také trio editorů MS Office. Jejich přítomnost vítáme, i když složitější dokumenty telefon stejně neotevře, zvláště ty, které v sobě nesou prvky Sharepointu. U těchto dokumentů se stejně budete muset spolehnout na počítač.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč, kalendář, záznamník a jednoduché poznámky

Internetový prohlížeč, si stejně jako u ostatních Androidů, neporadí s Flashem. Můžete si jej však ručně doinstalovat z fóra XDA a použít jej v doinstalovaném prohlížeči Dolphin. Flash se hodí zejména na různé webové streamy (mimo YouTube, který má samostatnou aplikaci), a na telefonu, byť neoficiálně, běžel bez problémů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, ekvalizér a rychlé ovládání přehrávání z lišty

Multimédia zaštiťuje hudební přehrávač, chybí však aplikace od Samsungu, takže si musíte pomoci Hudbou Play. Přehrávač je plný výzev pro placenou streamovanou hudbu, takže chvíli trvá, než se „proklikáte“ k hudbě na SD kartě. Mimo běžných „empétrojek“ je podporováno i UHQ audio (192 kHz, 24 bit) v podobě *.flac souborů. Ve sluchátkách je kvalita přehrávání dostatečně kvalitní, zprvu chybějící basy si ale musíte částečně „vrátit“ správným nastavením ekvalizéru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
FM rádio zahraje pouze s připojenými sluchátky, jako bonus můžeme brát přímé nahrávání z rádia

Hudební přehrávač doplňuje FM rádio, to vám ale zahraje pouze s připojenými sluchátky, která poslouží jako anténa. Z rádia můžete dokonce nahrávat, samotné záznamy jsou sice ve formátu *.m4a, ale to pro základní záznam bohatě postačuje. Videopřehrávač si poradí s *.mp4, *.avi i *.mkv videi, které překvapivě ve výpisu videí chybí. Pokud si je však najdete ručně přes správce souborů, přehrají se bez problémů. Titulky si můžete načíst přes kontextovou nabídku, je třeba je ale mít v kódování UTF-8.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač videa si umí načíst i externí titulky

Původně jsme horší svižnost prostředí přičítali ovladačům pod displejem, které nevibrují, nakonec se však o pomalejší odezvu podělil systém a ovládací prvky rovným dílem. Občas se stane, že si na načtení některé obrazovky či aplikace načekáte trochu déle, než je obvyklé. Typicky se to týká kontaktů, zpráv, Nastavení a také internetového prohlížeče.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bonusy - aplikace Gear manager a S Health

Zdrojem dalších aplikací jsou portály Google Play a Galaxy Apps. Z prvního si můžete stáhnout třeba aplikaci S Health pro monitoring energetického příjmu, výdeje a vašeho pohybu. V Galaxy Apps je zase k dispozici aplikace Gear Manager, díky které se s telefonem spojíte s chytrými hodinkami řady Samsung Gear.

Známka za software: 6 z 10

V rámci prostředí oceňujeme podporu schémat, jinak je vše zabaleno ve „starém dobrém“ TouchWizu, se všemi klady i se všemi zápory. Minusové body dáváme za nahodilé zpomalení systému, které se semtam objeví, na druhou stranu se má telefon brzy dočkat Androidu Marshmallow, který by mu mohl reputaci (a odezvu) trochu vylepšit.


5. Fotoaparát: problémem je šero

Modely střední třídy nemají žádnou velkou reputaci, co se fotoaparátu týče, a to můžeme potvrdit i u testovaného modelu. Byť aplikace Fotoaparát vypadá jako u podstatně vybavenějších modelů, kvalitou snímání se jim rozhodně rovnat nemůže.

Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní aplikace Fotoaparát

Samsung u telefonu použil řešení v rámci SOC (System on Chip), takže aplikace AIDA64 neumí snímač identifikovat ani mu přiřadit jakékoliv označení. Maximální rozlišení snímače je 8 Mpix v poměru stran 4:3, kamerka pro selfie je pětimegapixelová. Videa natočíte maximálně v rozlišení 1 280 × 720 pix. Při focení přijde vhod rychlé spuštění fotoaparátu dvojklikem na domovské tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek
Dostupné fotorežimy

Při slunečném počasí je kvalita snímků velmi dobrá, byť u některých scén úplně nesedí podání barev. Ovšem běžný uživatel bude zřejmě spokojen. Horší je to při focení v šeru, kdy jsou snímky neostré, ukazuje se ne úplně ideální vyvážení bílé a snímač má i problém rychle zaostřovat.

