Samsung Gear Fit: zápěstí zmoudřelo [recenze]

Nepotřebujete chytré hodinky? Stačí náramek. Můžete s ním běhat, změří tep a nevadí mu déšť. Je to ideální společník do nepohody?

Jednoduchý pásek v několika barvách

Příslušenství je lehké a skladné, i s páskem váží necelých sedmdesát gramů, takže vás na ruce zbytečně netíží a často ani nevíte, že je máte na sobě. Malé rozměry a muší váhu oceníte i při spaní, kdy vám budou náramek na zápěstí měřit, jak často se v noci převracíte. Samotný gumový pásek je podobný jako u Activity Trackeru, vypadá obyčejně, ale je z vnitřní strany vybaven vroubkováním, takže na ruce drží a neklouže. Ani při dlouhodobém nošení 24/7 se nám zápěstí nějak výrazně nepotilo ani jsme neměli žádné jiné kožní problémy. Při běhání na sluníčku však počítejte s tím, že se zápěstí trochu zapotí.

Klepněte pro větší obrázek 
Možné barevné varianty pásku u chytrého náramku Gear Fit

Pásek je také dobře dimenzován na zápěstí různých velikostí, Gear Fit nasadíte na drobnou ruku dítěte i na široké chlapské zápěstí. Pásek se do sebe zacvakává dvěma cvočky, zpočátku jsme byli se spojením spokojeni, zhruba po čtrnácti dnech jsme s náramkem v rámci jednoho dne dvakrát zavadili o lem tašky přes rameno a papírovou krabici, což mělo za následek odpojení hodinek a jejich pád. První byl na koberec, zatímco druhý na beton, což odnesl stříbrný rámeček okolo displeje. Rozhodně bychom uvítali i nějakou pojistku, protože současná podoba zapínání není z dlouhodobého hlediska moc vhodná. Nepomůžete si ani tím, že pásek utáhnete napevno, ani když jej dáte volněji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displejový modul ukrývá i zahnutou baterii, výdrž náramku na jedno nabití je poměrně slušná. Pásku by slušela spona s nějakým zabezpečením, po 14 dech se nám totiž vysmekl z ruky a spadl. Základní rozvržení hlavní nabídky je na šířku displeje, změna orientace na výšku displeje je však manuální, automatické otáčení obrazu není implementováno

Pokud by se vám okoukala vaše stávající barevná varianta, můžete pásek jednoduše vyměnit za jiný. Mimo základní černé verze bude na výběr šedá, modrá, oranžová, červená a zelená. Pokud budete mít pásků více, můžete je střídat podle libosti nebo tak, aby vám ladily s oblečením. Materiálové zpracování je na velmi dobré úrovni, nevidíme žádné vizuální nedostatky. V neposlední řadě je modul pevně uzavřen, aby splňoval odolnostní normu IP67. Chytrý náramek tedy můžete přijít i do styku s vodou (dle nomy maximálně na třicet minut až 1 metr pod vodní hladinou) i s prachem, vůči němuž je úplně imunní. Při testování jsme náramek několikrát potopili, sprchovali jsme se s ním s vlažnou vodou, při jízdě na kole zmoknul, voda se na něj dostala i při umývání rukou, mytí nádobí i při vytírání podlah. I když vodu nevyhledáváte, je dobré vědět, že případná vlhkost nijak elektronice neuškodí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náramek Gear Fit obstál i při ponoření do džbánu s vodou

V základním balení najdeme spolu s hodinkami kolébku pro nabíjení, microUSB kabel a uživatelskou příručku.

Hlavní nabídka s hodinami

Chytrý náramek je postaven na neznámém RTOS (operační systém reálného času), nejedná se tedy o Android ani o Tizen. Systém je tedy značně zjednodušen, mohla však být optimalizována rychlost ovládání, stabilita i výdrž na jedno nabití, z důvodů omezené instrukční sady použitého 180 MHz procesoru (mikrokontroleru) STM32F439 vyrobeného 90nm technologií, na který je RTOS navázán. Výkonově to tedy papírově není nic světoborného, na chytrý náramek ale procesor bohatě postačí.

