Samsung Galaxy View: Obr hledá smysl života [recenze]

Z běžných parametrů vystupuje mamutí úhlopříčka displeje 18,4" a zaujme i nezvyklá konstrukce. Má „přenosný displej“ budoucnost?

Osm stejných jader

Samsung Galaxy View běží na osmijádrovém Exynosu 7580 s interaktivním škálovním, jehož maximální takt je 1,6 GHz. Procesor se skládá z osmi jader Cortex-A53, v pohotovostním režimu běží jen první čtyři jádra na frekvenci 400 MHz. Součástí SoC je i grafický adaptér Mali-T720. V poslední verzi Antutu získalo zařízení průměrných 43 759 bodů, testované hry ale běžely plynule a bez sekání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledek Antutu a informace poskytnuté aplikací CPU-Z

Tablet disponuje 2GB operační pamětí, z níž je systémově dostupných 1,8 GB. Po najetí je zabrána zhruba polovina systémových zdrojů, takže na vámi spouštěné aplikace zbývá v RAM cca 900 MB. O správu RAM se stará aplikace Smart Manager, která současně řeší i správu baterie, úložiště a zabezpečení. Můžete díky ní i optimalizovat nainstalované aplikace, tj. pokud je nepoužijete tři dny, nemůže žádná jejich služba či kód „viset“ v paměti RAM.

Klepněte pro větší obrázek
Smart Manager a správa baterie, RAM, úložiště a zabezpečení. S každým poklesem pod 16% nabití baterie se v horní liště zobrazí „otravná“ notifikace

Pro úsporu baterie je připraven základní úsporný režim, v odhadech oproti běžnému režimu přidá na šestnácti hodinách jen 57 minut navíc. Takže nic moc. V rámci úspory paměti můžete odstraňovat nepotřebná a dočasná data, zabezpečení se točí kolem antimalware systému Intel Security či možné aktivaci zabezpečeného režimu KNOX. Na Google Play však v současné době chybí podpůrná aplikace My Knox, takže mimo firmy s programy BYOD (Bring Your Own Device) KNOX nevyužijete.

Připojte myš a klávesnici

Protože chybí další standardizované konektory (např. HDMI v různých variantách či plnohodnotné USB), soustředí se téměř vše na bezdrátovou konektivitu. Mimo obligátních Wi-Fi a Bluetooth je k dispozici rychlý tisk, datové přenosy Wi-Fi Direct či zrcadlení displeje. Na domácí Samsung TV si můžete ze zařízení přehrávat hudbu, videa nebo zobrazovat fotky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka Wi-Fi a Bluetooth, Screen Mirroring může být použit pouze na přehrávání hudby, filmů a fotek na televizi od Samsungu

Pokud si dokoupíte redukci z microUSB na „velké USB“, může k zařízení připojit flash disk, klávesnici nebo myš. Jak se ukázalo, právě myš značně zrychlila ovládání celého zařízení. Tablet můžete pro pohodlnější psaní textů doplnit i Bluetooth klávesnicí, z šuplíku jsme vylovili model BKB-10, který s Galaxy View funguje bez problémů. S klávesnicí a myší si tak z tabletu můžete vytvořit takovou malou mobilní kancelář. Editory Word, Excel a PowerPoint od Microsoftu jsou v zařízení již předinstalovány.

Klepněte pro větší obrázek
U Galaxy View se setkáváme s „plnohodnotnou“ QWERTZ klávesnicí, která má numerickou část, kurzorové šipky i klávesy známé z desktopu

Častý dotaz těch, kteří s Galaxy View přišli do styku, byl, zdali je možné tablet připojit k počítači jako druhý displej či jej otočit do režimu na výšku. Není možné ani jediné, chybí VGA/HDMI/DisplayPort i akcelerometr, byť Galaxy View umí na stole stát i v poloze „na výšku“. V Asphalt 8 tedy vaše auto natáčením tabletu do stran ovládat nepůjde.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Galaxy View Remote slouží jako dálkové ovládání

Nečkaný dotaz manželky přinesl i nečekaný výsledek. Ano, pro Galaxy View existuje dálkové ovládání ve formě aplikace Galaxy View Remote (stahujte z Galaxy Apps), čímž elminujete vstávání z gauče, když budete chtít na tabletu spustit jiné video. Touchpadem na dálku ovládáte virtuální kurzor, vzdáleně funguje i dvojklik, potažení prstů, a nechybí ani další ovladače.

