Samsung Galaxy Tab S: návrat ztraceného displeje [preview]

Samsung představil očekávanou dvojici tabletů se Super AMOLED displejem. Galaxy Tab 7.7 tak konečně má své nástupce.

Věděli jsme o nich již dlouho dopředu, chyběly nám jen detaily a koncové ceny. Poslední střípky skládanky jsme se dozvěděli na ranní tiskové konferenci Samsung Galaxy Premiere 2014 v New Yorku, kde byly představeny nové tablety Samsungu. Jedná se o dva modely řady Galaxy Tab S, konkrétně o osmipalcový Galaxy Tab S 8.4 a o desetipalcový Galaxy Tab S 10.5. Samsung se v tiskových materiálech pyšní, že se jedná o nejtenčí a nejlehčí tablety ve svém portfoliu, tloušťka tabletů je konkrétně 6,6mm a hmotnost pak 294 gramů (Tab S 8.4), resp. 465 gramů v případě desetipalcové verze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Desetipalcový tablet při pohledu z čelní, zadní a z bočních stran 

Dominantou obou tabletů je Super AMOLED displej, který v poměru stran 16:10 disponuje WQXGA rozlišením (2 560 × 1 600 pix). Jedná se o vylepšený AMOLED panel s 90% barevným pokrytím Adobe RGB, v oblasti tabletů zaujme i kontrastní poměr 100 000:1. Barevné podání displeje půjde upravit v nastavení, položka Adapt Display se bude starat o to, aby barvy korespondovaly se zaměřením spouštěné aplikace. K dispozici budou také režimy AMOLED Kino a AMOLED Fotografie určené pro zvýraznění barev při prohlížení videí a fotografií. Výrobce udává, že díky zvýšenému maximálnímu jasu budou tablety na sluníčku velmi dobře čitelné, to si však raději ověříme přímo v praxi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Tab S 10.5 má na boku umístěny stereoreproduktory i microUSB konektor, tablet se bude prodávat v bílé a bronzové barevné variantě

Nespornou výhodou integrovaného displeje je absence podsvětlení i to, že se černá barva rovná vypnutému pixelu. V případě bateriové nouze se může prostředí díky Ultra úspornému režimu přebarvit načerno a s omezením spuštěných aplikací z baterie dostanete ještě několik hodin až dní se současným stavem baterie. Pod displejem jsou přítomny standardní ovládací prvky, tedy hardwarová klávesy Home následovaná tlačítkem otevírající nabídku posledních spuštěných aplikací a zpětnou šipkou. Obě jsou vyvedena v senzorické podobě, domovské tlačítko má navíc integrován snímač otisků prstů. Ten půjde využít k odemknutí telefonu či k zabezpečení Soukromého režimu.

Nad displejem najdeme Full HD kamerku pro „selfie‟ a senzor přiblížení. Zadní strana tabletu je perforovaná podobně jako zadní kryt Galaxy S5, je v ní usazen 8Mpix snímač s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Dva kruhy na zádi jsou ve skutečnosti proprietární konektory, do kterých můžete zapojit nový kryt Book Cover či zjednodušené pouzdro Simple. K dokoupení bude i pouzdro s přídavnou Bluetooth klávesnicí. Po stranách nemohou chybět regulátory hlasitosti společně se zamykacím tlačítkem, infraport bude určen k dálkovému ovládání televize. Do audiokonektoru zapojíte sluchátka, pro nabíjení je připraven standardní microUSB konektor (USB 2.0).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Osmipalcový Galaxy Tab S má také perforovaný zadní kryt a připojíte k němu i nové kryty Book cover

