Samsung Galaxy S6 Active: obrněnec pro USA [preview]

Americký operátor AT&T oficiálně představil odolný Samsung Galaxy S6 Active. Evropa se jej v první vlně nedočká a je to rozhodně škoda.

Letošní klíčové modely Samsungu, Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge nedostaly do výbavy zvýšenou odolnost, jako v případě loňského Galaxy S5, a tak se velmi často spekulovalo jejich o odolné variantě. Oficiálního představení jsme se dočkali až včera, ujal se ho americký operátor AT&T, což znamená, že se bude jednat o produkt výlučně určený pro americký trh.

Při pohledu na výbavu je to trochu škoda, ale ještě existuje malá jiskřička naděje, že se S6 Active objeví i v některých významných evropských zemích, takže by mohl jít sehnat alespoň z dovozu. To ostatně fungovalo již u loňského modelu S5 Active, který byl také nejprve představen pro AT&T, a až s odstupem času se dostal do vybraných evropských zemí, např. do Holandska, Rakouska, Polska, Maďarska, Slovinska nebo Švýcarska.

Odolnost ve třech barvách

Samsung Galaxy S6 Active funkčně vychází ze základního Galaxy S6, vnější skořápka však působí daleko robustněji. Boky jsou pogumovány, rohy dodatečně vyztuženy, 3 500mAh baterie je napevno vestavěná v telefonu, navíc je přítomna i možnost bezdrátového nabíjení. Telefon splňuje odolnostní normu IP68 a také americkou armádní normu MIL-STD-810G, která se zabývá nárazy, teplotou, vlhkostí a používáním zařízení v různých nadmořských výškách. Čelní strana je osazena 5,1" Super AMOLED displejem s QHD rozlišením, pod kterým jsou umístěny, netradičně tlačítkové, hlavní ovládací prvky - to aby se dobře ovládaly i při namočení či ušpinění telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Trojice barevných variant Samsungu Galaxy S6 Active a náhled na bílou variantu s „maskováním“

Na pravém boku je ve výřezu umístěno zamykací tlačítko, na levém boku se mimo regulátorů hlasitosti nachází i modrá klávesa, která stisknutím spouští tzv. Activity Zone. Ta sdružuje aplikace a senzory pro aktivní vyžití, najdete zde informace o počasí, aktuální tlak (informace z vestavěného barometru), výstup z aplikace S Health, stopky, kompas nebo třeba rychlou aktivaci LED diody jakožto svítilny. Na krátké a delší podržení můžete modrému tlačítku namapovat i spuštění libovolné aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aktivity Zone je centrum aktivity, senzorů a počasí. Ultra úsporný režim přebarví prostředí do černobíla s cílem uspořit baterii

Záda jsou nepatrně vyprofilovaná, najdeme zde 16Mpix snímač s optickou stabilizací obrazu, tedy stejný jako u Galaxy S6, který je ze strany doplněn senzorem srdečního tepu a přisvětlovací diodou. Selfie kamerka je širokoúhlá a má rozlišení 5 Mpix. Vodě nepropustný microUSB je umístěn na spodní hraně, na první pohled nekrytý 3,5mm jack se nachází na hraně horní. Oproti dřívějším předpokladům se, stejně jako u základní S6, nedostalo na paměťové karty, na výběr je pouze základní varianta s 32GB interním úložištěm.

Osm jader, 3 GB RAM a Lollipop

Galaxy S6 Active je opět postaven na osmijádrovém Exynosu 7420 a 3GB RAM, oproti Galaxy S6 se tedy nic nemění. Smartphone běží na Androidu 5.0.2 Lollipop s grafickou nadstavbou TouchWiz poslední generace, ve které se nezapomnělo třeba na KNOX, Ultra úsporný režim nebo na rychlé spouštění fotoaparátu dvojklikem na domovské tlačítko. Z pohledu senzorů, zdá se, postrádáme snímač otisků prstů, srdeční tep pak můžete měřit skrz aplikaci S Health. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávání videa a rozhraní fotoaparátu - vše stejné, jako u základní verze Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 Active se na trhu objeví v  šedé, bílé (Camo White) a modré (Camo Blue) barevné variantě. V první vlně se jedná o model exkluzivně pro amerického operátora AT&T, s odstupem času se dá očekávat, že se telefon objeví i ve vybraných zemích v Evropě. Prodeje u nás však moc reálně nevidíme, protože se k nám nedostal ani loňský Galaxy S5 Active. Letošní odolná Galaxy S6 jde do prodeje již 12. června, při úpisu na dva roky jde telefon pořídit za 199 USD, tedy v přepočtu za 4 800 Kč. V případě dosažení měsíčního plnění (v přepočtu 634 - 952 Kč) u tarifů Next po dobu 12 - 30 měsíců bude telefon dodán zdarma. Pokud by se telefon výhledově objevil v ČR, předpokládáme, že by se pohyboval v podobné cenové relaci jako Galaxy S6, tj. okolo 20 tisíc Kč.

Zdroj: ATT

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (7) Další článek: Apple iOS 9: kam se poděly nápady?

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Galaxy s, Rychlé spouštění, Pře, Samsung Galaxy s, Jiskřička, Samsun, Namočení, Maskování, GAL,