TouchWiz s úpravami

V zařízení běží Android 5.1.1 s grafickou nadstavbou TouchWiz, která je obohacena o některé doplňky. Tím hlavním je spodní řádek, který se po spuštění aplikací schovává, ale můžete to ho ze spodního okraje displeje nadvakrát vysunout. V jeho levé části se nachází vstup do aplikace Family Square, v pravé části pak naleznete Chytré karty Google. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka a hlavní nabídka, u tabletu se bude vše točit okolo doinstalovaných her a multimédií

Mimo běžného hlasového vyhledávání můžete používat i různé hlasové příkazy. Svým hlasem můžete spustit přehrávání hudby („Poslouchat hudbu“), spustit navigaci do cílového místa („Navigovat na...“), apod. V pravém spodním rohu se dostanete ke streamovacím TV službám, z nichž valná většina není v ČR dostupná. Jedná se o nepřímou integraci, protože položky vás vedou na portál Google Play k jejich stažení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Streamovací služby jsou povětšinou navázány na americký trh, u nás si můžete „užít“ streamů z YouTube, Twitch.tv nebo třeba televizní aplikace Horizon Go od UPC

U nás funguje pouze aplikace YouTube, ke které můžeme přidat klienta streamovací služby Twitch.tv. V našich končinách může být dalším zajímavým doplňkem i aplikace Horizon Go, pokud odebíráte služby UPC nebo alespoň HBO Go na zkoušku, pokud využíváte jeden z vánočních dárků od Vodafonu. V tom případě se Galaxy View může doma stát doslova „druhou televizí“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tvorba nového uživatele, nově přidělený prostor a přepínání uživatelů z lockscreenu a horní lišty

K přepnutí uživatelů se dostanete přímo z lockscreenu, víceuživatelská podpora funguje podobně jako u jiných modelů. Můžete tedy vytvářet další plnohodnotné uživatele, omezené profily (povolíte spuštění vybraných aplikací a her) či režim hosta „jen tak na vyzkoušení“ v rámci jedné instance. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Multidisplej a otevřený webový prohlížeč spolu s kalendářem

Velký displej papírově vybízí k používání více aplikací najednou. V rámci režimu Multidispleje, ke kterému se dostanete delším podržení tlačítka posledních aplikací, si můžete na displeji najednou zobrazit až dvě aplikace. Vybírat ale musíte z těch, které v tomto režimu dokážou pracovat. Mimo změn poměru stran můžete z jednoho okna do druhého přetahovat označený odstavec textu nebo obrázek. Hodí se např. pro přikládání příloh do e-mailu nebo pro vybírání zajímavých textů z webu do poznámek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kalkulačka je v podobě plovoucího okna, kalendář využívá většinu přiděleného místa. Ke správci souborů není co dodat, stejně jako ke Google mapám, kterým k navigaci pomáhá integrovaná GPS

Zbytek aplikační výbavy kopíruje tablety či smarpthony. Organizační funkce zastupují poznámky, kalendář, budíky, nechybí ani aplikace SideSync, v rámci které si na Galaxy View můžete zobrazit displej vašeho smartphonu a na dálku jej ovládat nebo mezi ním a tabletem přesouvat multimédia. Intuitivního správce souborů doplňuje jednoduchá kalkulačka.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prohlížení webu a náhled článku. Už tak obrovské texty můžete ještě přiblížit, oddálit je však již nelze

Webové prohlížeče jsou opět dva, u obou je možné prohlížení webu v záložkách. Při čtení novinových zpráv mějte na paměti, že texty jsou opravdu obrovské, a že je nejde nijak zmenšit. Pozitivní zprávou je to, že celá řada webů se díky správně odeslané hlavičce zobrazuje v režimu desktopu (tedy žádné přípony t. a m. pro tablet, resp. mobil), není tedy třeba přes nastavení vyžadovat „PC verzi“. Pouze semtam se objeví verze webu pro tablety, u které je třeba si manuálně vyžádat „plnou“ verzi. 

Klepněte pro větší obrázek
Ani Galaxy View se nevyhnul základní sadě aplikací od Microsoftu

I přesto, že se bavíme o Wi-Fi verzi tabletu, nezapomnělo se na komunikaci. Instant Messaging zastupuje Skype, jinak se musíte spolehnout na e-mailovou komunikaci přes účty třetích stran či přes aplikaci Gmail. Tedy nic, co by uživatel Androidu neznal ze svého smartphonu či tabletu.

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Beam, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy View, Úplné dobití, Ostatní účastníci, Dotykový ovladač, Hlasové vyhledávání, HBO go, Přenosné zařízení, Displejová část,