Samsung Galaxy Note II: výkon a stylus [megarecenze]

Rozměrné high-end zařízení s velkým Super AMOLED displejem a stylusem ve své druhé verzi opět útočí na peněženky zákazníků.

Velmi dobrá výdrž na baterii

Pod displejem jsou rozloženy základní ovládací prvky Androidu. Tím hlavním je hardwarová klávesa Home, která má jistý stisk a dobře se do ní strefuje. Po stranách jsou pak připraveny senzorické klávesy, zpětná šipka a kontextové tlačítko. Asi nemusím dodávat, že senzorické klávesy pod displejem registrují stisk výhradně prstem, dotyk stylusu nezaregistrují. V telefonu si můžete nastavit chování osvětlení tlačítek, mohou být zapnutá jen krátce, vždy, příp. úplně vypnutá. Při stisknutí cítíte jemnou vibrační odezvu. Velmi spokojeni jsme i s vibrováním při vyzvánění, které je při maximální úrovni natolik silné, že jej ucítíte i přes pouzdra různých tvarů a kvalit i v pokoji jedno podlaží nad vámi. Hovor, e-mail nebo zprávu v tichém režimu tak prakticky nelze opomenout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily: 8Mpix fotoaparát s LED diodou, displej, kamerka pro videohovory a všestranná čidla, hlavní ovládací prvky pod displejem v čele s hardwarovou klávesou Home.

K signalizaci zmeškaných událostí se bude hodit notifikační dioda, která je umístěna nad displejem. Dokáže modrým blikáním informovat o zmeškaných hovorech, zprávách, událostech a e-mailech. Jakmile začne dioda blikat červeně, je čas najít zásuvku a zahájit nabíjení, při úplném nabití se zase spokojeně rozzáří zelnou barvou. Nad displejem mimo reproduktoru narazíme ještě na čidlo pro přiblížení a na kamerku pro videohovory. Na horní hraně najdeme pouze 3,5mm konektor, který poslouží k připojení (nejen) dodávaných špuntových sluchátek. Spodní hraně zase dominuje microUSB konektor k nabíjení a přenosu dat. Díky zkosené spodní hraně ale konektor drží jen na vlásku, takže stačí i sebemenší pohyb s telefonem a nabíječka nebo datový kabel se odpojí. Určitě bychom se přimlouvali za vykrojený konektor, který by dokázal plynule navázat na okolní plastový kryt.

I když je hlavní reproduktor umístěn na zádech přístroje, jeho výduch není téměř nijak utlumen. Mimo loga výrobce se pak na zadní skořápce nachází i 8Mpix snímač, který si poradí s automatickým ostřením, doprovázený přisvětlovací LED diodou. Prostor pod krytem je z větší části věnován 3100mAh baterii a slotům pro microSDXC karty a pro kartu microSIM. Co se týče výdrže na jedno nabití, dokázali jsme telefon při maximální zátěži trápit den a několik hodin k tomu. Na pořadu dne byla aktivní Wi-Fi, hraní her, prohlíženi webu, desítky minut hovorů, stovky e-mailů, hraní her, přehrávání hudby a videa. Větší kapacita baterie je opravdu znát, v souvislosti s Androidem Jelly Bean dokážete i ze čtyřjádra vymačkat co to jde, aniž by to nějak extrémně ovlivnilo baterii.

Při průměrném využívání se dostanete i na pohodlné tři dny výdrže na baterie, což je u tak velkého zařízení velmi potěšitelná zpráva. Navíc mu můžete dopomoci aktivací úsporného režimu. Pokud nutně nepotřebujete výkon, lze omezit maximální výkon procesoru či nastavit spořící režim displeji. Tabletofon se nabíjí standardně ze sítě nebo z USB portu počítače, nabíjecí cyklus trvá zhruba dvě až tři hodiny v závislosti na zdroji. Při cestách do terénu se hodí pořídit externí akumulátor Samsung, který jsme již v redakci otestovali. Na trh se sice chystá až koncem roku, ale Note II nabije minimálně jednou do plna a ještě zbude energie na druhé částečné nabití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled do útrob na 3100mAh baterii, zadní plastovou skořápku a na sloty pro microSIM a microSD karty.

