Samsung Galaxy S IV: jak jste si jej vysnili [komentář]

Jak má vypadat Galaxy S IV v očích potenciálních zákazníků? Co dalšího o telefonu již víme nebo tušíme?

V listopadu jsme se vás na našem fóru zeptali, co očekáváte od Samsungu Galaxy S IV, který by měl být představen v květnu příštího roku. Protože se nápadů sešlo poměrně hodně, ukážeme si, jaké jsou vaše představy nové vlajkové lodě. Pokud dáme stranou integrované hodiny s vodotryskem a přítomnost tří slotů pro SIM karty, dostáváme poměrně věrný obraz toho, co uživatelé chtějí, mnohdy v kontextu aktuálně prodávaného Samsungu Galaxy S III. Někteří tvrdí, že v případě Galaxy S IV bychom se měli dočkat malé evoluce bez revolučních inovací. Jako příklad je dávána za vzor poslední generace iPhonu, která toho přinesla daleko méně, než se očekávalo. Půjde Samsung podobnou cestou nebo na trh dostane, mnohdy uživateli vymodlené, inovace? Budou vůbec zapotřebí?

Design - sklo a kvalitní materiály táhnou

Představa skleněných krytů a kovových materiálů není náhodná, dočkali jsme jí i před představením Galaxy S III, který nakonec disponoval plastovými kryty. Uživatelé by u novinky rádi viděli reprezentativní design podpořený kvalitními materiály. Pokud by se nejednalo o kov, který byl charakteristickým prvkem u modelů Wave, ani o sklo či keramiku, určitě by se hodily alespoň odolnější matné a pogumované plasty, díky kterým by byl telefon odolnější vůči vniknutí nečistot, prachu či vůči poškrábání. Možná by jej stačilo jen zapustit pár milimetrů pod hranu okolních plastů. Kvalitnější zpracování by mělo být vidět na zadních krytech, podle některých názorů není systém dosavadního uchycení krytu baterie bezchybný a často začne po delší době vrzat. Naopak pro vytvoření zařízení z jednoho celku bez vyměnitelné baterie nebyl vůbec nikdo, uživatelé si cení možnosti vyměnit baterii za chodu, kdykoliv je to potřeba. Pod zadní skořápkou by čtenáři rádi viděli baterie s vyššími kapacitami (3000 - 5000 mAh), případně technologii akumulátorů Zinc-air, o které se mluvilo již v roce 2009. Fungují na principu řízené oxidace zinku za působení vzduchu, který telefon obklopuje. Uživatelé doufají, že u Samsungu konečně dojde k rozšíření bezdrátového nabíjení, na které čekají dlouhou dobu již samotní uživatelé Galaxy S III.

Klepněte pro větší obrázek
Pozvánka rozesílaná před představením Galaxy S III, oblázky odkazovaly na oblý design, bude se opakovat i v případě Galaxy S IV nebo se vrátíme k hranatějším tvarům?

Čtenáři příliš nejsou pro navyšování rozměrů displejů a samotného zařízení, řada z nich by s velikostí displeje zůstala mezi 4,5 - 5", někteří by se opět chtěli vrátit k výkonnému zařízení se 4" displejem. Je to zájem na místě, kde v ideálním případě mohl být již teď Galaxy S III Mini (recenzi najdete zde), pokud by hardwarově odpovídal Samsungu Galaxy S III. U displeje se očekává vylepšená technologie Super AMOLED s HD nebo Full HD rozlišením, panuje zde názor i o vytoužené přítomnosti dotykové vrstvy pro pero S Pen - pak bychom novinku ale asi museli nazývat jako Galaxy Note S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ohebný displej není utopií ale blížící se realitou. Otázka však zní, dočkáme se jej již u Samsungu Galaxy S IV?

Trojdimenzionální displej by mohl být určitým marketingovým tahem, minulá zařízení však ukázala, že o fenomén mobilního 3D zobrazení není až takový zájem, jaký se očekával. Mezi názory jsme narazili i na podnět k lepší čitelnosti displeje na slunci, tj. ke zvýšení maximální hranice jasu, který lze manuálně nebo automaticky nastavit. Zajímavým nápadem je modularita zařízení, místo baterie a jejího krytu byste na telefon mohli připínat různé moduly s vlastními akumulátory, které by zajišťovaly pohodlnější hraní (gamepad) nebo projekci obrazu (integrovaný miniprojektor á-la Galaxy Beam). Integrovaný projektor přímo v telefonu by ale byl, při současném zachování rozměrů zařízení, téměř nadlidským úkonem.

Senzorové klávesy a tlačítko pro fotoaparát

Hlavní ovládací prvky pod displejem mají v případě Galaxy S III své zastánce i odpůrce, čtenáři se nemohou shodnout, zdali by dali přednost softwarovým ovládacím prvkům, dotykovým senzorům nebo současnému stavu (hardwarová klávesa Home a dvě senzorová tlačítka). Část z nich by dala přednost miniaturizaci tlačítek, stejně jako zmenšení okrajů po stranách displeje. Jednoznačná shoda ale panuje u spouště fotoaparátu, který by mohla být umístěna na pravém boku zařízení. Samotný snímač by mohl mít rozlišení 13Mpix a čtenáři by ocenili i určtý optický zoom. Těžko ale závidět vývojářům nového zařízení, protože současným přáním uživatelů je i zachování malé tloušťky a všeobecně kompaktních rozměrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojice konceptů fanoušků, kteří vykreslují svůj vysněný vzhled Galalxy S IV. Stylus je překvapivým pojítkem a rozhodně očekávaným prvkem.

