Samsung Galaxy S7 Edge: zahnutý k dokonalosti [recenze]

Otestovali jsme výkonnou novinku od Samsungu, která si od loňského roku opravila několik černých puntíků. Vypadá sice podobně, ale lépe se drží.
Kapitoly článku

1. Design: povedené zaoblení a IP68

Samsung Galaxy S7 na první pohled rozhodně zaujme designem, byť je velmi podobný loňskému Galxy S6 Edge+ (recenze zde). Dvakrát zaoblený displej na trhu moc často nevídáme, mimo starších modelů S6 Edge a S6 Edge+, navíc v kombinaci s odolným sklem Gorilla Glass 4 a kovovým šasi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S7 Edge v černé barevné variantě

Hlavní změnou oproti loňskému S6 Edge+ je jednoznačně zaoblení hran i „náběhů“ skleněných ploch. Telefon padne bez problémů do ruky, pocitově se v dlani tváří jako kompaktní oblázek. A to hlavní, máte jistý pocit z jeho držení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Designu vévodí čelní strana s dvakrát zahnutým displejem

I přesto, že je přední a zadní strana potažena odolným sklem, telefon ani při zpocených dlaních nemá tendenci vyklouzávat z ruky, a to běžně bývají skleněné povrchy dosti kluzké. Rozměry samotného zařízení činí 151 × 72 × 7,7 mm, papírově větší údaje vám v reálu až tak vysoké nepřijdou, na 5,5" smartphone jsou to hodnoty mírně podprůměrné, dané tenkým rámečkem po stranách. I hmotnost 157 gramů se drží v tolerovatelném rozmezí. Telefon nijak výrazně netíží v kalhotách ani v kapse u košile.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S7 Edge v dlani nepůsobí nijak výrazně, mohou za to zahnuté hrany displeje

Čelní straně logicky vévodí dvakrát zahnutý displej, ale mimo něj zde ještě narazíme na 5Mpix kamerku pro selfie, čidlo okolního osvětlení a nechybí ani informační dioda. Pod displejem najdeme poměrně rozměrnou a dobře ovladatelnou klávesu Home, kterou po stranách doplňují senzorické ovladače - tedy nic, co byste neznali z dřívějších generací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detaily ploch nad displejem a pod ním 

Levý bok obsadily regulátory hlasitosti, kterými můžete tedy pořizovat fotky nebo u zpráv měnit velikost písma, na pravém boku pak najdete zamykací tlačítko. U obou platí, že je můžete pohodlně obsloužit ukazovákem, respektive palcem jedné ruky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Regulátory hlasitosti na levém a zamykací tlačítko na pravém boku

Na zádech je nejvýraznějším prvkem fotoaparát, který snížil své rozlišení na 12Mpix, navíc ale nabídne velmi dobrou světelnost (f/1.7) a také daleko méně vyčnívá nad okolní povrch. Pokud budete ovládat telefon položený na rovném povrchu, bude se kolébat pouze minimálně. Vedle fotoaparátu dále najdeme senzor srdečního tepu, který je spojen v jeden celek s přisvětlovací diodou. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát na zadní straně vyčnívá jen nepatrně, telefon se tak na rovném povrchu jen minimálně kolébá

Hlavní reproduktor je společně s mikrofonem umístěn na spodní hraně, i přes četné spekulace o USB Type-C vsadil Samsung na starší microUSB konektor (USB 2.0), odhadujeme, že se tak stalo i díky kompatibilitě se starším příslušenstvím. Hned první nám na mysli vyvstává nedávno vydaná verze brýlí Gear VR Lite, které jsou kompatibilní i s testovaným modelem a byly také přidávány k předobjednávkám Galaxy S7 a S7 Edge.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V šuplíku jsou připraveny pozice pro nanoSIM a micrSD karty

