Samsung Galaxy Mini 2: rozverný kolibřík [recenze]

Galaxy Mini dospěl do druhé generace. Opět jsme se dočkali netradiční barvy krytů, chybět nemůže ani jemnější displej a vestavěné NFC.
Kapitoly článku

Fotoaparát a multimédia

Hudební přehrávač nabídne jednoduché uživatelské rozhraní, hudbu můžete třídit podle alb, interpretů nebo ji přehrávat podle toho, jak je umístěna v paměti (např. přehrávat celou složku s výběrem skladeb). Při přehrávání si můžete vybrat mezi několikero zvukovými efekty i nastaveními ekvalizéru. Pokud vám přednastavené nebudou vyhovovat, můžete si vytvořit vlastní. Mezi podporovanými formáty nechybí ani bezztrátový *.flac. Zvuková reprodukce je velmi slušná, zvláště pokud hudbě nastavíte patřičnou volbu ekvalizéru. Přepínat skladby můžete i při zamknutém displeji na lockscreenu, v odemknutém stavu je minipřehrávač k dispozici v horní výsuvné liště. FM rádio spustíte jen s připojenými sluchátky, mimo autiomatického ladění stanic se na displeji mohou zobrazovat informace RDS vysílané jednotlivými stanicemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudbu lze přehrávat i z vybrané složky nebo podle názvu interpreta • Při přehrávání se na pozadí může zobrazovat obrázek alba případně animace • V nastavení se budou hodit zvukové efekty a ekvalizér, pokud se vám nezalíbí přednastavené volby, můžete si vytvořit vlastní.

Videopřehrávač si poradí s *.3gp nebo *.mp4 soubory, videa však nemohou mít rozlišení větší, než je rozlišení displeje. Povedlo se nám přehrát maximálně 480p snímky, větší rozlišení již telefon nedokázal přehrát, přesto úspěšně vygeneroval náhledy. Je možné, že jsou videa s větším rozlišením blokována softwarově? U videí funguje i podpora titulků, musíte je mít ve formátu *.srt a pojmenovány stejně jako film, ke kterému patří. České znaky se zobrazují správně, bez paznaků, které jsou typické pro dokumenty se špatně zvoleným kódováním. Aplikace YouTube slouží jen jako interface pro spouštění videí ze stejnojmenného portálu, je přehlednější a rychle se v ní otevírají přímé odkazy na videa v Androidu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spící a zapnuté rádio • YouTube přehrávač je přítomen ve formě aplikace • K MP4 videím lze přidat titulky ve formátu *.srt.

Fotoaparát není nejsilnější vlastností telefonu, nepodporuje autofocus, takže jsou ostré snímky a detailní makra pouhým přáním. Fotoaparátu dělají problémy přechody mezi světlem a stínem, automatika mnohdy světlé plochy přesvětluje, okraje snímku jsou při detailních strukturách (např. jemné větvoví stromu nebo opakující se vzor) náchylné na rozmazání. Rozhodně foťte při dobrém osvětlení, venkovní snímky jsou jakžtakž povedené, kvalita fotografií interiéru klávesa přímo úměrně s úbytkem světla. Ideálním využitím je občasné focení momentek, na focení zážitků z dovolené u moře sáhněte raději po vašem fotoaparátu.

Ukázkové snímky z fotoaparátu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Natáčené videosekvence ve formátu *.mp4 mají rozlišení 640 x 480 bodů a framerate 25 fps. Videa sice mají malé rozlišení, ale jsou poměrně koukatelná. Neodpustím si však výtku směrem ke zvukové složce, i v absolutním bezvětří a tichu na přilehlé ulice je ve videu patrný šum na pozadí. Pokud hodláte posílat videa na mobil vašim přátelům, pravděpodobně vám to ale bude stačit.

Natočené ukázkové video:

Má něco pro každého

Galaxy Mini 2 má řadu světlých i temných stránek. Především se nám líbí, kolik inovací se objevilo oproti původnímu modelu Galaxy Mini. Samsung přidal, co se týče displeje, konektivity a celkové použitelnosti. Stále ale vidíme mezery u fotoaparátu a občas se na některé volby načekáte. Model Mini 2 již přestává být minimem, co může Samsung v oblasti Androidů nabídnout, tuto štafetu již přebrali jiní (např. Galaxy Pocket). Telefon se nám líbil, v jeho neprospěch však hraje poměrně vysoká cena, která nebezpečně atakuje hranici pěti tisíc. Uvážíme-li, že první verze se současně prodává okolo tří a půl tisíc, přijde ke zvážení i fakt, zdali je třeba investovat do funkcí, které možná ani nevyužijete.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Pocket, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Současné zachování, Nový e-mail, Celá operace, Hybný motor, Nárustu, Malé zmenšení, Zapínací klávesa, GAL, Pravidelná kontrola, Mini +, Mini, Pro školy, Patrný šum,