Tablety se na trhu budou prodávat ve Wi-Fi a LTE verzi, která bude mít na těle navíc slot pro SIM kartu. Slot pro microSD pojme až 128 GB kartu, která u obou modelů rozšíří 16GB interní úložiště. Konektivita dále pokračuje přes Bluetooth 4.0 a Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac MIMO) až k Wi-Fi Direct. Integrován bude i čip GPS/GLONASS/Beidou pro možnosti navigování, v základu ale čekejte jen Google Mapy. Samsung bude do tabletů opět dodávat dvě procesorové sady, pro Wi-Fi varianty bude připraven Exynos 5 Octa (čtyři jádra 1,9GHz + čtyři jádra 1,3 GHz), ten stejný se bude moci objevit i u LTE verze ale mnohem pravděpodobněji se jeví varianta čtyřjádrového Snapdragonu 800 o taktu 2,3 GHz. Operační paměť má u obou verzí velikost 3 GB, baterie má kapacitu 4 900mAh (Tab S 8.4) a 7 900mAh (Tab S 10.5).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stereoreproduktory najdeme i u menšího modelu, jen jsou umístěny na horní a spodní hraně, zde se navíc nachází sluchátkový konektor a microUSB sloužící k nabíjení. Všechny ovládací prvky byly přesunuty na pravý bok a to i včetně slotů pro microSIM, microSD a infraportu

Po softwarové stránce můžeme počítat s Androidem 4.4.2 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz pro tablety. Uživatelské prostředí by se tedy nemělo moc lišit od stávajících tabletů řady Pro (např. od Note Pro 12.2 nebo Tab Pro 8.4). Mimo standardní pohotovostní obrazovky budou připraveny i Karty Obsahu, tedy plochy se čtvercovými a obdélníkovými widgety. Na systémové úrovni se počítá s víceuživatelskou podporou včetně zabezpečení displeje otiskem prstu. Z horní výsuvné lišty půjde vyvolat rychlé připojení, které otevře celou řadu komunikačních kanálů, přes které se tablet pokusí připojit k jinému blízkému zařízení. Pokud budete souběžně používat smartphone Samsungu, můžete na tabletu přes aplikaci SideSync 3.0 zobrazit obsah jeho displeje či rovnou vzdáleně vyřizovat hovory s přesměrováním do reproduktorů tabletu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kompletní specifikace nově představených tabletů

Jako již tradičně bude přítomna obvyklá porce předinstalovaného obsahu, část aplikací je v portfoliu Samsungu již známá, jen se na novinky rozšíří jejich kompatibilita. Na mysli máme čtečku knih Wooky, Deník Sport, Deník Blesk či Týdeník Reflex. Další bonusový nabídka se týká tříměsíčního přístupu k elektronickým verzím komuksů Marvel, tříměsíční prémium účet využijete i v online videopůjčovně Ivio. Přes aplikaci Kick můžete evidovat sportovní výsledky, připraveny jsou i bezplatné verze některých her či jejich in-game měna. Kompletní výhody a dostupnost aplikací v sekci Galaxy Gifts v aplikačním obchodu SamsungApps jsou následující:

Klepněte pro větší obrázek
Bonusový aplikační obsah v podání tabletů řady Galaxy Tab S

Aplikace a hry půjde samozřejmě stahovat i z aplikačního portálu Google Play. Dvojice tabletů řady Galaxy Tab S se u nás začne prodávat v průběhu července, a to v bílé a bronzové barevné variantě. Na trh se dostanou Wi-Fi i LTE varianty, níže uvádíme koncové ceny včetně DPH:

  • Galaxy Tab S 8.4 Wi-Fi - 11 799 Kč
  • Galaxy Tab S 8.4 LTE - 14 599 Kč
  • Galaxy Tab S 10.5 Wi-Fi - 14 599 Kč
  • Galaxy Tab S 10.5 LTE - 17 499 Kč
Diskuze (9) Další článek: YotaPhone jde na český trh! Těšte se na telefon s e-inkem na zádech

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB LTE, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7, Samsung Galaxy Tab 7.7 32GB 3G, Samsung Galaxy Tab 7.7 64GB 3G, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 16GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 32GB Wi-Fi, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 32GB LTE, Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 64GB LTE,