Na horní hraně chybí infraport, takže zde najdete pouze sekundární mikrofon a šuplíček, který vytáhnete pomocí přiloženého špendlíku. Do něj umístíte nanoSIM kartu a nechybí ani slot pro microSD, která tak zažívá velký comeback. Další funkcí, která se vrací, je zvýšená odolnost, testovaný model disponuje nornou IP68, a podle manuálu má přestát až 1,5 metru pod vodní hladinou po dobu 30 minut. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zkušební ponor proběhl bez problémů, telefon se dokonce ihned po vytažení z vody dokázal nabíjet. Ovšem netrvalo to dlouho a telefon oznámil, že je v konektoru přítomna vlhkost, takže jsme museli počkat, až se zbytková voda vypaří

Samotné zpracování unibody telefonu hodnotíme na výbornou, nikde nic nevrže a vše působí jednolitě. Testovaný model se na trhu prodává ve třech barevných variantách, základní černou a bílou doplňuje zlatá barevná varianta. Záď obou modelů je lesklá, takže na ní dost ulpívají otisky prstů, ale, stejně jako u loňské generace, jdou vidět až z určitého úhlu pohledu a proti světlu.

Známka za design: 9 z 10

Kov, sklo, zvýšená odolnost, zahnutý displej - to jsou všechno plusové parametry. Zamrzí jen možná až příliš lesklý povrch, na kterém jsou vidět otisky prstů a v detailech i smítka prachu.

2. Displej: špička na trhu

Ještě před recenzí přicházela superlativa na použitý displej (test DisplayMate), což jsme si i potvrdili v praxi. 5,5" Super AMOLED sice stále používá rozlišení 2 560 × 1 440 pix, které se objevilo i u loňské generace, ovšem displej má již na první pohled větší maximální svítivost (855 nitů, oproti Galaxy S6 nárust o 24 procent), takže na něm, na přímém slunci a s adaptivní automatikou, vše bez problémů přečtete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej z různých úhlů pohledu aneb jak vypadá „přetékání“ obrazu na boční části v praxi

Díky zvýšenému jasu si Samsung mohl dovolit i přísvit při focení „selfíček“, a to jen tím, že těsně před pořízením snímku se displej „vybělí“ a nastaví maximální jas. Oproti loňské generaci je ale podle nás tím největším vylepšením minimální jas, který má úroveň pouhé 2 nity. Díky tomu nebudete při nočním brouzdání na webu oslňovat své oči ani spící manželku vedle vás.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvakrát zahnutý displej - zhasnutý a rozsvícený

Jas displeje můžete pohodlně nastavovat z horní lišty, doporučujeme ale využít nový personalizovaný automatický režim, který po letech „pokusů a omylů“ konečně funguje tak, jak má. Místo automatických hodnot jasu navržených výrobcem se telefon průběžně učí váš preferovaný jas v různě osvětlených prostředích. Je to šikovné a zdá se, že to funguje velmi dobře. Po pár hodinách používání již automatiku zřejmě nikdy nevypnete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá pohotovostní obrazovku a hlavní nabídka

Samsung v Galaxy S7 Edge představil i svou variantu funkce „Always On“, která sice ještě není úplně ideální, ovšem u AMOLED panelů je energeticky poměrně dosti efektivní, protože na displeji svítí jen určité body, zatímco černá se rovná vypnutým pixelům. Statisticky má Always On „ukusovat“ necelé procento baterie za hodinu, což praxe, plus-minus, potvrdila. Pokud telefon za den častokrát kontrolujete jen kvůli času, ušetříte si spoustu kliknutí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jeden z dostupných vzhledů funkce Always-On

Vedle času se na displeji zobrazují i stavové ikony, což může být vše „podbarveno“ vybraným obrázkem na pozadí. Dokonce si můžete na displeji nechat zobrazit i kalendář nebo jen obrázek. Na druhou stranu se zobrazují pouze notifikace hovorů a zpráv, u dalších aplikací máte smůlu. Notifikace dále nejsou klikatelné a mají tedy jen informační charakter. Konkurence, zejména Motorola a Google, to má vyřešeno lépe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Always On a možnosti personalizace. Pokud nechcete, aby vás Always On režim rozptyloval v noci, stačí si aktivovat i noční hodiny. Ty v době svého nastavení režim Always On pozastaví