Zadní plastová skořápka je stejně ohebná a pružná jako u Samsungu Galaxy S III, takže docela dobře sedí na zadní části pomocí všudypřítomných plastových zoubků. Na vnitřní části krytu je připevněn NFC čip, který se svými kontakty doléhá těsně vedle slotu pro microSIM kartu. Zbylá dvojice kontaktů vedle baterie je pak přípravou pro bezdrátové nabíjení. Pokud se podíváme na zadní kryt proti světlu, uvidíme tmavé místo uprostřed, které je vyhrazeno právě pro čip k indukčnímu nabíjení. Jakmile se na trh dostane bezdrátová nabíječka Samsungu, bude třeba vyměnit i zadní panel.

Základní balení Galaxy Note II mimo telefonu a 3100mAh baterií ještě disponuje nabíječkou, datovým kabelem, špuntovými sluchátky s ovladačem pro regulaci hlasitosti a uživatelskými manuály. Tabletofon se na českém trhu prodává v bílé variantě Cermic White s bílým stylusem a v šedé variantě Titan Gray s černým stylusem. Výběr tedy určitě bude otázkou vkusu a uživatelských preferencí.

Nejvybavenější smartphone od Samsungu

Samsung Galaxy S III byl Samsungem podprahově inzerován jako jeho nejvybavenější smartphone tohoto roku, U Galaxy Note II je v reklamách vyzdvihován stylus, ostatní výbava je trochu potlačena do pozadí. Je to ale právě Galaxy Note II, kterému u Samsungu patří prvenství, co se týče surového hardwaru. Pod kapotou můžeme očekávat čtyřjádrový procesor Exynos 4412, s taktem 1,6GHz na každém jádru, která jsou postavena na architektuře Cortex-A9. Té sice zanedlouho budou konkurovat procesory na architektuře Cortex-A15, přesto se jedná o velmi výkonný procesor, pro potřeby zařízení možná až předimenzovaný. K dispozici je i 1,75 GB operační paměti RAM, o najetí zbývá zhruba 1 GB volné paměti, kterou můžete zaplnit, jak se vám zlíbí. Určitě si všimnete nepoměru mezi skutečnou a udávanou velikosti RAM paměti, zbývající prostor do 2GB je vyhrazen grafickému akcelerátoru Mali-400.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plocha se zkratkami na aplikace a widgety, seznam posledních spuštěných aplikací, zbývající kapacita RAM, spuštěné aplikace a notifikační lišta se zástupci pro rychlé zapnutí. Uživatelské prostředí je laděno do tmavých barev, černá se u Super AMOLED displeje rovná vypnutému pixelu.

Galaxy Note II se na trh dostal hned s Androidem 4.1.1 Jelly Bean, který přináší kýžená vylepšení, co se týče plynulosti ovládání (Project Butter) i výdrže na baterii. Samsung systém jako vždy dovybavil vlastní grafickou nadstavbou s přidanou funkčností. Základem je až sedm podploch se statickými nebo animovanými pozadími, na které lze umisťovat widgety a zkratky na aplikace. U většiny miniaplikací můžete navíc upravovat jejich velikost. Ve spodní části se, až na výjimky speciálních panelů, zobrazuje vždy pětice uživatelsky vybraných nejpoužívanějších aplikací. K dispozici je základní a snadný režim obrazovky, který nabízí opravdu rozměrné ovládací prvky a kartu s oblíbenými aplikacemi a oblíbenými nastaveními. Ve speciálních případech se na posledním místě v seznamu objeví panel s tematickým obsahem. Při připojení sluchátek se na pozadí zobrazí panel s hudebním a video přehrávačem, při vytažení systlusu zase nabídka pro vytvoření poznámky. V extrémním případě tedy naroste počet dostupných panelů na cifru devět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské nastavení LED diody, fontu a velikosti písma. K dispozici jsou dva režimy zobrazení domovské obrazovky. Snadný nabízí rozměrné ovládací prvky a potřebná nastavení na plochách.

