Samsung Galaxy Note 3: spousta malých detailů [recenze]

I u třetího Galaxy Note platí obligátní „lepší, kvalitnější a dražší“. Jak vypadají inovace u nejdražšího Samsungu všech dob?

Samsung poslední roky soustředí své představovací akce Unpacked do dvou etap. Tou ústřední je první polovina roku, kdy je odhalena vlajková loď Galaxy S, do druhé si pak jihokorejský výrobce nechává inovované tabletofony Galaxy Note. Zatím poslední Note byl představen na letošním veletrhu IFA a je přesně takový, jaký byste jej čekali. Je vybavenější, celkově kvalitnější, s nejnovějšími funkcemi, novými vychytávkami a za hodně peněz. Jak obstál nejdražší Samsung v redakčním testu?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsungu Galaxy Note 3 ve třech základních barevných provedeních

Klíčové vlastnosti:

  • 5,7" Super AMOLED displej s Full HD rozlišením
  • lehké snížení rozměrů oproti Notu II v rámci zvětšení displeje a větší baterie
  • integrované dotykové pero S Pen s novými funkcemi
  • prémiový vzhled zadní strany - imitace kůže
  • integrované teplotní čidlo a infraport ovládající televizi
  • svižný Android 4.3 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • integrovaný USB 3.0 s rychlejším nabíjením a rychlejšími přenosy dat
  • čtyřjádrový 2,3GHz Snapdragon 800, 3 GB operační paměti,
  • 13Mpix fotoaparát snímač umí pořizovat 3D snímky, natáčení 2160p videa
  • Na displeji mohou být zobrazeny současně dvě instance stejné aplikace
  • Mimo položky Multidisplej jsou k dispozici i bublinové miniaplikace
  • možné spojení s hodinkami Galaxy Gear
  • integrované oddělení soukromého a firemního prostoru - KNOX
  • hlasové příkazy S Voice i při zamknutém displeji
  • povedené 3D snímky okolí (zabudovaná varianta aplikace Sphere)
  • kvalitní 24bit/192kHz audio

Hlavní nedostatky:

  • zadní strana klouže při zpocených dlaních
  • otisky prstů na čelní ploše
  • první 3 dny si protistrana stěžovala na kvalitu hovoru, poté již bylo vše vpořádku
  • spousta stínových aplikací, je třeba je dostahovat zvlášť
  • zbytečně velký font u vyskakujících oken
  • i přes USB 3.0 stále chybí podpora Mass Storage, k dispozici jen režim telefon
  • vytahování stylusu jde ztuha
  • nemožnost instalace jiné ROM bez ztráty záruky (KNOX Warranty)
  • skóre benchmarků je s konkurenčními modely neporovnatelné
  • chybějící FM rádio
  • horší kvalita fotek a videí
  • vysoká pořizovací cena

Samsung Galaxy Note 3
rozměry a hmotnost: 151 × 79 × 8,3 mm, 168 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 386 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 200 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 801 (4× Krait 400, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.3 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
38 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Samsung Galaxy Note 3 je zařízení klasické konstrukce, byť značně větších tvarů, než jsme u smartphonů běžně zvyklí, o rozměrech 151 × 79 × 8,3 mm a s hmotností 168 gramů. Pokud jste zaregistrovali loňský model Galaxy Note II, při zběžném porovnání dojdeme k závěru, že Samsung do těla s menší tloušťkou, menší šířkou a hmotností v případě Notu 3 integroval větší displej s lepším rozlišením a větší baterii. Ten největší hardwarový vývoj tak není vidět na venek, ale odehrává se uvnitř v miniaturizaci hardwarových součástí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note 3 v černé barevné variantě ve spojení s perem S Pen, které se zasouvá do těla přístroje

Design testovaného modelu se inspiroval u vlajkové lodi Galaxy S4, šasi je tak vyrobeno z plastu. Co se týká barevných kombinací, v současnosti je zařízení v prodeji v černé a v bílé variantě, do redakce se nám dostaly obě. Do budoucna se plánují další verze, např. se počítá s růžovou, kterou jsme viděli již na veletrhu IFA. Na čelní hraně Notu 3 najdeme texturovaný plast, který při detailní pohledu působí líbivě a dodává zařízení na eleganci. Boky zařízení jsou obehnány pokoveným plastem s vroubkováním, díky kterému prsty neklouzají pro hranách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Záda a boky černé barevné varianty

Záda jsou naopak u Samsungu velkou novinkou, jihokorejský výrobce opustil lesklé, na první pohled líbivé, plasty, které byly v konečném důsledku magnetem na otisky prstů a mikroškrábance, a vsadil na nový druh měkčeného plastu, který imituje prošívanou kůži. Samsungu se věrohodnost povedla, na tiskové konferenci se dokonce sám dušoval, že se jedná o pravou kůži, nakonec jsme si však ověřili, že se jedná o tenkou plastovou skořápku, která na zádech sedí dokonale a bez vrzání. Trochu si však zvykáme na práci s telefonem při zpocených dlaních, kdy má zadní strana tendenci při navlhnutí trochu prokluzovat. Samsung však musíme pochválit za výborné konstrukční zpracování, ani v krutu se z útrob neozývá jemné praskání, jak bylo po čase zvykem u některých předchozích modelů.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily na čelní a zadní straně - klávesa Home, hardwarové prvky nad displejem, a 13Mpix fotoaparát

Další inovace můžeme vidět hned na čelní straně zařízení. Samsung oproti Notu II zmenšil rámeček po stranách displeje tak, aby se mu zhruba do stejného těla podařilo vměstnat větší displej. Jeho úhlopříčka v testovaném modelu narostla na 5,7", a jedná se o Super AMOLED panel s rozlišením 1920 × 1080 pix. U displeje musíme pochválit syté barvy, absolutní černou (černá = vypnutý pixel), což má i určitý vliv na úsporu baterie. Není tedy divu, že je podstatná část systémového nastavení a nabídek podbarvena černou barvou. Displeji musíme přiznat i velmi dobré pozorovací úhly a slušnou čitelnost na přímém slunci. Při srovnání s Galaxy S4 jsme zjistili, že displej Notu 3 svítí daleko více. Samozřejmě to má i svou stinnou stránku u spotřeby energie, jas však můžete nechat na automatiku nebo jej manuálně upravovat jezdcem z horní lišty za každé situace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Další detaily černé verze - slot pro microSD a microSIM, inovovaný konektor, reproduktor a umístění stylusu, 3,5mm konektor jack

Nad displejem je umístěno logo výrobce, reproduktor a čidla pro regulace jasu displeje a čidlo pro přiblížení. V pravé části je umístěna kamerka pro videohovory, v levém boku je pod poloprůsvitnou částí umístěna stavová dioda. Zmeškané události značí modrým blikáním, červená zase signalizuje vybitou baterii. Pod rozměrným displejem je, jako již tradičně, vyhrazeno místo pro hlavní ovládací prvky. I v tomto případě Samsung vsadil na hardwarovou klávesu Home, která vás vrací do pohotovostního režimu. Sekundují jí senzorické klávesy po stranách - kontextové tlačítko a zpětná šipka. Kontextová klávesa otevírá alternativní nabídky, zatímco zpětná šipka vás vrací o úroveň výše. Senzorická tlačítka mají vibrační odezvu, nastavit jim můžete i dobu jejich podsvětlení.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Výchozí bod, Chybějící FM, Kvalitní přehrávání, Aplikace Hodiny, Malý detail, Stejný displej,