Samotný dvakrát zahnutý displej v prvé řadě přidává designové body navíc. Zahnutých modelů zatím na trhu najdete jen několik (S6 Edge, S6 Edge+, S7 Edge, BlackBerry Priv), takže v současné době se jedná stále o jakousi formu exkluzivity. Ovšem ta nemusí trvat věčně, protože podle posledních zpráv Samsung zahuntý displej prodává ve větším množství i konkurenci.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 8,48
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Zkreslení je u Galaxy S7 Edge způsobeno „přeháněním barev“ ve výchozím Adaptivním režimu zobrazení. Dá se ale přepnout do základního režimu, kde jsou barvy měkčí)
  • maximální barevná odchylka: 14,06
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Galaxy S7 Edge je to hlavně modrá a zelená)
  • gamma: 2,03
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Galaxy S7 Edge má výborné podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 403 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Na poměry AMOLEDů září displej Galaxy S7 Edge nadprůměrně a dobrou čitelnost na slunci dohání vysokým kontrastem)
  • minimální jas: 1,8 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit. To se hodí například při nočním čtení.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník překrývá plochu normovaného spektra (černý trojúhelník), což znamená, že displej bez problémů podchytí celé spektrum a navíc ještě některé barvy přehání. U Galaxy S7 jsou to konkrétně odstíny modré, zelené a žluté. Měření bylo prováděno ve výchozím, na oko „líbivějším“ Adaptivním režimu zobrazení. Pokud byste toužili po měkčích barvách a ne tolik kontrastních barvách, stačí přepnout režim na základní.

Zahnutý displej při ovládání v jedné ruce občas registruje „falešné dotyky“ dlaně či prstu, nejčastěji to poznáte při psaní SMS zprávy (nechce se napsat krajní písmeno) či při focení (nejde pořídit snímek). Ve většině případů bude třeba drobně upravit styl držení telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr barevného režimu displeje a funkce Zachovat vypnutý displej, která nefunguje úplně přesvědčivě

Na zahnuté části v běžném stavu „přetéká“ obsah z rovné části displeje. Odkudkoliv si pak můžete z preferovaného boku vysunout široké panely Edge, o kterých si povíme dále v recenzi, případně mohou být na boku zobrazeny noční hodiny. Třešničkou na dortu jsou pak zobrazovací režimy displeje nebo deaktivace podsvětlení, pokud telefom náhodou odemknete v kapse.

Ve tmě tato položka ale spíše vadí, telefon špatně vyhodnocuje přiblížení vašeho prstu k displeji, což má za následek poblikávání telefonu při odemknutí.

Známka za displej: 9 z 10

Displej hodnotíme na špici mezi mobilními zařízeními, největší přínos vidíme v maximálním a minimálním jasu, takže na displeji venku vše přečtete a v noci zase neoslňuje. Body dolů dostává telefon za režim Always On, který plní jen informační funkci. Naštěstí jej můžete v noci nahradit za méně rušivé noční hodiny na zahnuté části displeje.


3. Hardware: větší baterie a kapalinové chlazení

Samsung Galaxy S7 Edge je postaven na novém osmijádru Exynos 8890 architektury ARM big.LITTLE, které je do telefonu dodáno v konfiguraci jader 4 × 2,6 GHz pro výkon a 4 × 1,6 GHz pro úsporu baterie. Výkonnější jádra mají dokonce o 300 MHz větší takt, než uváděla tisková zpráva. Přepínání jader a nastavování taktu procesoru probíhá na pozadí. Při běžném používání často běží „jen“ šest jader, zbylá dvě zůstávají vypnutá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Antutu mimo celkového výsledku potvrdilo i to, že v běžném pohotovostním režimu jsou dvě jádra vypnutá

S7 Edge má k dispozici 4GB operační paměť (technicky vzato 3 580 MB, zbytek připadá grafickému čipu), po najetí telefonu, resp. po vymazání dat, zbývají v RAM zhruba 2 GB, ovšem po obnovení některých služeb se dostáváme na 1,5 - 1,7 GB volného místa v RAM. Na TouchWiz je to slušné číslo, nebylo ale docíleno nějakými výraznými optimalizacemi, ale spíše tím, že Samsung navýšil RAM o 1 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Smart Manager, správa paměti a položka Zabezpečení, která pravidelně provádí kontrolu malwaru

