Samsung Galaxy Note 4: kovový rám přidává šmrnc

Vedle hardwaru a softwaru je nejvíce vidět posun v designu. Nový Note už si nenechá nadávat do „plasťáčků“, je připraven reprezentovat.

Samsung na dnešní tiskové konferenci představil trojici nových modelů. Mimo brýlí pro virtuální realitu Galaxy Gear VR se dostalo i na čtvrtou generaci tabletofonu Galaxy Note 4. Spolu s ním byl nečekaně představen i Galaxy Note Edge, tedy varianta Notu 4 s displejem přehnutým přes boční hranu.

Klepněte pro větší obrázek 
Byli jsme dnes u toho a přímo z Berlína vám zprostředkujeme první dojmy z novinek.
Klepněte pro větší obrázek 
Nový Note 4, legenda přerostlých smartphonů. 

Očekávaný tabletofon se vzhledově blíží nedávno představenému Galaxy Alpha, Samsung dodržel to, co jsme mohli rozpoznat již z prvních neoficiálních fotografií. Šasi telefonu je kovové, záda pro změnu z měkčeného plastu s texturou, stále tak můžeme počítat s vyměnitelnou Li-Ion baterií o kapacitě 3 220mAh (od loňska narostla jen minimálně). Design naznačený modelem Alpha tak nebyl jen slepou vývojovou větví, špičkové Samsungy už nebudou považované za „plasťáčky“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechny na úvod dostupné barvy nového Notu.

Alespoň můžeme počítat se softwarovými vylepšeními. Prvním je Ultra úsporný režim, který u Super AMOLED displejů přebarví prostředí do černobíla a omezí funkce telefonu s cílem uspořit co nejvíce energie. Pokud se s minimální baterií konečně dostanete k zásuvce, potěší možnost rychlého adaptivního nabíjení Quick Charge 2.0, pod kterou se podepsal Qualcomm (bude však přítomna pouze u varianty s procesorem Snapdragon). Během 30 minut by měla baterie s touto technologií dostat na 50 % (obvykle to zabere asi dvojnásobek času).

Super AMOLED displej má podle předpokladů QHD rozlišení, na úhlopříčce 5,7" zobrazuje matici 2 560 × 1440 obrazových bodů. Pod displejem je obvyklá porce ovládacích prvků - hardwarová klávesa Home a senzorické ovladače po stranách. Do domovského tlačítka bude opět integrován senzor otisků prstů, vylepšen byl na softwarové úrovni, na přejetí různých prstů půjde spouštět vybrané aplikace. Nad displejem debutuje UV senzor (více informací zde), čidlo okolního osvětlení a 3,7Mpix kamerka pro focení širokoúhlých selfie (záběr 120 stupňů). Celkové rozměry zařízení činí 154 × 79 × 9 mm, hmotnost se zastavila na 176 gramech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Note 4 pózuje se stylusem.

Na spodní hraně je microUSB konektor (USB 2.0) spojený s MHL 3.0, na horní hraně se opět nachází 3,5mm konektor jack. Ani pozice regulátorů hlasitosti na levém boku a zamykacího tlačítka na pravém nedoznala žádných změn. Na zádi je umístěn 16Mpix snímač s optickou stabilizací obrazu, přisvětlením, automatickým zaostřováním a natáčením UHD videí. První z verzí Notu bude osazena 2,7GHz čtyřjádrem Qualcomm Snapdragon 805, alternativně bude na výběr osmijádro Exynos 5430 littleBIG (v kombinaci čtyř 1,9GHz jader pro výkon a čtyř 1,3GHz jader pro úsporu). U obou variant můžeme počítat s 3GB pamětí RAM, interní 32GB paměť bude rozšiřitelná microSD kartami.

V závislosti na použitém čipsetu si novinka poradí s LTE ve specifikace Cat. 4 (Exynos) či Cat. 6 (Snapdragon). K internetu se připojíte i přes 2G a 3G sítě nebo přes Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac MIMO. K navigaci poslouží kombinovaný čip GPS/GLONASS/Baidu, nebude chybět ani Bluetooth 4.1 či NFC.  Ve výbavě je podle tiskové zprávy také senzor okysličení vzduchu, bude ale přítomen pouze u vybraných variant. Přes infraport na horní hraně a podpůrnou aplikaci v telefonu můžete opět ovládat televizi a další spotřebiče. Na těle zařízení najdeme několik mikrofonů sloužících k redukci šumu i pro nahrávání hlasových záznamů. Podle počtu použitých mikrofonů můžete využít různé nahrávací režimy včetně selektivního poslechu osob pouze z jednoho z osmi směrů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Samsung Galaxy Note 4 bude na trhu dostupný v černé, bílé, bronzové a růžové. Se zahájením prodejů se počítá začátkem října, a to i v ČR. Cenu zatím neznáme.

Pero S Pen je opět uloženo v útrobách telefonu, Samsung s ním pojí řadu softwarových funkcí, např. inovovaný Bezdotykový příkaz, v rámci kterého můžete na položky nahlížet hrotem pera. Dále nechybí režimy Akční poznámky, Chytrý výběr (spojení více informačních zdrojů do jednoho), Ořez obrázku, Psaní na Displej, Snap Note (fotka ručně psané poznámky nebo tabule převedená do poznámky S Note) a další. Pero lze také využít pro přímé zadávání znaků to text boxů. 

Klepněte pro větší obrázek 
Záběr z dnešní berlínské tiskové konference.

Samsung Galaxy Note 4 poběží na Androidu 4.4 KitKat s osvědčenou grafickou nadstavbou TouchWiz. Na systémově úrovni nebude chybět režim Multidispleje, uživatel si bude moci vybrat, zdali chce zobrazovat plnohodnotné aplikace, několik aplikací na displeji nebo ve formě vyskakovacích oken. Mimo celé plejády aplikací od Googlu můžeme čekat inovovaný S Health, který slouží k centralizaci zdravotních dat.

Samsung Galaxy Note 4
N910S
rozměry a hmotnost: 154 × 79 × 8,5 mm, 176 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 220 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 805 (4× Krait 450, 3 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
44 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (27) Další článek: Sledujte s námi živý stream z tiskové konference Samsungu

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Xiaomi Mi4, Xiaomi Mi4 64GB, Informační zdroj, Kovo, Kovové záda, Šmrnc, Samsun, Note, Galaxy note, Galax Note, Kombinovaný čip, Sam, Rám, Kovový rám, GAL