Samsung Galaxy Tab 4: dvojčata a větší brácha [recenze]

Čtvrtá řada tabletů Galaxy Tab 4 má podobný hardware a liší se jen v drobnostech. Kam se posunula mainstreamová řada za poslední rok?
Kapitoly článku

Zadávání textů, konektivita a volání

Pro psaní na tabletech je k dispozici QWERTY klávesnice od Samsungu, která disponuje zvukovou odezvou. Tu si ale zřejmě velmi rychle vypnete, pomocná vibrační odezva je bohužel přítomna jen u největšího modelu, což je rozhodně škoda. Na klávesnici se nám psalo poměrně dobře, oceňujeme vyhrazenou číselnou řadu, která při delším podržení vypisuje speciální znaky. Psaní je nejpohodlnější na šířku displeje, na druhou stranu klávesnice u největšího tabletů je již poměrně roztáhnutá, takže musíte palci obsáhnout velký prostor.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Informace o zmeškaných voláních a nepřečtených zprávách na lockscreenu, při čtení zprávy je možné pinch-zoom gestem upravovat velikost textu. Klávesnice na šířku displeje je rozměrná, na desetipalcovém modelu je už ale vzdálenost mezi krajními znaky poměrně vysoká

Klávesu Ctrl můžete použít k výběrům známým z počítače (Ctrl +C, Ctrl + V, Ctrl + X a Ctrl + A), písmena jsou po stisknutí klávesy ještě navíc barevně podbarvena. Při prvním spuštění si nainstalujete predikci v češtině, tu můžete vypnout a nebo ji využít pro zadávání souvislým psaní. Stačí táhnout prstem a tablet podle toho vyhodnocuje, jaké slovo jste měli na mysli. Zadávat můžete i hlasem, to v případě, že jste připojeni na Wi-Fi nebo mobilních datech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice zobrazená v režimu na výšku, stisknutím klávesy Ctrl můžete využít rychlé zkratky pro výběr a vkládání textu

V našem případě byl SIM kartou vybaven jen desetipalcový model, ovšem na trhu půjde pořídit i LTE varianta obou zbývajících modelů. Mimo LTE Cat.4 půjde u tabletů využít 3G s HSPA+, u všech je pak absolutní zálohou Wi-Fi. Z bezdrátové konektivity dále nechybí Wi-Fi Direct, Bluetooth nebo Screen Mirroring pro zrcadlení obrazu na TV Samsung nebo jinou televizi s připojenou krabičkou AllShare Cast. Z drátové konektivity je bohužel přítomen jen microUSB, do kterého zapojíte USB i nabíjecí kabel, jako doplňkové příslušenství pro něj bude v prodeji redukce na Ethernetovou přípojku. Tablety dále podporují USB Host, připojíte k nim klávesnici, USB Flash Disk i myš, u které lze upravit rychlost pohybu kurzoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Indikace příchozího hovoru a číselník s protokoly volání

Náš desetipalcový tablet má v sobě slot pro SIM kartu, kterou můžete využít pro mobilní data i volání. To však může probíhat pouze přes hlasitý reproduktor nebo Bluetooth sluchátko. V telefonním seznamu se u něj mohou objevit telefonní čísla, na která můžete volat nebo odesílat textové zprávy. Volání u těchto tabletů ale bude okrajovou záležitostí, hlavním účelem budou mobilní data, abyste mohli být i z terénu neustále on-line. Na druhou stranu můžete u Wi-Fi verzí nasdílet v případě potřeby internet z vašeho současně používaného smartphonu. 

Organizace času

Základní paleta aplikací nikterak nevybočuje z dřívějších kolejí. Najdeme zde jednoduché poznámky, kalkulačku a kalendář s řadou náhledů evidující úkoly i události. Opakovaných budíků můžete mít nastaveno hned několik, světové hodiny asi není třeba blíže představovat. Jste-li připojeni k internetu, můžete vyhledávat na síti pomocí hlasového zadávání, hlasový komunikátor S Voice bohužel stále neumí česky. To se týká i aplikace S Překladač. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google Chrome a internetový prohlížeč, kalendář, budíky, SamsungApps, hlasové vyhledávání, světový čas a S Překladač. Editor dokumentů Excel a Word na výšku displeje, uživatelské rozhraní se podobá desktopové verzi aplikace

Zdrojem aplikací je Google Play a SamsungApps, kde nechybí vybraný bonusový obsah. Do tabletů si můžete nainstalovat sdílení obrazovky SideSync 3.0 nebo k nim připojit hodinky Gear 2 či náramek Gear Fit. V neposlední řadě je na výběr Album příběhů k vytváření elektronických fotoalb nebo Samsung Link pro delegaci přehrávání multimédií. K brouzdání na internetu se nabízí nativní prohlížeč či Google Chrome, oba nezvládají Flash a oba umí rychlé otevírat záložky, takže bude záležet na tom, co preferujete. Videa z YouTube přehrajete v samostatné aplikaci, v hlavní nabídce dále nechybí celá plejáda aplikací od Googlu, např. knihy nebo čtení novinových zpráv. Poměrně přehledně je zpracována in Nápověda, většinu nastavení a doporučení si můžete hned vyzkoušet.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editor dokumentů Office, nápověda, kalkulačka, Google Play, mapy Google a internetový prohlížeč na šířku displeje v podání Galaxy Tab 4 10.1

V tabletech je nainstalován kancelářský balík Hancom Office 2014, máte-li povolené automatické aktualizace z Google Play, občas vás dokáže vyděsit, protože se aktualizuje jednorázově se všemi moduly, takže v liště pak vidíte asi dvacet notifikací, která se k aplikaci vztahují. Po úvodní inicializaci máte možnost poměrně pohodlně editovat soubroy typu Word, Excel a PowerPoint, uživatelské rozhraní se hodně přibližuje počítačovým verzím, mimo chybějícího pera S Pen pro zadávání do Excelovských tabulek, si nemáme na co stěžovat.

