Samsung Galaxy Tab 3 Kids: pro děti i rodiče [recenze]

Samsung připravil sedmipalcový tablet pro rodiny s dětmi. Odlišuje se žlutým zevnějškem a dětským režimem s delegací obsahu.

TouchWiz na starším Androidu 4.1.2

Systémově je Galaxy Tab 3 Kids krokem zpátky, vždyť už i druhá generace sedmipalcového tabletu dostala v srpnu update na Android 4.2.2. U testovaného Tab 3 Kids, který vychází z Tabu 3 7.0, se musíme spolehnout na starší Android 4.1.2 Ne, že bychom bez novější verze systému nemohli být, ale např. režimy displeje, vylepšené notifikace a hlavně víceuživatelská podpora při přihlášení, by se právě u rodinného tabletu mohly hodit, více, než kdy předtím. Děti by tak mohly mít své profily přístupu a po spuštění by se dostaly okamžitě do dětského režimu, zatímco dospělí do klasického Androidu. Takto jsme systémově odkázáni na kopii Galaxy Tabu 7.0, ke kterému výrobce přidal dětský režim ve formě aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka, celkově můžete mít nastavených až sedm podploch, gestem pinch-zoomu je zobrazíte všechny najednou

Systém má dva režimy domovské obrazovky - základní a dětský. My se nejprve podíváme na základní vzhled tabletu, jehož základem je až sedm podploch, které můžete obohatit o widgety a zkratky na aplikace. Obsah můžete umisťovat do matice 6 × 6 ikon, některé widgety mohou mít dynamickou velikost a při zvětšování mohou nechat stávající obsah odskočit na jiné místo. V základní nabídce je 32 widgetů, další se zde mohou objevit po doinstalaci her a aplikací. Pinch-zoom gesto je podporováno v systému i na aplikační úrovni, dvojici prstů můžete oddalovat a přibližovat. Co mají všechny plochy společné, je šestice ikon na spodním okraji, pět z nich můžete nahradit podle vlastních představ, šestá slouží pro přístup k aplikacím a widgetům. Displej můžete se standardního zobrazení na výšku překlopit na bok, funguje to překvapivě i v pohotovostním režimu, i mezi aplikacemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Widgetů je na výběr poměrně hodně, lockscreen se může nést ve znamení dětských obrázků, můžete na něm nechat zobrazit hodiny i informace o počasí

Horní lišta disponuje zástupci pro rychlé vypnutí a zapnutí dostupných funkcí, na výběr je devět nejpoužívanějších natavení, jejichž pořadí můžete přeskupit dle potřeby. Níže se nachází regulátor jasu displeje, ke kterému se po vysunutí horní lišty můžete dostat téměř za každé situace. Pokud je aplikace nebo hra přes celý displej, dostane se na pohotovostní obrazovku stiskem klávesy Home, z níž můžete lištu vysunout. Na své největší ploše zobrazuje horní lišta dlouhotrvající a okamžité notifikace, jejich potažením do stran je můžete odmítnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horní informační lišta umí zobrazovat pokračující a jednorázové notifikace, ty můžete odmítnout potáhnutím do stran

Delším podržením klávesy Home se zobrazí seznam posledních spuštěných aplikací, z něj lze pak spustit Správce úloh. Můžete hromadně nebo jednotlivě ukončovat aplikace na pozadí, případně uvolňovat paměť RAM. Z původní 1GB RAM je v systému adresovatelných 833 MB. Po najetí přístroje si část ukousne systém s grafickou nadstavbou TouchWiz, takže pro uživatele zbyde necelá polovina. Aplikace můžete ukončovat i přes widget Monitor aplikací přímo na ploše tabletu. O samotný výkon se jinak stará dvoujádrový procesor o taktu 1,2 GHz.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka posledních spuštěných aplikací, správce úloh eviduje spuštění aplikace a aktuální využití paměti RAM

Zpětná šipka slouží pouze k návratu o úroveň zpět, Samsung totiž u sedmipalcových tabletů poslední generace zapomněl implementovat Multidisplej, tedy zobrazení dvojice aplikací najednou. Podržením kontextového tlačítka se dostanete do nabídky Google Now, která nabídne akční karty s počasím, časem dojezdu do práce, apod. V našich luzích a hájích je ale stále spíše polofunkčním řešením.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace můžete vypínat i ve widgetu na ploše, karty Google Now spustíte delším podržením kontextové klávesy

Na zamykací obrazovce můžete mít uveden vlastní text, zobrazeny hodiny a widget s počasím. Tablet může být zabezpečen několika možnostmi. Odemykat můžete bez hesla, nakresleným znakem, číselným kódem, alfanumerický heslem nebo obličejem. Tablet sice nehovoří o tom, že rozpozná více obličejů pro přístup, pokud k základnímu přidáte místo vylepšeného sebe sama i jinou osobu, rozpozná i ji, jen z toho nepramení žádný uživatelský benefit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikační nabídka, nechtěné aplikace můžete schovat do vlastní nabídky. V případě Tab 3 Kids jsou v základu schovány všechny hry a aplikace, které mají co dočinění s dětský režimem

Aplikace se po vzoru TouchWizu zobrazují v horizontálně průchozích maticových obrazovkách, seřadit je můžete podle názvu nebo podle vlastního uvážení. Stažené aplikace mohou být filtrovány v samostatné nabídce. Přes kontextové menu lze aplikace odinstalovat či skrýt, schované aplikace jsou opět k dispozici v samostatné nabídce. Co se týká systému, jde vidět starší použitá platforma TouchWizu, která se občas zasekne nebo není místy úplně plynulá. Bohužel to je neduh, se kterým u tohoto tabletu musíte počítat. V cenové relaci okolo šesti tisíc to není nic, co by si měl Samsung dát za vitrínku, a může mu to způsobit velký odliv potenciálních kupujících.

Nastavujeme tablet

Systémové nastavení se soustředí zejména na konektivitu. Zde můžeme počítat Wi-Fi, Wi-Fi Direct pro přenosy souborů a Bluetooth. Bezdrátově je možné se připojit k aplikaci Kies sloužící ke správě telefonu, přes nastavení se můžete připojit i k VPN síti. Přes DLNA můžete sdílet např. s Windows Media Playerem zvukové soubory a vzdáleně je přehrávat. Režim letadlo vypíná bezdrátové spojení, upozornění v horní liště můžete deaktivovat blokovacím režimem, hodí se to např. v době spánku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení připojení, lockscreenu, displeje a úsporného režimu

Překvapivě málo možností chybí u nastavení zobrazení, sice si můžete zvolit obrázky na pozadí a lockscreenu, ovšem citelně chybí režimy displeje, např. režim čtení, který u tabletů vídáme poměrně často. V nastavení tak lze aspoň nastavit styl a velikost písma, případně čas, za který se tablet při nečinnosti zamkne. Úsporný režim dokáže omezit výkon displeje a procesoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva režimy domovské obrazovky, informace o baterii. úprava zástupců v horní liště a blokovací režim

V nastavení je dále možné povolit GPS, umožnit instalaci aplikací z paměťové karty nebo přiřadit některé předdefinované účty. Na výběr je serverový přístup, Google, Facebook, Dropbox a Samsung účet. Z nabídky o zařízení je možno tablet aktualizovat, žádný firmwarový update se však v době psaní recenze neobjevil. Celkově je voleb nastavení poskrovnu, očekávali bychom větší manévrovací schopnosti.

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 8.0, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 Kids, Rod, Mediální obsah, Kids,