Samsung Galaxy S IV: omezte plasty, chceme kov [rendery]

Fanoušci vytvořili řadu konceptů, které ztělesňují jejich vysněnou podobu nástupce legendární řady smartphonů: Samsung Galaxy S IV.

Snad asi zatím žádný model nevzbuzoval u Samsungu tolik vášně, jako chystaný Galaxy S IV. Každá, byť sebemenší informace, je honbou za senzací, do které se chtějí přidat i samotní fanoušci značky. Ti si v domácích podmínkách vytvářejí vlastní rendery (počítačově vytvořené snímky), jak by si oni sami v ideálním případě představovali novou vlajkovou loď od Samsungu. Zdrojové rendery, které si v článku ukážeme, povětšinou pocházejí z webu Concept-phones, který se specializuje na obrázky designu telefonů, které vytvořili samotní čtenáři a fanoušci. Hned úvodem je třeba dodat, že některá grafika vypadá velmi reálně, někdy je naopak třeba brát koncepty s nadhledem.

Klepněte pro větší obrázek

Je však ale jedna oblast, kterou řeší většina konceptů - materiálové zpracování. Stovky stran na fórech popisují zájem čtenářů nad luxusnějším materiálovým provedením. Samsung doposud používá lesklý plast, za což bývá někdy kritizován. Podle odpůrců je lesklý kryt nepraktický již chvíli po rozbalení zařízení, protože od té doby bude prakticky pořád přitahovat otisky prstů. Navíc se poměrně často objevují mikroškrábance. Podle některých je plast v zařízeních za více než 13 tisíc korun již přežitkem, protože lidé chtějí, aby jejich smartphone nejen dobře fungoval, ale, za jejich cenu, také exkluzivně vypadal. Není proto divu, že se v případě fanoušku Galaxy S IV skloňují materiály, jako je hliník, keramika nebo tvrzené sklo.

Pojďme se tedy podívat na některé z povedených konceptů, jak by mohl vypadat Samsung Galaxy S IV. U renderů často narazíme i na specifikace, které si krátce okomentujeme. Na vás pak směřuje otázka, zdali se vám některý z renderů líbí, případně, jak si vy představujete Galaxy S IV a co by měl podle vás splňovat. Oficiálního představení Galaxy S IV bychom se měli dočkat již za méně, něž dva týdny, což je ideální doba na možné spekulace.

Galaxy S IV Rozetked

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozetked koncept v dlani vypadá více, než reálně.

Mezi jeden z nejpovedenějších konceptů můžeme zařadit počin designérů z webu Rozetked.ru. Objevil se již v prosinci a ukazuje možný vzhled nové vlajkové lodi. Velmi jasně je vidět inspirace modelem Galaxy S III, tělo s displejem se zvětšilo, tloušťka se snížila a specifikace navýšily. V unibody se podle desingérů nachází 5" Super AMOLED displej s rozlišením 1080p, čtyřjádrový 2GHz procesor, 13Mpix fotoaparát a vše běží na Androidu Key Lim Pie. K futuristickému konceptu designéři přidali i laserovou klávesnici. Za mě je to až možná příliš přitažené za vlasy, nejen kvůli laserové klávesnice, ale hlavně kvůli designu. Doposud jsme u vlajkových lodí Samsungu nikdy neviděli stejný design dvakrát po sobě a je více, než jasné, že se Galaxy S IV bude od Galaxy S III odlišovat trochu více, než na vyobrazeném konceptu.

Galaxy S IV Bob Freking

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud by takto vypadal Galaxy S IV, moc námitek bychom neměli

I druhý koncept se nenese jen ve znamení statických obrázků, ale přichází i ve formě videa. Velmi povedený počin sází na 8mm tenké polykarbonátové tělo, které může být na zadní straně doplněno sklem odolným proti poškrábání a roztříštění, případně hliníkovým povrchem. Zamykací tlačítko na pravém boku doplňuje spoušť fotoaparátu. Záda disponují 13Mpix BSI fotoaparátem, na čelní ploše bude umístěna 3Mpix 1080p kamerka. Samotný displej má rozlišení Full HD, jedná se o 5" Super AMOLED+ s RGB maticí.