Dvojitý xenonový blesk s redukcí červených očí by mohl být menším problémem, nahrávání 1080p videa s 60fps zase může narazit na nedostatek paměti či na velké nároky na energii. Podle některých čtenářů by mohla být nová vlajková loď hranatější (tzn. aby se designově blížila více Galaxy S II, nežli modelu Galaxy S III) a rozhodně by měla na první pohled vypadat jinak, než současná rodina Galaxy, ve které se design poměrně hodně opakuje, a rozhodují jen detaily.

Vícejádrový procesor, Glonass a Galileo

Zcela určitě bude v Galaxy S IV přítomen vícejádrový procesor Exynos, záleží však na tom, kterou verzi Samsung použije. Spekuluje se o čtyřech jádrech A15 (28nm), případně o osmijádrové technologii big.LITTLE. Očekávaná kapacita paměti RAM se pohybuje mezi 2 - 4 GB, kapacity interních pamětí by mohly začínat na 32 GB, samozřejmě s podporou slotu (slotů) pro microSD karty. Párového rozložení by se měly držet i pozice pro SIM karty, podle našeho mínění je to však zatím nereálné. Daleko přívětivěji se jeví integrace LTE a chápeme i ty uživatele, kteří by ocenili současný příjem GPS, Glonass i Galilea. Na třetího vzadu je ale stále dost času, protože spuštění evropské navigace nabralo velkého zpoždění. Nativní Mass Storage se pravděpodobně nedočkáme, protože Samsung opouští FAT a soustředí se na vlastní souborový systém F2FS.

Hodně přání se točilo okolo grafické nadstavby TouchWiz. Řada uživatelů by byla pro její optimalizování nebo zjednodušení, v opačném případě by byli pro jeho úplné zrušení. Ideálním řešením by mohla být volba, zdali chcete v zařízení používat čistý Android nebo systém s grafikou Samsungu včetně doplňkových aplikací a různých vylepšení. Ty mají být pro Galaxy S IV opět stěžejní záležitostí, přišla by vhod přítomnost pokročilého úsporného režimu s nastavením podmínek aktivace při různých událostech či integrovaný dětský zámek na aplikace, hry a webové stránky. Mezi novými funkcemi by mohla přibýt podpora DVB-T vysílání, otázkou však je, zdali má právě toto v současnosti nejvyšší prioritu. Poměrně žádaným artiklem je vylepšená forma sdílení souborů, kdy je S Beam automaticky aktivován při NFC dotyku s jiným Samsungem.

Jaké jsou první informace o Galaxy S IV?

Poslední neoficiální informace o Galaxy S IV (interně též nazýván jako Project J) hovoří o přítomnosti 5" Super AMOLED displeje s rozlišením 1080p, který má být pokryt odolným „nerozbitným“ sklíčkem Corning Gorilla Glass 2. Displej by měl mít velmi jemnou síť bodů (441 PPI) a podporu 16 milionů barev. Na zádech by měl být připraven 13Mpix fotoaparát s autofokusem, HDR a LED přisvětlením, který si poradí se současným natáčením 1080p videa (30 fps) a focením. U procesoru se zatím hovoří o čtyřjádrovém (Cortex-A15) Exynosu 5450, s taktem 2 GHz na každém jádru. K dispozici má být 2GB operační paměť 16GB interní úložiště, které má jít rozšířit paměťovými kartami microSD. Z dalších funkcí se hovoří o podpoře LTE, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS i Glonass. V základu má být připraven Android 4.2 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz. Zařízení by mělo být po představení v prodeji v barevných variantách Titanium Gray a Sapphire Black.

V dnešním článku jsme konfrontovali vaše přání se zatím posledními neoficiálními informacemi o příští vlajkové lodi Samsungu. Je jasné, že řada přání se nevyplní, pokud se však dostane alespoň na některá, bude to jen a jen dobře. Pokud se na vše podíváme s nadhledem, všeobecně se očekává spíše evoluce a vylepšení podstatných věcí, nežli převratná revoluce, která změní trh. Snad možná jedinou může být zvažované zavedení ohebných a pružných displejů, Galaxy S IV by tak mohl být prvním modelem značky, který by disponoval ohybným displejem a možná i z části ohebným tělem.

Na závěr jsme si nechali úplně tu nejdůležitější neoficiální informaci. Samsung se údajně snaží nový model na trh dostat v dřívějším časovém rámci, než u něj bývá zvykem. S novým modelem se však nesetkáme na veletrhu CES 2013 (8.-11. ledna) a s největší pravděpodobností ani na veletrhu MWC 2013 (25.-28. února)v Barceloně. Galaxy S IV by měl být představen, podobně jako Galaxy S III, na vlastním Unpacked eventu, v dubnu nebo květnu příštího roku.

Diskuze (53) Další článek: Hitparáda mobilů: Samsung dominuje, HTC na vzestupu

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Sam, Vylepšená technologie, GLONASS a Galileo, GAL, Velké zpoždění, Galaxy s, Kovový materiál, Jak, Současný příjem, Pohodlné hraní, Samsun, Pružný displej, Oblý design, Současné zachování