Samsung Galaxy S6 Edge+: nepatrné rozdíly [recenze]

Otestovali jsme zvětšenou variantu Galaxy S6 Edge+. Základ je stejný s Galaxy S6 Edge, takže jsme se zaměřili na rozdíly a detaily.

Samsung představil Galaxy S6 Edge+ v polovině srpna spolu s Galaxy Note 5. A protože se pátá generace tabletofonu s dotykovým perem S Pen (zatím) vůbec nedostala do Evropy, je S6 Edge+ jeho prozatimní náhradou. Zapomeňte ale na dotykové pero, novinka je zvětšenou a nepatrně vylepšenou a upravenou verzí Samsungu Galaxy S6 Edge, který se na trhu prodává již několik měsíců. Ke změně došlo u velikosti operační paměti, baterie a displeje, na druhou stranu zmizel infraport. Pokud si k tomu přidáte ještě drobné softwarové úpravy a vylepšení, dostáváte model Galaxy S6 Edge+. Žádné velké změny tedy rozhodně nečekejte.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 32GB
rozměry a hmotnost: 154 × 76 × 6,9 mm, 153 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video, autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Samsung Galaxy S6 Edge+ vychází z modelu Galaxy S6 Edge. Pokud vás budou zajímat podrobnosti, doporučujeme nahlédnout právě do recenze Galaxy S6 Edge.

Napsali jsme:

V prvních minutách testování...

Naše první dojmy z Galaxy S6 Edge+ jsme vám již nastínili v našem dřívějším článku. První dojem je jednoznačný - S6 Edge+ je velmi podobný Samsungu Galaxy S6 Edge, a tohoto pocitu se zřejmě nezbavíte ani při dlouhodobějším používání. Zůstává sklo a kov, ke kterému se přidávají zahnuté boční hrany displeje, což telefonu dodává na eleganci.

Displej je opět na velmi dobré úrovni, je dobře čitelný na sluníčku a v noci tolik neoslňuje, spokojeni jsme i s baterií. Zejména při brouzdání na webu u S6 Edge bylo vidět, že jde baterie rychle dolů. To u S6 Edge+ neplatí. Všimli jsme si i drobně graficky upraveného prostředí s několika softwarovými přídavky. Zlepší ale celkový dojem nebo budeme S6 Edge+ brát stále jen jako zvětšenou kopii S6 Edge?

Větší a dvakrát zahnutý

Samsung Galaxy S6 Edge+ je smartphone klasické konstrukce s atypickým, dvakrát zahnutým displejem. Jedná se o 5,7" Super AMOLED, přičemž údaj o úhlopříčce se vztahuje k celému displeji. Pokud vezmeme v potaz, že celý displej je 7 cm široký, zahnuté části mají šířku jen tři až čtyři milimetry. Jedná se však o displej v jednom celku, navzdory Samsungu Galaxy Note Edge, proto Samsung k zahnutým částím neposkytuje žádné oficiální informace o rozlišení. Při běžném používání na boční část přetékáý jen zlomek zobrazovaného obsahu. Máme tím na mysli boky prohlížených webovek, kraje klávesnice či klávesu pro vstup do Nastavení z horní lišty. V žádném z těchto případů však zahnuté nebrání v pohodlném ovládání. Díky zahnutí se nám telefon drží dobře v jedné ruce, díky ostřejším hranám navíc nemá tendenci vyklouzávat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S6 Edge+ při pohledu z čelní a zadní strany

Samotný displej je na sluníčku velmi dobře čitelný, v noci naopak nemá tendenci oslňovat. Na výběr máte i několik zobrazovacích režimů, které upraví sytost zobrazovaných barev. Při testování jsme nechali adaptivní režim, ovšem sytost můžete utlumit třeba posunutím spektra do šeda u základního režimu. Jas se nastavuje podle okolního osvětlení, můžete mu ale „pomoci“ i manuálně z horní výsuvné lišty. Pod displejem je umístěn blok ovladačů, dvě senzorická tlačítka s vibrační odezvou a podsvětlením spolu s rozměrnou klávesou Home, do které byl integrován snímač otisků prstů. Ten funguje vcelku rychle, po přiložení prstu je otisk vyhodnocen daleko rychleji, než u Galaxy S5, u kterého bylo třeba prstem přes domovské tlačítko přejíždět. O co kratší je čas odemykání, o to více strávíte času při „registraci“ vašeho prstu. Čekání za to ale stojí. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nejvýraznějším vizuálním prvkem je zcela jasně dvojitě zahnutý displej