Jihokorejci naštěstí trochu povolili otěže agresivnímu ukončování aplikací, které platilo pro loňskou generaci, aplikace tedy zůstávají o něco déle na pozadí v pozastaveném stavu. Nejsme sice úplně spokojeni, je však alespoň vidět nějaký progress.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Některé z testovaných her - Hearthstone, Order & Chaos Duels, Asphalt 8 a Brothers in Arms 3 - všechny běžely bezproblémově

Použitým grafickým adaptérem je Mali-T880 MP12, který nemá problém i s těmi nejnáročnějšími hrami z Google Play. Samsung vůbec telefon prezentuje částečně i jako herní smartphone, zejména díky kapalinovému chlazení, což není nic jiného, než heatpipe známý z notebooků nebo stolních PC. Při hraní se telefon nepatrně zahřívá, ovšem teplo je rozprostřeno přes celou záď, takže nenajdete místo, který by vyloženě „topilo“, zatímco pár cm vedle by bylo úplně chladno.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Game Launcher, ve které si můžete omezit grafický výkon případně povolit nástroje Game Tools

V telefonu je k dispozici aplikace Game Launcher, která, nejen sdružuje veškeré nainstalované hry, ale umožňuje i nastavit úspornou grafiku. Většinou je třeba trochu experimentovat s jednotlivými tituly, tj. pokud jsou hratelné i v nižším rozlišení s 30 fps. Při hraní se vám může v rohu displeje zobrazovat ikona Game Tools, která je užitečná pro vypnutí notifikací při hraní nebo dočasné deaktivaci senzorických ovladačů. U některých her totiž může překlik na tlačítko zpět znamenat „nenávratný konec“ vašeho snažení. 

Pro mobilní hráče je k dispozici i tlačítko pro přímé nahrávání hry z displeje, příp. je možné pořídit screenshot. U některých her nám nabídka Game Tools moc neseděla, zejména proto, že se hra načítala trochu déle. Z Galaxy Apps jde dále stáhnout aplikace GameTime, která sdružuje herní nabídky pro Galaxy S7, zatím zde moc her nenajdeme, přesto se ještě mohou některé časem objevit.

Výsledky benchmarku Antutu 6.0.1:

  • Celkové skóre: 128 828
  • 3D: 37 718
  • UX: 42 620
  • CPU: 38 488
  • RAM: 10 002

Při hraní na šířku displeje, do čehož se přetáčí většina her, však dejte pozor na stále ne úplně ideální umístění reproduktoru. Pokud nezměníte držení telefonu, budete si jeho výduch zacpávat ukazovákem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá v praxi přenos aplikace z interní paměti na SD kartu. Hru Hearthstone konkrétně, jako jednu z mála, nelze přenést, u Asphalt 8 proběhlo vše bez problémů

Hry a aplikace v základu instalujete do interní 32GB paměti, ze které si zhruba 8 GB „ukousne“ systémová ROM. Aplikace však později můžete přesunout na SD kartu, a tyto přesuny po letech konečně fungují tak, jak mají, jsou tedy paměťově efektivní. Přesun aplikace trvá, v závislosti na její velikosti, až několik minut, podařilo se nám na kartu dostat většinu her, pouze některé, např. Hearthstone, se přenést nepodařilo. V jednu chvíli tedy můžete mít nainstalovanou celou řadu graficky náročných her.

