Samsung Galaxy S4 Zoom: foťák nalepený na mobil

Z jedné strany smartphone, z druhé 16Mpx fotoaparát s 10× zoomem. Seznamte se nyní už oficiálně se Samsugem Galaxy S4 Zoom.

Model, o kterém se dlouho spekulovalo, byl konečně oficiálně představen. Samsung tak na chystané akci Premiere 2013 v Londýně bude, mimo zatím neznámých novinek, prezentovat modely Galaxy Ace 3, Galaxy S4 Mini, Galaxy S4 Active, portfolio tabletů třetí generace i právě dnes představený Galaxy S4 Zoom. V případě novinky se však dočkáme, podobně jako u modelu Galaxy S4 Mini, snížení hardwarových specifikací oproti současné vlajkové lodi.

Rozměrově kompakt, funkcemi smartphone

Samsung Galaxy S4 Zoom bychom dle rozměrů 126 × 64 × 15 mm a hmotností 208 gramů tipovali spíše do oblasti kompaktních fotoaparátů. Samsung však sází na to, že Galaxy S4 Zoom má být prostředníkem mezi funkcemi Galaxy S4 a kvalitním kompaktním fotoaparátem, který pomyslně navazuje na model Galaxy Camera, jemuž byla vyčítána absence telefonních funkcí.

Z čelní strany se jedná o design standardního smartphonu Samsung poslední doby v bílé barevné variantě, rámečkem obepínajícím displej a s trojicí hardwarových ovládacích prvků. Tím hlavním je již klasicky hardwarová klávesa Home, která je po stranách doplněna o dvojici senzorických kláves - zpětnou šipku a kontextové tlačítko. Tím nejdůležitějším prvkem je jednoznačně displej. Samsung u S4 Zoom použil 4,3" Super AMOLED panel s qHD rozlišením (960 × 540 pix), je škoda, že Samsung nedodal alespoň HD displej. O zobrazovací kvalitě bychom v tuto chvíli jen spekulovali, počkáme si až na naše první dojmy z akce Samsungu v Londýně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S4 Zoom se zataženým a vytaženým objektivem

Nad displejem je umístěna klasická plejáda prvků v čele s reproduktorem, 1,9Mpix kamerkou pro videohovory a čidly pro regulaci jasu a pro přiblížení k displeji. Boky zařízení se musely uzpůsobit pro vzhled fotoaparátu, takže levý bok bude pravděpodobně sloužit jako podstava při focení, zatímco pravý jako místo se všemi ovládacími prvky. V horní části nalezneme zapínací tlačítko, které poslouží i jako klávesa k zamykání. Pod ní je umístěna dvojklávesa pro regulaci hlasitosti, odhadujeme, že jejím použitím ve fotografickém režimu bude ovládán zoom. Ve spodní části je pak přítomna kruhová dvoupolohová spoušť pro focení. Spodní hrana zařízení disponuje microUSB konektorem pro nabíjení a datový přenos, horní hrana je osazena 3,5mm sluchátkovým konektorem.

10× optický zoom

Zadní strana disponuje 16Mpix BSI CMOS snímačem (24-240 mm, F3.1-F.6.3) s 10× optickým zoomem, autofocusem a vestavěnou optickou stabilizací. Při focení v tmavých podmínkách pomůže Xenonový blesk. V zařízení bude přítomno řešení Zoom Ring, které poslouží k rychlému přístupu k funkcím Galaxy S4 Zoom. Umožňuje např. focení přímo v rámci hovoru, kdy můžete výsledný snímek hned poslat v MMS tomu, s kým právě hovoříte. K dispozici budou i rychlé přístupy k fotoaparátu a do galerie. Nově představený model bude disponovat vylepšenou fotografickou aplikací s několika fotografickými režimy včetně Smart Mode, který všechno nastavení provádí za vás. Mezi režimy najdeme i Akční snímek, který vyfotí snímek v pohybu, a pak složí více fotek do jedné. Speciální režim bude určen i pro fotografování rychle pohybujících se objektů. Fotit bude možné v HDR, snímat podle úsměvů osob nebo fotit kontinuálně v plném rozlišení 4 snímky za vteřinu. Celkově bude k dispozici 25 přednastavených režimů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S4 Zoom se z čelní strany tváří jako smartphone