Ovládací prvky jsou k dispozici ve spodní části displeje, jediným ovládacím prvkem je optický trackpad. Co se týče systému, pro koncept je plánován Android 4.2 s vylepšenou grafickou nadstavbou TouchWiz Nature UX 2. Nový smartphone má být chytřejší, než Galaxy S III, má být schopen rozpoznat vaši náladu podle výrazu tváře a podle toho reagovat a nabízet dostupné funkce. Do těla přístroje by se dále měl vměstnat čtyřjádrový 2,5GHz procesor Exynos 5450, 2GB RAM a 3500mAh baterie. Hlavně u baterie si nejsme jistí, jak by se mohla dostat do tak tenkého těla, jinak se ale jedná o skvělý render, který by fanoušky Samsungu určitě potěšil, pokud by se, i s menšími rozdíly, objevil v reálu.

Galaxy S IV á-la HTC

Klepněte pro větší obrázek
Povedený koncept, který se svými liniemi inspiroval u HTC. Měl by v reálu šanci?

Další že zajímavých konceptů se na první pohled částečně inspiroval u smartphonů HTC. Tělo vypadá na kombinaci plastů a hliníku, zajímavá je přítomnost dvou reproduktorů pod displejem na čelní straně. Bohužel opět chybí charakteristický prvek Samsungu, hardwarové tlačítko. Líbí se nám však vyhrazená spoušť fotoaparátu na boční hraně, záda naopak vypadají na pogumovaný plast. Tvůrci toho renderu nezapomněli přidat i nezbytné vysněné specifikace. Na čelní ploše se má nacházet 5" Super AMOLED+ displej s Full HD rozlišením krytý třetí generací odolného skla Gorilla Glass, fotoaparát na zadní straně disponuje 13Mpix rozlišením. Zajímavý je i údaj o 3100mAh baterii nebo o podpoře Bluetooth 5.0. O výpočetní výkon by se staral čtyřjádrový Exynos 5450 o taktu 2 GHz, velikost operační paměti je stanovena na 2 GB. Zařízení by mohlo být dostupné s různými velikostmi interní paměti, slot pro microSD karty je samozřejmostí.

Galaxy S IV prototype render

Klepněte pro větší obrázek
Údajný vzhled prorotypu - i to je možnost, jak na svůj render upoutat oči veřejnosti

Ve výčtu dostupných renderů nemůžeme vynechat ani ten, který se tváří jako fotografie displeje. Řeč je o snímku, který jsme chvíli považovali za domnělou podob Galaxy S IV, nakonec však byla podložena jako nepravdivá. Na snímku můžeme vidět zařízení, jehož zřetelným základem je Galaxy S III s lehkou kombinací se Samsungem Galaxy Premier. Rámeček po stranách displeje je stlačen na minimum, zařízení opět nedisponuje hardwarovou klávesou Home, což budilo spekulace už v době prvního odhalení snímku. Podle posledních zpráv by Galaxy S IV měl disponovat hardwarovým tlačítkem, naopak stylus, o kterém se kdysi spekulovalo, přítomen nakonec nebude. Dále také pochybujeme, že bude novinka vycházet z Galaxy S III. Samsung bude zcela jistě potřebovat vytvořit nový design pro letošní produktovou rodinu Galaxy, která se bude inspirovat právě od vlajkové lodi.

Galaxy S IV á-la LG Nexus 4

Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S III křížený s LG Nexus 4

Poněkud méně zajímavý koncept, který prakticky slepil čelní stranu z Galaxy S III a zadní stranu z Nexusu 4. Na čelní ploše vypadá displej, roztažený přes téměř celou šířku zařízení, poměrně zvláštně. Do hry by se ale mohl dostat zahnutý displej Youm, který Samsung prezentoval na veletrhu CES v Las Vegas. Jeden bok displejem by mohl být zahnut tak, aby v zamknutém stavu s flip pouzdrem byly i nadále vidět notifikace. Po stránce specifikací grafici z Androidpit očekávají osmijádrový 1,5GHz procesor Exynos Octa, 2800mAh baterii, 13Mpix fotoaparát s nahrávání 1080p videa, 2 GB RAM a tloušťku 6,6 mm. Zařízení má fungovat na Androidu 4.2, vyobrazený čistý Android se však v případě Galaxy S IV jistě neobjeví, se stoprocentní pravděpodobností můžeme očekávat grafickou nadstavbu TouchWiz UX nebo novější.