Přes celou přední stranu je umístěno odolné sklíčko Gorilla Glass čtvrté generace, stejná situace se opakuje i na zadní části telefonu. Jen s tím rozdílem, že je zde použit metalický nátěr, který záda „zabarvuje“ podle množství okolního osvětlení. V praxi se tak u tmavé varianty pohybujeme mezi modrým až černým barevným odstínem. Nejvýraznějším prvkem na zádi je vystouplý 16Mpix snímač, díky němuž se telefon na rovné ploše alš už trochu kolébá. Vedle je pak umístěn společný modul blesku a snímače srdečního tepu. U obou je třeba po rozbalení odlepit krycí fólie, které jsou zde skutečně nalepeny, byť to tak na první pohled nemusí vypadat. Skleněná záď vypadá po prvním vybalením velmi pohledně, ovšem postupem času se bude zapatlávat a budou se na ní objevovat nečistoty a mastnota. Mimo leštění displeje budete čas od času třeba přeleštit i záda. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda jsou vyrobena z odolného skla, na spodní hraně je mimo reproduktoru umístěn i 3,5mm jack a microUSB

Boky obepíná hliníkový rám, do kterého se podařilo na levé straně vměstnat dobře přístupné regulátory hlasitosti, které lze pohodlně ovládat ukazovákem. Na pravém boku je zamykací tlačítko umístěno trochu níže, aby na něj zase pohodlně dosáhnul palec. Stisk všech tlačítek je jistý. Boční rám je narušen jen na čtyřech místech, které slouží jako vývody antén. Ve spodní rozšířené části je umístěn microUSB konektor k nabíjení a datovým přenosům, 3,5mm jack a také hlavní reproduktor. Ten je dostatečně hlasitý, při hraní na šířku displeje jej, v závislosti na vašem držení, ale můžete dost utlumit. Horní hrana je zajímavá jen z toho důvodu, že je zde umístěn sekundární mikrofon a šuplíček pro nanoSIM kartu. MicroSD se ani tentokrát nekoná, a aby toho nebylo málo, telefon dokonce přišel o infraport. Ten byl v dřívějších generacích využíván hlavně pro dálkové ovládání domácí televize. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání Samsungu Galaxy S6 Edge+ (vlevo) s Galaxy S6 Edge

Jak je v dřívějších odstavců patrné, Galaxy S6 Edge+ vychází z Galaxy S6 Edge, nejen tedy designově, ale také konstrukčně. Telefon je tedy unibody, s výborným dílenským zpracováním, ovšem s uživatelsky nepřístupnou baterií. Ta má kapacitu 3 000 mAh a při náročné práci dokáže S6 Edge+ napájet zhruba o půl den déle, než 2 600mAh akmulátor u základní varianty. Běžně se tak dostanete na jeden a půl den na jedno nabití. Započíst do toho můžete využívání veškerých funkcí, hraní i brouzdání na webu. Právě v internetovém prohlížeči je vidět asi největší energetická úspora, u S6 Edge bylo procházení webu jedením z největších žroutů, baterie mizela takřka před očima. A v případě absolutní nouze pomůže i Ultra úsporný režim, který prostředí „přemaluje“ do černobíla, omezí procesy na pozadí a umožní spouštět pouze několik vybraných aplikací. Stále v něm však nespustíte e-mailového klienta, což je trochu škoda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nová generace bezdrátové nabíječky pro rychlejší bezdrátové nabíjení, připravte se ale na to, že se telefon bude při nabíjení poměrně dosti zahřívat

V telefonu je přítomno standardní microUSB (USB 2.0), ovšem bylo do něj integrováno i bezdrátové nabíjení. To funguje stejně jako dříve, ovšem s novým typem bezdrátové nabíječky (FAST CHARGE s větráčkem) můžete S6 Edge+ bezdrátově nabít doplna za dvě hodiny. V případě předobjednávek se k S6 Edge+ ještě přibalovala starší verze, přes kterou telefon doplna dobijete za necelé tři hodiny. Pokud k nabíjení zvolíte přiložený 2A adaptér (Quick Charge), dobijete telefon za necelou jeden a půl hodinu. 

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S6 Edge+ a jeho základní balení

V základním balení je mimo telefonu příotmen 2A adaptér, USB kabel, špuntová sluchátka, špendlík pro nanoSIM a uživatelské manuály.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Venkovní prostředí, Sleep, Mark Sling, Kvalitní audio, Leštění, Přední snímač, Největší žrout