Samsung Galaxy S6 Edge+: větší je lepší [preview]

Samsung představil zvětšeninu Galaxy S6 Edge. Má větší baterii, větší využití zahnutých ploch i zajímavé příslušenství.

Spolu s hvězdou večera, tabletofonem Galaxy Note 5, dnes Samsung v New Yorku odhalil i model Galaxy S6 Edge+. Jak již název napovídá, jedná se o zvětšenou variantu letošního Galaxy S6 Edge. Telefon je tedy vyroben v kombinaci kovu a skla, displej však zvětšil úhlopříčku displeje a dostalo se i na větší baterii. Žádné velké změny v softwaru nečekejte, i když v něm najdeme některé nové možnosti využití bočních zahnutých ploch. 

Klepněte pro větší obrázek

Experiment s velikostí

Samsung v případě Galaxy S6 Edge+ experimentuje. Jedná se prakticky o stejný model jako Galaxy S6 Edge, jen s tím rozdílem, že jej výrobce trochu „přifouknul“.

  • S6 Edge+: 154 × 76 × 7 mm a 153 gramů
  • S6 Edge: 142 × 70 × 7 mm a 132 gramů

Právě díky větším rozměrům je „plusová“ varianta osazena 5,7" Super AMOLED displejem poslední generace s rozlišením 2 560 × 1 440 pix (jemnost 518 ppi). Zahnutá je levá i pravá část displeje, které půjde využít na zobrazení panelů Edge, nočních hodin a „barevných“ kontaktů. Samsung tuto funkci nazývá „Lidé na okraji“, u S6 Edge+ ji vylepšil o funkci OnCircle, po kliknutí na boční kontakt budete moci rychle zavolat, napsat zprávu, e-mail, poslat SMS nebo MMS. Mimo „barevných“ kontaktů půjde bok využít až pro pět zkratek na nejpoužívanější aplikace, které jsou na dosah gesta potažení po zahnuté části.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Potažením z boku displeje se zpřístupní dva průchozí panely, jeden nabídne pětici rychlých kontaktů, které můžete po kliknutí kontaktovat libovolným způsobem ze zobrazeného kruhu, druhý pak zpřístupní pětici rychlých zástupci na vaše oblíbené aplikace

Ovládací prvky zůstávají při starém, pod displejem je umístěno domovské tlačítko a dvojice senzorů. Nad displejem je mimo reproduktoru a loga výrobce umístěno čidlo regulace podsvětlení, čidlo přiblížení k displeji a také 5Mpix kamerka pro videohovory. Boční hrany obíhá kovové šasi, které je přerušeno na čtyřech místech na spodní a horní hraně výstupy pro antény. Záda jsou ze skla, jejich celistvost narušuje pouze vystouplý 16Mpix fotoaparát. Vedle něj je již tradičně připravem společný modul blesku a snímače srdečního tepu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Telefon je unibody, takže je baterie napevno integrována a má kapacitu 3 000 mAh, oproti základnímu modelu si tak polepšíte o 400 mAh. S6 Edge+ dále podporuje rychlejší bezdrátové nabíjení, s novou nabíječkou jej bezdrátově dobijete doplna za 120 minut. Rozvržení ovladačů je stejné: regulátory hlasitosti nalevo, pravý bok nese zamykací tlačítko. Na boční hraně najdeme šuplíček pro nanoSIM . Slot pro microSD chybí, spolehnout se budete muset na 32 nebo 64GB interní paměť (se 128 GB variantou Samsung nepočítá). Na spodní hranu zbývá microUSB a sluchátkový 3,5mm jack. Škoda, že jsme se nedočkali alespoň univerzálního USB Type-C.

Osmijádro s větší RAM

Galaxy S6 Edge+ je postaven na 64bit osmijádru Exynos 7420 o taktu 4 × 2,1 Ghz pro výkonnější čtveřici a 4 × 1,5 Ghz pro čtyři méně výkonná jádra. K tomu můžeme připočíst grafický adaptér Mali-T760MP8 a 4GB RAM, která by měla alespoň odstranit potíže se zaplňováním RAM u S6 a S6 Edge (3GB). Z pohledu hardwaru je to konečný výčet toho nejzásadnějšího, u tak velkého modelu by se hodilo i dotykové pero S Pen, Samsung jej ale vyhradil pouze pro nový tabetofon Galaxy Note 5.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S6 Edge+ bude dostupná ve čtyřech barvách. Toto jsou Black Sapphire a Gold Platinum

Nový telefon je postaven na Androidu 5.1.1 s poslední revizí grafické nadstavby TouchWiz. Oproti S6 Edge jsme se dočkali nových systémových ikon a dalších drobných úprav uživatelského rozhraní. Aplikační výbava zůstává stejná jako u Galaxy S6, jedinou novinkou by měl být nový režim nahrávání videa, který je určen pro živé streamování na YouTube s prodlevou 15 vteřin. To bude moci využít každý i pro své osobní účely, „živé“ video pak může být sdíleno až s deseti uživateli (po odeslání odkazu vide), případně může být úplně veřejné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...toto je na střídačku Silver Titanium a White Pearl.

Nechybí zabezpečená část Androidu, Samsung KNOX, ani další výbava ze Samsungů Galaxy S6 a S6 Edge. Novinka je tedy opět připravena na to, až Samsung v Evropě zprovozní mobilní platby Samsung Pay. V rámci konektivity je tedy přítomno NFC, Wi-Fi, Bluetooth a LTE Cat. 6. Telefon disponuje i celou řadou senzorů, na domovském tlačítku je to snímač otisků, na zádech zase monitor srdečního tepu. Dále můžeme počítat s barometrem, geomagnetickým senzorem, hallovým senzorem či s akcelerometrem.

Samsung Galaxy S6 Edge+ 32GB
rozměry a hmotnost: 154 × 76 × 6,9 mm, 153 g
displej: 5,7", kapacitní Super AMOLED, 1 440 × 2 560, 515 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Samsung Exynos 7420 (8× Cortex-A57, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 5.1 (Lollipop)
fotoaparát: 16MPx, video, autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Do Česka v září

Samsung Galaxy S6 Edge+ bude v ČR v prodeji k dispozici ve dvou barevných variantách - v černé a zlaté. Ceny se liší v závislosti na paměťové variantě:

  • 32GB varianta: 22 599 Kč
  • 64GB varianta: 25 399 Kč

Prodeje budou u nás zahájeny již 4. září, přičemž do té doby budou otevřeny předobjednávky. Pro každého, kdo si S6 Edge+ předobjedná u vybraných partnerů, bude zdarma připravena bezdrátová nabíječka. Nejdná se však o novou rychlejší nabíječku ale o starší model, který debutoval s Galaxy S6. Nové „rychlejší“ bezdrátové nabíječky se do prodeje dostanou až později.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (18) Další článek: Baterka mobilu může sloužit jako nástroj pro sledování uživatele

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Geomagnetický senzor, Společný modul, Pře, Plusová varianta, Živé video, Sapphire, Vybraný partner, Nejpoužívanější aplikace,