Samsung Galaxy Pocket: kapesní Android [recenze]

Je malý, nabídne slušný základ a všude se vejde. Nejmenší Android od Samsungu se dočkal redakčního testu. Jak se líbil?
Kapitoly článku

Galaxy Pocket posouvá velikostní možnosti Samsungů s Androidem ještě níže. V malém těle najdeme nevelký displej, standardní ovládací prvky Androidu a bonusové funkce k tomu. Minimalizace rozměrů je věc jedna, dobrá použitelnost Androidu věc druhá. V případě Galaxy Pocket tak v řadě věcí budete muset přimhouřit oči. I cenu bychom raději viděli níže, než se aktuálně nachází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Pocket

Klíčové vlastnosti:

  • kompaktní rozměry
  • svižný Android 2.3.6 s grafickou nadstavbou TouchWiz
  • 832MHz procesor, 289 MB RAM
  • Wi-Fi, GPS, Bluetooth
  • podpora microSD karet
  • rychlá fixace GPS

Hlavní nedostatky:

  • otisky na čelní straně
  • hůře čitelný displej na sluníčku
  • na malém displeji někdy nejdou vidět všechny volby
  • dokážeme si představit i nižší cenu
  • 2Mpix fotoaparátu schází autofocus
  • senzorovým klávesám chybí vibrační odezva

Samsung Galaxy Pocket
52 %
Klepněte pro větší obrázek rozměry a hmotnost: 104 × 58 × 12 mm, 97 g
displej: 2,8'', kapacitní TFT LCD, 240 × 320, 143 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS, EDGE, HSPA (3,6|? Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 3 000 MB, baterie: 1 200 mAh
procesor: Broadcom BCM21553 (1× ARM1136, 832 MHz, 65nm)
operační systém: Android 2.3
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (320 × 240)
cena: není v prodeji

Samsung Galaxy Pocket je zaobleným telefonem o rozměrech 103,7 x 57,5 x 12 mm, zařízení váží 97 gramů. Telefon se mi v ruce držel poměrně dobře, mám však malou dlaň, ve velkých rukou se telefon hravě ztratí. Kryty telefonu jsou vyrobeny z plastu. Kvituji zadní vroubkovaný plast, na kterém neulpívají otistky prstů, snad jen stopa po vlhkých prstech. Čelní plocha na tom ale není zrovna nejlépe, usazují se na ní ve velké míře otisky prstů. Displej tak bude třeba čistit v pravidelných intervalech. Hlavní zobrazovač má velikost pouhých 2,8", jedná se o displej typu TN LCD, kvalitativně bych jej srovnával s displejem u modelu Galaxy Mini. Má QVGA rozlišení, poměrně dobrou barevnou věrnost ale dělají mu ale problémy boční pohledy a odrazy okolních objektů. Odezva displeje na povely je výborná, nestane se, že by jste potkali „duchy“ a to ani při zapnutých přechodových animací v rámci operačního systému. Na sluníčku jej ale budete instiktivně clonit rukou aby jste na něm něco viděli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na čelní stranu Samsungu Galaxy Pocket, detail hlavních ovládacích prvků

Okolo čelní plochy je obehnán stříbrný proužek, kterému nemůžeme upřít designový aspekt, bohužel i na něm ulpívají otisky prstů. K ovládání telefonu slouží základní trojice kláves v čele s poměrně utopenou středovou klávesou Home, která se po svém stisku dostane, na můj zvyk, až moc nízko pod okolní povrch. Zbývající klávesy (zpětná šipka a kontextová klávesa) jsou senzorické, takže reagují jen na dotyk prstu. Klávesy nejsou podsvětleny, to by nám ani nevadilo, skeptičtí jsme však u absence vibrační odezvy při stisku kláves. Občas se totiž stane, že na první pokus klávesy netrefíte a nejste o tom nijak informováni. Levý bok je, jak to již bývá u Samsungu zvykem, vyhrazen pro klávesy regulace hlasitosti, delším podržením klávesy pro ztišení aktivujete tichý režim. Na opačném boku je umístěno zamykací tlačítko, jeho delším stiskem můžete vypnout telefon, aktivovat tichý režim nebo režim letadlo bez zapnutých komunikačních modulů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na zadní stranu Samsungu Galaxy Pocket, detail microUSB konektoru a bočních kláves pro regulaci hlasitosti.