Nebude chybět ani Smart Mode Suggest, který dle okolních podmínek doporučí, který režim máte právě zvolit. Mimo automatických módů bude k dispozici i profesionální režim (P/M/S/C), ve kterém bude k dispozici ryze manuální nastavení. Po vyfocení sledu fotek budou být snímky nabízeny ke sdružování do fotoalb, která půjde přes službu Blurb přímo z telefonu zaplatit a nechat vyvolat. Videa jsou natáčeny a přehrávány ve Full HD rozlišení s 30 fps.

Dvoujádro a slušná kapacita RAM

Zařízení je vybaveno dvoujádrovým 1,5GHz procesorem a 1,5GB operační pamětí RAM, procesor se však v prodejní verzi bude lišit, zejména v závislosti na tom, zdali se na náš trh bude dodávat 3G nebo LTE varianta. Základní 8GB úložný prostor (uživateli bude přístupno cca 5 GB volného místa) půjde rozšířit microSD kartami až o dalších 64 GB.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Ze zadní strany se Galaxy S4 Zoom tváří jako kompaktní fotoaparát

V základu bude připraven Android 4.2.2 Jelly Bean s grafickou nadstavbou TouchWiz Nature UX. Systém je inspirován modelem Galaxy S4, očekávat tedy můžeme podporu celé palety systémových gest a možností pro úpravu lockscreenu a notifikační lišty. Mimo obvyklé porce aplikací od Googlu nebudou chybět ani přídavky Samsungu. Pro multimediální vyžití bude základem Samsung Hub, který sdružuje přehrávače a prohlížeče knih, hudby, videí a her. Většina multimédií však bude mít i své vlastní vyhrazené aplikace, výrobce zaručuje podporu celé řady video a audio kodeků. Pro skupinové sdílení fotek, dokumentů, hudby a hraní her poslouží aplikace Group Play. Ke sdílení multimediálních souborů, zejména mezi elektronikou v domácnosti, je pak určen Samsung Link.

Klepněte pro větší obrázek
Specifikace Samsungu Galaxy S4 Zoom

Hlasový průvodce S Voice doposud neumí česky, takže jej nejspíše nevyužijete, při cestách však přijde vhod překladač S Translator. Mezi aplikacemi nebude chybět ani komunikátor ChatOn nebo aplikace Paper Artist, která obohatí vyfocené snímky grafickými efekty. Trip Advisor poradí při plánování výletů, zdrojem dalších aplikací bude portál Google Play nebo SamsungApps. Lokální konektivita se bude soustředit na microUSB kabel, Bluetooth 4.0 (Low Energy) či na Wi-Fi včetně Wi-Fi Direct. Pro připojení k jiným zařízením či pro čtení RFID tagů může být využito NFC. Pro navigování bude moci být přijímán poziční signál GPS i GLONASS. Galaxy S4 Zoom se bude prodávat v 3G nebo LTE variantě, obě si poradí i s klasickými hlasovými hovory v GSM sítích. O dodávku energie se bude starat 2 330mAh baterie.

Datum uvedení na trh a předpokládaná cena zařízení zatím oznámena nebyla. Naše první zkušenosti očekávejte z akce Samsung Premiere 2013, která se uskuteční 20. června v Londýně.

Samsung Galaxy S4 Zoom
C1010
rozměry a hmotnost: 126 × 64 × 15,4 mm, 208 g
displej: 4,3", kapacitní Super AMOLED, 540 × 960, 256 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 330 mAh
procesor: Samsung Exynos 4210 (2× Cortex-A9, 2 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 16MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (68) Další článek: Konec jedné éry: Nokia zastavuje distribuci telefonů se Symbianem

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, Samsung Galaxy Ace 3, Samsung Galaxy Camera, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Galaxy s, Samsung poslední doby, Sam, Zoom, Laka, #zoom, Lokální konektivita, Trip Advisor, Samsun, Slušná kapacita, MOBI, Samsung Galaxy s, Výsledný snímek