Samsung Galaxy Xcover 2: se smartphonem na ryby [recenze]

Galaxy Xcover 2 rozšiřuje bohaté portfolio Samsungu. Od ostatních modelů řady Galaxy se odlišuje zvýšenou odolností.
Kapitoly článku

Podle Samsungu lze Galaxy Xcover 2 vzít kamkoliv ven, na pláž, prašnou cestu nebo i do vody. Nabízí zvýšenou odolnost, přitom si však zachovává běžné proporce, nebojte se tedy obří neforemné cihly. Ultralehký atlet s tělem kopírujícím displej to ale také není, nejaký ten milimetr nebo gram navíc budete muset přetrpět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy Xcover 2 na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • neotřelý design
  • odolnost vůči prachu a vodě
  • užitečná rozšíření systému
  • mechanická spoušť fotoaparátu

Hlavní nedostatky:

  • absence notifikační diody
  • vyšší hmotnost a rozměry

Samsung Galaxy Xcover 2
S7710
rozměry a hmotnost: 131 × 68 × 12,0 mm, 149 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 700 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
23 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Něco vydrží

Odolné telefony většinou působí hodně robustním dojmem a jejich určení do drsnějších podmínek poznáte hned na první pohled. Různé gumové hrany, spousty různých krytek, občas nějaké masivní poutko, sečteno podtrženo, více či méně připomínají neohrabaný tank. Xcover 2 je v tomto směru trochu jiný, zvýšenou odolnost nedává tak okatě najevo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při pohledu z větší vzdálenosti nedává Xcover 2 svou odolnost najevo

Hodnocení designu je hodně subjektivní záležitost, nelze se však ubránit dojmu, že telefon působí trochu jinak než ostatní, mnohdy velmi si podobné dotykové placky. Několik různých linií vytváří zajímavé designové pojetí a nelze mu upřít určitou dávku originality. Co návrháři trochu přehnali, jsou vyvýšené drážky na bocích telefonu. Ty mohou připomínat protiskluzové plechy, oblíbenou to součástku tunerů od dob prvního dílu Rychle a zběsile.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana se šroubem ale specializované zaměření prozradí

Po záplavě bílých, černých a šedých telefonů vsadil Samsung na titanovou barvu a vzhled ještě vylepšil na ploškách nad a pod displejem, ale hlavně na celých zádech jemným vroubkováním. To vše v kombinaci se zaoblenými hranami vytváří jednolitý celek, který se příjemně drží v ruce a neplete se se záplavou vizuálně mnohdy identických Androidů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Radost nám udělala mechanická spoušť fotoaparátu na pravém boku

Vyšší odolnost se podepsala na větších rozměrech. Přestože má „jen“ čtyřpalcový displej, velikostně snese srovnání s čtyřapůlpalcovými modely. S vyšší hmotností se dá sžít, necelých 150 gramů ještě není taková katastrofa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šroub je ze spodní strany podložen tenkým plíškem, při hrubším zacházení hrozí jeho vypadnutí

Na levé straně najdete kolébku regulátoru hlasitosti a nad ní maličký otvor pro případné poutko. Hlavní vypínač se přestěhoval na opačnou stranu, což vzhledem k celkové velikosti telefonu chválíme. Úchop, držení a ovládání bude vyžadovat chvilku cviku, protože hlavní vypínač je vůči regulaci hlasitosti posunut jen o kousek a občas se tak stane, že při vypínání zavadíte o tlačítko na druhé straně a „rozhodíte“ si nastavení reproduktoru. Velkou pochvalu zaslouží hardwarová spoušť fotoaparátu vespod pravé strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda zdobí výrazná mřížka hlasitého reproduktoru, podobně je zdobeno i telefonní sluchátko

Konektory okupují horní a dolní stranu – sluchátkový najdete nahoře, microUSB dole. Oba jsou schovány pod krytkami, které by měly zabránit přístupu vody. Krytky bohužel po odklopené trčí a při manipulaci se zastrčenými konektory hrozí, že je utrhnete. Zde to možná chtělo sáhnout po gumovém řešení, které by sice nevypadalo tak pěkně, ale bylo by praktičtější. U sluchátek se jeví jako rozumná volba bezdrátové řešení poslechu hudby. Při nabíjení hrozí ulomení příslušné krytky jistě méně, než v kapse se zapojenými klasickými kabelovými sluchátky.

