Samsung Galaxy S7: alternativa bez zahnutí [recenze]

Samsung Galaxy S7 Edge má i svou „flatovou“ variantu s menším rovným displejem a menší baterií. A jaké jsou další rozdíly?
Kapitoly článku

1. design: odolnost a nepatrné zaoblení

Samsung Galaxy S7 je oproti dříve testovanému S7 Edge pohledově více střídmější a dosti se podobá loňské variantě. Ale abyste mě nebrali úplně za slovo, i S7 je nepatrně zahnutý. A jedná se konkrétně o zahnutí zadní hrany, podobné jako u Galaxy Note 5, díky němuž telefon padne lépe do ruky, než zmiňovaný Galaxy S6.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S7 ve zlaté barevné variantě, která se pod určitým úhlem pohledu a pod odlišnými úrovněmi dopadajícího světla může měnit od hnědé až po šedou

Samotné kovové šasi je na čelní a zadní straně doplněno odolným sklem Gorilla Glass 4. Jedná se o kompaktnější model, který je uzpůsoben ke komfortnějšímu jednoručnímu ovládání s dobře dostupnými ovladači po stranách displeje. Pokud bychom držení S7 porovnali s S7 Edge, i přesto, že displej není zahnutý, tak se nám S7 drží o něco jistěji, o to však působí v ruce robustnějším dojmem. A to i přesto, že je telefon oproti S7 Edge celkově menší a tlustší jen o 0,2 mm. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S7 při pohledech z různých stran

Skleněné strany jsou náchylné na otisky prstů, u testované zlaté varianty alespoň nejsou tolik na očích. Čas od času ale bude třeba zadní kryt vyleštit. Na druhou stranu zpracování telefonu je na výbornou, nikde nic nevrže a lesklé plochy ani při zpocených dlaních neprokluzují. Telefon příliš netíží v kapse u kalhot ani v pouzdře za pasem, na jeho 152 gramů si velmi rychle zvyknete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zlatý zadní kryt působí působivě...

Pod displejem najdeme na čelní ploše tradiční hardwarové ovladače v čele s domovskou klávesou, která je trochu tvrdší, než u S7 Edge, doplněnou senzorickými ovladači po stranách. Ty mají vibrační odezvu a jsou i podsvětleny, takže jsme s nimi byli spokojeni.

Do domovské klávesy je integrován snímač otisků prstů, který vyhodnocuje dotyky poměrně rychle, v praxi stačí u zamknutého telefonu dvě vteřiny podržet prst, a telefon se rozsvítí a zároveň odemkne. Je to praktické a účelné, ovšem někomu může neustálé odemykání telefonu i 30× za den vadit. Levý bok je zastoupen regulátory hlasitosti, které můžete navíc použít jako spoušť fotoaparátu nebo ke zvětšování písma v aplikaci Zprávy. Na pravém zase najdete zamykací tlačítko. Oba boky navíc pohodlně obsloužíte palcem, resp. ukazovákem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily - fotoaparát na zadní straně a konektorová výbava na spodní hraně

Na zádech najdeme 12Mpix snímač od Sony, který vystupuje z těla telefonu minimálně, takže se zařízení na rovném povrchu už tolik nekolébá jako dříve. Samsung použil snímač s velmi dobrou světelností (f/1.7), což je dobrý předpoklad pro focení o něco kvalitnějších snímků za horšího osvětlení. Vedle snímače najdeme společný modul senzoru srdečního tepu a LED diody, kterou můžete i volitelně využít pro základní přísvit. Informační LED dioda je přítomna v prostoru nad displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání vzhledu a velikosti Galaxy S7 (zlatá) a současně prodávaným Galaxy S7 Edge (černá)...

Hlavní reproduktor najdeme společně s primárním mikrofonem na spodní hraně. V jejím středu je umístěn standardní konektor microUSB 2.0, nevyplnily se tedy dřívější spekulace o USB Type-C. Výhoda je však taková, že starší příslušenství zůstává kompatibilní, zejména brýle Gear VR Lite, které jste možná obdrželi k telefonu jako dárek nebo jste si je dokoupili. Přes konektor můžete telefon dále nabíjet, příp. připojit k počítači, nabíjení však může probíhat i bezdrátově. Povíme si o něm dále v recenzi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...a neochudíme vás ani o porovnání vzhledu Galaxy S7 a loňského Galaxy S6 Edge