Stejný přístup se objevuje i v horní liště, která nabízí doporučené zástupce aplikací, které můžete chtít použít. Nikde jsme však nenalezli možnost jejich editace. Mimoto zde ještě najdeme posuvník pro manuální úpravu jasu, pokud nejste spokojeni s pomalejší automatikou, a ikony pro rychlé vypnutí a zapnutí vybraných funkcí. Je jich zde opravdu mnoho, takže mezi nimi musíte horizontálně scrollovat. Mezi ikonami se nám líbí i rychlý přístup zapnutí AllShare cast, což znatelně urychlí celý proces sdílení multimédií. Stavové zprávy podávají po rozbalení lišty poměrně hodně informací, dvojicí prstů je navíc ještě můžete rozšířit, pokud je však nechcete řešit, můžete je pohybem prstu do strany vymazat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozšířené možnosti zamykací obrazovky, telefon můžete odemykat i vlastními hlasovými příkazy, po nichž se spustí S Voice. Základní lockscreen se zmeškanou událostí vs. lockscreen se všemi možnými volbami z nastavení.

Hlavní nabídku lze procházet horizontálně, nepotřebné ikony můžete schovat. Ve druhé záložce jsou pak k dispozici všechny dostupné widgety. Byl by hřích nevyužít potenciálu plochy displeje pro větší písmo. Potřebnou volbu najdete v nastavení usnadnění, v systémových aplikacích lze vybírat z pěti velikostí fontu. Od standardního zobrazení tedy můžete jít o dva stupně každým směrem. Font hlavní nabídky se ale nezmění. Pokud chcete, aby vás v noci nikdo nepovolaný nerušil, můžete si aktivovat blokovací režim. Ten deaktivuje veškeré upozorňování na nové události, případně i budíky nebo blikání LED diody pro vybranou dobu. Dovolat se vám mohou jen uživatelé z „whitelistu“, který si sami nastavíte. Trochu mi však vadila neustálá přítomnost ikony blokovacího režimu ve stavové liště. Byl bych pro to, aby se zobrazovala jen v případě, kdy je tento režim aktivní. Jinak je ikona spíše matoucí a zbytečně zabírá místo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Karty Google v akci - ukážou aktuální místo pobytu, informace pro dojezd do práce nebo domů a další

Zamykací obrazovka standardně zobrazuje datum, čas a stav baterie. Ve spodní části najdeme pětici zástupců, kterými můžete telefon odemknout a dostanete se ihned to jejich odpovídající nabídky. To stejné můžeme čekat i od ikon zmeškaných událostí. Na zamykací obrazovce můžete mít navíc zobrazeny zprávy z regionu (ČR již tradičně chybí), Facebooku, duální hodiny při roamingu, aktuální počasí, rychlý přístup k fotoaparátu nebo jméno a příjmení majitele. Poznámku můžete dvojitým poklepáním zobrazit i na zamknutém displeji. Nejedná se o jedinou miniaplikaci, která může být zobrazena v plovoucím okně. Setkali jsme se např. i s webovým prohlížečem. Pokud tyto aplikace nezavřete, stále zůstávají na displeji. Jakmile ztratí focus, zešednou, vrátit se k nim pak můžete kdykoliv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop-up Note se může objevit prakticky kdekoliv. Nastavení úsporného režimu a blokování, první slouží k úspoře baterie, druhý k tomu, abyste mohli např. prožít klidnou a ničím nerušenou noc.

Po stránce bezpečnosti lze displej zamknout znakem, obličejem, obličejem a hlasem, PIN kódem, textovým heslem nebo nezabezpečeně přejetím po displeji. Pro nezabezpečená odemykání lze přidat i pětici hlasových Wake-Up příkazů. Jeden slouží k odemčení zařízení, zbylou čtveřici můžete nastavit např. na spuštění hudby, fotoaparátu, rádia nebo pro nahrávání hlasu a kontrolu událostí.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, První teaser, Podlaží,