Čelní plocha nabízí standardní konektorovou výbavu - 3,5mm jack pro připojení vlastních sluchátek a microUSB konektor zakrytý plastovou záslepkou. Ta je k telefonu poměrně dobře připevněna, o její ztrátu se neobávám. Je škoda, že se sluchátky si musíte pomoci vlastními silami, v základním balení totiž nic jiného, mimo telefonu, manuálu a nabíječky, nenajdete. Pod zadní plastovou skořepinou je umístěna 1200mAh baterie, při běžném využívání funkcí, občasných hovorech a sporadickém brouzdání na webu se nám podařilo docílit až čtyřdenní výdrže. Displej není tak velký žrout a pokud budete důsledně vypínat Wi-Fi a Bluetooth, můžete očekávat slušnou výdrž na jedno nabití.

Android ve zmenšeném podání

O výpočetní výkon se stará 832MHz procesor, je třeba dodat, že to na běžném chodu systému není nikterak znát. Technologie sice pokročila a na trh pomalu vstupují čtyřjádrové smartphony, nesmíme ale zapomenout na to, že se pohybujeme v nižší třídě Androidu a od toho se odvíjí i doplňková výbava. Operační paměť o kapacitě 289 MB má po najetí volných 130 MB pro vámi pouštěné hry a aplikace. Pokud nebudete využívat náročné herní tituly a aplikace, budete moci telefon ovládat poměrně plynule a bez zádrhelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní plocha, hlavní nabídka, vysunutá horní informační lišta

Ústředním hybným motorem je operační systém Android 2.3.6 Gingerbread s grafickou nadstavbou TouchWiz. Od jiných modelů se moc nezměnil, čekat můžete barevné ikony, tmavě podbarvené podnabídky nebo horní výsuvnou lištu, na které najdete rychlé zástupce pro zapnutí nebo deaktivaci Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichého režimu nebo automatické rotace displeje. Delším podržením klávesy Home se zobrazí seznam posledních šesti spuštěných aplikací, případně můžete aktuálně běžící aplikační procesy zobrazit ve správci úloh a ukončit je po jednom nebo hromadně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní zobrazení lockscreenu, dorazila zpráva, přidání obsahu na plochu, výběr defaultních widgetů

V rámci hlavní nabídky můžete přeskupit ikony podle svého uvážení, pokud jste je doinstalovali manuálně, můžete je z tohoto zobrazení jedním kliknutím rovnou odinstalovat. Zástupci ve spodní části displeje se prolínají na hlavní ploše i v hlavní nabídce, typicky se zde vyplatí umístit nejčastěji používané aplikace. Zbývající prostor na podplochách můžete zaplnit widgety, zkratkami nebo složkami zástupců. Mezi miniaplikacemi na plochu máte na výběr poměrně velký počet titulů, já si oblíbil AccuWeather.com informující o počasí, analogové hodiny a výpis doručených e-mailů. Další nástroje (tak Samsung označuje widgety) můžete s klidným svědomím doinstalovat z Google Play (dřívější Market) nebo dedikovaného storu SamsungApps. Chcete-li využít potenciál vestavěného grafického zobrazovače, podívejte se i po živých tapetách - na pozadí je nastavit můžete, v základu však žádné připraveny nejsou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce úloh, volná paměť RAM, využití interní paměti a SD karty, v telefonu je nainstalován Android 2.3.6

V rámci systému mě potěšila podpora technologie multitouch, můžete si prohlížet všechny stránky v menu a na ploše najednou, zoomovat fotografie nebo webové stránky. Trochu si však budete muset zvykat na velikostní disproporce, Android není zvyklý běhat na tak malých displejích, zvládá to sice bez větších chyb, ale uskrovnit se musela klávesnice i další grafické prvky. Určitě bychom ocenili možnost změny velikost písma v systémových aplikacích, tady by se to hodilo více, než kdy jindy. Bohužel, Samsung nakonec zůstal jen u změny fontu, na výběr je jediný, další je třeba stáhnout z Google Play.

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Pocket, Zaoblený telefon, Běžné využívání, Hlavní zobrazovač, Malý modul, Samsun, GAL, Komunikační modul, Vroubkovaný plast, #Android, Pocket, Rychlá fixace, Placený titul, Fruit Ninja, Doručený e-mail, WMO, Základní trojice, Případný pád, Vlhký prst,