Antutu battery test:

  • Celkové skóre: 6 824
    (hodnocení se pohybuje v očekávaném rozmezí vzhledem k poměrně slušné baterii a k velmi výkonnému hardwaru)

Testovaný model je napájen 3 600mAh baterií, u které se výdrž v zátěži pohybuje okolo jednoho až jednoho a půl dne. Samozřejmě závisí na intenzitě využívání telefonu a jeho funkcí, náročný pracovní den ale zvládne bez problémů a ještě zbude baterie až do rána. Po pár dnech od rozbalení ale budete telefon zřejmě používat velmi často, takže se výdrž ustálí cca na jednom dni. Pokud však bude ochotni slevit a vypnete Always-On, můžete počítat s cca 15 procenty baterie navíc v jenom „vybíjecím“ cyklu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výdrž telefonu je cca jeden a půl dne na jedno nabití, případně zvládne s rezervou i náročný pracovní den. Při vybité baterii se hodí aktivace černobílého Ultra úsporném režimu, v němž si můžete vyřídit i pracovní poštu

V případě nouze je k dispozici i Ultra úsporný režim, který prostředí přebarví do černobíla. Oceňuje u něj zejména to, že v něm Samsung povolil možnost vyřizovat si i pracovní e-mailovou komunikaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektory najdeme na spodní hraně

Telefon můžete nabíjet kabelem i bezdrátově, v prvním případě trvá dobíjení z nuly na sto cca hodinu a čtvrt, ovšem musíte použít nabíječku Adaptive Fast Charging a současně povolit Rychlé nabíjení. Bezdrátově nabijete telefon doplna zhruba za dvě hodiny, ovšem pouze s Fast Charge nabíječkou. Může se jednat o loňský model (EP-PN920) nebo o novou verzi se stojánkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K nabíjení slouží microUSB, voděodolnost je řešena vnitřní membránou, takže po vytažení z vody nemusí nabíjení hned fungovat

Konektivita telefonu je bohatá, mobilní data zastřešuje LTE Cat. 9, samozřejmě nechybí Wi-Fi, Bluetooth, NFC ani MirrorLink. Z horní lišty můžete přímo zrcadlit displej telefonu na domácí TV Samsung skrze součást Smart View. Drátová konektivita stojí na microUSB konektoru, ovšem díky přibalené redukci na plnohodnotné USB můžete telefonu zapojit flash disk nebo jej propojit se starším smartphonem a přenést z něj pomocí aplikace Smart Switch potřebná data.

Klepněte pro větší obrázek
Přibalená redukce je sice primárně určena pro kabelový přenos dat z vašeho starého smartphonu, ale stejně dobře ji využijete pro připojení USB OTG příslušenství, jako je myš, klávesnice nebo flash disk

Zapomenout nesmíme ani na reproduktor, kvalita zvukového výstupu je na první pohled dosti špatná a plechová, ovšem když si pustíte vlastní empétrojky, zjistíte, že se na tom velkou měrou podílí vyloženě nepovedené vyzváněcí melodie.  Použitý reproduktor tedy celkově hodnotíme velmi podobně jako u loňských modelů řady Galaxy S6, se kterým jsme byli nakonec vcelku spokojeni.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní ekvalizér doplňuje několik zvukových efektů, v rámci Adapt Sound si dokonce můžete nastavit jednotlivé úrovně pro každé ucho zvlášť. Při připojení k počítači dokonce přibyl nový režim - zařízení MIDI

Samozřejmě, pro kvalitnější poslech doporučíme sluchátka, ta dodávaná však tvarováním svých nástavců nemusejí sednout každému. Při poslechu oceníte čisté výšky a velmi kvalitní basovou složku.

Známka za hardware: 9 z 10

Do hodnocení zasáhla zejména absence vyměnitelné baterie, např. LG G5 je také vyrobeno z kovu a přesto našlo řešení, jak vyměnitelnou baterii zachovat. Body dolů telefon dostává i za malou optimalizaci systému z pohledu operační paměti, TouchWiz je stále dosti paměťově náročný. Na druhou stranu, kompletně „zacpat“ RAM se nám v průběhu testování nepodařilo.


