Samsung Galaxy Note Edge: svět za rohem [recenze]

Tabletofon s displejem na bok prošel naším redakčním testem. Oproti předpokladům se telefon nakonec dostane do prodeje i v ČR.

Volání a textová komunikace

Telefonní aplikace nepřináší žádné výrazné změny. Číselník je spojen s protokoly, oblíbenými položkami a kontakty. V číselníku můžete vyhledávat postupným psaní čísel, v závislosti na čemž se filtrují kontakty dle čísla a jména vyjádřená alfanumerickými znaky. Protokoly filtrují podle druhu volání a zpráv, případně zobrazí vše najednou. Oblíbené kontakty jsou ty, které označíte hvězdičkou, navíc na bočníc panel si pro rychlé vytáčení můžete přidat deset dalších. Samotný telefonní seznam umožňuje přidávání vícepoložkových kontaktů s celou řadou detailů. Při volání je třeba ocenit dostatečnou hlasitost reproduktoru, přičemž telefon se u ucha drží i přes zahnutý displej na boku poměrně dobře a nepronese se.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník, protokoly, rychlé volby v telefonním seznamu, zprávy s prioritními kontakty, psaní a čtení textovky

Centrem textové komunikace je aplikace Zprávy. Do horní části si můžete vynést prioritní odesílatele, jinak se vše nese ve stejných intencích, jako dříve. Zpravy jsou řazeny do konverzačních režimů, psát lze na výšku i na šířku displeje. Již v režimu na výšku je klávesnice velmi dobře ovladatelná, přičemž vyplňuje pouze plochu na hlavním rovném displeji. Klávesy mají dostatečné rozestupy, výraznou vibrační odezvu a oceňujeme také vyhrazený číselný řádek. Na delší podržení cifer můžete napsat vybraný speciální znak. Dobře se nám psalo i v režimu na šířku displeje, klávesnice není dotažena až do krajů, takže palce nemusí cestovat velké vzdálenosti. 

Klepněte pro větší obrázek
QWERTZ klávesnice v režimu na šířku displeje

Při psaní můžete využít i predikci, případně zadávat znaky hlasem nebo tahem prstu, v závislosti na čemž se filtrují vhodná slova. Mimo zpráv v telefonu najdeme klienta Hangouts, Gmail i aplikaci E-mail, kde lze navázat Exchange a účty třetích stran.

Hudba, galerie, foto a video

I hudební přehrávač nepřináší žádné novinky. Při přehrávání se zobrazuje obrázek alba, a to v aplikaci či na lockscreenu. Zde se také přidají ovládací prvky pro přepínání skladeb, stejně tak jako na bočním panelu. Při přehrávání můžete nastavit jeden z pětadvaceti předpřipravených ekvalizérů, případně nastavit svůj vlastní. Poslech v dodávaných sluchátkách je poměrně dost kvalitní, zřejmě bude spokojen i náročný uživatel. Mimo běžných empétrojek si spustíte i hudbu ve formátu *.flac a UHQ audio (24bit, 192 kHz).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač s ovladači v bočním panelu, ekvalizéry a ovladače přehrávání na lockscreenu a v horní výsuvné liště

I videopřehrávač využívá boční panel tak, že na něj přesunul ovládací prvky i časovou osu videa. Na tu lze navíc nahlížet i dotykovým perem. Mezi podporované formáty patří *.avi, *.mp4 i *.mkv. Po spuštění videí se automaticky aktivuje režim displeje Kino AMOLED, k videím můžete přidat externí titulky nebo je zobrazit tak, aby se přihrávaly v okně, které překryje obsah pod sebou. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hromadný výběr videí perem S Pen s dřžením tlačítka, přehrávání v okně, přehrávání s titulky a náhled na časovou osu perem S Pen

Galerie dělí obsah standardně podle složek, pokouší se sice i o jakousi formu automatického rozpoznání druhů scény, ne vždy se to ale daří (např. se mezi domácí mazlíčky dostane strom). Snímky můžete prohnat automatickou slideshow s hudbou na pozadí nebo je rychle upravit ve vestavěném editoru fotek, který se postará o efekty, úpravy barev a dekorace. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galerie, třízení podle složek a automatické třízení podle typu fotografií, procházení fotek a úprava v editoru

U aplikace Fotoaparát se ovládací prvky také přesunuly na zahnutý bok, ovšem trochu nešťastně. Spoušť je umístěná přímo na předělu, což prakticky vylučuje pohodlné focení jednou rukou. Na druhou stranu můžete spoušť namapovat na regulátory hlasitosti nebo můžete fotit dotykem na displej. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhled aplikace Fotoaparát s ovladači v horní liště a dostupnými režimy. Další si stáhnete z Galaxy Apps

Fotografická aplikace je jinak identická s Galaxy Note 4, k dispozici je několik fotorežimů včetně selfie předního fotoaparátu, virtuální prohlídky selektivního ostření a focení panorámat. Makrorežim žádný vyhrazený režim nemá, HDR můžete aktivovat při focení i natáčení videa. Z Galaxy Apps si můžete stáhnout další režimy včetně focení 360stupňových fotografií. V boční liště můžete mít dva volitelné zástupce, po otevření nastavení se zpřístupní základní nastavení, zbytek je pak rozprostřen bez ladu a skladu na jednom místě. Při focení můžete nastavit vyvážení bílé, ISO, expozici a režimy měření.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Volba rozlišení fotek a videa