Horní hrana je zastoupena sekundárním mikrofonem a také šuplíčkem, pro jehož vytažení budete potřebovat špendlík ze základního balení. V šuplíku jsou umístěny dva sloty, jeden pro nanoSIM a druhý pro microSD kartu. Ta se tak po jednoroční odmlce vrací zpět, do slotu může vložit až 200GB kartu, která rozšíří vnitřní 32GB paměť. Jiné paměťové varianty Samsung do ČR nedováží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A takto vypadá zlatý Galaxy S7 v ruce, současně se můžete podívat na boční hrany a na zadní zlatý kryt

Potěšitelným přídavkem je i zvýšená odolnost dle normy IP68, která udává, že telefon „přežije“ až půlhodinový pobyt 1,5 metru pod vodní hladinou. V praxi jsme si ověřili, že telefonu nevadí náhodné namočení a podle četných unboxing videí mu nevadí ani kratší pobyt pod vodní hladinou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy S7 přežil testovací ponoření bez úhony. S okamžitým nabíjením po vytažení z vody ale nepočítejte

S telefonem tedy můžete fotit a natáčet videa i pod vodní hladinou, ovšem pobyt pod mořskou hladinou bychom neriskovali. Konektory jsou chráněny „pouze“ vnitřními membránami, a sůl by způsobila nezvratnou oxidaci.

Známka za design: 8 z 10

Telefonu sluší zvláště zlatá barevná varianta, chybějící zahnutí displeje ale nepřináší žádný „wow“ efekt navíc. I přesto se za slušnou bodovou nadílkou podepsaly použité materiály i zvýšená odolnost.

2. Displej: Sdílí místo na špici

Dominantním prvkem je jednoznačně 5,1" Super AMOLED displej s rozlišením 2 560 × 1 440 pix, který je až na zahnutí stejný jako u S7 Edge. Opět tedy čekejte jeden z nejpovedenějších mobilních displejů na trhu s vysokou jemností, sytými barvami a výbornou čteností na přímém slunci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej je tentokrát tradiční - rovný. I tak ale sdílí veškerá superlativa displeje z modelu Galaxy S7 Edge

Výborná čitelnost na slunci je docílena adaptivním automatickým režimem, který na sluníčku nastaví jinak nedostupný maximální jas. Díky tomu vše bez větších problémů přečtete, takže doporučujeme jas displeje přenechat automatice. Z kontroly jasu však ani tak nejste úplně vyřazeni, z horní lišty si jej totiž můžete odkudkoliv upravit směrem nahoru i dolů.

Klepněte pro větší obrázek
Automatický jas displeje automaticky nastaví doporučený jas podle toho, kde se nacházíte. Na přímém slunci tedy svítí na maximum a nelze jej upravit, pokud třeba vejdete do podzemních garáží, vrátí se zpět na vámi definovanou úroveň

Podstatného vylepšení se dočkal i jas v noci, pokud si jej nastavíte na minimum, tak zobrazovač osvětluje okolí pouze minimálně. Jistě, ještě to není úplně ideální, ale oproti loňské řadě Galaxy S6 vidíme poměrně výrazný pokrok. Displej se navíc celkově umístil na špici ve standardizovaných testech Display Mate

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení režimu displeje pomůže s úpravou barevných odstínů Super AMOLED panelu. V Nastavení si můžete upravit i chování funkce AOD

Při prvním spuštění je aktivní Adaptivní režim displeje, který zobrazuje syté, mnohdy až přesaturované „líbivé“ odstíny, ovšem pro někoho agresivní barevné odstíny lze utlumit výběrem jiného režimu. Fotografie AMOLED posune spektrum nepatrně dožluta, základní zase směřuje více došeda. V průběhu testování jsme si však zvykli na základní adaptivní režim, a dá se říci, že jsme jej ani nechtěli přepnout zpět. 

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 8,48
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Zkreslení je u Galaxy S7 způsobeno „přeháněním barev“ ve výchozím Adaptivním režimu zobrazení. Dá se ale přepnout do základního režimu, kde jsou barvy měkčí)
  • maximální barevná odchylka: 14,06
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Galaxy S7 je to hlavně modrá a zelená)
  • gamma: 2,03
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Galaxy S7 má výborné podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 403 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Na poměry AMOLEDů září displej Galaxy S7 Edge nadprůměrně a dobrou čitelnost na slunci dohání vysokým kontrastem)
  • minimální jas: 1,8 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit. To se hodí například při nočním čtení.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník překrývá plochu normovaného spektra (černý trojúhelník), což znamená, že displej bez problémů podchytí celé spektrum a navíc ještě některé barvy přehání. U Galaxy S7 jsou to konkrétně odstíny modré, zelené a žluté. Měření bylo prováděno ve výchozím, na oko „líbivějším“ Adaptivním režimu zobrazení. Pokud byste toužili po měkčích barvách a ne tolik kontrastních barvách, stačí přepnout režim na základní.