4. Software: Marshmallow, TouchWiz a panely

Ve smartphonu je přítomen operační systém Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow s grafickou nadstavbou TouchWiz. Zběžnou prohlídkou systému zjistíte, že prostředí vypadá podobně jako u modelů řady Galaxy S6, snad jen ikony mají lehce upravený tvar, jinak moc odlišností nenajdete. Na druhou stranu, toto rozhraní se dostane i do starších modelů jakožto součást aktualizace na Marshmallow.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, hlavní menu, lockscreen s rychlými přístupy a horní výsuvná lišta

Zásadní změna však přichází s Androidem 6, v němž Samsung přesedlal na doplňkovou bílou barvu, která je použita v horní liště, v Nastavení a také jako pozadí systémových aplikací. Protože je pro Super AMOLED displej nejvíce energeticky efektivní černá, jenž se de facto rovná vypnutému pixelu, doporučujeme prostředí změnit libovolným schématem. V obchodě je jich na výběr již několik stovek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všichni dostupní zástupci rychlého spuštění zobrazení najednou a hromadný přehled všech oprávnění udělených aplikacím

Horní lišta opět naplněna zástupci rychlého spuštění, pokud potáhnete shora dolů hned dvěma prsty, zobrazíte si veškeré dostupné zástupce najednou. Potěší rychlý přístup k baterce, tichému režimu, mobilnímu hotspotu i k položce Smart View. Ta nahrazuje stejnojmennou aplikaci a slouží k rychlému spuštění zrcadlení displeje na domácí televizi od Samsungu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní schéma je hojně doplněno bílou barvou, z obchodu si však můžete bezplatně stáhnout celou řadu různorodých schémat, třeba právě to, které vidíte výše

Obrazovka s aplikacemi tentokrát není moc početně zastoupena, třeba úplně chybí aplikace, u kterých tipujeme, že uživatelé používají docela často - Videopřehrávač a Hudební přehrávač. Tyto aplikace je tedy třeba ručně stáhnout z portálu Galaxy Apps, což se týká i některých dalších základních titulů či různého bonusového obsahu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Galaxy Labs je nakouknutím do experimentální zónu. Z uživatelského rozhraní můžete např. vynechat hlavní nabídku, aplikace se pak rozprostřou po plochách. Zatím to však nefunguje stoprocentně, aplikace si často nahodile prohazují místa

V rámci experimentální nabídky Samusng Labs si můžete aktivovat některé funkce „na zkoušku“ a zhodnotit jejich použitelnost. U S7 Edge se to týká hlasového vytáčení podržením domovské klávesy (pouze v angličtině) či eliminace hlavní nabídky - veškeré aplikace se rozprostřou po domovských obrazovkách. Vyzkoušení je však na vás, a pokud nechcete experimentovat, nemusíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Změna velikosti písma u textových zpráv, možnost nastavení rozměrů klávesnice a QWERTZ klávesnice na šířku displeje

Telefonní funkce obstarávají aplikace, na které jsme zvyklí již několik generací. Ve sluchátku jsme protistranu slyšeli velmi dobře, to stejné platilo i opačným směrem. Textové zprávy píšete v základní aplikaci od Samsungu, za zmínku stojí možnost psaní hlasovým odposlechem nebo tahem prstu, velikost textu při psaní i čtení zpráv v konverzacích můžete snadno upravit bočními tlačítky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Protokoly, telefonní seznam a číselník

V Nastavení si můžete upravit chování bočního displeje a vybrat, které panely chcete aktivně používat. Na výběr je jich zhruba deset, a u všech platí, že jsou dvakrát tak široké, jako dříve. Mezi nejvíce využívané u nás patřili zástupci aplikací či úkoly na okraji, což jsou rychlé přístupy se specifickou funkcí pro vybrané aplikace, např. pro psaní zprávy či e-mailu určenému kontaktu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výběr a stažení panelů, na výběr je dokonce i trojice placených panelů. Mezi nejpoužívanější budou zřejmě patřit zástupci aplikací či rychlých „úkolů“

V telefonu najdeme dva výrazné snímače. Snímač otisků prstů je integrován do domovského tlačítka, a vyhodnocuje je velmi rychle. Pro odemčení telefonu stačí podržet prst chvíli na domovském tlačítku, čímž se rozsvítí telefon a hned následně odemkne displej. Mimoto lze otisky zabezpečit přihlašovací údaje na webových fórech či ověření nákupu na Galaxy Apps.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přidávání nového otisku prst a možnost jejich využití v rámci systému