Při focení je obraz kontinuálně a pravidelně zaostřován, z testování 16Mpix snímače vyplynuly kvalitní makrosnímky, kdy je třeba zaostřovat dotykem. Slušná kvalita je i u snímků se selektivním ostřením, u nichž měníte hloubku ostrosti při prohlížení v galerii. Za slunečného počasí dostanete ze snímače velmi povedené snímky, se ztrátou světla se na snímek vkrádá šum. Celkově ale řadíme fotografické výsledky mírně nadprůměrně. Na maximální rozlišení fotíte snímky v poměru stran 16:9, jiné formáty navolíte při nižším rozlišení. 

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie exteriéru za slunného a zataženého počasí
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Makrosnímky za světla a za šera
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní snímek a 8× digitální zoom
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily v interiéru s LED přisvětlením
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání základního a HDR snímku, někdy nejsou rozdíly moc výrazné
Klepněte pro větší obrázek
Panoramatický snímek

Videa můžete natáčet maximálně v UHD rozlišení, optická stabilizace obrazu je aktivní při focení i při natáčení videí, avšak maximálně pro Full HD videa. Kvalita videosouborů zhruba odpovídá fotografiím, na sluníčku jsou velmi povedená, chválíme i dobrou zvukovou složku. Na druhou stranu snímač v noci vizuálně nepozná rozdíly mezi sodíkovou výbojkou a LED diodou u veřejného osvětlení, která ve skutečnosti zalévá široké okolí bílým světlem. Datový tok u UHD videí činí 48 Mbps.

Ukázková videa:

Díky ceně exkluzivní zboží

Zahnutý displej rozděluje čtenáře na dva tábory. Někteří jej berou jako zajímavý doplněk, jiní zase jako absolutní zbytečnost. Samsung zahnutým displejem rozhodně neobjevil Ameriku, na druhou stranu jsme přesvědčeni, že i přes vysokou cenu (23 500 Kč) si i u nás najde svou klientelu. Pokud k zahnutému displeji přidáme funkce z Notu 4 včetně kvalitního předního Super AMOLED panelu, máme kandidáta na velmi dobře vybavený smartphone vyšší třídy. A pokud boční panel skutečně využijete nebo jej budete jen ukazovat na odiv lidem okolo vás, je to skutečně jen na vás.

Přínos panelů vidíme ve zrychleném ovládání zařízení, žádnou výraznou revoluci ale nečekejte. Na druhou stranu, pokud v portfoliu Samsungu, které je plné podobných zařízení se stejnou designovou linkou, hledáte nějaké výrazné odlišení, jsou to právě experimenty v oblasti displejů. Po Galaxy Round, který se k nám nedostal, nakonec došlo až na Note Edge. A protože se spekuluje o zahnuté variantě Galaxy S6, vypadá to, že budou mít zahnuté panely delší budoucnost, než se mohlo zprvu zdát. A pokud zahnuté displeje doplní vývojáři, možná se v budoucnu dočkáme nějakých revolučních využití, které ale zatím postrádáme.

Plusy:

  • kovové tělo, pohledný design a skvělé zpracování
  • plastová záda nekloužou, vyměnitelná baterie
  • zahnutý Super AMOLED displej na boku zařízení spolu s Panely Edge
  • Jemný QHD Super AMOLED displej s režimy a výbornou čitelností na slunci
  • natáčí UHD videa, přehrává UHQ audio, zvukový výstup má dobrou kvalitu
  • pero S Pen se softwarovými přídavky,užitečné je rychlé označení textu a obrázků
  • propracovaná práce s okny, jednoručním ovládáním a výstřižky
  • 2,65 GHz Snapdragon 805 se slušným herním i výpočetním výkonem
  • Ultra úsporný režim pro úsporu energie vypnutím přebytečných funkcí
  • rychlé nabíjení Quick Charge 2.0 - 50 % baterii nabijete zhruba za 35 minut
  • plánovaný update na Android 5.0 Lollipop
  • podpora MirrorLinku (zrcadlení mobilu do autorádia)
  • senzor otisku prstů, senzor srdečního tepu, UV senzor, měřič okysličení krve

Mínusy:

  • vysoká cena - 23 500 Kč
  • ne tolik změn oproti Galaxy Note 4
  • snížená kvalita snímků za horšího osvětlení
  • grafická nadstavba TouchWiz je stále hodně paměťově náročná
  • menší baterie oproti Galaxy Note 4, o něco menší výdrž
  • občasně zdlouhavé načítání některých systémových aplikací
  • prostředí laděno do bíla, pro Super AMOLED je ale nejvýhodnější barva černá
  • místo vytažení horní lišty se občas spouští obrazovka s dotazem na polohu

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Pohledný design, Malý soubor, Health Monitor, Panoramatický snímek