Galaxy S7 také přináší novinku, kterou na únorovém veletrhu MWC představila celá řada výrobců - Always On displej. Ve své podstatě se jedná o to, že se vám na displeji neustále zobrazuje vybraný obsah, aniž byste museli telefon ručně rozsvěcovat. Mimo několika stylů hodin si zde třeba můžete nastavit i obrázek nebo kalendář, ale největšího využití se zřejmě dočkají zmiňované hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Always On displej - to nemusí být jen digitální hodiny, ale také analogové nebo doplněné kalendářem

Ty si na displeji pravidelně vyměňují místo, takže se nemusíte obávat, že by byl ciferník po určité době „vypálen“ na displeji. Po boku hodin se zobrazují notifikace, Samsung však integroval pouze notifikace zmeškaných volání a zpráv, další notifikace, např. z Messengeru, se zde ukazovat nebudou, což je takové polovičaté řešení. Obrázek na pozadí může sloužit k personalizaci, ovšem zatím si svůj vlastní nastavit nemůžete. Konkurence má Always On zpracován o něco lépe.

Známka za displej: 9 z 10

Na Galaxy S7 najdete jeden z nejkvalitnějších displejů na trhu mobilních zařízení, ale z absolutní desítky mu strháváme bod za příliš syté barvy, které úplně stoprocentně neodpovídají realitě. Jsou sice líbivé, ale např. fotky vypadají v telefonu trochu jinak, než po stažení do počítače.


3. Hardware: stále velmi výkonný a lépe chlazený

Samsung Galaxy S7 je v Evropě postaven na osmijádrovém Exynosu 8890 v konfiguraci 4 × 2,6 GHz pro výkon a 4 × 1,6 Ghz pro úspornější úlohy. V případě výkonnějších jader se dokonce dostáváme na takt o 300 MHz vyšší, než uváděla tisková zpráva, což jistě potěší. Přepínání jader architektury ARM big.LITTLE probíhá na pozadí, při běžném používání často běží „pouze“ šest jader s taktem 442 - 1 248 MHz.

Modely v USA se prodávají se Snapdragonem 820, a panovaly předpoklady o tom, že evropská varianta s Exynosem na tom bude hůře, co se týká výkonu a rychlosti systému. Přímá srovnání ale ukázala, že je na tom evropská varianta ve skutečnosti ještě o něco lépe. Pod „kapotou“ tedy máte jeden z nejvýkonnějších čipsetů na trhu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o procesoru, Antutu, potvrzení rychlých UFS 2.0 pamětí a ověření použitého fotočipu v rámci fotoaparátu

Samsung v telefonu viditelně nepoužil žádnou výraznou optimalizaci systému, spíše si pomohl navýšením operační paměti. Ta je nyní 4GB a i přesto, že je použitá grafická nadstavba TouchWiz stále hodně paměťově náročná, RAM je dostatečná i pro náročné hry a aplikace. V telefonu je adresovatelných 3,58 GB RAM (zbytek připadá grafickému čipu Mali-T880), po najetí telefonu je RAM zaplněna z větší poloviny. Pro vámi spouštěné aplikace tak zbývá cca 1,6 GB paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Smart Manager řeší u S7 to podstatné - úložiště, RAM, zabezpečení a baterii. Po dlohodobém běhu telefonu je RAM zabraná zhruba tří čtvrtin, po vymazání dat se RAM do poloviny uvolní

Správa RAM probíhá v aplikaci Smart Manager, která se přesunula do Nastavení. Mimo promazání RAM můžete také pročistit interní paměť, jedním dechem však dodáváme, že to vlastně není třeba. Telefon má sice pouze 32GB interní paměť (uživatelsky přístupných je cca 24 GB), ovšem po roční odmlce se vrací podpora microSD karet, takže s úložným prostorem problém mít nebudete. Samotné interní úložiště je typu UFS 2.0, takže čekejte paměti s opravdu rychlým čtením i zápisem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Slot pro nanoSIM najdete ve společném šuplíčku se slotem pro microSD kartu

Pozastavíme se však za implementací microSD karet, protože Samsung kartu v systému nepoužil jako Adoptable Storage (ovšem, jak na to neoficiální cestou, jsme si ukázali v samostatném článku), takže instalace aplikací probíhá standardně do interní paměti. Pokud však budete chtít, můžete hry a aplikace ručně přes nabídku Nastavení - Aplikace - Správce aplikací ručně přesunout na paměťovou kartu. A u většiny titulů budete úspěšní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace nebo hru lze v rámci Správce aplikací ručně přesunout na paměťovou kartu