Druhý snímač slouží na druhé straně zařízení k detekci srdečního tepu. Měření zastřešuje aplikace S Health, která dále počítá kroky, denní příjem potravy, tekutin, cvičení, hmotnost, kvalitu spánku, okysličení krve, glukózu v krvi, krevní tlak, apod. Vše máte vyneseno do grafů, přičemž vaše výsledky jsou zálohovány do vašeho Samsung účtu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S Health - dashboard, měření srdečního teplu a další oblasti, které můžete zahrnout do měření

Prostředí se nám ovládá rychle, Samsung odboural celou řadu zbytečných animací a na plynulosti systému je to znát. Subjektivně se pak dále snížila doma načítání některých „náchylných“ systémových aplikací, typicky číselníku, zpráv a kontaktů.

Známka za software: 8 z 10

Ani tentokrát si nemyslíme, že by panely Edge přinesly nějakou výraznou revoluci nebo důvod je ve velkém používat. Mimo zkratek na aplikace, předchystaných úkolů a nočních hodin boční panel zřejmě moc jinak nevyužijete. V systému také postrádáme řadu základních aplikací, které si musíte stáhnout z Galaxy Apps, přičemž některé „zbytečnosti“ zůstávají předinstalovány. Zdali bude koncový uživatel vědět co a jak, je zatím velkou neznámou.


5. Fotoaparát: Rychlejší ostření

Fotoaparát na zadní straně již tolik nevyčnívá z těla smartphonu, velké kolébání loňské řady na rovném povrchu je nyní minimalizováno do únosnějších mezí. Samsung v telefonu použil 1/2.5" snímač s rozlišením 12,3 Mpix, PDAF (Phase Detection Auto Focus) ostřením, světelností F1.7 a s 1,4µm pixely. Jak jsme již zmiňovali v samostatném článku, „es sedmičky“ používají dva druhy senzorů, my máme na testy tu běžnější variantu se snímačem Sony IMX260.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní fotoaparátu a základní dostupné fotorežimy

Aplikace pro focení od loňska nedoznala žádných výraznějších změn, užitečné je spíše rychlé spuštění dvojklikem klávesy Home nebo přímo z lockscreenu. Levá část aplikace je vyhrazena pro nastavení, pravá zase pro spouště, režimy a prohlížení fotek a videí. Maximální rozlišení statických snímků je 4 032 × 3 024 ve formátu 4:3.

Videa telefon natáčí v maximálním rozlišení 3 840 × 2 160 pix, ovšem bez stabilizace, ta je k dispozici „nejvýše“ u rozlišení 2 560 × 1 440 pix a také u Full HD s 60 fps. Mimo to můžete telefonem jednoduše natáčet timelapse videa i slow motion snímky až s 240 fps. V editoru je třeba po natočení jen vybrat sekvence, které mají být zpomaleny. Takto zhotovená videa ale mají jen 30 fps.

Největší přínos použitého Dual Pixel fotočipu jsou snímky za zataženého počasí, které mají více světla, než ve skutečnosti. Naopak v noci je na snímcích patrný výrazný šum, zlepšení kvality oproti loňské generaci v této oblasti tedy není tak výrazné.

Celkově na snímcích ubylo šumu, někdy pozorujeme i více detailů, na druhou stranu je znát někdy až moc výrazný post processing, který snižuje celkovou kvalitu fotografií. Fotky jsou povedenější než u řady Galaxy S6, čekali jsme však „o chlup“ větší kvalitu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Automatický režim, zataženo
Klepněte pro větší obrázek
Panoramatické snímek, zataženo
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvě fotografie pořízené těsně za sebou
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Interiér, umělé osvětlení, bez blesku
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání snímků bez blesku a s bleskem za tmy, pouze se vzdáleným veřejným osvětlením
 

Ukázková videa:

Známka za fotoaparát: 8 z 10

Fotoaparát rychleji ostří zejména uvnitř při umělém osvětlení a také rychle přeostřuje při natáčení videa. Líbí se nám také režimy pro timelapse a slow motion. To nejprve natočíte a až poté si můžete nastavit cílové zpomalení.


