Samsung Galaxy S5 Mini: zmenšená S5 [preview]

Dlouho se o něm spekulovalo, nakonec byl oficiálně představen až dnes. Galaxy S5 Mini bude zmenšenou verzí Samsungu Galaxy S5.

Stejně jako v loňském roce, došlo i letos na odnože vlajkového modelu řady Galaxy S. Nejprve jsme se dočkali fotomobilu, z očekávaného označení Galaxy S5 Zoom sešlo, protože výrobce model představil pod označením Galaxy K Zoom. Odolná varianta Galaxy S5 Active (Sport) je výhradně určena pouze pro americké trhy, takže jsme s napětím očekávali zmenšenou variantu Galaxy S5 Mini. Ta se na českém trhu začne prodávat již za měsíc, na přelomu července a srpna. Jaké jsou změny oproti základní variantě Galaxy S5?

Vzhledově stejný, jen zmenšený

Samsung Galaxy S5 Mini designově vychází z modelu Galaxy S5. Poznat je to na čelní i zadní straně, která je opět vyrobena z perforovaného plastu na dotyk imitující kůži. Rozměry novinky činí 131 × 65 × 9 mm, hmotnost se zastavila přesně na hranici 120 gramů. Na čelní stranu byl umístěn 4,5" Super AMOLED displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Pod ním jsou umístěny hlavní ovládací prvky v čele s domovskou klávesou Home, do které byl integrován snímač otisků prstů, vedle níž jsou umístěny senzorické ovladače. Vpravo je umístěna zpětná šipka, vlevo pak klávesa pro vstup do nabídky posledních spuštěných aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S5 Mini z různých úhlů pohledu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na bocích najdeme zamykací tlačítko, regulátory hlasitosti, 3,5mm jack, infraport a microUSB konektor 

Na levém boku najdeme regulátory hlasitosti, na pravém zase zamykací tlačítko. MicoUSB na spodní hraně slouží k nabíjení a datovým přenosům, do 3,5mm jacku na horní hraně zase zapojíte dodávaná sluchátka. Vedle něj se pak nachází ještě infraport, který společně s aplikací WatchOn slouží k ovládání domácí televize. Záda jsou opět vyrobena z perforovaného plastu, v zadní skořápce najdeme výřezy pro 8Mpix fotoaparát a společný modul s LED diodou a senzorem srdečního tepu. Měření probíhá v aplikaci S Health, na snímač je třeba přiložit ukazováček. Pod zadní skořápkou je umístěna 2 100mAh baterie, z vnitřní strany na baterii v zavřeném stavu těsně přiléhá voděodolná membrána.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana Galaxy S5 Mini ve čtyřech barevných variantách zcela jasně odkazuje na Galaxy S5

Zařízení disponuje zvýšenou odolností IP67, takže zvládne třicetiminutový pobyt metr pod vodní hladinou. Nabíjecí konektor na spodní hraně tentokrát není chráněn záslepkou, ovšem i tak se přes něj voda do útrob telefonu nedostane. Galaxy S5 Mini se bude prodávat hned ve čtyřech barevných variantách - bílé, černé, modré a zlaté.

KitKat s TouchWizem na čtyřjádru

Mozkem celého zařízení je čtyřjádrový procesor s taktem 1,4 GHz. V tiskových materiálech není zmínka o přesném modelu, předpokládá se však, že se jedná o Exynos 3470. V prodeji se objeví i LTE varianta, v ní by měl být připraven procesor Snapdragon 400, i když oficiální kruhy o modelech procesorů zatím mlčí. Operační paměť má kapacitu 1,5 GB, interní 16GB úložiště bude rozšiřitelné microSD kartami (až 64 GB). Galaxy S5 Mini nabídne širokou konektivitu. Základem je Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0 LE, které doplňuje infraport, NFC (pouze u LTE verze) a mobilní datové přenosy přes LTE (Cat.4)či 3G sítě s HSPA. Pro navigaci bude určen kombinovaný čip GPS + GLONASS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtveřice barevných variant Samsungu Galaxy S5 Mini

Galaxy S5 Mini se na trh dostane s Androidem 4.4 KitKat s plnohodnotnou nadstavbou KitKat poslední generace. V rámci systému nebude chybět Ultra úsporný režim pro maximální úsporu baterie, S Health pro sdružování vašich zdravotních dat ani Soukromý režim, který zobrazí skryté soubory až poté, jakmile se ověří váš otisk prstu. Samostatný režim je připraven i pro děti, který můžete delegovat obsah, který si mohou spustit a můžete jim nastavit maximální dobu, po kterou mohou denně hrát. Fotoaparát bude mít řadu fotografických režimů, např. Virtuální prohlídku (pro focení interiérů) nebo Vyfoť a uprav (v budoucnu můžete na fotku aplikovat různé úpravy). Se snímky si můžete vyhrát v aplikaci S Studio, můžete z nich vytvářet koláže nebo videoprezentace. Zbylý aplikační obsah by měl být podobný, ne-li téměř shodný s modelem Galaxy S5.

Klepněte pro větší obrázek
Technické specifikace Samsungu Galaxy S5 Mini

Samsung Galaxy S5 Mini se na trhu objeví ve čtyřech barevných variantách na přelomu července a srpna. Doporučená maloobchodní cena činí 11 999 Kč.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (39) Další článek: Vyzkoušeno: Chytré Bluetooth samolepky StickNFind

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy K Zoom, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 mini, Sam, Galaxy s, Min, Jack Infraport, GAL, Mini +, Domácí televize, Samsun, Tiskový materiál, Odolná varianta, Maloobchodní cena, Mini Link, Pře, Kombinovaný čip,