Pro úspěšné navázání komunikace je třeba hodinky spárovat přes Bluetooth s aplikací Gear Fit Manager. Pokud se vám to napoprvé nepodaří, je třeba aplikaci odinstalovat a znovu nainstalovat nebo odebrat dříve spárované hodinky přes Bluetooth v nastavení připojení. Při prvním spojení došlo u náramku ke kontrole firmwaru, jeho stažení a nahrání do hodinek opět přes Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka s malými ikonami, obrázek na pozadí si můžete vybrat z přednastavených voleb nebo zde použít výřez z vlastního obrázku, to však musíte nastavit již přes aplikaci Gear Fit Manager

Základní rozhraní čítá pět průchozích ploch, prostřední se stará o hodiny, na zbylých jsou umístěny nainstalované aplikace, vždy po třech ikonách na jedné stránce. Pokud je uživatelské rozhraní nastaveno na šířku displeje, můžete si nechat zobrazit ikony po jedné, zato přes celou obrazovku. Nabídka aplikací je opravdu základní, najdeme zde časovač, stopky i funkci ke vzdálenému nalezení připojeného smartphonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správně nastavený profil je prvním předpokladem pro správné měření kroků, na dálku lze ovládat hudební přehrávání, nalézt telefon nebo spustit stopky 

Pokud ji aktivujete, telefon se rozzvoní a vy jej tak máte šanci snadněji najít. Užitečnou funkcí je ovládání přehrávání hudby na hodinkách, pokud např. posloucháte hudbu z telefonu ve sluchátcích. K dispozici je pozastavení hudby, přecházení mezi skladbami a úprava hlasitosti médií. Ta zůstává v telefonu nastavena i po ukončení přehrávače hudby. Pozici ikon hlavní nabídky můžete ve správcovské aplikaci prohodit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka nastavení současně ukazuje stav Blutooth a kapacitu baterie

V nastavení můžete hodinkám změnit pozadí, na výběr je osmnáct tapet a nechybí ani „úsporná“ černá. Protože je použit Super AMOLED panel, rovná se černá vypnutém pixelu a tedy i úspoře baterie. V další nabídce lze přímo na náramku upravit styl zobrazení hodin. K aktuálnímu času mohou být přidány údaje o datu, počtu ušlých kroků, mohou zde být informace o počasí nebo krátká zmínka o událostech z kalendáře. Digitální hodiny mohou být i dvoje, každé pro jiné město, případně mohou být nahrazeny stylizovaným ciferníkem s hodinovou a minutovou ručičkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavujeme vzhled hodin, při vzdálení od hodinek může být vyžadován PIN, informace o firmwaru jsou statické, aktualizovat lze pouze tehdy, pokud vás k tomu vyzve aplikace Gear Fit manager

Pokud se vzdálíte od telefonu a dojde k přerušení Bluetooth spojení, můžete si na hodinkách nastavit bezpečnostní PIN kód, aby nedošlo při případném odcizení hodinek k úniku informací. Pokud se však přiblížíte zpět k telefonu, náramek se automaticky odemkne. V neposlední řadě se dozvíte i o verzi nainstalovaného firmwaru. Aktualizovat firmware však přímo v hodinkách nelze, ale jen pomocí správcovské aplikace a flashování firmwaru přes Bluetooth. Pokud budete náramek chtít s jiným zařízením, musíte jej resetovat. To funguje překvapivě velmi rychle, za pět vteřin je hotovo.

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Rameno, Nabíjecí kolébka, Časový limit, Paměťový prostor, Gear, Správný krok, Velká částka, Samsun, Rušivý element, Firmwarový update, Sam, Bluetooth spojení