Samsung model Galaxy S7 částečně staví i jako herní zařízení, a to zejména z pohledu integrace Vulkan API, které má u podporovaných her přinést větší kvalitu 3D grafiky s nižší náročností na systémové zdroje. V dohledné době má navíc nahradit, u Androidu výhradně používané, OpenGL ES. Zatím jsme se však žádné hry napsané pro Vulkan nedočkali, takže si na případné zhodnocení musíme ještě počkat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Game Launcher a nabídka Game Tools, která se zobrazuje sbalená v jednom rohů displeje

Potěšitelnou zprávou je alespoň to, že se Vulkan dostal do Developer Preview 2 Androidu N, takže není slepou vývojovou větví, ale budoucností grafického zobrazování na Androidu.

Herní zaměření v současné době prozrazuje zejména aplikace Game Launcher, která sdružuje vaše nainstalované hry a také položku Game Tools, což je in-game nabídka, která se vám zobrazuje ve formě plovoucí bubliny při hraní. Přes ní si můžete utlumit notifikace při hraní či znefunkčnit senzorická tlačítka. To se hodí zejména při hraní akčních her, u nichž může mít překliknutí z displeje na ovladače fatální následky. Z nabídky můžete také rychle nahrát gameplay video nebo pořídit screenshot displeje.

Výsledky benchmarku Antutu 6.0.1:

  • 3D: 37 012
  • UX: 42 798
  • CPU: 38 196
  • RAM: 10 067
  • celkem: 128 073

Mobilní herní nadšence také potěší kapalinové chlazení čipsetu, poněkud kouzelné označení ale skrývá heatpipe (tepelnou trubici), což je řešení používané např. u notebooků, které rozvádí teplo na další periferie.

Teplo tedy při delším hraní není soustředěno do jednoho místa, jako dříve, ale podepisuje se pod nepatrně vyšší teplotu celého smartphonu. Není to ale nic výrazného, a s hratelností se všemi testovacími hrami jsme byli plně spokojeni.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Testovací hry - Hearthstone, Order&Chaos Duels, Asphalt 8 a Brothers in Arms 3 - nevykázaly žádné grafické nedostatky. Byly však napsány v OpenGL ES. Bohužel, pro slibný Vulkan zatím neexistuje žádná hra, na které bychom mohli porovnat rozdíly ve výkonu při zobrazování vizuálně bohatých scén

Při hraní na šířku si ale dejte pozor na umístění hlavního reproduktoru. Pokud patřičně neupravíte styl držení telefonu, velmi pravděpodobně si jeho výduch ucpete ukazovákem.

Co se týká výdrže baterie, tak ta je velmi podobná jako u Galaxy S7 Edge. Nevyměnitelný 3 000mAh akumulátor dokáže telefonu poskytovat energii okolo jednoho a půl dne. Samozřejmě závisí na tom, jaké funkce budete využívat, v praxi se ale potvrdilo, že telefon zvládl i náročný pracovní den a ráno ještě vzbudil a měl část baterie k dobru.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 6 513
    (hodnocení se pohybuje v očekávaném rozmezí vzhledem k poměrně slušné baterii a k velmi výkonnému hardwaru)

Pokud si vypnete Always On režim, můžete v rámci nabíjecího cyklu ušetřit zhruba 15 procent. A pokud to s baterií bude vypadat hodně špatně, můžete si aktivovat Ultra úsporný režim, který „odstřihne“ veškeré nadbytečné aplikace a součásti systému a také přebarví prostředí do černobíla, abyste mohli být v stále kontaktu s okolím. Jihokorejský výrobce ke Galaxy S7 nabízí i dokoupitelné battery packy s kapacitou 5 200 nebo 10 400 mAh.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Baterie, odhad výdrže, optimalizace aplikací na pozadí a Ultra úsporný režim - to když budete v nouzi potřebovat být na příjmu

V základním balení je spolu s telefonem přibalena Adaptive Fast Charging nabíječka, kterou je možné nabíjet telefon ve zrychleném režimu (Quck Charge 2.0). Tuto funkci ale musíte nejprve aktivovat v Nastavení - Baterie - Rychlé nabíjení kabelem. Pokud tak učiníte, bude se „es sedmička“ nabíjet doplna cca 85 minut. Telefon disponuje i bezdrátovým nabíjením, je však třeba dokoupit samostatnou nabíjecí podložku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stojánková bezdrátová nabíječka EP-NG930

