Samsung Galaxy S Advance: mezičlánek nalezen [recenze]

Samsung zaplnil prázdnotu mezi Galaxy S a Galaxy S II novým modelem. Jak těžké pro něj bude najít si své místo pod sluncem?
Kapitoly článku

Android 4.0 přijde do konce roku

Po spuštění telefonu leckoho překvapí, že se vracíme zpět v historii k Androidu 2.3.6 Gingerbread. Testovaný model tak může odradit předem řadu uživatelů, ale přeci jenom se objevilo produktové video telefonu, na kterém je ukázáno, že se plánuje upgrade zařízení na Android Ice Cream Sandwich. To skutečně je v plánu, podle informací švédské pobočky Samsungu se update uskuteční v posledním čtvrtletí tohoto roku. Zatím tak máme před sebou starší verzi Androidu, se kterou si budeme muset vystačit po několik měsíců.

Klepněte pro větší obrázek
Informace ze švédské pobočky Samsungu hovoří o tom, že se v případě Galaxy S Advance dočkáme updatu na Android ICS do konce roku.

Nad čistý Android Samsung přidal svou, větrem ošlehanou, grafickou nadstavbu TouchWiz 4.0, což se podepsalo i na barevnosti celého systému, tak i na individuálních vylepšeních a přidaných aplikacích. Začněme horní informační lištou, při jejím vysunutí se odhalí zástupci na rychlé zapnutí a vypnutí Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichého režimu a rotace obrazovky. Na pozadí několika podploch můžete umísťovat různé widgety, složky a zástupce nainstalovaných aplikací. Pozadí plochy a lockscreenu mohou být statická, pod plochami může být navíc zobrazena živá tapeta. Systémově můžete změnit použité písmo, pokud si nevyberete mezi třemi defaultními, můžete další stáhnout z Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na podplochy můžete vkládat widgety i zkratky na aplikace, v jednu chvíli můžete mít na displeji přehledně ukázány všechny části plochy nebo hlavní nabídky. Lockscreen informuje o zmeškaných událostech, rychlé spouštěče vybraných funkcí v horní liště.

Podržením klávesy Home se dostanete do seznamu posledních spuštěných aplikací, odkud je možné spustit správce úloh. V něm můžete přehledně ukončovat všechny aktivní aplikace. Pro ně máte systémově k dispozici 555 MB (ve specifikacích je uváděno 768 MB, část z toho si ale vzal grafický adaptér Mali-400MP), po najetí telefonu je zabráno 300 MB, zbytek je vám k dispozici. Grafická nadstavba od Samsungu je skutečně hodně paměťově náročná, např. model Samsung Nexus S s nejnovějším čistým Androidem Jelly Bean má po najetí obsazeno 164 MB RAM. Pokud opět srovnáme s Galaxy S II, zdá se mi, že odezva systému a doba otevírání systémových aplikací vychází nastejno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní menu, v telefonu je zatím Android 2.3.6, upgrade na vyšší verzi by měl přijít do konce roku. V systému lze vybrat font, ulehčit život si můžete díky pohybům, např. otočením displeje dolů ztišíte vyzvánění nebo zastavíte přehrávání hudby. Správce úloh eviduje všechny spuštěné aplikace.

Hlavní menu nabízí graficky povedené ikony, v celém systému dále můžete používat pinchzoom, kdy dvojicí prstů přibližujete a oddalujete, nejčastěji to využijete při zoomování webových stránek či fotografií. Použít jej můžete i v hlavní nabídce nebo v pohotovostním stavu, kdy se vám všechny plochy, resp stránky menu, jednotně zobrazí na displeji. V určitých aplikacích můžete změnit rozvržení displeje tak, že telefon otočíte nabok. Uživatelské rozhraní pracuje svižně, mezi plochami můžete rychle scrollovat, nabídka widgetů je poměrně rozsáhlá, takže určitě budete spokojeni. Zmeškané události jdou vidět na lockscreenu ve formě ikon, pokud jimi odemknete, dostanete se hned po odemčení do odpovídajícího zobrazení (např. čtení zprávy, prohlížení protokolu hovorů). Na závěr kapitoly jsem si připravil výkonové srovnání čtyř modelů, které bychom mohli označit za blízké Galaxy S Advance, u všech modelů byly nainstalovány nejnovější verze FW dostupné v ČR:

BenchmarkGalaxy SGalaxy S AdvanceGalaxy S IINexus S (JB)
Pi15038076031897
AnTuTu2378440462112652
Quadrant1219255339641189
Linpack (single)15,82731,092 MFLOPS44,403 MFLOPS16,225
Linpack (multi)--36,233 MFLOPS70,19 MFLOPS--
NenaMark 224,4 fps32,7 fps50,5 fps27,0 fps
SmartBench 2012 (prod.)52417672575447
SmartBench 2012 (game)2279213318791386
GLBenchmark 2.1 Egypt (st)25 fps39 fps60 fps31 fps

I z výsledků benchmarků vyplývá, že Samsung vytvořil model, který opravdu výkonově stojí přesně mezi modely Galaxy S a Galaxy S II. Otázkou však zůstává, jak velkou uživatelskou základnu si Galaxy S Advance vytvoří?

Telefonování, zprávy

V číselníku najdeme zaintegrovány protokoly volání, kontakty a oblíbené, do toho seznamu zapadnou všechny kontakty, které označíte hvězdičkou. V dialeru můžete využít chytré filtrování kontaktů, stačí pomocí T9 psát jméno nebo určitou sekvenci po sobě jdoucích čísel a telefon vám hned filtruje možné kontakty. Přímo v telefonním seznamu můžete vyhledávat postupným psaním nebo procházet kontakty podle písmena na pravém boku. Posunem prstu doprava na kontaktu hned zahájíte hovor, doleva zase napíšete textovou zprávu. Vícepoložkové kontakty se ukládají do sdílené paměti, takže jich můžete přidat nepřeberně mnoho. Dále je můžete provázat s e-mailovými adresami i komunitními účty. Pochválit musím hlasité vyzvánění, které uslyšíte i v hlučnějších prostředích. Maximální hlasitost při hovoru je až nadmíru vysoká, často jsem si ji o jeden dílek snižoval a to je co říct. U všech ostatních smartphonů, které jsem používal alespoň chvíli, byla hlasitost vždy na maximu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, přímo z protokolů nebo telefonního seznamu můžete potažením prstu volat nebo napsat zprávu, oblíbené kontakty jsou označeny hvězdičkou. Pro textovou komunikaci je centrem SocialHub, do kterého můžete přidat řadu účtů.

Editor zpráv je jednotný, pokud do zprávy mimo textu přidáte i další obsah, automaticky se převede na MMSku. Psát je možno na QWERTZ klávesnici, alfanumerické klávesnici nebo pomocí rozpoznávání psaného textu. To ale vyhodnotí jen jednotlivé znaky a ne celá slova, takže nenajde moc praktické využitelnosti. Při psaní jde využít slovníku XT9, který sice píše s diakritikou, před odesláním ji však odřeže. Na klávesnici se mi psalo pohodlně s minimem překlepů. Nejvíce spokojen jsem byl s velkou klávesnicí, která je při otočení displeje na bok zobrazena zhruba na 70 procentech displeje. Komu nevyhovuje standardní způsob psaní, je zde ještě klávesnice Swype, na které píšete tahem prstu. A pokud se telefon nezavděčil vůbec ničím, je zde i hlasové zadávání textu, které funguje velmi dobře. Diktovat můžete najednou i celé věty, k vyhodnocení je ale třeba internetové připojení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Standardní a Swype klávesnice, obě píšou s diakritikou, která se před odesláním odřeže.

Zapomenout nemůžeme ani na e-mailového klienta. Mimo vyhrazené aplikace Gmail si do telefonu můžete přidat řadu e-mailových účtů a nastavit jim patřičný interval synchronizace. U e-mailu Googlu a Exchange funguje push synchronizace, tedy na zprávy telefon upozorňuje hned, jakmile jsou doručeny do schránky. Veškerou textovou komunikaci (mimo Gmailu) pak můžete souhrnně vidět v Social Hubu, máte-li navíc nastaveno více účtů, můžete si vybrat ten, z něhož budou primárně odesílány e-maily. Mezi kecálky pak můžeme zařadit Google Talk a Pokec. Google+ má v telefonu i svého mobilního klienta. Komunikační aplikaci ChatOn si můžete stáhnout z vlastního marketu Samsungu.

Témata článku: Samsung, , , , , Google Nexus S, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 2, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S Advance, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Webový portál, GAL, Standardní způsob, Android Gingerbread, Mez, Oceanic +, Velká hlasitost, Hlasité vyzvánění, Galaxy s, Vypnutí wi-fi, Sam,