Kryt na zámek

Jako u mnoha jiných odolných telefonů je datový (a nabíjecí) konektor více zapuštěn, ne všechny microUSB kabely se tak do něj vejdou. U větších bude potřeba mírně seříznout plastovou izolaci, případně použít originál z krabičky, který sedne bezproblémově. Majitelé Kindlu mohou použít kabel od čtečky, ten je také na příslušných místech užší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Běžná miniSIM a slot na paměťovou kartu, jistoty, které nezklamou

Zadní kryt baterie drží na svém místě nejen díky řadě drobných zobáčků, které postupně zacvakáte (jako snad u všech telefonů se snímatelným krytem), jeho pozici jistí ještě kovový otočný zámek ve spodní části. Ten stačí pootočit o 90° a můžete kryt sejmout. Zpracování zámku nevypadá nejbytelněji, při častějším používání se na něm patrně objeví stopy po otevíracím nástroji (tenká mince, široký šroubovák apod.).

Na vnitřní straně krytu je gumová tenká linka, která po zkompletování zapadne do úzké drážky kolem baterie. Opět jako ochrana před vodou. SIM (klasická miniSIM) i microSD paměťovka jsou umístěny pod baterií, i ty by tedy měly být chráněny před vlhkostí.

Klepněte pro větší obrázek
Systémový a zároveň dobíjecí konektor je zanořen docela hluboko pod ochrannou krytkou

Samsung se pyšní stupněm krytí IP67. Dle výrobce je tedy prachotěsný a vydrží půlhodinu pod vodou v hloubce jeden metr. Pokud plánujete návštěvy prašných prostředí, připravte se na to, že telefon už asi nikdy nebude vypadat tak hezky jako při prvním vybalení. Členité tělo, spousta tenkých rýh mezi slícovanými díly a drobné vroubky na krytu baterie jemný prach přímo přitahují.

Telefon není nijak zásadně chráněn proti nešikovnosti. Pokud vám vypadne na beton, je vysoce pravděpodobné, že dopadne stejně jako jakýkoliv jiný běžný dotykový model. Tělo je kompletně plastové, zcela prosto jakýchkoliv gumových nárazníků, k zatloukání hřebíků na stavbě si rozhodně najděte vhodnější nástroj.

Displej a tlačítka

Na čtyřpalcové úhlopříčce se veškeré dění v telefonu zobrazuje v rozlišení 480 × 800 bodů. Pozorovací úhly jsou široké, při natočení telefonu pouze barvy mírně ztmavnou, tento barevný posun ale není nijak markantní. Barvy nejsou vybledlé, mohly by v sytosti ale klidně ještě trochu přidat. Čitelnost na slunci je použitelná, mohla by však být větší.

Klepněte pro větší obrázek
Galaxy Xcover 2 má jako jeden z mála smartphonů současnosti všechna tři tlačítka mechanická

Nad displejem se uprostřed hrdě hlásí o pozornost reproduktor pod lesklou mřížkou, nalevo od něj je to pak přední kamerka. Notifikační dioda bohužel chybí a nenajdete zde ani senzor okolního světla (pokud v telefonu je, není aktivní). Nastavení úrovně jasu je tak zcela na vás, v této nabídce nastavení se na automatiku spolehnout nemůžete.

Tlačítka pod displejem jsou řešena hardwarově, jsou dostatečně velká, s jasnou odezvou a znatelným hmatovým oddělením. Jejich funkce jsou standardní, zleva se jedná o Menu, Domů a Zpět. Alespoň částečně je displej před nepříznivými vlivy chráněn mírně vyvýšeným lemem okolního plastu.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Xcover, Samsung Galaxy Xcover 2, Sony Xperia Z, Galaxy x, První vybalení, Rychle a zběsile, SMA, Atlet, Grafické ztvárnění, Dotykový model, Neotřelý design, Solidní výsledek, Velké vnitřní úložiště, Smartphone, Xcover, Široká paleta, Obrazový výstup, Nedostatek místa, Rozumná volba,