Samsung Galaxy S4 Mini Duos: první vlaštovka [recenze]

DualSIM modely Samsungu jsou v Evropě zastoupeny nejvýše střední třídou. Blýská se pomalu na lepší časy?

Focení s režimy

Fotoaparát nabízí několik devět fotografických režimů, mezi kterými nechybí focení sportu, nočních scén, HDR ani panoráma. K vyfoceným snímkům lze nechat nahrávat i několik sekund zvukového doprovodu. Pro spouště focení a natáčení videa je vyhrazena pravá polovina displeje, naštěstí aspoň jednu z nich můžete namapovat na regulátory hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při focení je k dispozici plejáda efektů ze spodní lišty nebo několik fotografickým režimů    

Do třetice jim můžete přiřadit funkci softwarového přiblížení, při kterém rapidně narůstá šup a ztrácí se kvalita. V levém horním rohu je k dispozici nastavení, můžete si zde navolit, které nejpoužívanější položky si zde chcete nechat zobrazit. Zbytek bude k dispozici v souhrnném seznamu. Mezi nejdůležitější nastavení patří softwarová stabilizace, vyvážení bílé, časovač, rozpoznání obličeje, hodnota expozice a vodící linky. Vysunutím spodní lišty při focení můžete rychle aktivovat efekty.

Ukázkové fotografie (4:3):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové fotografie (16:9):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázková 1080p videa:

Samotná kvalita snímků je spíše průměrná, při horším osvětlení se vytrácí barevná věrnost, fotky jsou často i v exteriérech rozmazané. Problémy dělají snímači zejména přechody mezi světlem a stínem, kdy přechody často rozmaže. V interiérech pomůže na blízké focení LED přisvětlení, bez něj je na snímcích patrná velká úroveň šumu a rozmazání. To stejně platí i pro natáčená Full HD videa, určitě bychom si uměli představit o chlup lepší kvalitu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Multimediálním centrem je Samsung Hub, nakoupíte v něm knihy, videa a hry. V galerii můžete u snímků pustit automatickou prezentaci nebo fotky upravit ve vestavěném fotoeditoru. Přes SamsungLink můžete multimédia přehrávat na jiných zařízeních v domácnosti (tablet, TV, jiný smartphone, PC)

V galerii je možné obrázky přecházet po jednom nebo spustit automatickou slideshow s efekty při přechodech a hudbou na pozadí. Přes aplikaci Fotopříběh si zase můžete připravit z vyfocených snímků fotoalbum a buď jej za úplatu nechat na dálku vyvolat nebo uložit do počítače ve formátu *.pdf. Group Play poslouží v lokálním sdílení dat s úzkou skupinou uživatelů, je možné sdílet dokumenty, obrázky (s pokreslením a náčrty), hudbu (každý telefon se chová jako vzdálený reproduktor) a hry. U těch však zatím potenciál naplněn nebyl, jsou k dispozici všehovšudy dva tituly. 

Výkonný, ale ne místní

Samsung Galaxy S4 Mini Duos se praxi velmi podobá jednosimkové Galaxy S4 Mini, nadbývá mu slot pro dvě sim a chybí technologie NFC. Na trhu nenajdeme moc vybavenějších Dual SIMů, ale toto konstatování je víceméně ošemetné. Na českém trhu se smartphone oficiálně nedodává, takže se musíte spolehnout na import z jiných Evropských států. Zařízení je však plně v češtině s originálním příslušenstvím a dodává se k němu i příručka v češtině.

Je však otázkou, proč se Samsung v Evropě brání hromadným prodejům Dual SIM smartphonů? Např. v Asii není problém narazit na dvousimkové verze Galaxy S4 nebo Galaxy Note 3, u nás musíme vzít zavděk zmenšené Galaxy S4 a několika málo dalším modelům. S4 Mini Duos tak bereme jako první vybavenější vlaštovku a je možné, že do budoucna otevře dveře i ještě vybavenějším smartphonům se sloty na dvě SIM.

Plusy:

  • menší rozměry oproti Galaxy S4
  • 4,3" Super AMOLED displej
  • podpora dvou SIM karet v režimu Dual SIM Active
  • dvojádrový procesor o taktu 1,7 GHz, 1,5 GB RAM
  • svižný Android 4.2.2 s nadstavbou TouchWiz
  • povedené fotografie z 8Mpix fotoaparátu

Minusy:

  • dostupný pouze z EU distribuce
  • absence vibrační odezvy senzorických kláves a na QWERTY klávesnici
  • odlesky okolních objektů na displeji
  • chybí NFC
  • absence notifikační diody

Zapůjčil: Max-Shop.cz, cena: 8 890 Kč

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Abecední seznam, Obývací pokoj, Blacklist, GAL, Adekvátní nastavení, První vlaštovka, Vhodné nastavení,