Samsung Galaxy S4 mini: mládě tygra [recenze]

Zmenšená varianta nejvyššího modelu Galaxy S4 nabídne stejný design a podobně velkou porci zábavy. Bohužel je ale jen o málo levnější.
Kapitoly článku

Výkonné dvoujádro

Galaxy S4 mini se po světě prodává nejméně ve třech různých modifikacích. Rozlišujeme je podle interního značení Samsungu na i9190, i9192 a i9195. Poslední jmenovaná varianta i9195 je nejlépe vybavená a jako jediná se oficiálně prodává na našem trhu. Oproti hůře vybavené i9190 a dualSIM verzi i9192 nabídne NFC a podporu sítí LTE. Z pohledu datových přenosů nás nicméně zatím více zajímá podpora HSPA+ do teoretických rychlostí 42 Mb/s pro download a 5,76 Mb/s pro upload. Samozřejmostí je přítomnost Wi-Fi modulu včetně funkcí Wi-Fi Direct či DLNA. Zařízení může také sloužit jako hotspot. Pro lokální spojení je dostupný Bluetooth 4.0.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměťová microSD i microSIM karta se vkládají pod baterii

Samsung Galaxy S4 mini patří mezi výkonná dvoujádra. Osazený moderní čipset Qualcomm Snapdragon 400 integruje dvoujádrový procesor Krait s maximálním taktem 1,7 GHz. Operační paměť RAM má kapacitu 1,5 GB, což je o polovinu více, než obvykle mívají jiné smartphony stejné třídy. Díky tomu se vám téměř nemůže stát, že by měl telefon nedostatek paměti pro chod aplikací. Pokud si potrpíte na promazávání RAM, vězte, že se po restartu telefonu se dostanete klidně i na hodnotu pod 500 MB a další dvě třetiny tak zbydou pro vaše využití. Grafiku má na starosti jednotka Adreno 305, která nemá problémy ani s náročnými hrami. Na změření výkonu jsme provedli několik benchmarků, jejichž výsledky naleznete v tabulce níže. Celkově se svými výsledky řadí Galaxy S4 mini mezi nadprůměrně výkonná zařízení.

BenchmarkVýsledek
AnTuTu13 505
Linpack - singlethread180,287
Linpack - multithread227,333
Quadrant6 509
CF-bench - native15 094
CF-bench - java13 154
CF-bench - overall13 930
3D Icestorm5 795
3D Icestorm Extreme2 974

Jako vejce vejci

Samsung Galaxy S4 mini dostal do vínku nejen stejnou verzi operačního systému Android 4.2.2 jako velký Galaxy S4, ale i stejnou verzi grafické nadstavby TouchWiz. Překvapivě ve srovnání s vlajkovou lodí je u testované novinky prostředí plynulejší, méně se objevují prodlevy animací nebo zdržení při přechodech mezi aplikacemi. Po stránce grafiky je prostředí prakticky totožné s velkou S4. Jednotlivé části prostředí včetně zamykací obrazovky, tapety pod plochami i hlavní nabídkou si můžete bohatě přizpůsobit podle vlastního vkusu. Logika procházení a ovládání prostředí zůstala zachována.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka i pohotovostní plocha jsou laděny do modré barvy, téma si ale můžete změnit

Prostředí si můžete přizpůsobit doslova, jak se vám zlíbí. Nemáte rádi widgety roztahané po desítkách ploch? Pak jejich počet zredukujte třeba na jedinou. Nevyhovuje vám pro aplikace chodit listováním doprava a doleva? Tak si vytvořte složky na jediné kartě a do nich ikonky nasypte. Ikony nepoužívaných aplikací můžete navíc zcela zneviditelnit, takže vám v matici nebo seznamu aplikací nebudou překážet. Samsung dále vylepšil notifikační oblast v horní výsuvné roletce. Přidal mnohem více rychlých přepínačů, jejichž kompletní seznam získáte dvouprstým stažením roletky z horního okraje. Při běžném jednoprstém gestu se přepínače seřadí horizontálně do jednoho řádku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie podporuje gesto pinch-to-zoom pro změnu velikosti náhledů • lišta s přepínači různých funkcí se dočkala značného rozšíření

