Samsung Galaxy Xcover: Android do terénu [recenze]

Nový Xcover jde ve šlépějích odolných telefonů, je však dotykový a běží na Androidu. Patří do rodiny Galaxy a nebojí se vody ani prachu.

Volání a telefonní seznam

Telefonní seznam je v případě testovacího modelu sdílený, ke každému kontaktu můžete přidat nespočet detailů včetně fotografie nebo vlastní melodie. Pokud kontakty sesynchronizujete s Facebookem, automaticky se spárují s vašimi kontakty z jiných úložišť. Pár kontaktů telefon nerozeznal, takže je bylo třeba přiřadit manuálně. Hlasitost hovoru je slušná, už jsem ale zažil vyšší hlasitost. Pokud budete mít aktivní zkratku na svítilnu bočními klávesami hlasitosti nepůjde vám při ztmaveném displeji při hovoru upravovat hlasitost. Musíte si vybrat čemu dáte přednost. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, protokoly volání, telefonní seznam.

Při příchozím hovoru musíte piktogramy na displeji posunout kousek směrem do středu, buď hovor vezmete nebo položíte. Volat můžete s telefonem u ucha, přes hlasitý odposlech nebo Bluetooth sluchátko. Vytáčet kontakt můžete z telefonního seznamu podle bočního znaku z lišty nebo postupným psaní, kontakt můžete také vyhledat mezi oblíbenými nebo v protokolech volání. Pokud znáte jen část čísla, klidně jej napište, telefon prohledá seznam a kýženou osobu najde. Protokoly volání zobrazují domu příchozích a odchozích hovorů a jako celku a také délku trvání posledního volání.

Knihy, hudba, video a rádio

Funkce pro zpestření času jsou rozprostřeny v rámci hlavní nabídky. FM rádio nezahraje bez připojených sluchátek, ironií osudu budiž to, že v základním balení žádná nenajdete. Hudební přehrávač, dělí hudební soubory podle různých vlastností. Při přehrávání může být na pozadí zobrazen obrázek alba. Z uživatelského nastavení je přítomen ekvalizér a kanál 5.1. Kvalitu výstupu jsem testoval na sluchátkách Steelsound 3H, výstup byl poslouchatelný, na cenu přístroje bych jej hodnotil na nadprůměrný. Dobrých výsledků docílíte vhodným nastavením ekvalizéru, volba „normální“ je nemastná, neslaná. Hudba samozřejmě může hrát na pozadí, při zamknutém displeji však nemůžete regulovat hlasitost pokud máte aktivní zkratku na rozsvícení svítilny, je třeba vždy odemknout telefon. Rychle mezi skladbami můžete přecházet po vysunutí horní lišty, v uzamčeném stavu neexistuje žádná zrychlená nabídka přepínání skladeb, jak známe z jiných modelů Samsung.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
FM rádio, hudební přehrávač, seznam skladeb, aktuálně přehrávaná skladba, volby ekvalizéru.

Videa svůj vlastní přehrávač v menu nemají, musíte se k nim dostat přes správce souborů. Potěšitelné je to, že Galaxy Xcover v základu přehrává MP4 i AVI soubory. S titulky si však integrovaný přehrávač neporadí, budete pro jejich zobrazení použít jiný přehrávač z Marketu. Díky Samsung Wooky můžete telefon proměnit i na elektronickou čtečku knih. Z aplikace si můžete nové tituly rovnou zakoupit, při čtení můžete upravovat písmo, měnit pozadí stránky a vkládat záložky. Pro prohlížení obrázků je k dispozici vestavěná Galerie. Pokud budete snímky ukazovat přátelům, můžete použít i režim prezentace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěná galerie, prohlížení obrázku, spuštěná prezentace zoomuje obrázky směrem do jeho středu, interface aplikace Fotoaparát.

Vestavěný fotoaparát si v praxi vede vcelku slušně, při automatickém nastavení mi i ve venkovních podmínkách chybí trochu ostřejší detaily objektů. Na momentky je to rozhodně dobré, ale na detailní přírodní scenérie si s sebou vezměte opravdový fotoaparát. Co se mi líbilo, byla kvalita makrosnímků, je u nich al třeba dávat pozor na adekvátní nastavení vyvážení bílé. Pozor si taky dejte při rychlém focení snímků za sebou, telefon pak část scény neuloží a objeví se na ní obarvený piktogram. Podařilo se mi takto vyfotit dva snímky, jeden s černým pruhem, druhý s hnědým. Předpokládám, že to však bude v další verzi firmwaru opraveno. Docela jsem byl zklamán videem, natočíte jej maximálně v rozlišení VGA. Nežli na počítači jej využijete spíše jako přílohu v MMS nebo e-mailu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Závěrem

Odolný Android v podání Samsungu mě docela zaujal. Nejedná se o model, který by byl další v řadě a jen vylepšoval funkce a design svých předchůdců. Jedná se o model, který bude definovat budoucí přístroje. Na mobilním trhu v současné době moc alternativ nenajdeme. Jmenovat mohu dvě, a to Xperia Active od Sony Ericssonu a Motorola Defy+.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trojice konkurentů ve třídě odolných smartphonů s Androidem - Samsung Galaxy Xcover, Sony Ericsson Xperia Active, Motorola Defy+.  

Zatímco první dva modely jsou funkčně téměř porovnatelné, papírovým vítěze na poli odolných Androidů však zůstává Defy+. Nabízí lepší hardware, větší paměť, jemnější displej, což mohou být aspekty při výběru. Na druhou stranu je k dispozici pouze v anglické verzi, což nemusí každému vyhovovat. Jak tedy hodnotím Galaxy Xcover? Otevřel bránu dalším modelům, nenároční hledající odolný model s netradiční barevnou kombinací budou spokojeni. Pokud však přemýšlíte o lepších funkčních vlastnostech v odolnějším kabátku od Samsungu, bude třeba počkat na nástupce.

Témata článku: Samsung, , , , Motorola Defy, Motorola Defy+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy W, Samsung Galaxy Xcover, Přírodní scenérie, Barevná kombinace, Samsun, Odolnostní norma, Boční klávesa, Sam, Terén, Vysoký jas, Hlasový vstup, Prémiový obsah, GAL, Běžný model, Xcover, Samsung klávesnice, Galaxy x,