Samsung Galaxy Tab 2 (7.0 a 10.1): druhá generace [recenze]

Dvojice tabletů přichází spíše s novými nápady, než s převratnými vylepšeními. Svou pozici na trhu si ale dokáží obhájit.
Kapitoly článku

Android obalen TouchWizem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní obrazovka, hlavní menu, vybíráme widgety, nastavení systému.

Po spuštění tabletu nás přivítá Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich) s grafickou nadstavbou TouchWiz, pod kterou se podepsal samotný Samsung. Uživatelské rozhraní je tak obohaceno o více či méně potřebná vylepšení. Základní ovládací prvky jsou umístěny v levém dolním rohu displeje, na netradiční čtvrté pozici je umístěno screenovací tlačítko, po sejmutí displeje můžete screenshot upravit, vyřezat z něj potřebné části, dokreslit do něj text nebo tvary ještě před jeho uložením. Kliknutí na pravou část spodní lišty se dostaneme do okna se stavovými informacemi a zmeškanými událostmi, kde najdeme i zástupce pro rychlé spuštění a vypnutí vybraných funkcí (Bluetooth, GPS, Wi-Fi, apod.). Z tohoto zobrazení můžete také nastavovat jas displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Okno se stavovými informacemi a se zástupci rychlého spuštění. Ze spodní lišty můžete otevřít několik miniaplikací najednou.

Nejdříve jsem tento posuvník nepoužíval, později jsem mu přišel na chuť. V různých situacích můžete rychle nastavit jas displeje, abyste na něm něco viděli nebo aby vás neoslňoval. Možnost automatického nastavení je sice dostupná, někdy ale automatika neodpovídá tomu, jak bych chtěl displej ve reálu opravdu vidět. Kliknutí na šipku ve spodní liště se zobrazí seznam několika mini-aplikací, které odsud můžete rychle spustit. Otevírají se ve formě oken, které můžete po displeji posouvat, jak se vám zlíbí. V jednu chvíli jich na ploše může být zobrazeno až devět. Jako pozadí můžete nastavit statický či animovaný obrázek. Zmeškané události se zobrazují formou ikon na odemykací obrazovce, pokud jimi odemknete, dostanete se do odpovídající nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam skrytých aplikací, zamykací obrazovka s nepřečtenou zprávou, seznam posledně spuštěných aplikací, správce úloh.

Stisknutím kontextové klávesy se aktivuje seznam posledních spuštěných aplikací, z něhož lze spustit správce úloh. Ten eviduje aktuálně spuštěné aplikace, můžete je po jednom nebo hromadně ukončovat. Původní 1GB operační paměť se o prostor dělí s grafickým adapterém, systémově je tedy dostupných 687 MB RAM, z čehož si systém po najetí ukousne necelých 300 MB. Na běžné používání tabletu to bohatě postačí. Hlavní nabídku můžete procházet horizontálně, nepotřebné aplikace můžete skrýt nebo vložit do složek. Přímo z hlavního menu můžete aplikace i odinstalovat. Tablet se od konkurence odlišuje i některými widgety, vybírat je můžete hned na osmi obrazovkách. Ve většině případů se jedná o užitečné doplňky na plochu, takže je velká pravděpodobnost, že je v praxi využijete. Na stabilitu systému si nemůžu stěžovat, snad bych jen místy uvítal rychlejší odezvu systému, načítání některých aplikací někdy trvá neúměrně dlouho, typicky mám na mysli kalendář nebo správce souborů při procházení složkami.

Telefonie, textové zprávy

Tablety od Samsungu mají jednu velkou konkurenční výhodu, v 3G konfiguraci si s nimi dokonce můžete zavolat. Můžete zapnout hlasitý odposlech nebo připojit Bluetooth sluchátko, u menší verze je dokonce k dispozici reproduktor, takže s ním voláte klasicky u ucha jako s běžným telefonem. Můžete to vypadat komicky, ovšem z tabletu to dělá skvělý univerzální nástroj. Na jednu stranu je to přenositelný kompaktní tablet, na druhou stranu je to přerostlý smartphone a k tomu vám zůstává možnost telefonování. Hlasitost na maximální úrovni v reproduktoru sedmipalcové verze rve uši, takže doporučujeme nastavit nižší hodnoty. Protistrana ani nijak nepoznala, že volám z tabletu, takže je kvalita hovoru srovnatelná s běžnými smartphony na trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice v podání desetipalcové a sedmipalcové verze.

Textové zprávy jsou zobrazovány v konverzačním režimu, v levém sloupci vybíráte konverzace, zobrazovány jsou v pravé části displeje. Při vytváření nové zprávy standardně začínáte s textovkou, přidáním multimediálního obsahu ji převedete na MMSku. Pro zadávání textu je k dispozici pouze klávesnice Samsung a to i s hlasovým zadáváním v češtině. Na klávesnici najdeme vyhrazenou číselnou řadu, znaky s diakritikou se zobrazí po podržení inkriminovaných znaků. Psát můžete klasicky nebo s aktivním prediktivním zadáváním. To nabízí česká slova s diakritikou, háčky a čárky před odesláním ale automaticky odřeže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlasové zadávání textu funguje i v češtině. Dialer a protokoly hovorů a zpráv. Zprávy se zobrazují v konverzacích.

Při vyplňování formulářů se bude hodit klávesa Tab, která přeskakuje mezi textovými poli. Náruživí pisálci využijí i vyhrazenou klávesu pro předpřipravené smajlíky. Škoda jen, že klávesnici chybí vibrační odezva. Alternativně je na trhu pro obě varianty k dispozici i hardwarová QWERTY klávesnice s dokem. Tu jsme si již vyzkoušeli a mimo pohodlného psaní můžete očekávat i vyhrazené klávesy pro některé aplikace, např. webový prohlížeč či e-mailového klienta. V tabletech dále nechybí klient Google+ a kecálci Google Talk a Pokec.

Témata článku: Samsung, , , , , , Google Nexus 10, Google Nexus 10 32GB Wi-Fi, Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active,