Dejte si však pozor na její přesné označení. Pokud vyberete základní model (určený pro S6 a S6 Edge), dostanete základní, tj. pomalé, bezdrátové nabíjení. Užitečnější je však rychlé bezdrátové nabíjení, které poznáte podle textu FAST CHARGING přímo na této podložce. Najdete jej např. u loňské nabíječky pro S6 Edge+ (model EP-PN920) nebo u letošní stojánkové nabíječky (model EP-NG930). 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Wi-Fi extendér, klasická Wi-Fi a informace o využití dat

Telefon má bohaté možnosti konektivity, mimo Wi-Fi se připojíte k internetu i přes LTE Cat. 6. Telefon dále může posloužit jako mobilní hotspot pro notebook, překvapivě také i jako Wi-Fi extendér. To je vhodné např. v hotelech, v nichž máte restrikci pouze na jedno zařízení. Stačí se tedy přes telefon připojit k hotelové Wi-Fi a tuto síť poté nasdílet na různá další zařízení. Na mobilním trhu obdobnou funkčnost až tak často nevídáme.

Bezdrátová konektivita pokračuje přes Bluetooth až k GPS s rychlou fixací. NFC je možné používat pro přenos menšího objemu dat, výhledově si výrobce nechává vrátka k možnému budoucímu zprovoznění plateb Samsung Pay. Galaxy S7 dále zvládne rychlý tisk přes Wi-Fi (je třeba si jen doinstalovat patřičnou tiskovou službu) nebo dokáže zrcadlit podporované aplikace do palubních systémů nových vozidel s MirrorLinkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
MirrorLink, NFC a další možnosti konektivity

Zrcadlení obrazu, které použijete zřejmě častěji, nese název Screen Mirroring a protentokrát je součástí položky Smart View. Tu najdeme hned v horní liště. Podle zdroje, které je u telefonu dostupný, se vám zobrazí možnosti. Buď můžete, např. na Samsung TV, sdílet pouze mediální soubory, případně i displej smartphonu. To se může hodit promítání fotek nebo třeba při sledování videa z mobilu. Streaming obsahu z brýlí Gear VR Lite (recenze zde) ovšem stále nefunguje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektory najdete na spodní hraně - 3,5mm jack a microUSB

MicroUSB konektor na spodní straně použijete k datovým přenosům a nabíjení. V prvním případě je telefon k počítači připojen v režimu MTP, což značí nemožnost více kopírovacích úloh najednou i pomalejší datové přenosy či zdlouhavé načítání náhledů. Mass Storage Samsung již řadu let nenabízí, při velkém objemu přenášených dat si můžete pomoci pouze čtečkou microSD karet. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Redukce microUSB - USB se nachází rovnou v základním balení

Přímo v základním balení najdete redukci microUSB - USB, kterou použijete pro připojení USB OTG zařízení, jako např. flash disku, klávesnice nebo myši. Navíc je možné využít spojení telefon - telefon pro přenos dat ze starého smartphonu do Galaxy S7. Jihokorejci toto řešení nazývají Smart Switch a hned při prvním spuštění telefonu si můžete vybrat, jaká data si do nového telefonu přenesete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přes redukci a software Smart Switch můžete provést přenos dat ze staršího smartphonu do Galaxy S7

Zapomenout nesmíme ani na reproduktor, kvalita zvukového výstupu je na první pohled dosti špatná a plechová, ovšem když si pustíte vlastní empétrojky, zjistíte, že se na tom velkou měrou podílí vyloženě nepovedené vyzváněcí melodie. Použitý reproduktor tedy celkově hodnotíme velmi podobně jako u loňských modelů řady Galaxy S6, se kterým jsme byli nakonec vcelku spokojeni.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní ekvalizér doplňuje několik zvukových efektů, v rámci Adapt Sound si dokonce můžete nastavit jednotlivé úrovně pro každé ucho zvlášť. Při připojení k počítači dokonce přibyl nový režim - zařízení MIDI

Samozřejmě, pro kvalitnější poslech doporučíme sluchátka, ta dodávaná však tvarováním svých nástavců nemusejí sednout každému. Při poslechu oceníte čisté výšky a poměrně dosti kvalitní basovou složku.

Známka za hardware: 9 z 10

K výbornému hardwaru můžeme připočíst celou řadu nadstaveb v podobě rychlého bezdrátového nabíjení, Wi-Fi repeateru nebo podporu MirrorLinku. Bodu dolů dostává telefon za malou optimalizaci systému, ovšem operační paměť se ukázala jako dostatečná. Plusem je i přítomnost slotu pro microSD karty a to, jak s nimi Samsung v systému naložil, chybí nám snad jen uživatelsky vyměnitelná baterie.


4. Software: TouchWiz bez výrazných změn

Prostředí Androidu Marshmallow od loňského Galaxy S6 nedoznalo mnoho změn, takže pokud jste používali již loňskou variantu, budete i u letošní novinky jako doma. Opět se tedy do popředí dostává grafická nadstavba TouchWiz, jejíž absence u smartphonů Samsungu by se v tuto chvíli rovnala čisté utopii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, widget Briefing neumí česky, takže jej doporučujeme vypnout, horní lišta a všichni dostupní zástupci rychlého spuštění

V systému si všímáme hojně využívané bílé barvě, která pro použitý Super AMOLED displej (černá = vypnutý pixel) není úplně ta nejefektivnější, proto doporučujeme stáhnout nějaké tmavší schéma z integrovaného Obchodu s motivy. Na výběr je jich v tuto chvíli skutečně už celá spousta.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obchod se schématy a ukázkové schéma, které upraví vzhled ikony, pozadí i barvy v různých systémových aplikací

Základem je opět několik domovských obrazovek, na které umisťujete widgety a zástupce aplikací. V horní liště najdete celou řadu užitečných zástupců rychlého spuštění. A pokud ikonku podržíte, dostanete se rovnou do odpovídající nabídky v Nastavení. To může být často užitečnější, než se složitě probírat několika vrstvami nabídky Nastavení. Pokud shora potáhnete dvojicí prstů, zobrazíte si všechny zástupce najednou.

Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka a zástupci pro otevření číselníku a fotoaparátu

Rychlý přístup je patrný na i na zamykací obrazobce. Buď se k aplikacím dostanete poté, co se dotknete informačního pruhu a následně odemknete telefon, případně zde máte i rychlé zástupce k číselníku a fotoaparátu. Do něj se také dostanete, a možná rychleji, i dvojitým stiskem domovského tlačítka. 

Klepněte pro větší obrázek
V základní nabídce aplikací netradičně chybí hudební i video přehrávač

Základní nabídka aplikací tentokrát nepřekvapí variabilitou, spíše nám něco citelně chybí. Samsung se rozhodl, že část, dříve základních, aplikací v telefonu nenabídne, a zpřístupní je až v rámci doplňkového stahování z Galaxy Apps či Google Play. Modelovým příkladem je Videopřehrávač a Hudební přehrávač, které musíte nainstalovat samostatně. Ovšem např. pro video existuje i lepší alternativa v podobě VLC Playeru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Multidisplej, nabídka posledních spuštěných aplikaci, ze které můžete rovnou aplikaci obnovit do poloviny displeje a „přiotevřít“ k ní jinou

Pokud spuštěná aplikace podporuje režim Multidispleje, stačí na její obrazovce delší dobu podržet levé senzorické tlačítko. Aplikace „uskočí na bok“, a druhou půlku displeje nabídne jiné aplikaci. Mezi aplikacemi jde přetahovat text, příp. i obrázky, takže si můžete např. do E-mailu rychle přidat přílohy, případně si zobrazit hned dva internetové prohlížeče najednou. Do „dvojitého“ zobrazení můžete aplikace přepnout již z nabídky posledních spuštěných aplikací.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud aplikace minimalizujete, budou zobrazeny v malých plovoucích bublinách

Pokud si aplikace chcete nechat „na později“, lze ji minimalizovat do plovoucí bubliny. Což je podobný objekt, jako bubliny z Messengeru nebo herní nabídka Game Tools. Snad jediným výrazným přídavkem v grafické nadstavbě TouchWiz je experimentální nabídka Galaxy Labs, ve které si můžete s předstihem navyknout (než z toho Google vytvoří standard) na prostředí bez aplikační nabídky. Všechny aplikace se vám totiž rozprostřou po domovských obrazovkách, naštěstí jde toto nastavení vrátit zpět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V rámci Galaxy Labs si můžete dočasně vypnout zobrazení hlavní nabídky

Telefonní funkce obstarávají aplikace, na které jsme zvyklí již několik generací. Ve sluchátku jsme protistranu slyšeli velmi dobře, to stejné platilo i opačným směrem. Textové zprávy píšete v základní aplikaci od Samsungu, za zmínku stojí možnost psaní hlasovým odposlechem nebo tahem prstu, velikost textu při psaní i čtení zpráv v konverzacích můžete snadno upravit bočními tlačítky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Číselník, protokoly a kontakty. Změna velikosti písma u zpráv, konverzační režim a psaní nové textovky

V telefonu najdeme dva výrazné snímače. Snímač otisků prstů je integrován do domovského tlačítka, a vyhodnocuje je velmi rychle. Pro odemčení telefonu doporučujeme podržet prst chvíli na domovském tlačítku, čímž se rozsvítí telefon a hned následně odemkne displej. Mimoto lze otisky zabezpečit přihlašovací údaje na webových fórech či ověření nákupu na Galaxy Apps. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč od Samsungu umí blokovat webové reklamy, stačí jen nainstalovat patřičný blokátor, např. Crystal nebo AdBlock Fast