Ve větším šeru mu často musíte pomoci ručním ostřením, hlavní blesk vám pomůže jen při focení bližších objektů. Podobné je to i s natáčenými videosoubory. „Blesk“ můžete využít i při focení selfie, ovšem přisvětlením je myšleno přebarvení displeje na bílo, což kvalitu snímku vylepší jen nepatrně.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na sluníčku jsou fotografie poměrně slušné, byť nám někdy nesedí barevná věrnost
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I při dostatečném umělém osvětlení jsou výsledky poměrně koukatelné. Je třeba ale fotit vždy dva snímky stejné scény, díky pomalejšímu ostření se stane, že jsou snímky často neostré
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V horším venkovním osvětlení však kvalita snímků rychle klesá. V tomto případě si dokonce telefon „sám“ nastavil 2Mpix rozlišení fotek, které je v poměru stran 16:9
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání snímku za horšího osvětlení bez blesku a s bleskem
Klepněte pro větší obrázek
Částečný panoramatický snímek

Ukázkové video:

Známka za fotoaparát: 6 z 10

Povedené snímky za sluníčka sráží kvalita fotek v šeru, se kterou na snímcích přibývá šum a vytrácí se barevná věrnost. V ne úplně ideálních podmínkách tak fotoaparát sklouzává spíše k průměru.


Závěrem: slušný Dual SIM pro nenáročné

Protože na trhu moc vybavených smartphonů s podporou dvou SIM nenajdeme, může si J3 (2016) dovolit i nějaké minusové body. Mezi ty s největší prioritou ale patří místy horší odezva systému spojená s absencí vibrační odezvy a čidla okolního osvětlení.

Nesmíme ale zapomenout na konkurenci z vlastní stáje, J3 (2016) totiž na trhu soupeří i s loňským Galaxy J5, který se mimo single SIM varianty prodával i ve variantě Duos.

Obě zařízení jsou si velmi podobná a liší se jen v drobnostech, u námi testovaného modelu přicházíte o přední přisvětlovací diodu, hlavní 13Mpix snímač (letošní J3 má 8Mpix snímač) a o natáčení Full HD videí. Místo toho máte navíc jen lepší výsledky benchmarků, režimy displeje a Ultra úsporný režim, který se přebarvuje do černobíla. Konečný výběr tedy bude záležet na úplných detailech.

Samsung Gajaxy J3 (2016) se v ČR prodává za 4 990 Kč v černé, bílé a zlaté barevné variantě.

Celkové hodnocení: 6 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.) 

Verdikt:

Slušný smartphone nižší třídy, u něhož vévodí podpora dvou SIM karet a Super AMOLED displej. Při pohledu na plusy a mínusy však telefon doporučíme spíše nenáročným uživatelům, kteří chtějí mít displej na sluníčku poměrně dobře čitelný. Výhrady máme k ovladačům, které nesvítí ani nevibrují, což se podílí na kvalitě ovládání celého systému. Telefon si v době psaní recenze navíc velmi podobá loňskému Galaxy J5, rozdílů je však pramálo.

Plusy:

  • podpora dvou SIM karet v režimu Active Stand-By
  • Super AMOLED displej je dobře čitelný na sluníčku
  • kompaktní telefon, padne dobře do dlaně
  • Prostředí možnost přebarvit schématy
  • FM rádio s možností nahrávání
  • v benchmarcích lepší, než loňský Galaxy J5
  • Ultra úsporný režim přebarvuje prostředí do černobíla
  • rychlé spuštění fotoaparátu dvojklikem na klávesu Home
  • možnost připojení k chytrým hodinkám od Samsungu

Minusy:

  • málo změn oproti loňskému Galaxy J5
  • stále postrádáme notifikační diodu
  • přesměrování mezi SIM kartami nefunguje napříč operátory
  • malá interní paměť a neefektivní přesuny aplikací na paměťovku
  • chybí vibrační odezva tlačítek a klávesnice, a také automatický jas
  • horší kvalita fotografií za horších světelných podmínek
  • pořízené video maximálně v HD rozlišení
  • při volání si můžete nechtěně hovor „podržet“, aniž byste o tom věděli
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy J3 (2016), Samsung Galaxy J5, Samsung Galaxy J5 (2016), Vypnutý pixel, Slunečné počasí, Sam, Ostatní android, Displejového panel, FLAC, Stěžejní model, Barevný režim, Flashe, Panoramatický snímek, GAL, Pořádek, Rychlé ovládání, Bezdrátové příslušenství,