Samsung Galaxy Note II: výkon a stylus [megarecenze]

Rozměrné high-end zařízení s velkým Super AMOLED displejem a stylusem ve své druhé verzi opět útočí na peněženky zákazníků.

Samsung se pustil do tabletofonů (pracovně tak nazýváme zařízení na pomezí mezi smartphonem a tabletem) v září roku 2011, kdy představil vlajkovou loď, model Galaxy Note. Tento model také můžeme považovat za následníka Dellu Streak 5, což byl ve své době jediný Android smartphone s pětipalcovým displejem. Modelová řada Note dále dostala do vínku stylus, který lze, díky speciální vrstvě na displeji, použít jen na zařízeních rodiny Note. Na veletrhu IFA v Berlíně jsme se na přelomu srpna a září dočkali představení Samsungu Galaxy Note II, který koncept příručního smartphonu se stylusem posunuje ještě o něco dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note II na tiskových snímcích v obou dostupných barvách

V souvislosti s Galaxy Note II se nikdy nemluvilo jako o nejvybavenějším Samsungu, přesto jím skutečně je. Prokazatelně existují dvě skupiny lidí, jedna Note II nemá ráda a neumí si pro něj představit využití, ta druhá jej naopak považuje za excelentní všestranný model. V recenzi si ukážeme, jak se nám po náročných testech zalíbil a hlavně jak funguje inovovaný koncept smartphonu se stylusem.

Klíčové vlastnosti:

  • rozměrný 5,5" Super AMOLED displej s rozlišením 1280 × 720 bodů
  • Čtyřjádrový 1,6GHz procesor, 2GB RAM
  • 8Mpix fotoaparát s autofocusem a přisvětlovací diodou
  • široká podpora systémových gest včetně Smart Stay
  • integrovaný stylus s vlastní funkčností, kreslením a gesty
  • Multidisplej pro současné zobrazení dvou aplikací najednou
  • vzhledem k hardwaru velmi dobrá výdrž na baterii

Hlavní nedostatky:

  • větší velikost zařízení
  • lesklé kryty jsou náchylné na otisky prstů a mikroškrábance
  • na velkém těle by se jistě našlo místo pro hardwarovou spoušť foťáku
  • z microUSB vyklouzává připojený kabel i nabíječka
  • čekání při vytváření nové poznámky
  • nemožnost plynule navázat na část skicy dané poznámky
  • vysoká cena

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
 

                                        Klepněte pro větší obrázekPorovnání cen Samsung Galaxy Note II

Napsali jsme:

Samsung Galaxy Note II
N7100
rozměry a hmotnost: 151 × 81 × 9,4 mm, 180 g
displej: 5,5", kapacitní Super AMOLED, 720 × 1 280, 267 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 3 100 mAh
procesor: Samsung Exynos 4412 P (4× Cortex-A9, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy Note II je zařízením o rozměrech 151 × 81 × 9,4 mm a hmotností 180 gramů. Nástupci se podařilo zvětšit rozměry displeje, aniž by došlo ke zvětšení přístroje. Malé rozdíly zde sice jsou, v jednom rozměru je Note větší o 3 mm, ve zbývajících dvou zase získává náskok 2,3 mm. Pokud jsme v recenzi Samsungu Galaxy S III hovořili o tom, že je zařízení obrovské, Galaxy Note II jej pohotově strčí do kapsy. Samotné rozměry jsou také jedním z hlavních kritérií při výběru. Jednoznačně jsme si ověřili, že větší rozměry buď okamžitě uživatele nalákají nebo je nechají úplně chladnými.