Závěr: Jeden z nejlepších smartphonů současnosti

Samsung Galaxy S7 Edge je i přes své nedostatky jedním z nejlépe vybavených smartphonů na trhu. Nemůžeme mu upřít, že se stále veze na módní vlně dvakrát zahnutého displeje, a je pravdou, že pokud chcete s mobilem trochu vyčnívat, dvakrát zahnutý displej mají jen tři Samsungy - S6 Edge, S6 Edge+ a nový S7 Edge.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní balení Samsungu Galaxy S7 Edge

Oproti loňské generaci však nejsou rozdíly až tolik zásadní, abyste museli loňskou generaci hned vyměnit za novou. Rozlišení displeje zůstalo stejné, výkonově si sice polepšíte, ale všechny hry jsme rozjeli i u loňského modelu. Pokud nepotřebujete zvýšenou odolnost, microSD karty a stačí vám baterie s menší kapacitou, může být stejně dobrou volbou i S6 Edge+.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K testovanému modelu můžete dokoupit celou řadu pouzder, např. LED VIew Cover nebo přídavnou QWERTZ klávesnici, která debutovala u Galaxy S6 Edge+

Velké změny pak vidíme při srovnání s dva roky starým Galaxy S5, kterému při uvedení „es sedmiček“ vypršel „dvouletý cyklus“. V tomto případě je změn k lepšímu tolik, že ani nemáme prostor je jednotlivě vypisovat.

Samsung Galaxy S7 Edge se na českém trhu prodává v bílé, černé (námi testované) a zlaté barevné variantě. Cena je stanovena na 22 599 Kč za 32GB variantu, pokud jste si model předobjednali, dostali jste k němu jako dárek brýle Gear VR. A možná proto se Samsungu dařilo i s předobjednávkami, které byly v ČR 3× větší, než u modelové řady Galaxy S6. I to napovídá, že se Samsungu „sedmičky“ povedly, nebo lépe řečeno, že si Samsung v letošní generaci bez problémů obhájil kosmetické změny.

Celkové hodnocení: 8,5 z 10

Plusy:

  • povedený design, větší zaoblení hran = jistější držení
  • výborný displej, na sluníčku dobře čitelný, v noci neoslňuje
  • Always On displej - neustálé zobrazení hodin a notifikací
  • dobře ovladatelné domovské tlačítko
  • podpora microSD karet
  • aplikace a hry lze přesovat na paměťovou kartu
  • zvýšená odolnost IP68 zabrání proti náhodné vlhkosti
  • fotoaparát fotí kvalitnější fotky při zatažené obloze i v interiérech
  • rychlé přeostřování při natáčení videa
  • povedená slow-motion (240 fps) i timelapse videa

Minusy:

  • v prodeji pouze 32GB varianta
  • ne všechny hry lze přesunout na paměťovou kartu
  • postrádáme infraport
  • otisky prstů se v hojné míře objevují na displeji i na zadní skleněné části
  • při hraní na šířku displeje můžete prstem zacpat výduch reproduktoru
  • od fotoaparátu bychom čekali trochu více, zvláště za větší tmy
  • zatím žádný obsah využívající herní API Vulkan

Verdikt:

Jeden z nejvybavenějších telefonů současnosti nás určitě zaujal. Oproti loňskému modelu sice po vizuální stránce došlo jen ke kosmetickým úpravám, proč tedy na povedeném konceptu s dvakrát zahnutým displejem něco výrazně měnit? Samsung vyslyšel některá přání uživatelů Galaxy S6 a tak k většímu výkonu, větší baterii a větší RAM přidal i zvýšenou odolnost a microSD karty. K tomu všemu se telefon daleko lépe drží, prostředí je dostatečně svižné, takže si myslíme, že má smartphone velmi dobře našlápnuto.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Blackberry Priv, LG G5, LG G5 SE, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB,