Samsung Galaxy Tab 4: nová generace stále stejných tabletů

Tři tablety v modelové řadě Galaxy Tab 4 přinášejí oproti loňským modelům minimum změn, spíše se jedná jen o drobné oživení.

Samsung včera v odpoledních hodinách oficiálně představil trojici tabletů nové generace. Již delší dobu jsme věděli o sedmipalcové a desetipalcové verzi, ke které se nyní přidává i osmipalcový model. Nově představené tablety řady Galaxy Tab 4 pokračují v nastoleném trendu z loňského roku, jedná se tedy o přístroje nižší střední třídy, u kterých se mezigenerační změny se odehrály zejména ve sjednocení procesorové výbavy, paměti RAM a novějším Androidu. Nejvybavenější tablety Samsungu budeme nacházet i nadále jen v modelových řadách Galaxy Tab Pro a Galaxy Note Pro.

Výbava stejná, rozměry různé

Samsung představil trojici tabletů Galaxy Tab 4 7.0, Galaxy Tab 4 8.0 a Galaxy Tab 4 10.1. Číslice za názvem označuje úhlopříčku displeje v palcích, rozlišení je u všech stejné, tedy 1 280 × 800 obrazových bodů, v poměru stran 16:10. Všechny modely jsou postaveny na čtyřjádrovém 1,2GHz procesoru a 1,5GB operační paměti RAM. Z čelní strany můžeme desetipalcový model přirovnat ke zmenšenému Galaxy Tab Pro 12.2, osmipalcový model je vzhledově identický s Galaxy Tab Pro 8.4. Pod displejem je tedy na dominantní straně přítomna hardwarová klávesa Home, následovaná senzorickou zpětnou šipkou a senzorickým tlačítkem otevírajícím nabídku posledních spuštěných aplikací. Zadní strany jsou u všech tabletů vyvedeny v imitaci kůže, podobnost vidíme např. s Galaxy Note 10.1 2014 Edition nebo Galaxy Note 3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie Samsungu Galaxy Tab 4 7.0 v černé a bílé barevné variantě

Na zádech je umístěn hlavní reproduktor a 3Mpix snímač bez podpory automatického ostření (tzv. fixed focus) a bez jakéhokoliv možného přisvětlení. Videa jsou nahrávána maximálně v rozlišení 720p s 30 fps, kamerka pro videohovory na čelní straně má rozlišení 1,3 Mpix. Pod nevyměnitelnými zády je největším prvkem baterie, u sedmi a osmipalcového modelu má kapacitu 4 450mAh, desetipalcový disponuje akumulátorem s kapacitou 6 800mAh. Všechny modely se na trh dostanou s 16 GB interní paměti (část z ní však bude zřejmě zabrána předinstalovaným obsahem), sedmipalcový tablet bude navíc nabízen i s 8GB interní pamětí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie Samsungu Galaxy Tab 4 8.0 v černé a bílé barevné variantě

Tablety naštěstí disponují slotem pro microSD karty až do velikosti 64 GB, snad opět jen nejlevnější 3G či Wi-Fi varianta sedmipalcového modelu se bude muset spokojit maximálně s 32GB kartami. Protože je však v tabletech předinstalován Android 4.4 KitKat, očekávejte problémy s přístupem aplikací třetích stran k paměťové kartě. Stažené mapy, data her a aplikací tak budou zůstávat výhradně v interní paměti, což může být z dlouhodobého hlediska problém. Po stranách tabletu pak nalezneme regulátory hlasitosti, zamykací tlačítko, sluchátkový konektor i standardní microUSB pro nabíjení a datové přenosy. Zřejmě se dočkáme i infraportu k ovládání televizního přehrávání, protože má být v tabletech předinstalována i aplikace WatchOn, jenž propůjčuje funkce dálkového ovladače.

TouchWiz a předpřipravený obsah

Systém bude disponovat grafickou nadstavbou TouchWiz, která s sebou přináší řadu úprav uživatelského rozhraní a také předinstalovaný obsah. Mimo obvyklých aplikací od Googlu samozřejmě nebude chybět přístup na portál Google Play nebo na aplikační obchod SamsungApps. ChatOn poslouží jako textový komunikátor, Samsung Link zase pro spojení s blízkými multimediálními zařízeními, na kterých půjde delegovat přehrávání multimédií. Nebude chybět ani funkcionalita Multidisplej, která umožní zobrazit dvě aplikace současně na displeji a interagovat mezi nimi, např. přetahovat obrázky nebo text. Dvojice největších tabletů bude moci využít i aplikaci Group Play pro lokální hraní her přes Wi-Fi. Všechny vyjmenované tituly mají být dostupné jako doporučený stažitelný obsah, Samsung tím eliminuje případné trable s pamětí, protože aplikace půjde bez problémů odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie Samsungu Galaxy Tab 4 10.1 v černé a bílé barevné variantě

Zaručena je podpora nejpoužívanějších video a audio formátů, včetně *.mp3, *.aac nebo *.flac. Maximální rozlišení přehrávaného videa činí 1 920 × 1 080 pix. Umožněna bude i široká konektivita, mimo Wi-Fi 802.11 a/b/g/n nechybí Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0 a USB 2.0. K navigování poslouží kombinovaný čip GPS/GLONASS. Všechny modely se budou prodávat ve Wi-Fi, 3G i LTE variantě, cenově by měly být na stejné hladině jako loňské modely řady Galaxy Tab 3. Zatím však nevíme, se kterými variantami přesně můžeme počítat i v ČR. Tablety se začnou prodávat v průběhu druhého čtvrtletí v bílé a černé barevné variantě, konkrétní dostupnost na našem území zatím není známa.

Diskuze (10) Další článek: Vývoj mobilních aplikací trochu jinak: konference nejen pro vývojáře

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition), Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 16GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB LTE, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Note 10.1 16GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 32GB 3G, Samsung Galaxy Note 10.1 64GB 3G, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab,