Samsung Galaxy W: čerstvý vítr [recenze]

Samsung Galaxy W má zaplnit pozice, které opouští původní Galaxy S. Pokročilé funkce, pohledný design a k tomu agresivní cenová politika.

Organizační a pracovní funkce

Testovaný model pracuje na operačním systému Android, takže to co v základu nenabízí může uživatel hravě doinstalovat. Musíme ale dostat povinnosti, tak se podívejme, jakou aplikační výbavu Galaxy W v základu nabízí. Základem je aplikace s hodinami, opakovanými budíky, stopky a časovačem. Pokud bude Galaxy W umístěn v doku může suplovat digitální stolní hodiny. Poznámky můžete zamykat vlastním určeným PIN kódem, takže se otevírá možnost ukládání choulostivých dat a loginů, umožněn je i tisk na tiskárnách Samsung. Kalkulačka se v podání Samsungu již delší dobu nemění, v klasickém zobrazení jsou viditelné jednouché matematické funkce, které rozšíří až po přetočení na bok.

Úkolovník nabízí připomenutí i priority, hotovy úkol se proškrtne. Důraz na vizuální zpracování je vidět i u kalendáře. Počet teček u data značí počet událostí, kterou je pro tento den naplánovány. Červeně se zobrazují svátky, světle modře synchronizované události z Facebooku, vámi vložené informace mají tmavě modré podbarvení. Kalendář je v přehledné formě přítomen i ve formě widgetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Internetový prohlížeč nedoznal žádných změn, opět je možno využívat ke zvětšování stránek pinch-to-zoom nebo dvojici prstů které umístíte na displej a přibližováním či oddalováním telefonu docilujete požadovaného efektu. V prohlížeči si spustíte i flashové animace nebo videa, jejich rychlost odpovídá té, kterou by jste docílili na počítači. Stránky můžete ukládat do záložek nebo si prohlížet na více panelech současně, maximálně je však povoleno osm panelů. Prohlížeč byl jedinou systémovou aplikací, ve které se občas objevily problémy. Při zrušení automatického obnovení poslední načtené stránky po odemčení telefonu nejdříve chyběla jakákoliv reakce, poté co se telefon vzpamatoval stránku načetl ale ještě ji chtěl vložit mezi záložky, což je druhá funkce ukončovacího tlačítka. Mezi ryze pracovní funkce bezesporu patří aplikace Polaris Office, která umožňuje vytvářet a editovat kancelářské soubory MS Office.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Integrovaný čip GPS najdeme v každém Androidu a ani Galaxy W není výjimkou. Oceňuji rychlou fixaci a jednoduchou navigaci, pokud máte datový tarif, můžete se na území ČR nechat navigovat pomocí Google Navigace. Co jsem měl možnost vyzkoušet, pro nenáročné uživatele a ty, kteří neholdují např. geo-cachingu, bohatě postačí, pro ty ostatní jsou k dispozici placené offline navigace nebo kvalitní freewarové řešení do terénu na hledání kešek. Funkce, pro kterou nemám využití, je minidiář, kdy ke každému dni v kalendáři můžete přidat fotografii, popisek a GPS souřadnici. Pro nahrávání rozhovorů se bude hodit diktafon, jediným omezením délky je kapacita interní paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Reklamy a billboardy hovoří o 4GB interní paměti, což je možná pravda, ale uživatelsky je dostupných jen 1,7 GB. Naštěstí nechybí paměťové karty, aktuálně vložená se ve správci souborů ukrývá pod položkou external_sd. V základním balením žádnou kartu nehledejte, bude třeba v případě potřeby dokoupit. Pokud chcete do telefonu nahrát soubory přes Mass Storage, je třeba zapnout v nastavení režim Ladění USB. V počítači se nainstalují ovladače a vysunutím z horní lišty aktivujete USB režim, přes který se připojíte. Je to trochu kostrbatý způsob, ale jediný funkční.

V telefonu sice máte položku Velkokapacitní paměť USB, jenže když ji chcete připojit, telefon hlásí, že je třeba nejdříve zapojit kabel. Pokud už jste však tuto prerekvizitu splnili, telefonu zase zahlásí, že je připojen kabel a že jej musíte nejdříve odpojit. Tudy cesta tedy nevede. Jakmile se úspěšně připojíte, interní paměť a microSD karta (bude-li ji používat) se pak objeví jako dva externí disky.

Internetové radovánky

K internetu se telefon dokáže připojit přes Wi-Fi, EDGE nebo UMTS s HSPA, které zvyšuje rychlost až na teoretických 14,4 Mb/s. V praxi jsem se při stahování souborů v Ostravě s pokrytím 3G dostal na hranici 1,2 Mb/s. Protože se dnes operátoři s internetovými tarify moc nepředávají a nabízejí poměrně nízké FUP (tj. objem dat, po kterém následuje snížení rychlosti), je třeba si hlídat aktuální stav přenesených dat. Galaxy W totiž z FUP ukusuje data závratným tempem.

Centrem aplikací je Android Market, mimo placených titulů se dostává i na freewarové aplikace většinou sponzorované reklamami. Podíl aplikací zdarma k placených je zhruba 60:40, takže si vybere i ten, kdo za aplikace nechce utrácet nic navíc. Jako bonus navíc je aplikační portál SamsungApps, který nově nabízí i placené Android aplikace, ale vyberete si určitě i mezi těma distribuovanými zdarma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

Mobilní internet může být i pomocníkem na cestách, po připojení k počítači může telefon sehrávat roli modemu zprostředkovávajícího data. Telefon to zvládne po připojení USB kabelu nebo bezdrátově, kdy se z něj stane Wi-Fi AP, ke kterému se může připojit až osm dalších zařízení.

Telefon Samsung bývají doprovázeny aplikací Kies pro správu telefonu a obsahu, nebudeme si nic nalhávat, aplikace dobrou pověst nemá. U jiných modelů se uživatelé občas setkávali s tím, že chtěli spravovat svá uživatelská data, ale telefon se k aplikaci ne a ne připojit. Proto je k dispozici aplikace Kies Air, která umožňuje základní správu přes Wi-Fi. V mém případě se mi ale spojení vytvořit nepodařilo. Telefon přijal vzdálený požadavek, takže data sítí protékala, jen internetový prohlížeč zadanou IP nedokázal zobrazit. Pokud máte po ruce kabel, můžete se připojit konvenčním způsobem. Přes aplikace Kies můžete aktualizovat firmware, zálohovat a synchronizovat multimédia a osobní informace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro vzdálené přehrávání multimédií přes Wi-Fi s DLNA je připravena aplikace AllShare. Na telefonu si můžete zobrazit a přehrát multimédia s jiného zařízení s DLNA (např. notebook s aplikací Windows Media Player), případně odeslat multimédia z telefonu na jiné zařízení k zobrazení. Testování v praxi ukázalo, že aplikace není zdaleka tak funkční, jak by měla být. Z počítače jsem rozchodil zobrazení obrázku a přehrávání hudby, přehrál jsem ale zhruba jen každou dvacátou empétrojku. Uprostřed třetí skladby se na telefonu deaktivovala Wi-Fi, přehrávání se zavřelo a telefon se k Wi-Fi automaticky připojoval cca minutu a půl. Přehrávání opačným směrem, tj. z telefonu na počítači se ani po několikahodinovém zkoušení nedostavilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Update firmware můžete provést přímo z nabídky nastavení, jedná se o tzv. OTA (Over-The-Air) update a telefon je nastaven tak, že na přítomnost nové verze sám upozorní, z důvodů velkého vytížení datové sítě můžete nechat firmware stáhnout pouze přes Wi-Fi. I když má Galaxy W nejvyšší verzi Gingerbreadu, podle našich informacích by měly dostat nejnovější verzi Androidu Ice Cream Sandwich všechny modely, které se na trh dostaly s Androidem 2.3.x Gingerbread, a to se týká i dnes testovaného zařízení. Kdy se tak stane, je zatím ve hvězdách, určitě vás ale budeme dopředu informovat.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy W, Samsung Omnia 7, Čerstvý vítr, Druhá funkce, Sam, Klasické zobrazení, Vybavený přístroj, Slušná cenovka, Xperia od Sony, Stavový řádek, Konvenční způsob, Vypnutí wi-fi, Sezam, Patrný šum, Nejlepší hardware, GAL, Ladění USB,