Samsung Galaxy Xcover: Android do terénu [recenze]

Nový Xcover jde ve šlépějích odolných telefonů, je však dotykový a běží na Androidu. Patří do rodiny Galaxy a nebojí se vody ani prachu.
Kapitoly článku

Základní zdroje aplikací: Market a SamsungApps

Základní aplikační fontánou je Market následovaný portálem SamsungApps. Prémiový obsah přímo certifikovaný na zařízení Samsung tak do telefonu můžete dostat stejně rychle, jako aplikaci z Marketu. Software je třízen dle kategorií, vyhledávat můžete postupným psaním nebo podle data přidání aplikace do obchodu. Nemusíte se omezovat jen na freeware tituly, na SamsungApps již delší dobu pro Badu funguje placení premium SMS a kreditní kartou, pro Android bylo donedávna možno aplikace kupovat pouze přes platební kartu, před pár dny bylo zprovozněno i placení přes Premium SMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní zdroje aplikací - Android Market a SamsungApps

U Samsung telefonů jsme si již zvykli, že v rámci základní aplikační výbavy se vždy dočkáme nějakých bonusů. Nejinak je to i v případě Galaxy Xcover, začněme ale běžnými aplikacemi. Aplikace hodiny tentokrát simuluje obrazovku, do které se dostanete, když telefon umístíte do stolního doku. Můžete v ní nastavovat opakované budíky, spustit galerii posledních vyfocených snímků (bohužel se do toho pletou i screeny displeje), hudební přehrávač nebo spustit domovskou obrazovku. Kalendář je beze změn, můžete v něm nastavovat opakované události, pokud je na některý den něco naplánováno, zaplňuje vám to sloupeček u data modrými čtverci. Nechybí mu týdenní, denní ani měsíční náhled, v jednotném zobrazení pak můžete vidět i program na aktuální den. V telefonu můžete napsat textové poznámky, které se mohou odlišovat barevným pozadím. V případě nutnosti je můžete odeslat různými způsoby vašim přátelům a známým.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů, hlasové vyhledávání nabízí po vyhodnocení hlasu řadu relevantních výsledků, můžete vyhledávat i klasickou cestou.

V telefonu je připraveno integrované hledání Google, telefon může pracovat i s historií vyhledávání vašeho účtu na internetu přes prohlížeč v počítači, pokud mu to povolíte. Vyhledávat můžete i hlasem, zpracování nahrávek probíhá vzdáleně, takže je třeba internetového připojení. S rozpoznávání češtiny telefon neměl problém, základem je ale dobrá artikulace. Škoda, že nejdou přímo diktovat webové stránky, když jsem diktoval adresu Samsungmanie, za tímto slovem udělal telefon mezeru a pokračoval tečkou a příponou cz. Vestavěný správce souborů zobrazuje jen paměťovou kartu, tj. úložiště s adresou /sdcard. Do interní 165MB paměti se dostanete jen s použitím externího file managera, najdete tam ale systémové složky a soubory, takže bude lepší se od nich držet stranou a svůj obsah cíleně nechávat jen na SD kartě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Píšeme dokument typu Word, kalkulačka se obohatí funkcemi po přetočení nabok, diktafon, měsiční náhled kalendáře a webový prohlížeč.

Aplikace zprávy a počasí zobrazuje počasí pro aktuální pozici a pak také různé sekce zpráv, do záložek si můžete nastavit i vlastní klíčové slovo, podle kterého se vám budou filtrovat zprávy z internetu. Aplikace kalkulačka je na první pohled funkčně srovnatelná s kalkulačkou za 39,90 Kč, otočením na bok ale odhalí pokročilé matematické funkce. V hlavní nabídce narazíme i na ikonu Polaris Office, editoru dokumentů, nejprve vás ikona ale zavede na SamsungApps portál, kde si musíte software nejprve stáhnout. Po stažení můžete z telefonu vytvářet a editovat soubory Office, navíc si poradíte i s otevíráním PDF souborů. Pro nahrávání zvuků ve formátu 3ga můžete využít vestavěný diktafon. V každém zařízení s Androidem najdeme připraveny Google Mapy i s online navigací, ta se osvědčila jako bezproblémová. Musíte však mít na paměti neustálou potřebu mobilních dat. Webový prohlížeč můžete blokovat automaticky otvíraná okna nebo nezobrazovat obrázky, můžete tak cíleně ušetřit i desítky MB z vašeho FUP limitu. S flashovými animace ale nepočítejte, čipová sada k tomu není uzpůsobena.

Píšeme texty

V modelu Galaxy Nexus vůbec nenajdeme defaultní klávesnici Android, takže pokud jste si na ni zvykli, mám pro vás špatnou zprávu. K dispozici jsou klávesnice dvě, jedna nese jméno Swype, druhá je od Samsungu. V prvním případě můžete vybírat mezi QWERTY klávesnici, alfanumerickou jako u běžných telefonů nebo mezi dvěma rámečky pro psaní rukou. Nejrychleji se mi psalo na QWERTY klávesnice, plocha pro kontinuální psaní znaků pro jejich rozpoznání byla malá, vešlo se na ni jen několik písmen, což celou práci zpomalovalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhled při psaní textů a symbolů u obou klávesnic. U Samsung klávesnice píšete klasicky, můžete si i vybrat několik vzhledů (alfanumerická, QWERTY, rozpoznávání textu), u Swypu píšete tahem prstu.

Na klávesnici můžete psát i s prediktivním slovníkem XT9, naposledy použitá slova pak nabízí s předstihem. Píše s diakritikou, ta je ale při odeslání odstraněna. V nastavení klávesnice objevíte i položku Hlasový vstup, ten je však fyzicky k dispozici až na klávesnici Swype. Bohužel si Swype neporadil s češtinou, podpora mateřského jazyka u klávesnice nečekaně chybí. Nedojde ke správného rozpoznávání hlasu ani slov, která na displeji nakreslíte. Obě klávesnice můžete používat i na šířku displeje, klávesy jsou větší a píše se na nich celkově lépe a hlavně přesněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SocialHub, konverzační podoba zpráv, Gmail, píšeme nový e-mail, čteme doručený e-mail.

Centrem textové komunikace je SocialHub. Najdete tu všechny účty, ke kterým jste přes telefon přihlášeni (mimo primárního Gmailu) a také textové zprávy. Při jejich psaní na výšku můžete na displeji vidět až jedenáct řádků textu. Přidáním multimediálního obsahu se zpráva automaticky konvertuje na MMSku. Vestavěny e-mailový klient si poradí i s účty běžných freemailů, push synchronizace fungují jen v případě defaultního Gmailu nebo Exchange, který si do telefonu přidáte. Po komunikační stránce je třeba zmínit ještě klienta Google Talku, klienta instant messagingu.

Témata článku: Samsung, , , , Motorola Defy, Motorola Defy+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy W, Samsung Galaxy Xcover, Xcover, Doručený e-mail, Odolnostní norma, Galaxy x, #Android, Hlasový vstup, Samsung klávesnice, Boční klávesa, Vysoký jas, Sam, Prémiový obsah, Běžný model, Přírodní scenérie, GAL, Odolná konstrukce,