Samsung Galaxy K Zoom: S5 s optikou [preview]

Smartphone z čelní strany imituje Galaxy S5, na zádi je však umístěn 21Mpix fotoaparát s 10× zoomem a optickou stabilizací obrazu.

Samsung dnes v časných ranních hodinách představil model Galaxy K Zoom, fotografickou variantu vlajkové lodi Galaxy S5. Premiéra se odehrála ve vzdáleném Singapuru, a tak jsme si kvůli časovému posunu museli přivstat. Zajímavostí je již samotné označení, kterým výrobce otevírá novou řadu Galaxy K zaměřenou na mobilní fotografování.

Starší objektiv, nový snímač

Při pohledu na čelní plochu zařízení vidíme téměř stoprocentní inspiraci modelem Galaxy S5, ovšem s drobnými hardwarovými rozdíly. Zásadní změnou je integrace 4,8" Super AMOLED panelu s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, pod nímž jsou umístěny základní ovládací prvky. Hardwarovou klávesu Home opět doplňuje senzorická zpětná šipka a klávesa posledních spuštěných aplikací. Nad displejem je umístěna mřížka reproduktoru, sada senzorů a 2Mpix kamerka pro videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy K Zoom v černé barevné variantě

Mnohem zajímavější inovace se ale udála na zadní straně. Jihokorejský výrobce opět použil strukturovaný plast známý z Galaxy S5, do kterého však vsadil kvalitnější optiku. Jedná se o Samsung Lens s ohniskovou vzdáleností 4,4 - 44 mm (tedy 10× optický zoom) a světelností F3,1 - 6,3, jedná se tedy o stejný objektiv, jako v případě loňského Galaxy S4 Zoom. Novinka však dostala do vínku upravený BSI CMOS snímač s rozlišením 20,7 Mpix o rozměrech 1/2,3. K tomu si přičtěte optickou stabilizaci a xenonový blesk. Velikost snímače je stejná jako u loňského modelu, a tak neočekáváme závratné zvýšení kvality snímků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatažený objektiv na zádi z telefonu i nadále vystupuje, ale ne již tak výrazně jako u předchozí generace.

Na boku zařízení najdeme dvoupolohovou spoušť, kterou u smartphonů Samsungu vídáme jen zřídka. Nechybí zamykací tlačítko a regulátor hlasitosti, který při focení využijete k zoomování. Na protější straně je umístěn jen slot pro microSD karty (až 64 GB), SIM karta se vkládá do útrob zařízení. O napájení se stará 2 430mAh akumulátor, na horní straně pak nalezneme 3,5mm jack sloužící k připojení sluchátek, na spodní pak microUSB pro datové přenosy a nabíjení. Hybrid kompaktu a telefonu má rozměry 137 × 71 × 17 mm (20mm přes objektiv), v kapse vás bude tížit rovnými 200 gramy.

Šest jader a 2GB RAM

Samsung do Galaxy K Zoom integroval šestijádrový procesor Exynos vlastní výroby, konkrétně v kombinaci čtyř 1,3GHz jader pro úsporu energie a dvou 1,7GHz jader pro výkon, operační paměť má kapacitu 2 GB. Abychom dostáli všem základním specifikacím, je třeba uvést i kapacitu interní paměti, uživatelé mohou počítat s 8GB prostorem. Část z něj ale bude vyhrazena systému a předinstalovanému obsahu, takže bude skutečná volná kapacita interní paměti ještě o něco nižší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po bílé přichází na řadu (z mého pohledu nejpovedenější) modrá barevná varianta.
Odhadujeme, že se jako u Galaxy S5 objeví v prodeji se zpožděním

Zařízení bude postaveno na Androidu 4.4 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz. Ze screenů je patrné, že Samsung použil stejnou verzi, jako v případě Galaxy S5, systémově tedy můžeme čekat upravený vzhled předinstalovaných aplikací nesoucí se ve „flatovém‟ designu i určitou porci systémových gest a uživatelských voleb. Galaxy K Zoom bude moci použít např. standardní i Ultra úsporný režim. Mimo základních aplikací od Googlu nebude chybět přístup na aplikační portál SamsungApps, připraven bude i dětský režim nebo S Health Lite. To značí zejména to, že plnohodnotný S Health bude chybět a nahradí jej aplikace Fitness with Gear.

Osmadvacet režimů a Full HD video

V rámci aplikace Fotoaparát bude možné využít řadu fotografických režimů, základem budou režimy P, M, A, S, jejichž nastavení půjde dále uložit v rámci uživatelského režimu. Navíc bude k dispozici osmadvacet předpřipravených inteligentních režimů, Pro Suggest nabídne pět doporučených režimů vzhledem k aktuálním světelným podmínkám, Selfie Alarm pak poslouží pro focení autoportrétů s využitím časovače.  Fotoaparát pořizuje snímky s automatickým ostřením a s funkcí Auto Exposure Separation, která se stará o vyvážení světla a jasu. Nafocené snímky půjde upravit v integrované aplikaci Studio.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání třech barevných variant - Charcoal Black (černá), Shimmery White (bílá) a Electric Blue (modrá)

Videa jsou natáčena ve Full HD rozlišení s 60 fps, při přehrávání je podporována řada formátů, namátkově např. WMV, AVI, 3GP, MP4, MKV i FLV. Na širokou podporou formátů si nemůžeme stěžovat ani u audia, mimo běžných „empétrojek‟ si pustíte hudbu i ve formátech AAC, WAV, WMA, XMF, MID nebo FLAC. V rámci konektivity se počítá s dvěma verzemi Galaxy K Zoom, 3G a LTE. U nás se dočkáme pravděpodobně druhé varianty, podporováno je EDGE, HSPA+ (42 Mbps) i šestipásmové LTE Cat4. K tomu můžeme dále připočítat i Wi-Fi, Bluetooth 4.0 LE, NFC, GPS a GLONASS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail objektivu a popis základních specifikací Samsungu Galaxy K Zoom

Samsung Galaxy K Zoom se objeví v prodeji v ČR začátkem června, předpokládaná cena zatím není známá. 

Diskuze (72) Další článek: Je to tady: brýle Oculus Rift ovládají létající drony

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy K Zoom, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Charcoal, Electric Blue, #zoom, Aplikace fit, FLV, Charcoal Black, GAL, Sam, Zoom, Volná kapacita, Upravený vzhled, Samsun,