Druhý snímač slouží na druhé straně zařízení k detekci srdečního tepu. Měření zastřešuje aplikace S Health, která dále počítá kroky, denní příjem potravy, tekutin, cvičení, hmotnost, kvalitu spánku, okysličení krve, glukózu v krvi, krevní tlak, apod. Vše máte vyneseno do grafů, přičemž vaše výsledky jsou zálohovány do vašeho Samsung účtu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímač otisků prstů, aplikace S Health je centrum pro získávání a uchovávání vašich zdravotních dat. Po měření srdečního tepu vidíte ideální rozpětí a můžete zadat i vaše rozpoložení

Prostředí se nám ovládá rychle, Samsung odboural celou řadu zbytečných animací a na plynulosti systému je to znát. Subjektivně se pak dále snížila doba načítání některých „náchylných“ systémových aplikací, typicky číselníku, zpráv a kontaktů. Ale možná tomu pomohlo jen samotné navýšení systémové operační paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, Office od Microsoftu si neporadí se všemi soubory, kalendář, poznámky, správce souborů a hlasový záznamník

Těsně před vydáním recenze vydal Samsung velkou „stabilizační“ aktualizaci, takže softwarová podpora vypadá u letošní generace poměrně dobře. A určitě můžeme očekávat, že S7 bude u Samsungu v první vlně s aktualizací na Android N.

Známka za software: 8 z 10

Prostředí se hodně podobá loňskému modul, postrádáme snad jen některé základní aplikace, které si v případě zájmu musíte doinstalovat ručně. Subjektivně se zrychlilo otevírání některých aplikací, přítomnost 4GB RAM je pro využití telefonu plně dostatečná. 


5. Fotoaparát: Lépe v horším světle

Co hlavního se změnilo u fotoaparátu? Zaprvé již tolik nevystupuje z těla ven, takže se telefon na stole méně kolébá, zadruhé použil Samsung nový 1/2.5" snímač s rozlišením 12,3 Mpix, PDAF (Phase Detection Auto Focus) ostřením, světelností F1.7 a s 1,4µm pixely. Samsung „es sedmičky“ osazujeme dvěma snímači, IMX260 od Sony nebo ISOCELLem vlastní výroby, a to dle skladových zásob při výrobě.

V případě testovaného modelu, což byla běžně dostupná  „krabicová“ varianta pro ČR, byl telefon osazen snímačem IMX260 od Sony. Specifikace snímače se slušnou světelností odkazují na možné kvalitnější focení v horším osvětlením, což jsme si v praxi potvrdili při srovnání fotek Galaxy S6 a Galaxy S7.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Fotoaparát a dostupné režimy

Je třeba ale dodat, že největší rozdíly byly patrné za úplné tmy, kdy byly objekty snímané Galaxy S7 o něco více prosvětlené. Zase až tak výrazné rozdíly ale nečekejte, zřejmě jsme od foťáku čekali ještě „něco navíc“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení rozlišení při focení a natáčení videa. S7 zvládne v režimu Pro fotit i do RAWu a při natáčení videí můžete využít optickou stabilizaci. Při focení je aktivní neustále

Největší přínos použitého Dual Pixel fotočipu je rychlé ostření a snímky za zataženého počasí, které mají trochu více světla, než ve skutečnosti. Celkově na snímcích ubylo šumu, někdy pozorujeme i více detailů, na druhou stranu je znát někdy až moc výrazný post-processing, který snižuje celkovou kvalitu fotografií. Fotkám za slunečného počasí nemáme co vytknout, na focení u moře si klidně vystačíte s telefonem. Doplňkově jej můžete vybavit i pouzdrem Lens Cover s výměnnými objektivy (minitest zde), jeho cena je stanovena na 3 499 Kč.

Fotoaplikace se od loňska téměř vůbec nezměnila. Stále můžete fotit v několika různých režimech. Maximální rozlišení statických snímků je 4 032 × 3 024 pix, ovšem ve formátu 4:3. 

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotografie pořízené v podvečer, za šera či při západu slunce
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily v automatickém režimu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vnější prostředí, slunečno, automatický režim
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Interiér, tudíž ne úplně ideální světelné podmínky
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní snímek a varianta s HDR
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní snímek a softwarové přiblížení
Klepněte pro větší obrázek
Snímek pořízený za tmy

Videa jsou natáčena v maximálním rozlišení 3 840 × 2 160 pix, ovšem bez stabilizace, ta je k dispozici nejvýše u rozlišení 2 560 × 1 440 pix a také u Full HD s 60 fps. Mimo to můžete telefonem jednoduše natáčet timelapse videa i slow motion snímky až s 240 fps. V editoru je třeba po natočení jen vybrat sekvence, které mají být zpomaleny. Výsledná zhotovená videa ale mají jen 30 fps.