Galaxy S IV Yugatech

Klepněte pro větší obrázek
Poněkud hranatější tvary v podání konceptu Galaxy S IV od Yugatechu

Koncept z dílny Yugatechu ukazuje, jak by teoreticky mohl vypadat Galaxy S IV, pokud bychom měli očekávat zařízení s ohebným displejem. Části nad a pod 5" Super AMOLED Full HD panelem by byly z pevného plastu a osazeny neohebnými součástkami, naopak displej by mohl být ohebný, takže byste si telefon mohli např. obkroužit kolem zápěstí. Konkrétní specifikace k Yugatech konceptu zveřejněny nebyly, mají se však točit okolo doposud zveřejněných informací o Samsungu Galaxy S IV.

Galaxy S IV - Rahul Sharma

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Koncept Galaxy S IV v bílé barvě od Rahula Sharmy. Integrovat informační diodu do senzorického tlačítka je určitě zajímavý nápad. 

Další zajímavý koncept Galaxy S IV se tentokrát soustředí na čistý design se senzorickým tlačítkem pod displejem, které barevným podsvětlením supluje funkci informační diody. Po stránce specifikací je koncept vybaven 4,99" Super AMOLED displejem s Full HD rozlišením, v útrobách pak tepe 2GHz Eynos 5450. Operační paměť má velikost 2 GB, baterie kapacitu 3600 mAh. Novinka by podle designéra měla pokračovat v doplňkových systémových službách, v Androidu 4.2.1 by měl být k dispozici vylepšený hlasový průvodce S Voice 2, systém pro rozšířenou realitu S Vision a S Surround pro prostorový zvuk z reproduktorů. Na zádech bude umístěn 13Mpix snímač Exmor R od Sony, chybět nemají ani široké možnosti konektivity - NFC, Bluetooth 4.0, Wi-Fi a HSPA+. Opět zajímavý koncept, který sází na čistý design a mírně zaoblené hrany, což odpovídá dosavadním informacím o skutečném Galaxy S IV.

Galaxy S IV - Project Altius

Klepněte pro větší obrázek 
Design, který by se nám v případě Galaxy S IV velmi zamlouval.

Další povedený koncept vsází na lehce zaoblené hrany a na kombinaci černé a stříbrné po stranách a na zadním krytu. Po stránce použitých materiálů se jedná o kov, pouze na bocích je vidět úzký proužek plastu, u čelní strany je myšleno celoplošné pokrytí odolným sklem Gorilla Glass. Displej je vcelku již pevně dán, 4,99" Super AMOLED Full HD, k němu je připraven osmijádrový 1,9GHz Exynos Octa 5410, který bude pro USA a regiony v Asii nahrazen Snapdragonem 600. Zařízení bude k dispozici v 16,32 nebo 64GB verzi, samozřejmá je podpora microSD karet. Na zádech nebude chybět 5Mpix fotoaparát. Je právě toto zatím nejreálnější vzhled Galaxy S IV?

Další koncepty Galaxy S IV

Koncepty, na které se v našem výčtu nedostalo, zobrazujeme jednotně v této galerii. Představy designérů a fanoušků se různí, co se líbí jednomu, naopak vůbec nemusí vyhovovat tomu druhému. O dalších konceptech tedy již jen telegraficky:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Který z výše uvedených konceptů se vám zamlouvá nejvíce? Co osobně od Galaxy S IV očekáváte právě vy? Podělte se o váš komentář v diskusi pod článkem.

Diskuze (69) Další článek: TransPhone 2 je „PadFone pro nemajetné“

Témata článku: Samsung, , , , , , , LG Nexus 4, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Premier, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Čtyřjádrový exynos, Zájem čtenářů, Celoplošné pokrytí, Plášť, Sam, Galaxy s, AMOLED Full HD, Ideální doba, Pogumovaný plast, Charakteristický prvek,