Rozměry hlavním kritériem výběru

Testovaný model dobře padne zejména do větší dlaně, pokud jste praváci, instinktivně jej bude dávat do levé ruky. Palec tak může snadno regulovat hlasitost, ukazováček pak bude sloužit k odemykání zařízení. Díky větším proporcím zařízení ale budete zamykací klávesu z počátku hledat velmi často. Pravou rukou pak můžete ovládat telefon vestavěným stylusem, který je umístěn na spodní hraně přístroje. Systémově je k dispozici i nastavení, které vám pomůže s ovládáním jednou rukou ve smyslu menší klávesnice a číselníku na vybrané straně displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Note II je opravdu velké zařízení, i ve velké dlani vypadá zařízení obrovsky.

Alternativně, bez stylusu, můžete zařízení držet v obou dlaních a palce se na rozměrné softwarové klávesnici postarají o psaní textů. Note II můžete pohodlně držet v režimu na výšku displeje, v režimu na šířku bude jedna ruka často nechtěně upatlávat snímač fotoaparátu na zadním krytu. Pokud budete tablet pokládat na rovný povrch boční hranou, např. v případě natáčení a zapření o překážky, dejte si pozor, ať jej nepoložíte na zamykací tlačítko. Telefon je těžký akorát natolik, aby se klávesa sama stiskla a zařízení restartovala. Na druhou není tak těžký, aby se při hovorech pronesl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládacích prvků po boku zařízení není mnoho, tloušťka zařízení, 9,44 mm, je velmi příjemná.

Po stránce materiálového zpracování můžeme očekávat stejný povrch, jako v případě Galaxy S III. Lesklé plasty vypadají po vybalení velmi dobře, časem na nich však ulpívají otisky prstů. Pokud je nebudete pravidelně čistit, bude telefon mít při držení tendenci klouzat z ruky. Rozhodně doporučujeme Note II nosit v pouzdře nebo ochranném obalu. Plasty se dají ostrými předměty poškrábat stejně dobře, jako u jiných modelů, na druhou stranu, samotná cena zařízení z něj dělá kus elektroniky, který budete chtít před vnějšími vlivy ochránit. Konstrukční zpracování je na slušné úrovni, trochu nám však povrzává zadní kryt u tlačítka hlasitosti. Máme k dispozici testovací vzorek, který toho již hodně zažil, takže otázku kvality konstrukce necháme otevřenou k diskusi pod článkem.

Samsungu se povedlo oproti předchůdci ztenčit boční plasty okolo displeje, takže můžeme zrakem spočinout na 5,5" Super AMOLED HD displeji s rozlišením 1280 x 720 bodů. Za sebe mohou říci, že se jedná o jeden z nejpovedenějších displejů Samsungu poslední doby. A nemám na mysli nejen velikost, ale i kvalitu zobrazování a „živost“ barev. Samsung u displeje použil standardní matici RGB a dává tak zapomenout na PenTile matici, která byla naposled použita u Samsungu Galaxy S III. Papírově to tedy u Notu II vypadá lépe, v reálu při běžném používání ale mezi oběma maticemi nepoznáme žádný rozdíl. Displej má skvělé pozorovací úhly, na sluníčku je poměrně dobře čitelný a má výbornou odezvu.  Navíc si poradí s vyhodnocením až pěti dotyků zároveň, které využijete snad jen u aplikací simulujících hudební nástroje.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mimo rychlé odezvy na doteky v systému musíme ocenit i hardwarové vylepšení, díky kterému se zařízení prodává v modelové řadě Note. Displej obsahuje speciální vrstvu od společnosti Wacom, díky které je možné jej ovládat dotykovým perem. To je umístěno ve spodní části telefonu. Samotný zobrazovač dokáže dle papírových specifikací rozeznat až 1024 různých úrovních tlaku, v systémových aplikacích jich poznáte hned několik (možná i několik desítek), ale přesto vám bohatě postačí. Jen dodám, že pero S Pen spolupracuje jen s touto speciální dotykovou vrstvou, takže nejde použít u displejů jiných modelů (mimo Galaxy Note 10.1). Co vše pero zvládne, si povíme dále v recenzi.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, WMO, Široká podpora,