Čistý zvuk

Telefonování s Galaxy S4 mini je příjemné. Mobil je lehký, takže jej můžete držet u ucha klidně hodinu a v ruce neztěžkne. Vyžadujete vysokou hlasitost telefonního sluchátka během hovoru? Žádný problém, Galaxy S4 mini dokáže být opravdu hlasitý. Zvolíte-li hlasitý odposlech, hlas na druhé straně si udrží čistotu i při nejvyšším stupni. Druhá strana si také ani jednou nestěžovala na špatný zvuk. Napomáhá tomu dvojice mikrofonů, z nichž ten druhý slouží jako odšumovací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zástupce aplikací lze umístit rovnou na zamykací obrazovku • v nastavení došlo k rozčlenění na čtyři záložky • malý symbol u kontaktu prozradí jeho zdroj

Adresář a telefonní aplikace se u telefonů Samsung nějakou tu dobu nemění, proto je popíšeme jen stručně. Galaxy S4 mini podporuje inteligentní vytáčení, virtuální číselník lze tedy využít i pro vyhledávání kontaktů podle čísla. Samozřejmostí je přítomnost tří vyzváněcích profilů (ticho, jen vibrace, zvuk). Hlasitost různých druhů vyzvánění a upozornění můžete nastavit i zvlášť. Adresář působí přehledně, na prvním místě se vždy zobrazí vaše vizitka, až po ní začne běžný seznam jmen. Malá ikonka SIM karty, Googlu nebo Microsoft Exchange u každé položky dává najevo, ze kterého zdroje se kontakt zobrazuje. Uživatel si může rovněž vytvořit skupiny oblíbených kontaktů, do které se automaticky řadí i často používané kontakty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy S4 mini má standardně vybavenou „kancelář“ stopkami, budíkem, kalendářem i poznámkami

Zprávy se zobrazují běžným konverzačním způsobem. Textový editor nabízí při tvorbě zpráv široké možnosti. Kromě obvyklých nastavení jako maximální počet zpráv na konverzaci či obdržení doručenky si můžete vybrat i z řady grafických nastavení. Mezi ně patří například použití tlačítka hlasitosti pro změnu velikosti písma zpráv. Na výběr je z pěti různých stylů bublin, jak pro příjemce, tak pro odesílatele zpráv, odlišených tvarem i barvou. Změnit lze rovněž pozadí, buď na jedno z nabídky telefonu, nebo na vlastní, kde můžete použít vlastní obrázek nebo fotku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy se zobrazují v klasických bublinkových konverzacích

Díky zvolené úhlopříčce dostala klávesnice Galaxy S4 mini dostatek prostoru, nemusíte se tak bát, že se netrefíte prstem na požadované písmenko či klávesu. Pohodlné a rychlé psaní je možné jak na šířku, tak na výšku. A právě při psaní na výšku můžete zvolit rozložení klávesnice buď QWERTZ nebo klasickou 4 × 3 číselnou klávesnici se sdruženými písmeny. Na šířku je volba omezena na QWERTZ. Na rozdíl od velkého Galaxy S4 dostal S4 mini pouze čtyři řady kláves a krok si lze jen chválit. Pátá řada už by zabírala zbytečně moc místa a náhled na psaný text by tak byl příliš malý. Nemusíte se však bát, že o symboly číslic přijdete, skrývají se totiž za dlouhým stiskem kláves čtvrté řady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je dostatečně prostorná při psaní jak na výšku, tak na šířku

Témata článku: Samsung, , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Motto z, Dobré světlo, Mini, Vorbis, První vlaštovka, Standardní způsob, RTX, Zmenšenina, Min,