Hudba, video a slabý fotoaparát

Hudební přehrávač filtruje hudbu podle řady kritérií, dokáže však přehrát i 24bit/192kHz UHQ audio. Reprodukci bychom mohli zařadit ke slušnému průměru, představil bychom si však prokreslenější výšky a výraznější basy, částečně to však dokáže spravit ekvalizér s přednastavenými volbami. Poslech ve sluchátkách má dostatečnou hlasitost, reproduktor na zádi hraje plechově a na rovném povrchu je trochu utlumen. O něco lépe hraje stereoreproduktory po bocích největšího modelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatelské rozhraní hudebního přehrávače se shoduje se smartphony Samsungu, to samé platí i pro aplikaci Fotoaparát, jen fotografických režimů je zde pouze šest
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klient YouTube, videopřehrávač a přehrávání videí v okně přes jakýkoliv obsah na pozadí.

Videopřehrávači si poradí s videi ve formátech *.mp4 a *.avi i s titulky. Ty můžete pojmenovat stejně jako zdrojové video nebo je načíst přes kontextovou nabídku. Po aktualizaci ze SamsungApps se zpřístupní aplikace Group Play, kterou lze využít ke sdílení videí, hudby, obrázků, dokumentů a pro hraní multiplayer her. Fotoaparát nás u tabletů zklamal, nedisponuje totiž automatickým ostřením ale jen fixním fokusem. Snímky jsou bez detailů a často rozmazané, to stejné se týká i nahrávaných 720p videí. Na sluníčku budete s momentkami spokojeni, při horším osvětlení se začne kvalita snímků rapidně zhoršovat. Fotoaparát je tak jen do počtu, šetřilo se na něm ale úplně zbytečně.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázková videa:

Ze tří na trhu nakonec jen dva

I letošní řadu mainstreamových tabletů Samsungu doprovází rozporuplné pocity. Z praktického používání je největším nedostatkem málo jasný displej a chybějící ostření u fotoaparátu. U dvou modelů se navíc zapomnělo na vibrační odezvu klávesnice a senzorických ovladačů. Skoro to vypadá, jako by Samsung u tabletů střední třídy nechtěl moc spěchat s vylepšováním funkcí, protože chce dát více prostoru svým dražším a vybavenějším modelům řady Tab Pro či Galaxy Note 10.1 2014 Edition.

Testované tablety se na druhou stranu dobře drží v rukou a nabídnou víceméně to samé, na co jste zvyklí ze smartphonů jihokorejského výrobce. Předešlou generaci trochu srážela poptávaná cena, i letošní ceny jsou však postaveny trochu vysoko. Sedmipalcová Wi-Fi varianta atakuje pětitisícovou hranici, desetipalcová Wi-Fi verze bude stát 7 999 Kč. Na slot pro SIM a podporu LTE si budete muset připlatit necelé tři tisíce.

Byť jsme recenzi věnovali třem modelům řady Galaxy Tab 4, nakonec se u nás v prodeji dočkáme jen dvou modelů - sedmipalcové a desetipalcové verze. Možná proto, že na pultech obchodů ještě stále zůstalo dost kusů osmipalcové verze loňské generace. Tuto trojici pak s nejnižší cenou ještě doplňuje nedávno testovaný tablet Galaxy Tab 3 Lite. A čím testované tablety vlastně zaujmou? Hodit se budou zejména do rukou nenáročným uživatelům, kteří nepotřebují fotit a pohybovat se s novým zařízením většinu času na sluníčku. Pokud nezapadáte ani do jedné z těchto škatulek, raději se poohlédněte jinde.

Plusy:

  • různé úhlopříčky displejů, různé konfigurace
  • vibrační odezva senzorických tlačítek (pouze u Tab 4 10.1) 
  • slušný hardwarový výkon
  • záda s imitací kůže nekloužou v ruce, tablety se dobře drží
  • víceuživatelská podpora (nečekaně chybí u Tab 4 10.1)
  • kancelářský balík Hancom pro psaní a editaci kancelářských dokumentů
  • Android 4.4.2 s grafickou nadstavbou TouchWiz

Mínusy:

  • špatná čitelnost displeje na slunci a to i při maximálním nastaveném jasu
  • Nižší jemnost displeje u desetipalcového modelu, zde by již rozlišení mohlo být vyšší
  • chybí vibrační odezva klávesnice a senzorických kláves, má ji pouze Tab 4 10.1
  • senzorické klávesy nejsou podsvětleny
  • fotoaparát bez autofocusu, fotit budete pouze kvůli neostrým momentkám
  • dlouhá doba nabíjení
]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Pro, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 10.1, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 7.0, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB 3G, Samsung Galaxy Tab 3 7.0 8GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 8.0, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab 3 8.0 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab 3 Kids, Samsung Galaxy Tab 3 Lite, Samsung Galaxy Tab 3 Lite 8GB 3G,