Ukázková videa:

Známka za fotoaparát: 8 z 10

Fotoaparát rychleji ostří zejména uvnitř při umělém osvětlení a také rychle přeostřuje při natáčení videa. Líbí se nám také režimy pro timelapse a slow motion. To nejprve natočíte a až poté si můžete nastavit cílové zpomalení.


Závěr: Když nepotřebujete zahnutí

Samsung Galaxy S7 je i přes své nedostatky stále jen z nejvybavěnějších modelů na trhu. V rukou tak máte přístroj s velmi povedeným displejem, který přečtete na slunci, i s výkonným hardwarem. A i když Galaxy S7 zřejmě stojí na „žebříčku popularity“ trochu níže, než dvakrát zahnutý Galaxy S7 Edge, nabídne téměř identický hardware a stejné funkce, ovšem za nepatrně nižší cenu.

Oproti loňské generaci ale zase až tak výrazné rozdíly nevidíme. Třeba u displeje jsme se vzrůstajícím zájmem o virtuální realitu očekávali, že by mohl mít větší rozlišení. V praxi samozřejmě vylepšení neviditelné, v brýlích Gear VR byste rozdíl ale určitě poznali.

Ovšem z prodejního úspěchu obou modelů se ukázalo, že mezigenerační změny vůbec nemusí být nějak výrazné. Samsungu stačilo přidat zvýšenou odolnost IP68, microSD kartu a vylepšit fotoaparát. Velké změny pak vidíme při srovnání s dva roky starým Galaxy S5, kterému při uvedení „es sedmiček“ na trh vypršel „dvouletý cyklus“. V tomto případě je změn k lepšímu tolik, že ani nemáme prostor je jednotlivě vypisovat, a možná právě na tyto uživatele cílí Samsung v první řadě.

K modelu Galaxy S7 je k dispozici celá řada doplňkového příslušenství. I k modelu Galaxy S7 si můžete pořídit Lens Cover s objektivy, tlačítkovou QWERTZ klávesnici (model pro S6 Edge+ jsme testovali zde), bezdrátovou nabíječku ve stojánku, Battery packy nebo „batůžek na záda“ s přídavnou baterií. S některým příslušenstvím vás u nás na webu již brzy blíže seznámíme.

Samsung Galaxy S7 se na českém trhu prodává ve zlaté, černé a bílé za 19 799 Kč.

Celkové hodnocení: 8,5 z 10

Plusy:

  • povedený design, díky zaoblení zadního krytu se dobře drží v ruce
  • výborný displej, na sluníčku dobře čitelný, v noci neoslňuje
  • Always On displej - neustálé zobrazení hodin a notifikací
  • podpora microSD karet
  • aplikace a hry lze přesouvat na paměťovou kartu
  • zvýšená odolnost IP68 zabrání náhodné vlhkosti
  • telefon se při delším hraní díky kapalinovému chlazení tolik nezahřívá
  • rychlé přeostřování při focení a natáčení videa
  • redukce na plnohodnotné USB součástí bylení
  • telefon jako Wi-Fi extendér

Minusy:

  • v prodeji pouze 32GB varianta
  • ne všechny hry lze přesunout na paměťovou kartu
  • postrádáme infraport k ovládání domácí elektroniky
  • režim Always On není úplně dořešen, postrádáme některé notifikace
  • otisky prstů se v hojné míře objevují na displeji i na zadní skleněné části
  • při hraní na šířku displeje můžete prstem zacpat výduch reproduktoru
  • od fotoaparátu bychom čekali trochu více, zvláště za větší tmy
  • zatím žádný obsah využívající herní API Vulkan

Verdikt:

Jeden z nejvybavenějších telefonů současnosti nás určitě zaujal. Oproti loňskému modelu sice po vizuální stránce došlo jen ke kosmetickým úpravám, Samsung navíc vyslyšel některá přání uživatelů Galaxy S6 a tak k většímu výkonu, větší baterii a větší RAM přidal i zvýšenou odolnost a microSD karty. Telefon se poměrně dobře drží, prostředí je dostatečně svižné, takže si myslíme, že má smartphone slušně našlápnuto. Oproti Galaxy S7 můžete navíc ušetřit necelé tři tisíce.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy Note 5 64GB, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active